Kutak za pljuvanje po demokratiji
- Faust
Problem demokratije i bilo kojeg drugog političkog sistema je što ga grupica ljudi prilagođava znatno većoj grupi. Tako danas imamo oblika demokratije koliko i država koje tvrde da im je država demokratska. Zaista je lijepo da svako može, ako hoće, izaći na izbore i izabrati za koga će glasati. No, koliko mi poznajemo kandidate za koje glasamo. Evo, npr., jučer bili izbori u Novom Sarajevu. nijednog od kandidata nisam poznavao (kao sposobnog/nesposobnog politačara). I glasao za kandidata neke stranke. A sjetite se onih lista kandidata za različite nivoe na općim izborima. Dakle, moj glas, vaš glas je samo formalno dopuštenje nekome ko nas je vještije ubijedio, ko ima stavove slične našim (makar se javno tako deklariše) i ko nam je ljepši. Da ne duljim: kod nas nema demokratije jer nema javnosti koja, po definiciji, javno pokazuje šta želi - protestima, rušenjem, pjevanjem...
-
Vertigo
...i povlasteni sloj bivseg sistema.aNTropocentrio wrote:Demokratija jest marketinški trik vladajuće klase, ali ja isto tako vjerujem da je najmanje zlo, gledano na duge staze. Čovječanstvo nema šanse za napredak ukoliko ne bude učilo na _vlastitim_ greškama.
PS:Ukidanje demokratije je jedna od rijetkih stvari u kojima se slažu ekstremni ljevičari i ekst. desničari.
-
nemaveze
potpisujemFaust wrote:Problem demokratije i bilo kojeg drugog političkog sistema je što ga grupica ljudi prilagođava znatno većoj grupi. Tako danas imamo oblika demokratije koliko i država koje tvrde da im je država demokratska. Zaista je lijepo da svako može, ako hoće, izaći na izbore i izabrati za koga će glasati. No, koliko mi poznajemo kandidate za koje glasamo. Evo, npr., jučer bili izbori u Novom Sarajevu. nijednog od kandidata nisam poznavao (kao sposobnog/nesposobnog politačara). I glasao za kandidata neke stranke. A sjetite se onih lista kandidata za različite nivoe na općim izborima. Dakle, moj glas, vaš glas je samo formalno dopuštenje nekome ko nas je vještije ubijedio, ko ima stavove slične našim (makar se javno tako deklariše) i ko nam je ljepši. Da ne duljim: kod nas nema demokratije jer nema javnosti koja, po definiciji, javno pokazuje šta želi - protestima, rušenjem, pjevanjem...
-
_BosanaC
Mozda zato sto je, bas onaj mali procenat koji uziva u carima demokratije kakvu osjetimo na vlastitoj kozi svaki dan, povlasten?registrovan wrote:...i povlasteni sloj bivseg sistema.aNTropocentrio wrote:Demokratija jest marketinški trik vladajuće klase, ali ja isto tako vjerujem da je najmanje zlo, gledano na duge staze. Čovječanstvo nema šanse za napredak ukoliko ne bude učilo na _vlastitim_ greškama.
PS:Ukidanje demokratije je jedna od rijetkih stvari u kojima se slažu ekstremni ljevičari i ekst. desničari.
Imperij uzvraca udarac
- Faust
Mentalitet? Šta je to? Nešto kao "bosanski duh"?? Potpuno neuhvatljivo i nestalno; fluidno, poprima oblike onakve kakve trebaju korisniku date riječi..._BosanaC wrote:Slazem se.Liberalism wrote:Nije, al je oblik diktature bio sigurno
Ali istorija je, na zalost, pokazala da nasem drustvu i mentalitetu nema hajra bez cvrste ruke i diktature...
Meni ne treba cvrsta ruka. A, također, ni ovom društvu. Treba mu obrazovanja, najviše, kako bi shavtili da su mentalitet i narod ublehe, a pojedinac, sa znanjem upotrebljivim, vrijednost.
-
_BosanaC
Na zalost, to o cemu ti pricas je teorija, dok nam praksa pokazuje nesto sasvim drugacije.Faust wrote:Mentalitet? Šta je to? Nešto kao "bosanski duh"?? Potpuno neuhvatljivo i nestalno; fluidno, poprima oblike onakve kakve trebaju korisniku date riječi..._BosanaC wrote:Slazem se.Liberalism wrote:Nije, al je oblik diktature bio sigurno
Ali istorija je, na zalost, pokazala da nasem drustvu i mentalitetu nema hajra bez cvrste ruke i diktature...
Meni ne treba cvrsta ruka. A, također, ni ovom društvu. Treba mu obrazovanja, najviše, kako bi shavtili da su mentalitet i narod ublehe, a pojedinac, sa znanjem upotrebljivim, vrijednost.![]()
Ako ne mentalitet, kako onda nazvati pojavu da su ljudi sve siromasniji, sve gladniji, a konstantno dovode, po direktivama pojedinaca, jedne te iste likove na vlast?
- Faust
Dalo bi se pronaći mnogo opipljivih uzroka; evo, onako s prve: rat, religijske zajednice, upotreba jezika, korištenje znanja da većina ljudi nije shvatila šta znači birati, zastrašivanje, neuslovno životno okruženje, avazovština, glassrpskoština, rtrsoština, ..._BosanaC wrote:Na zalost, to o cemu ti pricas je teorija, dok nam praksa pokazuje nesto sasvim drugacije.Faust wrote:Mentalitet? Šta je to? Nešto kao "bosanski duh"?? Potpuno neuhvatljivo i nestalno; fluidno, poprima oblike onakve kakve trebaju korisniku date riječi..._BosanaC wrote: Slazem se.
Meni ne treba cvrsta ruka. A, također, ni ovom društvu. Treba mu obrazovanja, najviše, kako bi shavtili da su mentalitet i narod ublehe, a pojedinac, sa znanjem upotrebljivim, vrijednost.![]()
Ako ne mentalitet, kako onda nazvati pojavu da su ljudi sve siromasniji, sve gladniji, a konstantno dovode, po direktivama pojedinaca, jedne te iste likove na vlast?
Ako se neko još nečeg sjeti, nek doda...
- Liberalism
Borba za demokratiju (ili laicki receno ukidanje tiranije pojedinca ili grupe) je najstarija borba koju vodi ljudsko drustvo. Prvi korjeni borbe za demokratiju sezu u proslost dalje nego sto i Semir O. smatra da su njegove piramide izgrađene.
Ami hocemo da demokratija sama pocne djelovati dok narod gleda sapunice. Demokratija se krvlju stjece...
Jadan ovaj narod kojeg je Alija ubjedio da im je slobodu/demokratiju donio.
Ami hocemo da demokratija sama pocne djelovati dok narod gleda sapunice. Demokratija se krvlju stjece...
Jadan ovaj narod kojeg je Alija ubjedio da im je slobodu/demokratiju donio.
-
_BosanaC
Hljeba i igara... Na zalost. Samo sto jos malo pa hljeba nece nikako biti.Faust wrote: Dalo bi se pronaći mnogo opipljivih uzroka; evo, onako s prve: rat, religijske zajednice, upotreba jezika, korištenje znanja da većina ljudi nije shvatila šta znači birati, zastrašivanje, neuslovno životno okruženje, avazovština, glassrpskoština, rtrsoština, ...
Ako se neko još nečeg sjeti, nek doda...
-
FFK as Lucy01
Imas li kakvu bolju alternativu demokratiji?wels wrote:registrovan wrote:Demokratija nikada i nece biti savrsena, ali ljudski rod nije do sada pronasao bolji nacin organizovanja drustva. A nije da mnoge opcije nisu isprobane.
P.S. demokratija nije izum zapada
E kad bude blizu savrsene mozemo je nazvat tim imenom.
Do tada ce politicarima i mocnicima usta puna bit recenica u kojima dominira ta izlizana fraza.
Pljuvati po onom sto jeste, a ne nuditi nista bolje je "mahalski nacin". I to u Bosni sto gledas i dozivljavas nije demokratija, pa je shodno tome i nemoj ocjenjivati i potcjenjivati.
- Drvosjeca iz Dejcica
Mozda najbolji odgovor na datu temu.
Drugo pitanje o kojem treba da razmislimo jeste definicija demokratije. Demokratija je, u klasičnom smislu, vladavina većine. Međutim, većina izabrana na slobodnim izborima nema pravo da vlada zemljom kako joj padne na pamet. Ne smemo smetnuti s uma da su mnogi diktatori na čelo države došli demokratskim sredstvima, tj. glasovima većine birača, baš kao Hitler. Prema tome, izbornu pobedu ne treba smatrati za demokratiju. Većina koja na slobodnim izborima dođe na vlast treba da se ponaša u određenim granicama. Ali gde su te granice?
Okvir demokratije definiše princip ljudskih prava. Drugim rečima, većina na vrhu može da vlada samo ako poštuje ta prava i tu granicu ne sme da pređe. Nijedna većina na vlasti ne sme da, pravdajući se verom, ugnjetava polovinu građanstva, a to su žene, kao što biva u islamskim zemljama. Nijedna većina koja dođe na vlast nema pravo da brani slobodu govora zbog ideologije, kao što je slučaj na Kubi i u Kini. Nijedna većina na vlasti nema pravo da ukida političke slobode, kao u SAD, gde su zabranjene aktivnosti komunističkih partija (...).
Takvom definicijom, vlade dobijaju legitimitet ne samo zahvaljujući glasovima i stavovima naroda, nego i poštovanjem prava građana. Svaki izgovor koji se koristi da bi se ta prava zaboravila - bio on kulturne, verske ili ideološke prirode - neprihvatljiv je jer ljudska prava čine samu suštinu religija i civilizacija.
Širin Ebadi
Iranska pravnica, dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2003. godinu
- Liberalism
digger wrote:Vi upravo potvrdiste ono sto rece jedan americki senator:
"Stavite 15 demokrata u jednu sobu i dobicete 20 misljenja."
Da korigujem, To je parafraza stare Cercilove izjave, stavite pet ekonomista u jednu sobu zajedno sa Keyensom i dobicete 7 razlicitih misljenja o jednom problemu.
- Liberalism
Nebi da omalovazavam niti citat, niti namjere Drvosjece, ali 'demokratija kao vladavina naroda' je definicija koja se kao prazna floskula smatrala jos u Anticko vrijeme. Vjerovatno je Sokrat prvi put rekao da je demokratiju kao - vladavinu naroda ne treba bukvalno shvatati jer je to cista dogma.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mozda najbolji odgovor na datu temu.
Drugo pitanje o kojem treba da razmislimo jeste definicija demokratije. Demokratija je, u klasičnom smislu, vladavina većine. Međutim, većina izabrana na slobodnim izborima nema pravo da vlada zemljom kako joj padne na pamet. Ne smemo smetnuti s uma da su mnogi diktatori na čelo države došli demokratskim sredstvima, tj. glasovima većine birača, baš kao Hitler. Prema tome, izbornu pobedu ne treba smatrati za demokratiju. Većina koja na slobodnim izborima dođe na vlast treba da se ponaša u određenim granicama. Ali gde su te granice?
Okvir demokratije definiše princip ljudskih prava. Drugim rečima, većina na vrhu može da vlada samo ako poštuje ta prava i tu granicu ne sme da pređe. Nijedna većina na vlasti ne sme da, pravdajući se verom, ugnjetava polovinu građanstva, a to su žene, kao što biva u islamskim zemljama. Nijedna većina koja dođe na vlast nema pravo da brani slobodu govora zbog ideologije, kao što je slučaj na Kubi i u Kini. Nijedna većina na vlasti nema pravo da ukida političke slobode, kao u SAD, gde su zabranjene aktivnosti komunističkih partija (...).
Takvom definicijom, vlade dobijaju legitimitet ne samo zahvaljujući glasovima i stavovima naroda, nego i poštovanjem prava građana. Svaki izgovor koji se koristi da bi se ta prava zaboravila - bio on kulturne, verske ili ideološke prirode - neprihvatljiv je jer ljudska prava čine samu suštinu religija i civilizacija.
Širin Ebadi
Iranska pravnica, dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2003. godinu
Oni koji su skovali i sam naziv demokratija pod njom su zapravo mislili ogranicavanje vladavine tiranije, pa s tim u vezi su demokratiju smatrali kao drustvenim mehanizmom kojim ce građani moci ograniciti do tada neogranicenu vlast tiranina.
prevedeno na nas jezik, demokratija nama treba kako bi s vlasti skinuli one koji zloupotrebljavaju vlast nad ljudima u korist vlastitog interesa. Mi nismo demokratsko drustvo i ne treba da cudi zbog cega BH drustvom vladaju jedni te isti ljudi (ili ti grupe ljudi) bez obzira sto je građanima ove zemlje sve gore i gore od njihove vladavine. jednostavno demokratija ne funkcionise i drustvo ne moze da se otarasi ovih parazita koji se bogate na racun toga.
-
digger
Nemoj da zuris sa korekcijama iLiberalism wrote:digger wrote:Vi upravo potvrdiste ono sto rece jedan americki senator:
"Stavite 15 demokrata u jednu sobu i dobicete 20 misljenja."![]()
Da korigujem, To je parafraza stare Cercilove izjave, stavite pet ekonomista u jednu sobu zajedno sa Keyensom i dobicete 7 razlicitih misljenja o jednom problemu.
Gornje je izjavio Patrick Leahy, US senator.
- Abu FEED el-Castro
Najpotkovanije pljuvanje demokratije dosadFaust wrote:Problem demokratije i bilo kojeg drugog političkog sistema je što ga grupica ljudi prilagođava znatno većoj grupi. Tako danas imamo oblika demokratije koliko i država koje tvrde da im je država demokratska. Zaista je lijepo da svako može, ako hoće, izaći na izbore i izabrati za koga će glasati. No, koliko mi poznajemo kandidate za koje glasamo. Evo, npr., jučer bili izbori u Novom Sarajevu. nijednog od kandidata nisam poznavao (kao sposobnog/nesposobnog politačara). I glasao za kandidata neke stranke. A sjetite se onih lista kandidata za različite nivoe na općim izborima. Dakle, moj glas, vaš glas je samo formalno dopuštenje nekome ko nas je vještije ubijedio, ko ima stavove slične našim (makar se javno tako deklariše) i ko nam je ljepši. Da ne duljim: kod nas nema demokratije jer nema javnosti koja, po definiciji, javno pokazuje šta želi - protestima, rušenjem, pjevanjem...
To mozda najvise i frustrira, narod fol vlada, a narod ne samo da ne vlada ama bas ni u čemu i nikako nego se čak i ne pita. Pita se samo kome će formalno dati ovlasti da vlada a to je stvar reklame, demagogije, iskoristavanja i manipulisanja raznim socijalnim, nacionalnim, vjerskim, ekonomskim pripadnostima i faktorima... Kako god okrenes demokratija je jedna unosna vrsta biznisa i to samo za povlastene, koji se najbolje prolaktaju i snadju u takvoj vrsti sistema, narod je uglavnom pusiona kako god okrenes. I to jos biznis koji za razliku od drugih nudi i moc!
Utopijski mi zvuče komentari tipa "dem. se treba zasluziti", to je duuuug proces i sl. jer ja (niti bilo ko) ne kanimo zivjeti 1000 godina pa da mi to ista znači...
- Abu FEED el-Castro
I ja mozda nesvjesno vučem ka tome, sto velis valjda je do mentalitetaBeatrix wrote:mentalitet kojem prija pendrekregistrovan wrote:Mozda je malo off topic, ali uvijek se cudim zasto je na ovim prostorima izuzetno na cijeni diktatura bilo koje vrste. Imam utisak da se jos uvijek sanja komunizam i to u gorem obliku od Jugoslovenskog. Naravno to je sasvim legitimno, nije zabranjeno.jedino tako osjeca organizaciju i zakon
malo se salim, ali izgleda da je tako
Harise, harise ublego jedna
- Abu FEED el-Castro
I ja mozda nesvjesno vučem ka tome, sto velis valjda je do mentalitetaBeatrix wrote:mentalitet kojem prija pendrekregistrovan wrote:Mozda je malo off topic, ali uvijek se cudim zasto je na ovim prostorima izuzetno na cijeni diktatura bilo koje vrste. Imam utisak da se jos uvijek sanja komunizam i to u gorem obliku od Jugoslovenskog. Naravno to je sasvim legitimno, nije zabranjeno.jedino tako osjeca organizaciju i zakon
malo se salim, ali izgleda da je tako
Harise, harise ubleho jedna
-
Danko_Bananko
Sto covjek nikako nije porekao, vec samo izjavio da je senator samo preradio originalnu Churchillovu izrekudigger wrote:Nemoj da zuris sa korekcijama iLiberalism wrote:digger wrote:Vi upravo potvrdiste ono sto rece jedan americki senator:
"Stavite 15 demokrata u jednu sobu i dobicete 20 misljenja."![]()
Da korigujem, To je parafraza stare Cercilove izjave, stavite pet ekonomista u jednu sobu zajedno sa Keyensom i dobicete 7 razlicitih misljenja o jednom problemu.... Ne odgovara tvom znanju.
Gornje je izjavio Patrick Leahy, US senator.
- Hantraga
Pa sta ako smije??Karabaja wrote:Problem demokratije je taj što svaka budala smije da glasa...
Ako je vecina budala u drzavi i zele takvu drzavu, onda je fer da i budala bude izabran od strane vecine...
Nemoze manjina nametati vecini svoju volju...
Ako drzavu cine vecina krkana i seljaka, ponda je normalno da ce takva osoba biti i izabrana na celu drzave,,,
U Bosni nije demokratski nacin glasanja, otkako je Dejton stupio na snagu...
Bilo ko iz RS ne moze da glasa za bosnjackog ili hrvatskog clana presjednistva, vec samo za mjesto srpskog...to je samo jedan primjer...
Tako da su bosnjaci i hrvati prisiljeni da glasaju za srbe
U Bosni bi trebao uvesti novi sistem....Niko ne moze da glase za kandidata njihove nacije...
Da se svaki izbori vrsi rotacija, tako da jedne godine srbi biraju hrvate, hrvati biraju bosnjake, a bosnjaci biraju srbe...
Onda iduce godine Srbi biraju Bosnjake, Bosnjaci Hrvate, Hrvati Srbe...itd
-
rashomon
Da dodam na do sada rečeno
Kaže se da je demokratija "primjenjena volja većine nauštrb manjine"
No, kako statistički podaci iz raznih dijelova svijeta govore, rijetko kada više od 60% registrovanog glasačkog tijela izlazi na izbore, tako da se to slobodno može prevesti i kao
"sprovođenje volje manjine nad većinom"!
Demokratija na zapadu, bar njezini pozitivni konteksti, je fokusirana na lokalni nivo, to znači rad u malim lokalnim zajednicama gdje ljudi znaju šta se dešava SA NJIHOVIM novcem i gdje ljudi / narod odlučuje o tome gdje će se usmjeriti određena sredstva (odnosno većina koja glasa).
Na krupnom planu mali ljudi gube tu moć odlučivanja, tako da se ta vladavina naroda praktično dešava u toku jednog dana svake četiri godine (oni koji glasaju)
Demokratija je iluzija!
Ne glasam na izborima, ali svejedno finansiram guzonje koje pametuju po parlamentima i troše MOJ novac...a i da glasam ne vidim kako bi to promijenilo tokove u koje će moj novac ići!
Na globalnom planu situacija nije ništa bolja, mogu pokrenuti rat protiv volje naroda, vi možete reći bilo šta, protestovati i buniti se, ali u biti nikoga ne zanima vaše mišljenje!
Ono što je bitno jeste da vi redovno plaćate porez!
Ono što je bitno jeste da vi izađete na izbore, jerbo se nemate pravo buniti ako niste izašli, iako svejedno finansirate kmicaroše koji guzeljaju po raznim ministarstvima, zastupništvima i sličnim glupostima i, naravno, vode računa prije svega o tome kako će zgrnuti (i povećati) vlastiti paušal!
Između dva zla, moja lična odluka, ja ne biram nijedno, jer su iste veličine i jer na kraju ispada sve isto, glasao ne glasao!
Eto!
Kaže se da je demokratija "primjenjena volja većine nauštrb manjine"
No, kako statistički podaci iz raznih dijelova svijeta govore, rijetko kada više od 60% registrovanog glasačkog tijela izlazi na izbore, tako da se to slobodno može prevesti i kao
"sprovođenje volje manjine nad većinom"!
Demokratija na zapadu, bar njezini pozitivni konteksti, je fokusirana na lokalni nivo, to znači rad u malim lokalnim zajednicama gdje ljudi znaju šta se dešava SA NJIHOVIM novcem i gdje ljudi / narod odlučuje o tome gdje će se usmjeriti određena sredstva (odnosno većina koja glasa).
Na krupnom planu mali ljudi gube tu moć odlučivanja, tako da se ta vladavina naroda praktično dešava u toku jednog dana svake četiri godine (oni koji glasaju)
Demokratija je iluzija!
Ne glasam na izborima, ali svejedno finansiram guzonje koje pametuju po parlamentima i troše MOJ novac...a i da glasam ne vidim kako bi to promijenilo tokove u koje će moj novac ići!
Na globalnom planu situacija nije ništa bolja, mogu pokrenuti rat protiv volje naroda, vi možete reći bilo šta, protestovati i buniti se, ali u biti nikoga ne zanima vaše mišljenje!
Ono što je bitno jeste da vi redovno plaćate porez!
Ono što je bitno jeste da vi izađete na izbore, jerbo se nemate pravo buniti ako niste izašli, iako svejedno finansirate kmicaroše koji guzeljaju po raznim ministarstvima, zastupništvima i sličnim glupostima i, naravno, vode računa prije svega o tome kako će zgrnuti (i povećati) vlastiti paušal!
Između dva zla, moja lična odluka, ja ne biram nijedno, jer su iste veličine i jer na kraju ispada sve isto, glasao ne glasao!
Eto!