Kutak za gradjevinski trenutak.

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#1 Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

Eh vako.Nemam vremena a i mrzim da hodam po raznoraznim ustanovama, a na forumu ima svakakvih znalaca,sto nekad moze mnogo pomoci. :D
Objekat pod zastitom drzave,potkrovlje,uknjizeni stan,jedini na spratu.Rekonstrukcija i renoviranje kompletno.Sta je dozvoljeno raditi bez saglasnosti stanara i dozvola od opstine? Izmjena izgleda i gabarita krovista ne moze,to znam.Da li je dozvoljena rekonstrukcija i obnova krova te stavljanje 2 krovna prozora,prosirenje postojece badze...?


Broj 2:

Poslovni prostor od 60m2,uknjizen 60m2.Visina oko 6 metara.Planirano praviti etazu,uradjena statika i projekat.Moze li se ici na etaziranje i knjizenje etaze i sta je potrebno?Koje visine su tacno potrebne za standarde poslovnog prostora? Znam otprilike a niko da mi tacno kaze.Dole planiram ostaviti na 3 metra visine a gore ce biti dok se sve postavi oko 2.60 ili max 2.70m.Je li to dovoljno?

Hvala,ko pomogne da ne hodam,vodim ga na šampite. :D
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#2 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

Dje ste ba,ne jebe me niko ni 2% :twisted:
Odo promijenit naslov u prevarila me zena sa vodoinstalaterom.Nagrnuce svi.
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#3 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

Haj na vrh. :angry: :angry:
User avatar
Promoe
Posts: 322
Joined: 25/08/2015 20:30

#4 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by Promoe »

:skoljka: Nemam pojma, al da ostane jos malo tema na vrhu :D
User avatar
muha_sa
Posts: 128607
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#5 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by muha_sa »

znam ja da si ti legalista--takvi kao ti si sad donji :-)

radi šta ti je volja i vozdra---vidiš da kuce nicu u vodozaštitnoj zoni pa nikom ništa :-) samo cekam kad ce u mom krugu na zelenoj površini bageri krenut rovit.

valjal odgovor :? :lol:
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#6 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

Ne valja. :D
User avatar
black
Posts: 17152
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#7 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by black »

Drug, kad te niko ne jebe evo ja ću :lol:
Postoji nešto što se zove tekuće održavanje objekta. Za to ti ne treba urbanistička i građevinska dozvola (koja za sobom povlači obavezne saglasnosti zavoda za zaštitu i zavoda za planiranje).
Od dokumentacije ti je potrebna samo potvrda o tekućem održavanju objekta koju zatražiš u Opštini, a dostaviš im samo predmjer i predračun radova koje ti izradi neka građevinska firma.
U tekuće održavanje spadaju samo radovi popravke postojećih instalacija, oluka, farbanje fasada i manji popravci kojima se ne mijenja vanjski izgled ili konstrukcija objekta ( ali nema dodavanja nikakvih prozora). Ako pokušaš prošvercovati to mijenjanje krovne konstrukcije i proširenje badže, skinuće te k'o malter :mrgreen:

Izmjena krovne konstrukcije i dva ležeća krovna prozora se pika kao rekonstrukcija, za to treba urbanistička i građevinska, za koju ti ne treba saglasnost stanara već zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa kantona, napravi neki mali projektić i pokušaj moglo bi proći jer su ležeći prozori njima prihvatljivi na tim zgradama.

Proširenje badže je najteže, i to je rekonstrukcija, tu urbanistička zavisi od saglasnosti zavoda za zaštitu i zavoda za planiranje, a njima je bitan pravooo zajeban projekat ako je neka tako zaštićena zgrada, vrijedi pokušati.

Zrakni zakon o prostornom uređenju ako možeš, tu je opisano šta je šta.

Drugo
Za etažiranje ti treba elaborat/projektić etažiranja sa površinama prostorija, urađen od strane ovlaštene osobe, geometar ne može.
I za tu dodatnu etažu ti treba nekakav dokument, građevinska, iz kojeg se vidi da je nisi ilegalno napravio. Tako da ako ćeš tek praviti tu galeriju, traži dozvolu jer će ti trebati za etažiranje.
Svijetla visina poslovnog prostora po propisima treba biti 3 m, ali moguće da može i nešto manja ako baš nema drugih opcija radi konstrukcije.

Eto valjda ti makar malo pomogne, raja su mi nešto slično deverala :mrgreen:
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#8 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

Oj majko znao sam ja da ce nesta biti komplikovano.Sta ja sad da radim :? Znaci kupio stan potkrovni u katastrofalnom stanju,krov prokisnjava i potrebno ga je popraviti.Oni nece,ko ce,ja cu.Necu mijenjati gabarite,ok.Imaju dvije badze i 2 prozora na krovu.Smijem valjda popravit krov bez zajebancija sa dozvolama.Eto necu nista dirati sa vanjske strane osim ovog sto vec ima i sto je u katastrofalnom stanju.Sto ne mogu staviti jos 2 ravna krovna prozora,sve zgrade pored ih imaju i po pet? Cuj pod zastitom drzave,otpada fasada sa zgrade,jebalo mater koga ono zastiti.


Za radnju sam uradio statiku,cekam projekat,predacu za gradjevinsku i platiti dozvolu, te onda ici na etaziranje i knjizenje etaze.Moze tako?


Hvala. :D
User avatar
black
Posts: 17152
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#9 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by black »

HAVANA wrote:Oj majko znao sam ja da ce nesta biti komplikovano.Sta ja sad da radim :? Znaci kupio stan potkrovni u katastrofalnom stanju,krov prokisnjava i potrebno ga je popraviti.Oni nece,ko ce,ja cu.Necu mijenjati gabarite,ok.Imaju dvije badze i 2 prozora na krovu.Smijem valjda popravit krov bez zajebancija sa dozvolama.Eto necu nista dirati sa vanjske strane osim ovog sto vec ima i sto je u katastrofalnom stanju.Sto ne mogu staviti jos 2 ravna krovna prozora,sve zgrade pored ih imaju i po pet? Cuj pod zastitom drzave,otpada fasada sa zgrade,jebalo mater koga ono zastiti.


Za radnju sam uradio statiku,cekam projekat,predacu za gradjevinsku i platiti dozvolu, te onda ici na etaziranje i knjizenje etaze.Moze tako?


Hvala. :D

predaj to i imaćeš uknjiženih 120 kvadrata :mrgreen: a za prvi dio sve zavisi jel mjenjas grede ili pokrov samo, sa tekućim održavanjem možeš zamjeniti pokrov i manji dio krovne konstrukcije. (zakon o prostornom cini mi se 69- 80 tu je opisano)
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#10 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

black wrote:

predaj to i imaćeš uknjiženih 120 kvadrata :mrgreen: a za prvi dio sve zavisi jel mjenjas grede ili pokrov samo, sa tekućim održavanjem možeš zamjeniti pokrov i manji dio krovne konstrukcije. (zakon o prostornom cini mi se 69- 80 tu je opisano)
To mi i jeste cilj. :D Ljubi te brat,to mi treba,probacu naci zakon da malo protabirim.
Hajd jos jedno da te upeglam. :D Sta mislis postoji li i u kakvoj varijanti mogucnost da ako se ja ponudim da zamijenim kompletan krov,sve novo i uradjeno autenticnim pokrovom,crijep...pa cak bi uradio i fasadu sa strane zgrade, koja je u jako losem stanju, a da dobijem kao neki ustupak mogucnost da sa jedne strane objekta podignem kroviste za samo nekih 50 cm ili vise kao sto je i slijedeci objekat koji se naslanja na ovu zgradu.Drugu stranu ne bi dirao jer znam da nema sanse da se dobije a i glupo je.Sve je u nizu.
Pravo je blesavo,osnova zgrade je 10x11 i jedini sam na spratu a stan ima 46 m2.Sve kosine su sakrivene i naravno nisu uknjizene jer se i ne moze knjiziti koliko ja znam ispod visine od 1.5 metar.Fakticki imam stan od 46m2 sa jos 50 i nesto korisnog prostora, koji ne sluzi nicemu.Uz dobrog arhitektu moze se pravo lijep potkrovni stan napraviti.E sad haj ti predaj zvanicno zahtjev ovim hajvanima,mogu samo sebe zajebati.Jaran mi je tako regularno predao,7 godina mu stoji,jos nista a ne smije nista dirati.Ja cu radije onda ici na ovu varijantu da nista ne sirim,u unutrasnjosti izvucem sto vise koristi od tih kosina u smislu nekih komoda,ormara,vizuelnog izgleda...nego se zajebavati sa njima.Ne kontam ih majke mi,fasade se raspadaju,krovovi propadaju,kisne...fol pod zastitom drzave.Ok,pod zastitom,al onda il popravljaj ili daj onome ko hoce da to uradi o svom trosku,odredi standarde i norme koje moras ispostovati pri renoviranju i cao.Ovako cirkus koji ubrzano propada,a masu jako lijepih zgrada propada.Sto muha kaze,ovde najbolje na ho ruk uraditi,budala se napravit,gurnut kome par milja i cao...Al ne mogu vala seljacica,ne dam mu pare makar crko.Il cu regularno il necu nikako.
Izvodjaca kojeg god pitam kaze ti si budala prava.Zadnji sprat u zgradi,zakljucaj vrata i mijenjaj sto brze,odozdo se ne vidi,ko ce to vidjeti,to je nista sta rade.kad gledas odozdo to se nece ni vidjeti...Sva sirenja su u centimetrima,sve nesta do 50,60 cm...Crkose oni od sege,cuj problem gradjevinski u 50cm :roll: al jest jebem ga.On bi ga napravio,ja ne mogu.Kakav sam peh onaj iz zavoda bi se taj dan vozo helikopterom i vidio. :lol:
Last edited by HAVANA on 03/09/2015 13:35, edited 1 time in total.
User avatar
Thorgerson
Posts: 8532
Joined: 15/04/2015 11:26

#11 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by Thorgerson »

Nije bio ofsajd protiv Nigerije!
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#12 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

Ja konto glavom i bradom mi se javlja sef zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, kad nigerija. :cry: Nije bio,valjda nije, jebaji ga.
Bellica
Posts: 1714
Joined: 19/08/2009 14:32
Location: Sarajevo

#13 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by Bellica »

HAVANA wrote:Oj majko znao sam ja da ce nesta biti komplikovano.Sta ja sad da radim :? Znaci kupio stan potkrovni u katastrofalnom stanju,krov prokisnjava i potrebno ga je popraviti.Oni nece,ko ce,ja cu.Necu mijenjati gabarite,ok.Imaju dvije badze i 2 prozora na krovu.Smijem valjda popravit krov bez zajebancija sa dozvolama.Eto necu nista dirati sa vanjske strane osim ovog sto vec ima i sto je u katastrofalnom stanju.Sto ne mogu staviti jos 2 ravna krovna prozora,sve zgrade pored ih imaju i po pet? Cuj pod zastitom drzave,otpada fasada sa zgrade,jebalo mater koga ono zastiti.


Za radnju sam uradio statiku,cekam projekat,predacu za gradjevinsku i platiti dozvolu, te onda ici na etaziranje i knjizenje etaze.Moze tako?


Hvala. :D
Smiješ popraviti krov. Smiješ i podići postojeći pa staviti novi to ti niko ne može zabraniti, štaviše trebali bi ti biti zahvalni jer krov je zajednički dio zgrade i svi zajedno (etažni vlasnici) bi ga trebali popraviti. Ali neće niko dok mu ne procuri. Nikakva ti dozvola ne treba. Čak sumnjam i za te prozore, bitno je da ne curi i da se sanira. Što se fasade tiče, isti stvar. Ne smiješ raiti utopljavanje, pretpostavljam da je zgrada sive boje, ne smiješ oko svog stana staviti neku drugu boju, ne smiješ nadziđivati, stavljati vanjsku stolariju u neku drugu boju...U svakom slučaju ne smiješ mijenjati izgled zgrade. Ja bih to na tvom mjestu uradila, sve što treba, jer, niko to neće prijaviti, nikakav zakon ne kršiš. Ako ti i dođe općinska inspekcija mogu samo da te pohvale jer o svom trošku popravljaš zajednički dio zgrade. Sačuvaj račune pa refundiraj sredstva putem mjesečnog održavanja zgrade.
Bellica
Posts: 1714
Joined: 19/08/2009 14:32
Location: Sarajevo

#14 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by Bellica »

HAVANA wrote:
black wrote:

predaj to i imaćeš uknjiženih 120 kvadrata :mrgreen: a za prvi dio sve zavisi jel mjenjas grede ili pokrov samo, sa tekućim održavanjem možeš zamjeniti pokrov i manji dio krovne konstrukcije. (zakon o prostornom cini mi se 69- 80 tu je opisano)
To mi i jeste cilj. :D Ljubi te brat,to mi treba,probacu naci zakon da malo protabirim.
Hajd jos jedno da te upeglam. :D Sta mislis postoji li i u kakvoj varijanti mogucnost da ako se ja ponudim da zamijenim kompletan krov,sve novo i uradjeno autenticnim pokrovom,crijep...pa cak bi uradio i fasadu sa strane zgrade, koja je u jako losem stanju, a da dobijem kao neki ustupak mogucnost da sa jedne strane objekta podignem kroviste za samo nekih 50 cm ili vise kao sto je i slijedeci objekat koji se naslanja na ovu zgradu.Drugu stranu ne bi dirao jer znam da nema sanse da se dobije a i glupo je.Sve je u nizu.
Pravo je blesavo,osnova zgrade je 10x11 i jedini sam na spratu a stan ima 46 m2.Sve kosine su sakrivene i naravno nisu uknjizene jer se i ne moze knjiziti koliko ja znam ispod visine od 1.5 metar.Fakticki imam stan od 46m2 sa jos 5 i nesto korisnog prostora, koji ne sluzi nicemu.Uz dobrog arhitektu moze se pravo lijep potkrovni stan napraviti.E sad haj ti predaj zvanicno zahtjev ovim hajvanima,mogu samo sebe zajebati.Jaran mi je tako regularno predao,7 godina mu stoji,jos nista a ne smije nista dirati.Ja cu radije onda ici na ovu varijantu da nista ne sirim,u unutrasnjosti izvucem sto vise koristi od tih kosina u smislu nekih komoda,ormara,vizuelnog izgleda...nego se zajebavati sa njima.Ne kontam ih majke mi,fasade se raspadaju,krovovi propadaju,kisne...fol pod zastitom drzave.Ok,pod zastitom,al onda il popravljaj ili daj onome ko hoce da to uradi o svom trosku,odredi standarde i norme koje moras ispostovati pri renoviranju i cao.Ovako cirkus koji ubrzano propada,a masu jako lijepih zgrada propada.Sto muha kaze,ovde najbolje na ho ruk uraditi,budala se napravit,gurnut kome par milja i cao...Al ne mogu vala seljacica,ne dam mu pare makar crko.Il cu regularno il necu nikako.
Izvodjaca kojeg god pitam kaze ti si budala prava.Zadnji sprat u zgradi,zakljucaj vrata i mijenjaj sto brze,odozdo se ne vidi,ko ce to vidjeti,to je nista sta rade.kad gledas odozdo to se nece ni vidjeti...Sva sirenja su u centimetrima,sve nesta do 50,60 cm...Crkose oni od sege,cuj problem gradjevinski u 50cm :roll: al jest jebem ga.On bi ga napravio,ja ne mogu.Kakav sam peh onaj iz zavoda bi se taj dan vozo helikopterom i vidio. :lol:
Koliko znam iz svojih slučajeva, ako imaš statičku saglasnot za ovaj potkrovni dio niti jedan inspektor (ako bi te neko i prijavio) ti neće praviti probleme. Dakle, bitno je ne narušiti statiku zgrade, a tom saglasnošću (ako je možeš zaista dobiti) to ćeš i dokazati. Ne vidim u čemu je problem. Pođi jedan dan samnom na posao da vidiš šta sve ljudi po Sarajevu rade, onda ćeš s pjesmom u taj svoj stan i uraditi sve što si zamislio :)
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#15 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

Bellica wrote:
HAVANA wrote:Oj majko znao sam ja da ce nesta biti komplikovano.Sta ja sad da radim :? Znaci kupio stan potkrovni u katastrofalnom stanju,krov prokisnjava i potrebno ga je popraviti.Oni nece,ko ce,ja cu.Necu mijenjati gabarite,ok.Imaju dvije badze i 2 prozora na krovu.Smijem valjda popravit krov bez zajebancija sa dozvolama.Eto necu nista dirati sa vanjske strane osim ovog sto vec ima i sto je u katastrofalnom stanju.Sto ne mogu staviti jos 2 ravna krovna prozora,sve zgrade pored ih imaju i po pet? Cuj pod zastitom drzave,otpada fasada sa zgrade,jebalo mater koga ono zastiti.


Za radnju sam uradio statiku,cekam projekat,predacu za gradjevinsku i platiti dozvolu, te onda ici na etaziranje i knjizenje etaze.Moze tako?


Hvala. :D
Smiješ popraviti krov. Smiješ i podići postojeći pa staviti novi to ti niko ne može zabraniti, štaviše trebali bi ti biti zahvalni jer krov je zajednički dio zgrade i svi zajedno (etažni vlasnici) bi ga trebali popraviti. Ali neće niko dok mu ne procuri. Nikakva ti dozvola ne treba. Čak sumnjam i za te prozore, bitno je da ne curi i da se sanira. Što se fasade tiče, isti stvar. Ne smiješ raiti utopljavanje, pretpostavljam da je zgrada sive boje, ne smiješ oko svog stana staviti neku drugu boju, ne smiješ nadziđivati, stavljati vanjsku stolariju u neku drugu boju...U svakom slučaju ne smiješ mijenjati izgled zgrade. Ja bih to na tvom mjestu uradila, sve što treba, jer, niko to neće prijaviti, nikakav zakon ne kršiš. Ako ti i dođe općinska inspekcija mogu samo da te pohvale jer o svom trošku popravljaš zajednički dio zgrade. Sačuvaj račune pa refundiraj sredstva putem mjesečnog održavanja zgrade.

Ja bi volio da je tako i logicno bi bilo.Ja ulazem svoja sredstva i za drugog.Ali nije,izgleda da nije. :-)
zijancer
Posts: 4749
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#16 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by zijancer »

navijamo za tebe :mrgreen: samo da znas :mrgreen:
:)
User avatar
Cherry-Cherry
Posts: 6765
Joined: 20/02/2013 14:14

#17 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by Cherry-Cherry »

Što se etažiranje tiče moraš prvo napraviti posebnu stambenu jedinicu, dakle: urbanistička, građevinska, upotrebna, pa etažiranje, pa se to onda na sudu knjiži kao posebna stambena/poslovna jedinica. Mora imati poseban ulaz.
A za rekonstrukciju treba takođe urbanistička, podneseš zahtjev za urbanističku za rekonstrukciju.
Što se tiče saglasnosti stanara, treba ti njihova dozvola, ako si uzeo sebi zajedniče prostorije, pa to hoćeš da legalizuješ.
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#18 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

Bellica wrote:
HAVANA wrote:
black wrote:

predaj to i imaćeš uknjiženih 120 kvadrata :mrgreen: a za prvi dio sve zavisi jel mjenjas grede ili pokrov samo, sa tekućim održavanjem možeš zamjeniti pokrov i manji dio krovne konstrukcije. (zakon o prostornom cini mi se 69- 80 tu je opisano)
To mi i jeste cilj. :D Ljubi te brat,to mi treba,probacu naci zakon da malo protabirim.
Hajd jos jedno da te upeglam. :D Sta mislis postoji li i u kakvoj varijanti mogucnost da ako se ja ponudim da zamijenim kompletan krov,sve novo i uradjeno autenticnim pokrovom,crijep...pa cak bi uradio i fasadu sa strane zgrade, koja je u jako losem stanju, a da dobijem kao neki ustupak mogucnost da sa jedne strane objekta podignem kroviste za samo nekih 50 cm ili vise kao sto je i slijedeci objekat koji se naslanja na ovu zgradu.Drugu stranu ne bi dirao jer znam da nema sanse da se dobije a i glupo je.Sve je u nizu.
Pravo je blesavo,osnova zgrade je 10x11 i jedini sam na spratu a stan ima 46 m2.Sve kosine su sakrivene i naravno nisu uknjizene jer se i ne moze knjiziti koliko ja znam ispod visine od 1.5 metar.Fakticki imam stan od 46m2 sa jos 5 i nesto korisnog prostora, koji ne sluzi nicemu.Uz dobrog arhitektu moze se pravo lijep potkrovni stan napraviti.E sad haj ti predaj zvanicno zahtjev ovim hajvanima,mogu samo sebe zajebati.Jaran mi je tako regularno predao,7 godina mu stoji,jos nista a ne smije nista dirati.Ja cu radije onda ici na ovu varijantu da nista ne sirim,u unutrasnjosti izvucem sto vise koristi od tih kosina u smislu nekih komoda,ormara,vizuelnog izgleda...nego se zajebavati sa njima.Ne kontam ih majke mi,fasade se raspadaju,krovovi propadaju,kisne...fol pod zastitom drzave.Ok,pod zastitom,al onda il popravljaj ili daj onome ko hoce da to uradi o svom trosku,odredi standarde i norme koje moras ispostovati pri renoviranju i cao.Ovako cirkus koji ubrzano propada,a masu jako lijepih zgrada propada.Sto muha kaze,ovde najbolje na ho ruk uraditi,budala se napravit,gurnut kome par milja i cao...Al ne mogu vala seljacica,ne dam mu pare makar crko.Il cu regularno il necu nikako.
Izvodjaca kojeg god pitam kaze ti si budala prava.Zadnji sprat u zgradi,zakljucaj vrata i mijenjaj sto brze,odozdo se ne vidi,ko ce to vidjeti,to je nista sta rade.kad gledas odozdo to se nece ni vidjeti...Sva sirenja su u centimetrima,sve nesta do 50,60 cm...Crkose oni od sege,cuj problem gradjevinski u 50cm :roll: al jest jebem ga.On bi ga napravio,ja ne mogu.Kakav sam peh onaj iz zavoda bi se taj dan vozo helikopterom i vidio. :lol:
Koliko znam iz svojih slučajeva, ako imaš statičku saglasnot za ovaj potkrovni dio niti jedan inspektor (ako bi te neko i prijavio) ti neće praviti probleme. Dakle, bitno je ne narušiti statiku zgrade, a tom saglasnošću (ako je možeš zaista dobiti) to ćeš i dokazati. Ne vidim u čemu je problem. Pođi jedan dan samnom na posao da vidiš šta sve ljudi po Sarajevu rade, onda ćeš s pjesmom u taj svoj stan i uraditi sve što si zamislio :)

Ma i ne vjerujem da ce me prijaviti,nisu ludi.Ovako im kisne...Ja cu ih obavjestiti za radove i vidjeti kakvi su,sta su...Kad udjem u posjed sve cu ocistiti,iznijeti,ogoliti do krova i onda zovnuti firmu koja radi krovove pa se dalje detaljno raspitati.Hvala.
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#19 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

Cherry-Cherry wrote:Što se etažiranje tiče moraš prvo napraviti posebnu stambenu jedinicu, dakle: urbanistička, građevinska, upotrebna, pa etažiranje, pa se to onda na sudu knjiži kao posebna stambena/poslovna jedinica. Mora imati poseban ulaz.
A za rekonstrukciju treba takođe urbanistička, podneseš zahtjev za urbanističku za rekonstrukciju.
Što se tiče saglasnosti stanara, treba ti njihova dozvola, ako si uzeo sebi zajedniče prostorije, pa to hoćeš da legalizuješ.

Joj nije,stani.
Pisao sam o dva razlicita objekta.Prvi je stan od 46 m2,uknjizen stambeni prostor...Popravka jebenog krova,mog stana i nase zgrade.Kako urbanisticka,curi krov,stan u vlasnistvu,stambeni prostor.
Drugi je uknjizen poslovni prostor od 60m2 ali sa visinom od skoro 6 metara,tu hocu da etaziram i uknjizim i etazu koje sad nema,a ovo dole je cisto,uknjizeno.
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#20 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

zijancer wrote:navijamo za tebe :mrgreen: samo da znas :mrgreen:
:)

Jebo navijanje,dodji da iznosimo stvari. :lol: Uzecu nam gajbu pive i sta nakoso. :kontrabas:
zijancer
Posts: 4749
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#21 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by zijancer »

:-) ma nece te inspekcija ganjat helikopterom :mrgreen: , jedino te komsije mogu cinkat
User avatar
HAVANA
Posts: 32695
Joined: 19/08/2008 23:04

#22 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by HAVANA »

Za sta,sto mijenjam o svom trosku i njihov krov? Sve je u moguce. :lol: :-)
Bellica
Posts: 1714
Joined: 19/08/2009 14:32
Location: Sarajevo

#23 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by Bellica »

HAVANA wrote:
Bellica wrote:
HAVANA wrote:Oj majko znao sam ja da ce nesta biti komplikovano.Sta ja sad da radim :? Znaci kupio stan potkrovni u katastrofalnom stanju,krov prokisnjava i potrebno ga je popraviti.Oni nece,ko ce,ja cu.Necu mijenjati gabarite,ok.Imaju dvije badze i 2 prozora na krovu.Smijem valjda popravit krov bez zajebancija sa dozvolama.Eto necu nista dirati sa vanjske strane osim ovog sto vec ima i sto je u katastrofalnom stanju.Sto ne mogu staviti jos 2 ravna krovna prozora,sve zgrade pored ih imaju i po pet? Cuj pod zastitom drzave,otpada fasada sa zgrade,jebalo mater koga ono zastiti.


Za radnju sam uradio statiku,cekam projekat,predacu za gradjevinsku i platiti dozvolu, te onda ici na etaziranje i knjizenje etaze.Moze tako?


Hvala. :D
Smiješ popraviti krov. Smiješ i podići postojeći pa staviti novi to ti niko ne može zabraniti, štaviše trebali bi ti biti zahvalni jer krov je zajednički dio zgrade i svi zajedno (etažni vlasnici) bi ga trebali popraviti. Ali neće niko dok mu ne procuri. Nikakva ti dozvola ne treba. Čak sumnjam i za te prozore, bitno je da ne curi i da se sanira. Što se fasade tiče, isti stvar. Ne smiješ raiti utopljavanje, pretpostavljam da je zgrada sive boje, ne smiješ oko svog stana staviti neku drugu boju, ne smiješ nadziđivati, stavljati vanjsku stolariju u neku drugu boju...U svakom slučaju ne smiješ mijenjati izgled zgrade. Ja bih to na tvom mjestu uradila, sve što treba, jer, niko to neće prijaviti, nikakav zakon ne kršiš. Ako ti i dođe općinska inspekcija mogu samo da te pohvale jer o svom trošku popravljaš zajednički dio zgrade. Sačuvaj račune pa refundiraj sredstva putem mjesečnog održavanja zgrade.

Ja bi volio da je tako i logicno bi bilo.Ja ulazem svoja sredstva i za drugog.Ali nije,izgleda da nije. :-)
Ama jeste garanutjem ti Zakonom da jeste. Radim na tome već skoro punih osam godina znam šta je zajedničko šta nije, šta se smije šta ne smije, šta je za inspekcije, a šta ne. Ovo što ti govoriš smiješ raditi sigurno kakve dozvole, nema potrebe za tim, pa ne rušiš zgradu renoviraš stan i ulažeš u zamjenu krova, lična sredstva u zajedničku imovinu.
Bellica
Posts: 1714
Joined: 19/08/2009 14:32
Location: Sarajevo

#24 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by Bellica »

Cherry-Cherry wrote:Što se etažiranje tiče moraš prvo napraviti posebnu stambenu jedinicu, dakle: urbanistička, građevinska, upotrebna, pa etažiranje, pa se to onda na sudu knjiži kao posebna stambena/poslovna jedinica. Mora imati poseban ulaz.
A za rekonstrukciju treba takođe urbanistička, podneseš zahtjev za urbanističku za rekonstrukciju.
Što se tiče saglasnosti stanara, treba ti njihova dozvola, ako si uzeo sebi zajedniče prostorije, pa to hoćeš da legalizuješ.
Pa nema zajedničkih prostorija, ne može se među prostor između stana i krova uzeti za zajednički, nije međuspratna konstrukcija nego prazan prostor čiji se dijelovi vide i u stanu, gore piše da hoće od toga neke police da pravi, znači da se iz stana vidi i da je ispod samog krova. Dakle, ovdje je samo krov zajednički i apsurd je za njegovu zamjenu tražiti saglasnost stanara. Neće raditi nikakvu rekonstrukciju nego renoviranje, a za to ne treba dozvola.
User avatar
320 d
Posts: 53
Joined: 10/07/2015 11:35

#25 Re: Kutak za gradjevinski trenutak.

Post by 320 d »

Ukoliko se radi o dijelovima zgrade koji su zajednički dijelovi zgrade u skladu sa Zakonom o upravljanju i održavaju zgradama iz 2012 godine za te radove ti je nadležan upravitelj te ti je moj savjet da se pismeno prvo obratis upravitelju...pozivas se na članove tog Zakona i naravno dodas kako takvo stanje prijeti životu i zdravlju ljudi...te sačekaš njihov odgovor...pretpostavljam da ti se ne žuri...ali ako ti se i žuri a hoćes sve po slovo Zakona...prvo to...

Dalje...u skladu sa članom 69. Zakona o prostornom propisano je...Pod rekonstrukcijom građevine, u smislu ovog zakona, podrazumijevaju se radovi kojima se mijenjaju konstruktivni elementi koji mogu biti od uticaja na stabilnost građevine ili njenih dijelova, kojima se uvode nove instalacije i ugrađuje nova oprema u građevinu, osim uvođenja novih instalacije ugradnje nove opreme u organizaciji javnih komunalnih preduzeća, mijenja namjena i vanjski izgled građevine kao i kojima se mijenjaju uvjeti po kojima je, na osnovu odobrenja za građenje izgrađena građevina. Zamjena instalacija i opreme, ako se izvodi prema uvjetima utvrđenim u građevnoj dozvoli, ne smatra se rekonstrukcijom. Što će reći boldirano ukoliko radiš sve u skladu sa ranije nekad izdatom građevnom dozvolom...ne treba ti pokretanje upravnog postupka...Nadalje u stavu 2 istog člana kaže Pod rekonstrukcijom građevine podrazumijevaju se i radovi kojima se građevina čije oštećenje je nastalo zbog starosti građevine ili kao posljedica elementarnih nepogoda, prirodnih ili tehničkih katastrofa i ratnih djelovanja i prelazi 60% oštećenja, dovodi u stanje koje je imala prije oštećenja. Što će reći da ti je potrebno odobrenje za građenje, odnosno odobrenje za rekonstrukciju...Također stavom 3 ovog člana je propisano Za radove rekonstrukcije na građevinama graditeljskog nasljeđa može se donijeti urbanistička saglasnost pod uvjetom da investitor prethodno pribavi saglasnost kantonalne ustanove za zaštitu sa uvjetima za izradu projekta za izvođenje. Što znači da ti ukoliko je zaista potrebno vršiti rekonstrukciju objekta...što ćes dokazati da ti je prijetlja životu i zdravlju...moraju izdati urbanističku saglasnost koja je preduslov za izdavanje građevne dozvole...Sve ovo naravno će biti odobreno u onim urbanističko - tehničkim uslovima koji su propisani Regulacionom planom, Urbanističkim planom ili Urbanističkim projektom za tu lokaciju....
Građevnu dozvolu za taj svoj objekta možes tražiti u Opštini kojoj pripada lokacija ili u Arhivu grada Sarajeva, čisto da vidiš kakvi su urbanističko tehnički uslovi...

Nadam se da sam ti pomogao oko prvog pitanja...

Drugo pitanje...

Potrebno je provjeriti za šta je izdata građevna dozvola i kakav je projekat...koliko bi etažiranje promjenilo same urbanističko tehničke uslove i kako vanjskog i kako unutrašnjeg dijela objekta...ukoliko mjenjaš bilo šta što nije predviđeno prvobitno izdatom građevnom dozvolom...moraš tražiti izmjenu građevinske dozvole, a zatim i izmjenu upotrebne dozvole, što zahtjeva prepravku glavnog projekta, pribavljanje saglasnosti nadležnih KJKP, zavisno od namjene objekta...da li se radi o poslovnom ili stambenom...te zavisno od svega toga mogu se pojaviti dodatni troškovi oko naknade za zauzimanje gradskog građevinskog zemljišta - odnosno renta za razliku koja se može pojaviti...Nakon što se to sve uradi, i nakon što dobiješ izmjenjenu upotrebnu dozvolu, radiš elaborat etažiranja i podnosiš zahtjev za etažiranje sa kojim naravno ideš u sud da se izvrši etažiranje spratova...koliko ćes ti visinu unutar objekta ostaviti između etaža...to je tvoja stvar...a naravno ukoliko bi se išlo u proširenje već postojećih horizontalnih i vertikalnih gabarita treba vidjet RP, ili UP. Da, još samo da napomenem Zakona je predvidio mogućnost izmjene građevne dozvole u roku od 3 godine od dana njene pravosnažnosti...
Članom 105 stav 2. Zakona o prostornom KS je propisano Investitor zahtjev za izmjenu iz stava 1. ovog člana može podnijeti dok traju odobreni radovi, a najkasnije tri godine od dana pravosnažnosti odobrenja za građenje.

Također se nadam da ti je ovo pomoglo...

Sve najbolje i puno sreće :)
Post Reply