Kurs za turističkog vodiča

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Kurs za turističkog vodiča

Post by PipiDugaDevetka »

Editovano:
Ko nema (pametnog) posla, ....nezaposlen je.
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/10/2011 17:10, edited 6 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Turistički vodiči - legalni

editovano
Last edited by PipiDugaDevetka on 20/05/2009 14:18, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#3 Re: Turistički vodiči - legalni

editovano
Last edited by PipiDugaDevetka on 20/05/2009 14:19, edited 1 time in total.
inferno75

#4 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by inferno75 »

Šta da ti kažem, Devetko, osim da ti poželim svu sreću ovog svijeta! Sebe smatram profesionalcem u truzimu (sa 11 god radnog staža). Dosadilo mi je sve u BiH u mojoj branši (kakav,bolan Zakon o vodičima, kada mi nemamo ni krovnog Zakona o turizmu sa jasnom strategijom razvoja ove itekako profitabilne oblasti, a u Turističkim zajednicama od mjesne zajednice do Federacije, uključujući opštine i kantone sjede amidžići, dajdžići, ujučiči, qrci-palci predsjednika tih zajednica i ostalih mocnika, a godišnji budžet svake od tih zajednica je 5+ mil KM, o struci neću i ne želim, jer bi se izlajao pravo), te sam selamet našao u Evropi gdje sam bez velikih problema dobio posao u svojoj struci.

Super je da si pokrenuo ovakvu incijativu, jer dok naši dobri mladi i stari koji znaju dosta toga o ovoj zemlji, certificirani su, nemaju posla od stranih agencija (Za Slovenece se obrati Kompasu i pitaj ih zašto svaki njihov bus iz Slovenije koji dođe ima njihovog vodiča, pa valjda mora jer je i to ekspozitura slovenačkog Kompasa). Posebna su priča naši hotelijeri koji daju niže cijene agencijama iz Slovenije, Hrvatske u Sarajevu i BiH, nego domaćim agencijama (što nije niti može biti slučaj nigdje u svijetu), te se ogromna vecina love od silnih gostiju koji posjete Sarajevo (ne samo iz Slovenije i Hrvatske, već i Japana, Koreje,Italije...) odlije u naše "bratske" republike. Za Mostar je sva sreća pa ima jako dobro vizionare dole koji imaju agencije (ovdje ću spomenuti onog najvećeg - Milija Bijavicu i njegovu Fortunu) i koji se dobro bore da lova dođe gdje joj je i mjesto - domaćim ljudima.
PipiDugaDevetka

#5 Re: Turistički vodiči - legalni

/... /-.-/ / -.-./ .-../editovano
Last edited by PipiDugaDevetka on 20/05/2009 14:21, edited 1 time in total.
Jara

#6 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by Jara »

PipiDugaDevetka wrote:
Desilo se da je moj kolega turistički vodič bio angažovan da vodi grupu turista iz Slovenije. Kad, on tamo, a ono, međutim, oni sve nekim novinarskim kasetofončićima snimaju njegovu priču. Ispostavilo se kasnije, pun autobus turističkih vodiča i vodički bili na kursu:
Kako provodati slo. turiste kroz Sarajevo, a nemati troškove angažovanja bh. turističkih vodiča
.
:lol: i kako tu lovu staviti sebi u padže i vratiti u deželu !
PipiDugaDevetka wrote:Kaže ona, dušmanka moja, otprilike ovako:
Tukaj je Begovo džamijo, sa minaretom visokim pet in štirideset metrov, an pak je obujam šerefeta tisti kot obujam šadrvanja kod kog se uzima abdest-ritualno pranje pred molitvo,... :x Bio, vidio, čuo, lično,....
:thumbup: :lol: Mog'o bi ti po Sloveniji vodat' !
PipiDugaDevetka wrote:Inače, kazna za neposjedovanje istaknute iskaznice turističkog vodiča je 400 KM,....
Nešto se događa...Oslobođenje neki dan, danas prica o tom problemu na bht radiju...ma da inspekcija kazni kojeg "divljaka", ne bi ih bilo, ni domaćih ni stranih...a nije ih ni teško uhvatiti " in flagranti" :D , sva je čaršija pod videonadzorom! :D
PipiDugaDevetka wrote:Uskoro ću ja na štraftu (Štangu neću imati), biću veoma uočljiv tamo. Dragi forumaši, zdravite se samnom kada me vidite. Dočekaću vas srdačno, i rukama i nogama.,....
Sretno! :)
PipiDugaDevetka

#7 Re: Turistički vodiči - legalni

....
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/10/2011 17:11, edited 1 time in total.
Eborg

#8 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by Eborg »

I ja sam u prolazu kroz Bashcharshiju primijetio strane vodiche.Medjutim,koliko je uobichajeno u svijetu imati ekskluzivno domace vodiche za grad?Gdje god sam bio u inostranstvu vodichi agencije nisu imali problema...

Mislio sam da ekskluzivno domaci vodichi operiraju samo u pojedinachnim "atrakcijama" (muzeji,galerije,palache i sl.).
PipiDugaDevetka

#9 Re: Turistički vodiči - legalni

....
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/10/2011 17:12, edited 1 time in total.
Zox

#10 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by Zox »

Mili je Tito, veliki gospodin!
inferno75

#11 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by inferno75 »

Zox wrote:Mili je Tito, veliki gospodin!
Mili je moj prijatelj i vjeruj mi, čovjek je učinio više na promiciji BiH i njenog turizma nego bilo koja od vlada koje su dosad vladale u BiH. Želim mu da samo tako nastavi, a ova gore slika pokazuje sve!
Jara

#12 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by Jara »

Gdje su tu tajo i mama? :-)
Gospođi puna usta turizma, preuredila bi Ferhadiju ( pa se, sirota, zali na nerazumijevanje za sprovođenje svoje "kreativne" ideje :D ) a što joj pred nosom :D po toj istoj Ferhadiji niču divlji štandovi a hiljade turista vode divlji vodiči (što strani, što domaći ), nikom ništa... :-).

Vidimo da vodičke iskaznice treba, po zakonu, da izdaje Kanton i samo Kanton...Tajo, imaš li pojma o tome?
Inspekcijo, postojiš li? :-)
Bruka za Sarajevo... :oops: Mostar "podijeljen" grad, pa se uvelo reda... :thumbup:
Last edited by Jara on 24/06/2008 13:50, edited 1 time in total.
Jara

#13 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by Jara »

greška
PipiDugaDevetka

#14 Re: Turistički vodiči - legalni

....
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/10/2011 17:13, edited 1 time in total.
Eborg

#15 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by Eborg »

Nemam veze s tom branshom no shto ne napravite neku internet prezentaciju svojih usluga?I tako fino zakazhesh termin sa nekom grupicom prije nego i dodju ovdje,mozhda bi ti olakshalo neke stvari u medjuvremenu dok se ova glavna stvar ne regulira...

I ponudish se fino po turistichkim stranicama tipa virtualtourist.com i sl. ;-)
Jara

#16 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by Jara »

PipiDugaDevetka wrote:

Zašto ne ovlasti turističke poslenike i Turističku zajednicu Kantona da budu nekavi ad-hoc inspektori, turističke patrole?
Yok, eto neće niko da se miješa u svoje poslove, odgovara im haos.
Ispada da je baš tako...nema logičnijeg objašnjenja...
PipiDugaDevetka

#17 Re: Turistički vodiči - legalni

Eborg wrote:Nemam veze s tom branshom no shto ne napravite neku internet prezentaciju svojih usluga?I tako fino zakazhesh termin sa nekom grupicom prije nego i dodju ovdje,mozhda bi ti olakshalo neke stvari u medjuvremenu dok se ova glavna stvar ne regulira...

I ponudish se fino po turistichkim stranicama tipa virtualtourist.com i sl. ;-)
To upravo i počinjem,...Tek sam ADSL nabacio,..
BajrinNajmladji

#18 Re: Turistički vodiči - legalni

Post by BajrinNajmladji »

...
PipiDugaDevetka

#19 Re: Turistički vodiči - legalni

....
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/10/2011 17:14, edited 1 time in total.
Jara

#20 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by Jara »

Džaba to kad stranci i dalje vodaju... :-)
PipiDugaDevetka

#21 Re: Kurs za turističkog vodiča

......
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/10/2011 17:14, edited 1 time in total.
sarajevonekad

#22 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by sarajevonekad »

Zdravo svima,
prilicno sam nov u ovim vodama ali sam vec duze vrijeme zainteresovan za polaganje za turistickog vodica.

Kontaktirao sam Min. za turizam F BiH, ali su me "proslijedili" na kanton, a ovi opet na Federaciju, a u Federaciji su mi rekli da oni ne mogu nista dok kanton ne formira komisiju. I naravno, tek mi sad nista nije jasno,pa bih vam bio zahvalan na bilo kakvim detaljnijim podacima u vezi navedenog.
Pozdrav
S.
Jara

#23 Re: Kurs za turističkog vodiča

Post by Jara »

@Pipi, cifra je stvarno impozantna...A ti, kažeš, nemaš posla...ako dobro shvatih i većina koja je s tobom polagala ...Pa što se onda "štancaju" novi vodiči? :-) Da se uzme državna lova i lova od polaznika kursa? :D Svako malo ih se "proizvede" na stotine, a divljaci strani i domaći rade...ode lova u deželu i druge države...
Tajo i mama o tom ni riječi...bitna je pokretna bina na čaršiji :-) .
PipiDugaDevetka

#24 Re: Kurs za turističkog vodiča

.....
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/10/2011 17:15, edited 2 times in total.
PipiDugaDevetka

#25 Re: Kurs za turističkog vodiča

........
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/10/2011 17:16, edited 1 time in total.
Post Reply