Kurs B/H/S jezika na FF u Sarajevu za 600 KM

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
popić

#1 Kurs B/H/S jezika na FF u Sarajevu za 600 KM

Post by popić »

Ne samo što 72 nastavna sata košta 450 KM, nego što polaznici moraju donijeti potvrdu o radnom statusu (rješenje o radnoj dozvoli) ili rješenje o odobrenom privremenom boravku u BiH, pa onda još i rodni list, matični list, kopiju diplome o završenom školovanju (nezavršeni učenici nemaju pravo na kurs!?), kopija rješenja o nostrifikaciji, i ko zna koliko još čega... :-) :-? Sve radi dobijanja potvrde o obavljenom kursu.

A onda ako neko želi i provjeru svog skupo stečenog znanja u tih 72 sata, mora doplatiti 150 KM, da bi dobio uvjerenje o aktivnom ili pasivnom znanju našeg jezika.

Dakle, niko ne garantira uspjeh, već je samo bitno proći sate kursa i bilo šta znati - uvjerenje o pasivnom znanju je zagarantirano 8-)

Image
casanova123

#2 Re: Kurs B/H/S jezika na FF u Sarajevu za 600 KM

Post by casanova123 »

Pa sta? I ja sam morao da izvadim i prevedem rodni list, uvjerenje o drzavljanstvu, diplomu o skoli, uvjerenje o nekaznjavanju, izvod racuna sa banke, dokaz o mjestu stanovanja(ugovor od stanodavca), prijavu boravka, pa sam morao da apliciram na univerzitet, pa morao biti primljen, pa onda morao da vadim vizu, i tek se onda mogao prijaviti za kurs njemackog jezika u Austriji koji sam platio 325 EUR. I ovo nisam smao ja uradio nego jos i hiljadu drugih BH studenata. Mozes da prodjes sate, i sate kursa a da ne naucis ili da steknes neko tu i tamo znanje, ili mozes da naucis pravo dobro za 3 semestra ako ne znas nista. Pa onda upisi opet, pa prodje godinu dana pa opet vadi sve to. A gdje je tu i prijava za test njemackog kasnije?

I trebaju da uzmu pare! Kako se u drugim zemljama uzimaju pare strancima tako treba i u BiH.
casanova123

#3 Re: Kurs B/H/S jezika na FF u Sarajevu za 600 KM

Post by casanova123 »

Pa ima i drugih BHS kurseva u Sarajevu na koje se moze ici. Nije ovaj na FF jedini.
popić

#4 Re: Kurs B/H/S jezika na FF u Sarajevu za 600 KM

Post by popić »

casanova123 wrote:Pa sta? I ja sam morao ...prijaviti za kurs njemackog jezika u Austriji koji sam platio 325 EUR...I trebaju da uzmu pare! Kako se u drugim zemljama uzimaju pare strancima tako treba i u BiH.
Kurs BHS jezika u Sarajevu košta 600 KM, u Austriji 650.

Standard života u Austriji i BiH je neuporediv, pa i za "strance".

Prikupljanje potrebne dokumentacije za pohađanje kursa u BiH i Austriji je takođe neuporedivo - u BiH je to dio mračne birokratske zaostalosti, u Austriji je to postupak koji traje vrlo kratko...

Da li u Austriji možeš dobiti potvrdu o pohađanju kursa njemačkog jezika, a da ga prethodno nisi uspješno savladao, da li možeš dobiti uvjerenje sa kursa da znaš pasivno komunicirati na njemačkom jeziku, plativši prethodno 325 EUR?
Post Reply