KURBAN I FETVA

Rasprave o vjerskim temama.
kojsino

Post by kojsino »

Za Fadila,
procitaj misljenje Vijeca za fetve IVZ BiH, o kupovini kurbana,
pa ce ti sve biti jasnije ko je ko u odlucivanju....
kub lajkan

Post by kub lajkan »

fadil schtil wrote:sto se tebe tice, bacio sam oko na samo par tvojih zadnjih komentara. nemam rijeci. ti koji se slazes sa nekom budalom koja smatra da svio oni koji idu na dzume (napisano bas sa odvratnim prizvukom) i glasaju za koga im se kaze.
Onaj ko tvrdi da se na dzumama daje uputstvo za koga da se glase ima moj potpis na tu tvrdnju.
fadil schtil wrote:i ako vrijednost nekog politicara mjeris strafiranim il kariranim odjelom, dikcijom i sta li si sve nabaco
S ovim se ne slazem. Imas li kakav citat? Sve su karte na stolu, samo pokazi prstom na koju si mislio...

Ali slozicu se sa necim drugim. Onaj ko, kao ti, nekog iz grada naziva "haustorce", otkriva puno toga o sebi. Dakle, sve sto je gradsko treba i mrziti? Kakav li je zivot nekoga cija je to perspektiva? Manje je bitno je li ti asfalt dosao do kuce, jer tesko da ce ti ikad doci do mozga...
fadil schtil

Post by fadil schtil »

kub lajkan wrote:
fadil schtil wrote:sto se tebe tice, bacio sam oko na samo par tvojih zadnjih komentara. nemam rijeci. ti koji se slazes sa nekom budalom koja smatra da svio oni koji idu na dzume (napisano bas sa odvratnim prizvukom) i glasaju za koga im se kaze.
Onaj ko tvrdi da se na dzumama daje uputstvo za koga da se glase ima moj potpis na tu tvrdnju.
fadil schtil wrote:i ako vrijednost nekog politicara mjeris strafiranim il kariranim odjelom, dikcijom i sta li si sve nabaco
S ovim se ne slazem. Imas li kakav citat? Sve su karte na stolu, samo pokazi prstom na koju si mislio...

Ali slozicu se sa necim drugim. Onaj ko, kao ti, nekog iz grada naziva "haustorce", otkriva puno toga o sebi. Dakle, sve sto je gradsko treba i mrziti? Kakav li je zivot nekoga cija je to perspektiva? Manje je bitno je li ti asfalt dosao do kuce, jer tesko da ce ti ikad doci do mozga...
pa ti znaci i ne znas govori li efendija il ne govori. cuo, jelde. mozda nisi nikad ni bio u dzamiji - ali zato imas stav kod i od koga treba kupiti kurban!! haustorce tipicno

a o odijelima si trvoljio na temi terzic-lagumdzija

ja kad bi sad poceo nabrajati koliko je mojih predaka iz grada - ti bi kao haustorce se prepo, jer ja znam da vi imate respekt prema koljenovicima.
al to je bezveze.

al mi je prednost sto su svi moji iz grada u tome da nisam opterecen paorskim porijeklom, kao sto je to vecina stanara socijalisticke arhitekture, koji i jesu u stvari haustorcadi. problem je takvih da oni dolaskom u grad, znaci npr. tvoji roditelji, nastoje pokidati, il prikrititi sve svoje seopsko nasljedje. al je kvaka da su to radili na najnakaradniji nacin - gusenjem vjere u svojim domovima. znaci manje mu je bilo bitno smece oko zgrada, prljavi hausori itd - teret mu je bila vjera.
a posto je nasa vjera, muhamedova, specificna po tome sto se zivi i prozivljava a ne obozava, nema jelke, ikone, sarenih jaja, orgulja i hora. i ako se kao takva ne dozivi u svom domu - tesko ce se ta jedinka ikada i uhvatiti za 'kanafu'.

ja sam dovoljno tolerantan vjernik, i kazem ne mora se svako ni drzat uzeta.
ali sam 100% netolerantan kada takvi, gore opisani, likovi ne propustaju priliku nit sansu da makar malo, ako ne hraknu, ono zaoru (genetika) po IVZ i reisu. jer ja nisam clan nit jednog pcelarskog drustava i politika ispase na dal vlasicu il igmanu me apsolutno ne interesuje. to se trazi i od vas.
nije samo tolerancija postovati vase nevjerovanje, nego i nase vjerovanje. to je ono sto vama paorskim komunistickim sinovima nije jasno
kojsino

Post by kojsino »

Nije ni tebi lahko , moj Fadile,
ti svojim ocima ne smijes vjerovati ,a to je tako ocigledno,
pogledaj oglas IVZ u Evropi i Americi, o kupovini kurbana,
i sam sebi reci jeli to posteno...
A o vjerovanju cemo drugi put.
Last edited by kojsino on 28/12/2005 22:40, edited 1 time in total.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

fadil schtil wrote:
kub lajkan wrote:Ali slozicu se sa necim drugim. Onaj ko, kao ti, nekog iz grada naziva "haustorce", otkriva puno toga o sebi. Dakle, sve sto je gradsko treba i mrziti? Kakav li je zivot nekoga cija je to perspektiva? Manje je bitno je li ti asfalt dosao do kuce, jer tesko da ce ti ikad doci do mozga...
a o odijelima si trvoljio na temi terzic-lagumdzija
O odijelima jesam. Ali ti si pominjao
Dakle, cekam citat kojeg neces ni naci...
fadil schtil wrote:ja kad bi sad poceo nabrajati koliko je mojih predaka iz grada
E jadnice jadni. Adresa te ne cini gradjaninom, a niti papkom. Papak si u dusi, adresa s tim nema nikakve veze...

A sto se vjere tice... moj amidza rahmetli je bio imam u jednom hercegovackom gradu, i dobro znam sta znaci dobar vjernik koji je dobar covjek. A ne ovi balegari kao sto je reis i njegovi lopovi iz IVZ...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

fadil schtil wrote:
kojsino wrote:E moj Fadile, pa ti ama bas sve promasi, raspitaj se gdje je u Tuzli kojsino i ko tamo stanuje,
a sto se tice kurbana , ko kaze da sam ja protiv IVZ, nego ti procitaj lijepo sta pise u oglasima,po bijelom svijetu, u ovom zadnjem iz Amerike naplacuje IVZ i kurbane iz Australije...
A sto se tice ono malo muslimanske duse, ona me tjera da treba na sve strane goniti one koji sramote tu vjeru svercujuci cak i sa kurbanom,
a ti moj Fadile suti i trpi, gledaj one koji ne znaju sta ce sa parama zaradjenim na ovakve nacine...
Ziv ti meni bio.
ako se iko vise iskompromitiro u zadnjih 15 god. to je merhamet. ja ne znam gdje ti zivis trenutno, ali ocito nemas pojma koiko otprilike kosta jedan kurban, onako osrednji. ca. 250 KM. odes na pijacu, il na selo. pa jadan nebio, ne drzi reis i IVZ ovce pa da se oni bogate iz navedenih cijena. i kazi mi sta je lose da se ovnovi kupuju od domacih prizvodjaca i ono sto sam naveo. a ko nema, i nije obavezan da kolje.

a ti ako si vjernik, trebao bi znati i osjecati, da IVZ nije politicka stranka koja se hrani iz poreznih para i za koju/koje glasaju vecina i naravno traze odgovore i polemiziraju. ako si pak clan svog dzemata, ti sve svoje primjedbe iznesi na, zato predvidzenim, sastancima. sve ostalo je hipokrizija i sarlatanstvo i klevetanje koje se Knjigom strogo osudjuju.
Slazes li se da bi IVZ trebala prestati da se petlja u politiku, da bi hodzice trebale da prestanu da lupetaju u svojim vazovima o dobrim i losim momcima koji vode drzavu, da bi Ceric trebao da se drzi tespiha i da se pojavljuje samo u dzematima sirom BiH i propagira vjeru?

Kad se to desi, onda mozes ocekivati da se oni koji i nisu neki vjernici prestanu obazirati na lopovluke koje provode upravo oni koji bi, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog svoje, valjda vjere u boga, trebali da budu posteni i uzorni gradjani!

Vjeri je mjesto u krugu dzamija i crkava. Vjeri je mjesto u domovima ljudi. Vjeri je mjesto u srcima vjernika!
Vjera nema pravo da se petlja u drzavne poslove ali drzava ima i pravo i obavezu da kontrolise sta se i kako radi u vjerskim ustanovama.
A ako drzava to mora da radi, onda to u demokratiji znaci da je svaki potez drzave javan i svaki nalaz bilo koje inspekcije podlozan ocjeni javnog mijenja!
Kod nas je na zalost obrnuto. Vjera je ta koja kontrolise drzavu a u politici i drzavnim organima vjera moze samo da ucini zlo, Fadile...

Ako ne kuzis ovo napisano, moj ti je jedini savjet da... upalis motorku! :roll:
kojsino

Post by kojsino »

Ma ne cuje te on.....
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

fadil schtil wrote: a ti ako si vjernik, trebao bi znati i osjecati, da IVZ nije politicka stranka koja se hrani iz poreznih para i za koju/koje glasaju vecina i naravno traze odgovore i polemiziraju. ako si pak clan svog dzemata, ti sve svoje primjedbe iznesi na, zato predvidzenim, sastancima. sve ostalo je hipokrizija i sarlatanstvo i klevetanje koje se Knjigom strogo osudjuju.
haloo ba kojim predvidjenim sastancima? hodze nams amo bahnu u mihrab kodar su s Marsa pali! Nikakvih ti sastanaka nejma po dzematima sa dzematlijama! :x
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

[quote="Bosanac sa dna kace"][quote="fadil schtil"]
a ti ako si vjernik, trebao bi znati i osjecati, da IVZ nije politicka stranka koja se hrani iz poreznih para i za koju/koje glasaju vecina i naravno traze odgovore i polemiziraju. ako si pak clan svog dzemata, ti sve svoje primjedbe iznesi na,[b] zato predvidzenim, sastancima. [/b]sve ostalo je hipokrizija i sarlatanstvo i klevetanje koje se Knjigom strogo osudjuju.[/quote]
haloo ba kojim predvidjenim sastancima? hodze nams amo bahnu u mihrab kodar su s Marsa pali! Nikakvih ti sastanaka nejma po dzematima sa dzematlijama! :x[/quote]

IZ u BiH je zadnja koja moze govoriti politickim strankama o tome kako se treba finansirati.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

sarajevoxxxx wrote:IZ u BiH je zadnja koja moze govoriti politickim strankama o tome kako se treba finansirati.
Nedobog da se svi finansiraju k'o oni... kakav cunami...
kojsino

Post by kojsino »

U Evropi i dalje izlaze oglasi za kurbane,
75 eura- merhamet, 150 eura- IVZ,
pa ko voli nek izvoli...
danas

Post by danas »

kojsino wrote:U Evropi i dalje izlaze oglasi za kurbane,
pa ko voli nek izvoli...
mozda su ovi IVZ kurbani dvaput veci i dvaput deblji od merhametovih? :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

danas wrote:
kojsino wrote:U Evropi i dalje izlaze oglasi za kurbane,
pa ko voli nek izvoli...
mozda su ovi IVZ kurbani dvaput veci i dvaput deblji od merhametovih? :D
beli ko i gazde im-hodze! :D
kojsino

Post by kojsino »

Ma nek se obrce...
kojsino

Post by kojsino »

kojsino wrote:Ma nek se obrce...
..............
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kojsino wrote:
kojsino wrote:Ma nek se obrce...
..............

Image
kojsino

Post by kojsino »

A valja izaci odavde...
kojsino

Post by kojsino »

Na kraju ce sirotinja dobiti manje , a maheri vise u svoj dzep !
kojsino

Post by kojsino »

Prosla je jedna godina i opet isto.
U dijaspori cijena jednog kurbana iznosi 75 eura.
http://www.merhamet.info/index.php?opti ... 51&Itemid=
http://www.rijaset.ba/main.aspx?cid=100,200&nid=949

Sta ove godine biti, jedino je ovo tacno :
Po svim Islamskim propisima se nesmije zaradjivati na KURBANU
sabanss

Post by sabanss »

kojsino wrote:Sta ove godine biti, jedino je ovo tacno :
Po svim Islamskim propisima se nesmije zaradjivati na KURBANU
Zasto bi to bilo tacno? Ono sto meni predstavlja Kurban kada ga kupujem za osobu sa druge strane predstavlja grlo stoke koje je uzgajao da zaradi na njemu. Da li bi trebalo da ga da dzabe? Mozete li mi objasniti svoju logiku?
kojsino

Post by kojsino »

Radi se o MERHAMET-u i RIJASET-u,
koji nude dijaspori dva razlicita rjesenja i dvije razlicite cijene ...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Nesto "kontam"...

Koliko ljudi zna da je qurbaan obavezan samo za one koji su na samom hadzdzu, tj. dio je obreda hadzdza?

Za one koji nisu na hadzdzu (ima u Mekki ljudi koji nisu u ihramu, samo tamo rade ili zive, vecina ih i ne kolje qurbaan) ovaj qurbaan (zrtva) uopste nije obavezan, ko hoce da to uradi moze, ali ne mora.

Vidim koliki se biznis oko toga razvio, tako da su ljudi cesto ubjedjeni da moraju zaklati qurbaan - sto je veoma povoljno za biznis jer u vrijeme ova tri dana bajrama cijena je jos visa nego obicno, sto je puko iskoristavanje dobrih namjera vjernika.

Lijepo je da onaj ko si moze priustiti bilo kada podijeli sirotima i onima manjih prihoda. Ovo "specijalno" davanje mesa sirotinji je obavezno koliko i baklavu napraviti.
Nema nekog "veceg" sevapa u klanju qurbana uz Hadzdz 'Iid (bajram), sevapa se isog moze dobiti bilo kada da podijelimo onima sto imaju manje od nas.

Lijep je obicaj, nemojte me pogresno shvatiti, u BiH je Bajram jedan od najljepse obiljezenih bilo gdje u muslimanskom svijetu (u Saudijskoj Arabiji se i ne slavi Bajram, osim Bajram namaza - to je sve) i po vehabijskom ucenju je slavljenje Bajrama kao i Mevlud - novotarija i "haram".

Glupo je, ali je tako. Zasto bi nesto sto sakuplja vjernike i potsjeca ih na vjeru i druzenje bilo "haram"? To je duga prica.
Nema u dzamijama horova djece (a kamoli djevojaka i mladica sto pjevaju lijepe ilahije) sa nastupima, niti je carsija okicena, niti se sprema specijalno kojesta. Jeste praznik, tj. ne radi se, pa se narod posjecuje, ali onako, vise sijela radi.

Samo sam htjela da kazem da, ako neko nece da ga "opeljese" qurban-biznismeni, nije "grijesan" ako ne zakolje qurban, mada ako si moze lahko priustiti, zasto da ne?
Svaka podjela onoga sto nam je Bog dao, bilo kada, je znak zahvalnosti na onome sto nam je podario.

Bosna je, meni bar, najljepsa muslimanska zemlja, gdje je narod produhovljen i cestit srcem (a ne kao negdje, samo vanjski a iznutra k'o truhla jabuka). Maroko je slican Bosni po tome, mada je nasa zemlja evropska, u kojoj je ravnoteza izmedju vjere i svakodnevnice najljepsa jer su ljudi slobodni a slobodan narod zeli da je dobar, to je priroda i ljudski nagon ka duhovnosti.

Ovo mislim na vecinu, ali, naravno onome kome vjera nije u srcu pustila dubok korijen tome nista nije sveto - niti imovina, niti postenje, niti dostojanstvo drugih ljudi - samo mu je vazno da postigne svoje niske ciljeve.

Sto vise slobode i sto se duze sloboda odrzi, to ce se vise ljudi i naginjati vjeri. Cim ih se pocne tjerati - odmah nastaje otpor, pa i oni sto bi voljeli da su dobri - okrenu se bas zato sto ne podnose da im neko nazor utuvljava bilo sta.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

@KGKG

hajde samo reci ljudima da je to sto ti zastupas vec odavno nazvano sektaskim ucenjem i da zajedno sa ahemdijama spadate... tamo gdje i jeste mjesto :).

i izmedju tebe i nas ima razlike :), pa je osnovni red da napises da je to TVOJA sektaska interpretacija :), cisto da ne zbunjujes ljude i ne dezinformises ih :).
kojsino

Post by kojsino »

hajde samo reci ljudima da je to sto ti zastupas vec odavno nazvano sektaskim ucenjem i da zajedno sa ahemdijama spadate... tamo gdje i jeste mjesto .
Ko je tu ko ...?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

kojsino wrote:hajde samo reci ljudima da je to sto ti zastupas vec odavno nazvano sektaskim ucenjem i da zajedno sa ahemdijama spadate... tamo gdje i jeste mjesto .
Ko je tu ko ...?

ko je ko ;)
recimo da IZ BiH sa svim svojim strujama i time spada u ono sto se u svijetu naziva muslimanom :)... i drugi muslimani to isto tako misle :)

ovo sto KGKG zastupa.... ne spada u tu grupu ;)
Post Reply