Nista ja tebe nisam skontala. Ko ti je dao takav odgovor na pitanje o likovnom. Federalno ili katnonlno ministarstvo?njonjica wrote:Srednje strukovne skole nisu isto sto i gimnazija; gimnazija podrazumijeva siroko obrazovanje. I da, istina je ono sto sam napisala, ja nemam namjeru niti naviku da lazem. Koliko god se tebi cinilo suludim (kao i meni).nasa wrote:A inace u zemljama regiona u srrednjim strucnim i tehnickim imaju likovno.
Hajde kako god, fakat je sulud taj odgovor ako si isti stvarno dobila. Medjutim mislim da je potpuno neosnovano pripisati manjak casova odredjenih predmeta nekakvoj tendenciji uvodjenja islamskog obrazovanja ili sta vec zelis reci.
Nego ne odgovori ti meni zasto je losa mogucnost da se ozeni vise zena ili neke slicne varijante...?
Kakve tendencije i pretpostavke naso, ono je bilo CITIRANO!!!
Prvi su zdravstveni razlozi, drugi materijalni i treci emotivni. Muskarci u ovom uredjenju imaju ljubavnice ali su ne bas ceste situacije da sa ljubavnicama imaju djecu koja ce kad on umre, ucestvovati u zakonskoj podjeli imovine. U poligamiji to je slucaj; recimo mukarac ima dvije zene (samo!). Sa prvom ima dvije kceri a sa drugom dva sina. Djeca iz prvog braka ce biti ostecena u ostavinskoj raspravi iz poznatih razloga. Ja govorim o stvarima prakticne prirode, ne emotivne.
U vjeri nema prisile, ok. Ali sta kad neko nije ateista a nije ni krscanin? Kako se ta osoba tretira? Kao mnogobozac?
Kako se tretiraju osobe koje zive u bracnoj zajednici iz razlicitih religija?
Kur'an koliko god ga ljudi voljeli i postovali jednostavno nema kapacitet za uredjenje kompletnog drustva; on je to mogao biti u vremenima objave ali u zadnjih 500 godina....tesko. Nakon 20 stoljeca nikako. Jednostavno je tako.
U gimnazijama likovno imaju, kolio znam, moze biti da grijesim, pa sta je konkretno problem?
Djeca dijele sve isto, odredjena razlika je uslovljena spolom, a ne da li su djeca s prvom ili desetom zenom.
Sto znaci da nije upitan broj zena vec eventulno spolna jednakost u pravu o nasljedjivanju ali mi smo pricala prvenstveno o pravu na vise od jedne zene.
Koji su zdravstveni razlozi?
Sto se tice braka izmedju osoba razlicite religije to je definisano dozvolom za muskarce i zabranom za zene uz odredjena objesnjenja dok sam ja recimo misljenja da je dozvoljeno i za zene pod odredjenim uslovima.
Svakako nisam usamljena s takvim stavom i svakako da je islam ovim pokazao sirinu u pristupu razlicitim religijama pogotovo u vremenu u kojem je donesen. Mozemo reci da je to za ono vrijeme sigurno jedan u niza revolucionarnih pristupa islama pitanju medjureligijskih odnosa.