Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Rasprave o vjerskim temama.
RNG_25

#751 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by RNG_25 »

klavirdžija wrote:
RNG_25 wrote:Jasno bi ti trebalo biti da je ovo ništa drugo doli logička pogreška. Nikada nije bio jedan univerzalan jezik, niti je potrebno da bude. A to svakako ne mijenja ništa značajno kad su u pitanju ti "ostali" 95 %.
Ma naravno, gdje će 95% biti bitno. Malo vas je, malo vas je, malo vas je ćafiri! :D
Ja ne znam šta želiš reći, a ni ti sam izgleda.
Kikibombona

#752 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Kikibombona »

Smrcak15 wrote:
klavirdžija wrote:Da preciziramo... Ovo, naime, tvrdi Muhamed da Allah tvrdi o Muhamedu?
Kur'an nije od Muhammeda jer da je Kur'an od Muhameda

zasto bi on sam sebi prijetio smrcu, iznosio svoje sramote i greske, hvalio zene iz tudjeg naroda kao Mariju Isusovu majku, a ni rijeci da spominje o svojim zenama koje je tako volio i pazio, ni kcerkama koje je isto tako puno volio. NIgdje u Kur'anu ne upucuje da je to knjiga od Muhammeda.
Pa zar Muhamed u Kuranu nije objavio da su price o Aisinom nevjerstvu lazne?
Kikibombona

#753 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Kikibombona »

Smrcak15 wrote: ja sam misljenja da ti neces imati toliko Godina za opravdanje, dovoljno je da si konektovan na internet Preko racunara i mobila da nemas pravo da se hvatas za tih 60 Godina jer sad sve mozes da naucis daleko bolje nego mnogi ucenjaci prijasnjih vremena.

ovo 60 Godina, ako recimo covjek zivio u prijasnjim vremenima nema dostupnost islamu, pa mu se da 60 Godina da razmislja i spoznaje stvari, tako ja to vidim.
Kako su se pripadnici naroda Inke mogle upoznati sa islamom kada nisu znali da postoji, niti su znali da postoji arabijski poluotok, narod Arapi i nekakav prorok Muhamed?

Isto tako, Muhamed nije imao blage veze da postoji 'americki kontitent' i narodi koji tu zive.

Sta ce sa njima biti?
ABH017

#754 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

nasa wrote:Banned user for reason “”
» Smrcak15
14 dana
Uzalud ja tebe opominjem pa hajde da probamo ovako!

Ostali, samo nastavite trolati ako zelite da mu pravite drustvo!
Smrčak, kao novoregistrovani forumaš, ode u Banoviće, dok drugi nastaviše i poslije opomene da trolaju i ništa se ne desi.
Čak i moderacija čestita (jednom forumašu) novu godinu na temi koja veze sa tim nema.
Jesu li dvostruki aršini na snazi, ili je po srijedi nešto treće? Pitam čisto informativno.
Idemedosumom

#755 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Idemedosumom »

Nemoj bolan smiješan bit, kod nas nema nepravde :D

Vratimo se temi.
RNG_25

#756 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by RNG_25 »

Kikibombona wrote:Kako su se pripadnici naroda Inke mogle upoznati sa islamom kada nisu znali da postoji, niti su znali da postoji arabijski poluotok, narod Arapi i nekakav prorok Muhamed?

Isto tako, Muhamed nije imao blage veze da postoji 'americki kontitent' i narodi koji tu zive.

Sta ce sa njima biti?
Postavljaš retorička pitanja, jer su ista odgovorena nebrojeno puta posvuda, pa tako i na ovom forumu, čega i sam moraš biti svjestan jer nisi ovdje od jučer. Imaš temu "Islam - Pitanja i odgovori", pa tamo postavljaj ovakva suvišna pitanja.
RNG_25

#757 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by RNG_25 »

ABH017 wrote:
nasa wrote:Banned user for reason “”
» Smrcak15
14 dana
Uzalud ja tebe opominjem pa hajde da probamo ovako!

Ostali, samo nastavite trolati ako zelite da mu pravite drustvo!
Smrčak, kao novoregistrovani forumaš, ode u Banoviće, dok drugi nastaviše i poslije opomene da trolaju i ništa se ne desi.
Čak i moderacija čestita (jednom forumašu) novu godinu na temi koja veze sa tim nema.
Jesu li dvostruki aršini na snazi, ili je po srijedi nešto treće? Pitam čisto informativno.
Smrčak je spammer, takvi i trebaju biti banovani po kratkom postupku. Trolovi pak, neka trolaju, jer time samo otkrivaju plitkost svog znanja, u najboljem slučaju, a u najgorem - potpuno odsustvo istog. Pa da ostali mogu znati za ubuduće s kime će ulaziti u bilo kakve diskusije.

A za sve probleme tu je - "Add foe". Pa se onda može diskutovati na miru s kime se hoće.
Kikibombona

#758 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Kikibombona »

RNG_25 wrote:
Postavljaš retorička pitanja, jer su ista odgovorena nebrojeno puta posvuda, pa tako i na ovom forumu, čega i sam moraš biti svjestan jer nisi ovdje od jučer. Imaš temu "Islam - Pitanja i odgovori", pa tamo postavljaj ovakva suvišna pitanja.
Dobro doktore. Vi ste mi neprikosnoveni autoritet, tako da cu vas poslusati.

Inace, svaki pitanje na ovom pdf je postavljeno do sada milijardu puta. Moja nisu izuzetak.
RNG_25

#759 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by RNG_25 »

Kikibombona wrote:
RNG_25 wrote:
Dobro doktore. Vi ste mi neprikosnoveni autoritet, tako da cu vas poslusati.

Inace, svaki pitanje na ovom pdf je postavljeno do sada milijardu puta. Moja nisu izuzetak.
Nije svako, ali to i nije poenta. Poenta je da ovo nije mjesto za takva pitanja. Čak, ako bih to htio, mogao bih ti detaljno i vrlo... uvjerljivo odgovoriti.

A moraćeš mi progledati kroz prste što možda ne gledam blagonaklono na potencijalne razloge postavljanja ovakvih pitanja, jer u šumi spammera, trolova i ostalih je nekada teško razaznati ko pita da zna, a ko pita da pokaže šta zna, pa i kada za pokazati ništa nema.
NIN

#760 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by NIN »

ABH017 wrote:
Sve najbolje od srca u novoj godini. Iskreno.

I tebi druze moj, i mojoj @nasi takodjer, kao i ostalima - nek' ste mi sretni i zdravi!
NIN

#761 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by NIN »

RNG_25 wrote:U Kur'anu (prevodu) stoji sljedeće:
22:65. Zar ne vidiš da vam je Allah potčinio (sve) što je na Zemlji i plovilo (koje) plovi morem po odredbi Njegovoj? I zadržava nebo da ne padne na Zemlju, osim s dozvolom Njegovom.22:65 Uistinu! Allah je ljudima Samilosni, Milosrdni.
Od interesa je plavo označeni dio. Osim ovog, bosanskog prevoda, mnogi drugi imaju identično značenje tog označenog dijela.
Super prikaz shvatanja ondasnjeg covjeka o svijetu oko njega! Nista bozanskog u ovome kao i u ostalim ajetima, naprotiv, sve ljudsko! :)
Smrcak15

#762 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

Kikibombona wrote:
Smrcak15 wrote: ja sam misljenja da ti neces imati toliko Godina za opravdanje, dovoljno je da si konektovan na internet Preko racunara i mobila da nemas pravo da se hvatas za tih 60 Godina jer sad sve mozes da naucis daleko bolje nego mnogi ucenjaci prijasnjih vremena.

ovo 60 Godina, ako recimo covjek zivio u prijasnjim vremenima nema dostupnost islamu, pa mu se da 60 Godina da razmislja i spoznaje stvari, tako ja to vidim.
Kako su se pripadnici naroda Inke mogle upoznati sa islamom kada nisu znali da postoji, niti su znali da postoji arabijski poluotok, narod Arapi i nekakav prorok Muhamed?

Sta ce sa njima biti?
Neznam vise dali smijem odgovarati na pitanja koja se ne ticu teme pa da me opet posalju u banovice
Stvarno gledam da sam sa svakim fino ali opet nekako ograjisem i budem poslat banovice.

Dali smijem otvoriti temu gdje mogo diskutovati o svemu jer imao bi mnogo stosta da kazem i da dadnem odgovore na mnoga pitanja koja vas muce. Sto se tice pitanja Bog nikog ne kaznjava bez da mu donese uputu, tako da inka narodi akon nisu culi za islam ce biti iskusavani na sudnjem dani pa ako poloze ispit idu u raj ako ne odose u pakao
RNG_25

#763 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by RNG_25 »

Smrcak15 wrote:Neznam vise dali smijem odgovarati na pitanja koja se ne ticu teme pa da me opet posalju u banovice
Stvarno gledam da sam sa svakim fino ali opet nekako ograjisem i budem poslat banovice.

Dali smijem otvoriti temu gdje mogo diskutovati o svemu jer imao bi mnogo stosta da kazem i da dadnem odgovore na mnoga pitanja
koja vas muce. Sto se tice pitanja Bog nikog ne kaznjava bez da mu donese uputu, tako da inka narodi akon nisu culi za islam ce biti iskusavani na sudnjem dani pa ako poloze ispit idu u raj ako ne odose u pakao
Da.
Smrcak15

#764 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

NIN wrote:
22:65. Zar ne vidiš da vam je Allah potčinio (sve) što je na Zemlji i plovilo (koje) plovi morem po odredbi Njegovoj? I zadržava nebo da ne padne na Zemlju, osim s dozvolom Njegovom.22:65 Uistinu! Allah je ljudima Samilosni, Milosrdni.
Od interesa je plavo označeni dio. Osim ovog, bosanskog prevoda, mnogi drugi imaju identično značenje tog označenog dijela.
Super prikaz shvatanja ondasnjeg covjeka o svijetu oko njega! Nista bozanskog u ovome kao i u ostalim ajetima, naprotiv, sve ljudsko! :)
Sta ako se odnosi na komade sa nebesa kao sto su meteori , komete i asteroidi?

Niko netvrdi da prostor neba pada na zemlju
Hadzi Lojo

#765 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Hadzi Lojo »

Evo sta pise u Bibliji:

tako će biti i s dolaskom Sina Čovječjega." "Gdje bude strvine, ondje će se skupljati orlovi." "A odmah nakon nevolje onih dana sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti i zvijezde će s neba padati

Nego, u one dane, nakon one nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima
Evanđelje po Marku 13, 24

Treći anđeo zatrubi. I pade s neba zvijezda velika - gorjela je kao zublja - pade na trećinu rijeka i na izvore voda.
Četvrti anđeo zatrubi. I bi udarena trećina sunca i trećina mjeseca i trećina zvijezda te pomrčaše za trećinu.
Peti anđeo zatrubi. I vidjeh: zvijezda je s neba na zemlju pala i dani su joj ključi zjala Bezdanova.
Mašinac

#766 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Mašinac »

[/quote]

Krupna je ovo "mesela".
Pod pojmom "nebesa" se podrazumjevaju veoma visoko učeni ljudi koji "ne padaju" na prohtjeve "zemaljskih" ljudi. Nebeskim ljudima su podčinjeni zemaljski ljudi. Sjetimo se da su Musaovom a.s. narodu bile date nebeske blagodati (hrana prepelice i mana) a oni su tražili da im bude data hrana iz zemlje zbog čega su bili kažnjeni i protjerani. Ovo su pojmovi "visine učenosti" pa i među tako visoko rangiranim učenjacima postoje "visine" tj. sedam nebesa. Evlijanske su ovo mertebe.
Smrcak15

#767 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

Mašinac wrote:
Krupna je ovo "mesela".
Pod pojmom "nebesa" se podrazumjevaju veoma visoko učeni ljudi koji "ne padaju" na prohtjeve "zemaljskih" ljudi. Nebeskim ljudima su podčinjeni zemaljski ljudi. Sjetimo se da su Musaovom a.s. narodu bile date nebeske blagodati (hrana prepelice i mana) a oni su tražili da im bude data hrana iz zemlje zbog čega su bili kažnjeni i protjerani. Ovo su pojmovi "visine učenosti" pa i među tako visoko rangiranim učenjacima postoje "visine" tj. sedam nebesa. Evlijanske su ovo mertebe.
Daleko je logicnije prihvatiti i razumjeti da pod pojmom nebesa podpada komete, asteroidi i meteori. Vecina ih sagori u atmosferi a neki ipak padnu zemlju a da nepricam sta usisivac suncevog sistema Jupiter pokupi opasnih kometa, asteroida i meteora zbog svoje velike gravitacije pa na taj nacin cuva zemlju.

....osim s dozvolom Njegovom...

Allah govori u Kuranu sta nevjernici govore muhammedu

92. ili dok na nas nebo u parcadima/komadima ne oboris, kao sto tvrdis; ili dok
Allaha i meleke kao jamce ne dovedes;

sta kazu detaljno

17: 32. A kad su oni rekli: “Bože, ako je ovo zbilja istina od Tebe, Ti pusti na nas kamenje s neba kao kišu ili nam pošalji patnju nesnosnu!”
33. Allah ih nije kaznio, jer si ti među njima bio; i Allah ih neće kazniti sve dok neki od njih mole da im se oprosti.

i na kraju Allah kaze:
67:17. Ili, jeste li sigurni da Onaj koji nebesima vlada na vas neće vjetar s kamenjem poslati? Tada biste saznali kakva je prijetnja Moja!

znaci zadrzava Nebo da ne padne meteor ili ostali nebeski objekti kao komete i asteroidi, je isto kao kad bi ja rekao, drzim ti pusku iznad glave da ne pogodi, ja ovdje ciljam da te ne pogodi metak iz puske a ne da te puska ne pogodi u glavu, i tako mozes tumaciti ajet.

a ne tumaciti da zadrzava nebo da nebi prazan prostor paao na zemlju, to jeste vakum da ne padne na zemlju,
RNG_25

#768 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by RNG_25 »

Mašinac wrote:
Krupna je ovo "mesela".
Svejedno. Ne vidim ništa u potčinjenosti jednih ljudi drugima vrijednog divljenja. Sve mi je to jadno.
Hadzi Lojo

#769 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Hadzi Lojo »

Evo jos ponesto iz Biblije za one koji sve shvataju bukvalno:

Mudre izreke 8,29: kad je postavljao moru njegove granice da mu se vode ne preliju preko obala, kad je polagao temelje zemlji,

8,27: kad je stvarao nebesa, bila sam nazočna, kad je povlačio krug na licu bezdana.

Mudre izreke, poslovice8, 9: Sve su jasne za onog tko zna razumjeti i proste za onog tko je otkrio saznanje.
Mašinac

#770 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Mašinac »

Daleko je logicnije prihvatiti i razumjeti da pod pojmom nebesa podpada komete, asteroidi i meteori. Vecina ih sagori u atmosferi a neki ipak padnu zemlju a da nepricam sta usisivac suncevog sistema Jupiter pokupi opasnih kometa, asteroida i meteora zbog svoje velike gravitacije pa na taj nacin cuva zemlju.

Allah govori u Kuranu sta nevjernici govore muhammedu

92. ili dok na nas nebo u parcadima/komadima ne oboris, kao sto tvrdis; ili dok
Allaha i meleke kao jamce ne dovedes;

sta kazu detaljno

17: 32. A kad su oni rekli: “Bože, ako je ovo zbilja istina od Tebe, Ti pusti na nas kamenje s neba kao kišu ili nam pošalji patnju nesnosnu!”
33. Allah ih nije kaznio, jer si ti među njima bio; i Allah ih neće kazniti sve dok neki od njih mole da im se oprosti.

i na kraju Allah kaze:
67:17. Ili, jeste li sigurni da Onaj koji nebesima vlada na vas neće vjetar s kamenjem poslati? Tada biste saznali kakva je prijetnja Moja!

znaci zadrzava Nebo da ne padne meteor ili ostali nebeski objekti kao komete i asteroidi, je isto kao kad bi ja rekao, drzim ti pusku iznad glave da ne pogodi, ja ovdje ciljam da te ne pogodi metak iz puske a ne da te puska ne pogodi u glavu, i tako mozes tumaciti ajet.

a ne tumaciti da zadrzava nebo da nebi prazan prostor paao na zemlju, to jeste vakum da ne padne na zemlju,[/quote]

U suri "Fill" - "Slon" je objašnjeno šta se desilo sa vlasnicima slona koji su pošli da sruše Kabu. Upravo su kamenice padale sa neba i pobile Abrahinu vojsku.
zagortenej

#771 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by zagortenej »

Allah je navodno intervenisao kad je vojska stanovitog Abrahe krenula da sruši Kabu jer je to sveta kuća, božja i nije dopustio da se uništi. zašto nije intervenisao 683 god. (110 god. nakon Abrahinog pohoda) kada je umejevićka vojska, u nastojanju da osvoji Meku koju je držao Abdulah Ibn Zubejr, oštetila i zapalila Kabu.
Smrcak15

#772 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:Allah je navodno intervenisao kad je vojska stanovitog Abrahe krenula da sruši Kabu jer je to sveta kuća, božja i nije dopustio da se uništi. zašto nije intervenisao 683 god. (110 god. nakon Abrahinog pohoda) kada je umejevićka vojska, u nastojanju da osvoji Meku koju je držao Abdulah Ibn Zubejr, oštetila i zapalila Kabu.
eh to njega pitaj na sudnjem danu ako ti bude padalo na pamet bored ostalih daleko bitnih i kriticnijih stvari za tebe gdje ce ti se krojit tvoja sudbina ili u raj i li u pakao.
zagortenej

#773 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:Allah je navodno intervenisao kad je vojska stanovitog Abrahe krenula da sruši Kabu jer je to sveta kuća, božja i nije dopustio da se uništi. zašto nije intervenisao 683 god. (110 god. nakon Abrahinog pohoda) kada je umejevićka vojska, u nastojanju da osvoji Meku koju je držao Abdulah Ibn Zubejr, oštetila i zapalila Kabu.
eh to njega pitaj na sudnjem danu ako ti bude padalo na pamet bored ostalih daleko bitnih i kriticnijih stvari za tebe gdje ce ti se krojit tvoja sudbina ili u raj i li u pakao.
zar nije nelogično, kad neki nevjernik hoće da sruši Kabu onda Bog interveniše, ali kad musliman ruši onda je ok? :)
Smrcak15

#774 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
zar nije nelogično, kad neki nevjernik hoće da sruši Kabu onda Bog interveniše, ali kad musliman ruši onda je ok? :)
sumnjam da je musliman namjerno isao da srusi kabu, to jedino moze da bude nehotice nekako, a ako bi isao da zapalis Boziju kucu a musliman si kobajagi to je silovanje zdravog razuma, nema veze svezom.

Allah nigdje nije se obavezao da ce cuvati Kabu do sudnjeg dana cak sta vise Kaba ce biti srusena prije sudnjeg dana kao sto je poslanik nagovijestio
zagortenej

#775 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote: zar nije nelogično, kad neki nevjernik hoće da sruši Kabu onda Bog interveniše, ali kad musliman ruši onda je ok? :)
sumnjam da je musliman namjerno isao da srusi kabu, to jedino moze da bude nehotice nekako, a ako bi isao da zapalis Boziju kucu a musliman si kobajagi to je silovanje zdravog razuma, nema veze svezom.
ti muslimani su rušili sve u Meki, ne bi li porazili vojsku ibn Zubejra, a vojska koja je bila od halife Jezida ibn Muavije. dakle, bili su svjesni da će oštetiti i Kabu. i plus toga su se ubijali međusobno, namjerno :-D

Allah nigdje nije se obavezao da ce cuvati Kabu do sudnjeg dana cak sta vise Kaba ce biti srusena prije sudnjeg dana kao sto je poslanik nagovijestio
onda pada u vodu tefsir sure Al Fil, prema kojem je navodno vojska izvjesnog Abrahe krenula da sruši Kabu (koja je tad bila idolopokloničko svetište) i kako je Allah uništio tu vojsku jer su krenuli da sruše Njegovu Kuću i time zaštitio i idolopoklonike u Meki. Abraha nije ni srušio, a bio je uništen, a vojska Jezida je srušila i zapalila Kabu, pa je ibn Zubejr obnovio/popravio. naglasak tefsira sure Al Fil je da je Allah navodno zaštitio Kabu od rušenja, iako se to ne spominje u suri.
1. Zar ne vidiš kako je Gospodar tvoj sa vlasnicima slona postupio?
2. Zar nije lukavstvo njihovo osujetio,
3. I na njih jata ptica poslao?
4. Gađale su ih kamenjem od gline spečene,
5. Te ih kao vlat izjedenu učinio.
Post Reply