Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Rasprave o vjerskim temama.
Smrcak15

#701 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:
kome cemo vjerovati tebi ili NASA:i

http://hesperia.gsfc.nasa.gov/sftheory/glossary.htm
Neutron
An electrically neutral elementary particle. A neutron is 1839 times heavier than an electron.

http://medical-dictionary.thefreedictio ... utron+mass
An electrically neutral subatomic particle in the baryon family, having a mass 1,839 times that of the electron, stable when bound in an atomic nucleus, and having a mean lifetime of approximately 1.0×103 seconds as a free particle. It and the proton form nearly the entire mass of atomic nuclei.

http://www.scienceclarified.com/everyda ... works.html
1/1836 and 1/1839 the mass of the proton and neutron respectively.

http://www.britannica.com/science/neutron
Neutron, neutral subatomic particle that is a constituent of every atomic nucleus except ordinary hydrogen. It has no electric charge and a rest mass equal to 1.67493 × 10−27 kg—marginally greater than that of the proton but nearly 1,839 times greater than that of the electron.

sve stranice govore pa i NASA kazu 1,839, kome sad vjerovati tvojim proracunima ili svih ovih naucnih stranica?
treba se biti iskren pa priznati ako je nesto tacno, kazi, budi musko, "tacno je ali ipak necu da vjerujem i tacka"
Nevezano za to što smo shvatili da si obični troller i što si nas baš zeznuo, da riješimo ovo zbog drugih muslimana koji ovo čitaju.
https://chemistry.osu.edu/~woodward/ch121/ch2_atoms.htm
Neutron
Masa(u gramima)
1.6750 x 10-24 g = 0.000000000000000000000001675
Masa(amu)
1.008701

Elektron
Masa (u gramima)
9.110 x 10-28 g= 0.000000000000000000000000000911
Masa (amu) 0.000549
Neutron je 1838.6388583973655323819978046103 puta teži od elektrona. Nisam siguran kako sam ja dobio u prvom računanju 1840, a nije ni bitno. Možete sami naći ispravne brojke i sami izračunati razliku.[/quote]

Ako imalo poznajes matematiku valjda znas da ako su decimali blizu sledeceg broja zaokruzi se sledeci broj

Na primjer 18,6= 19
18,7=19
18,8=19
18,9=19

Pa zato je zaokruzen na 1,839 zasto sve stranice pa cak i NASA:INA stranica zaokruzuje na 1,839? Pa upravo zbog gore navedenog razloga uostalom kako ces uprogramirat broj od 5 cifri u broj od 4 cifre bez da zaokruzujes?
Smrcak15

#702 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

Lavabo wrote:
Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:Znači nema karbona - C? koji je nekako najbitniji..
ko kaze da nema, posto arapi imaju dva k, mehko K, i tvrdo K, tvrdo K u onom gore slucaju predstavlja Kalium, dok mehko upravo sad sam pogledao i nasao taj tvoj C(karbon) sto si trazila

ako uzmemo

57:1 سورة الحديد بسم الله الرحمن الرحيم ٛــــ سبح لله مافي السماوات والارض وهو العزيز الحكيم

‏57:2 له ملك

oznacio sam velikim slovima tih 6 slova izmedju dva mehka slova K, izmedju prvog pojavljivanja mehkog K i drugog pojavljivanja mehkog K ima 6 slova

Karbon ima atomski broj 6.

Jesi li sad zadovljna , jeli ti srce na mjestu, nisam ga prije trazio, nasao sa ga u roku 2 minute pomocu pretrazivaca :D
Zašto Muhamed i njegovi nasljednici nisu iskoristili svu ovu nauku za svoje koristi, ako je odgovor negativan, da li to onda znači da ni oni nisu tumačili kuran "kako treba" ?
Zato sto ova nauka nije namijenjena njima niti su znali za ovo nego za danasnje generacije kao sto Bog obecava da ce pokazivati svoje dokaze u buducnosti.
nasa

#703 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by nasa »

@smrcak imas opomenu pred ban, drzi se teme, isto vazi i za ostale koji razne teme koriste za ono o cemu se njima pise bez i najmanje uvazavanja za temu i one koji zele da diskutuju o istoj!
NIN

#704 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by NIN »

ABH017 wrote:Kur'an je (u nekoj definiciji) objavljen cijelom čovječanstvu, ne samo arapima, ne samo muslimanima, kao uputa do sudnjeg dana.
Samo sto je odlučio objaviti ga Arapu, naravno na arapskom kojeg tada nije razumjelo vise od 95% čovječanstva, kome je zapravo objavljen :)

Opskuran, nema sta! :D

Sretna Nova, doduše ova solarna! :D
ABH017

#705 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

NIN wrote:
ABH017 wrote:Kur'an je (u nekoj definiciji) objavljen cijelom čovječanstvu, ne samo arapima, ne samo muslimanima, kao uputa do sudnjeg dana.
Samo sto je odlučio objaviti ga Arapu, naravno na arapskom kojeg tada nije razumjelo vise od 95% čovječanstva, kome je zapravo objavljen :)

Pa sad, kažem u definiciji. Da ga je objavio na bilo kom jeziku tad, danas bi bilo, manje-više, isti procenat onih koji ga ne razumiju.
Ovo sa čestitanjem mi baš bezveze. Ja sam svima već čestitao, i nisam osjetio potrebu da naglašavam šta čestitam. Valjda svi znaju šta se čestita. Srpska dolazi uskoro, pa ćemo lijepo i njima da čestitamo.
Ništa spektakularno. :D
klavirdžija

#706 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by klavirdžija »

Nije valjda da se nepogrešivi i svemogući Stvoritelj malo zeznuo kada je stvorio i raznorazne jezike? :shock:

Osim toga, mogao je tom prigodom već tada stvoriti makar TV sa raznoraznim titlovima, jer je naravno i Sveznajući, al eto.
Towelie

#707 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Towelie »

NIN wrote:

Da je objavljen na kineskom ili spanskom ili bilo kojem jeziku, mogao bi se poteci isti argument.
klavirdžija

#708 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by klavirdžija »

Mogao bi, što samo po sebi negira tvrdnju da je objavljen čovječanstvu.
ABH017

#709 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

Neki bi i za taj TV rekli zašto nije od ovog ili onog proizvođača, zašto ekran nije malo veći itd.
A i oni su fino spomenuti u Kur'anu.
aurora313

#710 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

Veliš objavljen je "u nekoj definiciji". Ne saznadoh koja je i šta to uopšte znači (nemoj nam objašnjavati post factum, majke ti!), ali mislim da bi bilo lijepo da su takve objave date svakom narodu na njihovom jeziku da ih svi razumiju, a ne da Smrčak i Co. pokušavaju da nas kao guske tove dodatnim izmišljotinama.

A Svemogući to naravno može. Kužiš: SVEMOGUĆI!

Eto mu Interneta ako su do sada klesanje u kamenu i proxy sistem zakazali.
NIN

#711 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by NIN »

ABH017 wrote:
NIN wrote:

Pa sad, kažem u definiciji. Da ga je objavio na bilo kom jeziku tad, danas bi bilo, manje-više, isti procenat onih koji ga ne razumiju.
Ovo sa čestitanjem mi baš bezveze. Ja sam svima već čestitao, i nisam osjetio potrebu da naglašavam šta čestitam. Valjda svi znaju šta se čestita. Srpska dolazi uskoro, pa ćemo lijepo i njima da čestitamo.
Ništa spektakularno. :D
Razasuo nas po zemljici, načinio stotine naroda sa stotinama različitih jezika i onda, 'nako ovlaš, odlučio opskurno arapsko pleme na jos opskurnijem jeziku objaviti nesto najbitnije u istoriji čovječanstva!?

U "nekoj" definiciji, da budemo precizniji. :D

Posto provedeh pofino vremena medju Arapima znam da im je relativno nebitno da li se čestita solarna ili lunarna, za razliku od mog, religijom ozarenog puka u državi koju dijelimo... pa zato i navedeh :)

Nek je sretna i zdrav mi bio!
klavirdžija

#712 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by klavirdžija »

aurora313 wrote:
Veliš objavljen je "u nekoj definiciji". Ne saznadoh koja je i šta to uopšte znači (nemoj nam objašnjavati post factum, majke ti!), ali mislim da bi bilo lijepo da su takve objave date svakom narodu na njihovom jeziku da ih svi razumiju, a ne da Smrčak i Co. pokušavaju da nas kao guske tove dodatnim izmišljotinama.

Ušteko je bio malo ruter na novoj fiberoptici, nije do njega! Kemo Fajkin instaliro, ni Sveznajući nije mogo znat da je tako smotan.
Towelie

#713 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Towelie »

klavirdžija wrote:Mogao bi, što samo po sebi negira tvrdnju da je objavljen čovječanstvu.
Kako tacno negira? Covecanstvo nije u mogucnosti nauciti neki strani jezik? Kur'an se ne moze prevesti?
aurora313

#714 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

klavirdžija wrote:
aurora313 wrote:

Ušteko je bio malo ruter na novoj fiberoptici, nije do njega! Kemo Fajkin instaliro, ni Sveznajući nije mogo znat da je tako smotan.
Eto, opet muslimani krivi! :D
ABH017

#715 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

NIN wrote: Razasuo nas po zemljici, načinio stotine naroda sa stotinama različitih jezika i onda, 'nako ovlaš, odlučio opskurno arapsko pleme na jos opskurnijem jeziku objaviti nesto najbitnije u istoriji čovječanstva!?

U "nekoj" definiciji, da budemo precizniji. :D

Posto provedeh pofino vremena medju Arapima znam da im je relativno nebitno da li se čestita solarna ili lunarna, za razliku od mog, religijom ozarenog puka u državi koju dijelimo... pa zato i navedeh :)

Nek je sretna i zdrav mi bio!
To za definiciju, mislio sam, u definiciji Kur'ana, kako se sam opisuje.
Ovdje malo ko čestita lunarnu godinu. Možda oni malo zadrti, koji misle da su veliki vjernici, ako znaju kad pada nova hidžretska. U neznanju, nemoj im zamjerit.

Sve najbolje od srca u novoj godini. Iskreno.
ABH017

#716 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:

Mogao je. Pitanje je da li je htio.
klavirdžija

#717 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by klavirdžija »

Towelie wrote:
klavirdžija wrote:Mogao bi, što samo po sebi negira tvrdnju da je objavljen čovječanstvu.
Kako tacno negira? Covecanstvo nije u mogucnosti nauciti neki strani jezik? Kur'an se ne moze prevesti?
Prije hiljadu i po godina (ili dvije, u slučaju hrišćanstva), jako teško. Internet bio tek u povoju, modemi 14.4 spori, a GIF-ovi jako niske rezolucije.
Towelie

#718 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Towelie »

klavirdžija wrote:
Towelie wrote:
Prije hiljadu i po godina (ili dvije, u slučaju hrišćanstva), jako teško. Internet bio tek u povoju, modemi 14.4 spori, a GIF-ovi jako niske rezolucije.
Onaj do koga nije dosla poruka Islama, a da je mogao da je ispravno i razume, nece ni biti pozvan na odgovornost. Allah swt nikome ne cini nepravdu.
klavirdžija

#719 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by klavirdžija »

Towelie wrote:
klavirdžija wrote:
Towelie wrote: Kako tacno negira? Covecanstvo nije u mogucnosti nauciti neki strani jezik? Kur'an se ne moze prevesti?
Onaj do koga nije dosla poruka Islama, a da je mogao da je ispravno i razume, nece ni biti pozvan na odgovornost. Allah swt nikome ne cini nepravdu.
Očito ni tu svemirsku pravdu kad čini, ne čini je previše efikasno. Posebno za Svemogućeg i Sveznajućeg.

Da se sjetio da makar Esperanto onomad "proturi" prije vremena, ali kad ga neće, baš neće. :(
RNG_25

#720 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by RNG_25 »

Osim što ne negira ništa.
nasa

#721 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by nasa »

NIN wrote: Sretna Nova, doduše ova solarna! :D
I tebi, sve najbolje :kiss:
aurora313

#722 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by aurora313 »

Towelie wrote:Onaj do koga nije dosla poruka Islama, a da je mogao da je ispravno i razume, nece ni biti pozvan na odgovornost. Allah swt nikome ne cini nepravdu.
Mere li ikako da mi to pošalješ napismeno... za svaki slučaj. :D
klavirdžija

#723 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by klavirdžija »

aurora313 wrote:
Towelie wrote:Onaj do koga nije dosla poruka Islama, a da je mogao da je ispravno i razume, nece ni biti pozvan na odgovornost. Allah swt nikome ne cini nepravdu.
Mere li ikako da mi to pošalješ napismeno... za svaki slučaj. :D
I meni isto, jer ako pane ovi internet, samo će se pečatu i orginal staroj njemačkoj marki moć vjerovat. :D
RNG_25

#724 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by RNG_25 »

NIN wrote:Samo sto je odlučio objaviti ga Arapu, naravno na arapskom kojeg tada nije razumjelo vise od 95% čovječanstva, kome je zapravo objavljen :)

Jasno bi ti trebalo biti da je ovo ništa drugo doli logička pogreška. Nikada nije bio jedan univerzalan jezik, niti je potrebno da bude. A to svakako ne mijenja ništa značajno kad su u pitanju ti "ostali" 95 %.
Smrcak15

#725 Re: Kur'an, 22:65, "zadržava nebo da ne padne na Zemlju"

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote: Onaj do koga nije dosla poruka Islama, a da je mogao da je ispravno i razume, nece ni biti pozvan na odgovornost. Allah swt nikome ne cini nepravdu.
zavisi sad na sta mislis do koga nije dosla poruka islama

recimo plemena u dzunglama bez ikakve konekcije sa svijetom, oni se mogu pravdati sa takvim izgovorom pred Allahom na sudnjem danu

a kako se neko moze u civilizirano dijelu hvatati na to ako imas kompijuter i mobil gdje imas konekciju na internet i mozes da naucis masa o islamu
zato sa te strane neznam mogu li se pravdati sa tim. Jer neko koga nije briga o vjeri, jednostavno ga neinteresuje nemoze se tek tako pravdati da mu poruka islama nije dosla, kad on sam nije htio da se anagzira da nauci, da arazmislja o svom dolasku na svijet, zbog cega zivimo, kuda idemo, kad gleda sklad u prirodi nemozes nemozes ostati ravnodusan i reci tek tako samo sebe sve stvorilo pa kad vidis jednu ribu zvanu Wolftrap angler fish( Vucija zamka ---riba) koja zivi na dubinama mora i ima stap na svojim ledjima, konac, mamac(koji svijetli) i udicu (4 komponenta za pecanje riba) da je samo sebe stvorilo i znalo da treba bas ta 4 komponenta da bi olaksalo hvatanje hrane. zar moze neko vjerovati da je to evolucija sama od sebe stvorila a ne kreator Bog.

ili recimo lazni crv na jeziku aligatorske kornjace koji se mice pa da ribe same dolaze i mame se do usta kornjace, ili muhe koje su kamuflirane kao pcele i ostale raznorazne kamuflaze, ili pauk-zmija koja ima laznog pauka na vrhu mice sa njim po podu dolaze ptice da uhvate ali onda ona ptice hvata itd itd da nepricamo o ostalim raznoraznim pomagalima za zivot , da se covjek ne zapita odkud to, zar je moglo samo od sebe evolucijom ili je Bog to stvorio kako bi im olaksao zivot na zemlji.

Allah kaze:

Allah, dž.š., kaže: "A zar vas nismo ostavili da živite dovoljno dugo da bi onaj koji je trebao da razmisli, imao vremena da razmisli, a bio vam je došao i onaj koji opominje. " (Fatir, 37)

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Nikakva opravdanja kod Allaha neće imati onaj kog je Allah, dž.š., poživio 60 godina." (Neće moći kazati: "Da sam još koju godinu živio, ja bih radio bolje", jer je život dug 60 godina dovoljan za svako pokajanje.) - (Buhari)
Post Reply