Kupujmo domaće isplati se
Moderator: anex
- karanana
#201 Re: Kupujmo domaće isplati se
Vec sam pisao o onima iz kaknja sto prave sokove. Kad su tek izasli pa pio sam i uzimao litru svaki dan ili dva. Jabuku ili dunju ponekad. Litar jabuke bio 3,30 a dunje 4,50. Ali tipicno bosnjacki, nakon nekog vremena i vjerovatno solidne prodaje apetiti rastu i hoce se prevarama do jos vise love. Prvo sam primjetio pad kvalitete, pojacanje slatkosti. Onda dize cijenu jabuke, prvo na 3,80 a sada je cijena litre 4,50. Dunju prvo smanjuje flasu na 0,75l a dize i cijenu, ne znam posto je, mislim oko 6. E nes balijo od mene vise.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Eniac
#202 Re: Kupujmo domaće isplati se
karanana wrote:Vec sam pisao o onima iz kaknja sto prave sokove. Kad su tek izasli pa pio sam i uzimao litru svaki dan ili dva. Jabuku ili dunju ponekad. Litar jabuke bio 3,30 a dunje 4,50. Ali tipicno bosnjacki, nakon nekog vremena i vjerovatno solidne prodaje apetiti rastu i hoce se prevarama do jos vise love. Prvo sam primjetio pad kvalitete, pojacanje slatkosti. Onda dize cijenu jabuke, prvo na 3,80 a sada je cijena litre 4,50. Dunju prvo smanjuje flasu na 0,75l a dize i cijenu, ne znam posto je, mislim oko 6. E nes balijo od mene vise.
Slicno i kod mene. I znas koji je uslov da ponovo pocnem piti te sokove? Da mi pokaze platne liste radnika pa ako je povecanje cijene otislo na vece plate radnicima, onda i moze. Ako je otislo samo njemu, nece moci.
- Danguba
#203 Re: Kupujmo domaće isplati se
ja bi kupovao te sokove svaki dan samo ako ce me zaposliti kod sebe...Eniac wrote:karanana wrote:Vec sam pisao o onima iz kaknja sto prave sokove. Kad su tek izasli pa pio sam i uzimao litru svaki dan ili dva. Jabuku ili dunju ponekad. Litar jabuke bio 3,30 a dunje 4,50. Ali tipicno bosnjacki, nakon nekog vremena i vjerovatno solidne prodaje apetiti rastu i hoce se prevarama do jos vise love. Prvo sam primjetio pad kvalitete, pojacanje slatkosti. Onda dize cijenu jabuke, prvo na 3,80 a sada je cijena litre 4,50. Dunju prvo smanjuje flasu na 0,75l a dize i cijenu, ne znam posto je, mislim oko 6. E nes balijo od mene vise.
Slicno i kod mene. I znas koji je uslov da ponovo pocnem piti te sokove? Da mi pokaze platne liste radnika pa ako je povecanje cijene otislo na vece plate radnicima, onda i moze. Ako je otislo samo njemu, nece moci.
nije to ''ispuni mi zelju'...' ili kupuj ili nemoj...to sto rade oni, radi svaka firma
-
Bodkin
#204 Re: Kupujmo domaće isplati se
salis se?Eniac wrote:karanana wrote:Vec sam pisao o onima iz kaknja sto prave sokove. Kad su tek izasli pa pio sam i uzimao litru svaki dan ili dva. Jabuku ili dunju ponekad. Litar jabuke bio 3,30 a dunje 4,50. Ali tipicno bosnjacki, nakon nekog vremena i vjerovatno solidne prodaje apetiti rastu i hoce se prevarama do jos vise love. Prvo sam primjetio pad kvalitete, pojacanje slatkosti. Onda dize cijenu jabuke, prvo na 3,80 a sada je cijena litre 4,50. Dunju prvo smanjuje flasu na 0,75l a dize i cijenu, ne znam posto je, mislim oko 6. E nes balijo od mene vise.
- Država
#205 Re: Kupujmo domaće isplati se
bh.tornjak wrote:svima onima kojima je "draze" da kupuju:
bolje,kvalitetnije,jeftinije, strane proizvode nego domace....
toplo preporucujem da zbog:
malih primanja.....zbog nezaposlenosti.....zbog loseg zdrastva....neopremljenih bolnica.....nikakvih puteva.....zbog malih penzija....djecijih dodataka...itd...itd...
organizuju masovne demonstracije ( a moze i strajk gladju) u Beogradu,Zagerbu,Ljubljani,Pekingu itd.....
jer tamo su vase pare....tamo ste ih vasom kupovnom politikom deponirali tako da vas nema za sta ni pas ujesti....!!!
kako VAS nije sramota VASE DJECE....DJECE VASE DJECE....DJECE vasih rodjaka,prijatelja,komsija,poznanika....
Toj djeci vi osiguravate SIROMASTVO svojim razmisljanjem i Tom "rabotom".
imate li uopste svijesti......????
znate li sta radite....????
ja...luda naroda (bezobrazna) matero mila.....
SVAKA TI ČAST!!!
- SmokingMan
#206 Re: Kupujmo domaće isplati se
Kupujem,jedem i pijem domaće proizvode,ali preferiram nerafinirane namirnice,najviše volim domaći mladi sir,domaće mlijeko,koje nam u naselje sedmično dostavljaju porodice iz sela u okolini Sarajeva. 
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#207 Re: Kupujmo domaće isplati se
SmokingMan wrote:Kupujem,jedem i pijem domaće proizvode,ali preferiram nerafinirane namirnice,najviše volim domaći mladi sir,domaće mlijeko,koje nam u naselje sedmično dostavljaju porodice iz sela u okolini Sarajeva.
i bravo ...nije samo poenta kupovati domaće već i kupovati lokalno
- Danguba
#208 Re: Kupujmo domaće isplati se
JoseMujica wrote:SmokingMan wrote:Kupujem,jedem i pijem domaće proizvode,ali preferiram nerafinirane namirnice,najviše volim domaći mladi sir,domaće mlijeko,koje nam u naselje sedmično dostavljaju porodice iz sela u okolini Sarajeva.![]()
i bravo ...nije samo poenta kupovati domaće već i kupovati lokalno
ti ubode ono sto ja zelim danima da napisem...
Stojim na jednoj benzinskoj pumpi u Svici i nesto gledam u daljinu. Prilazi mi stariji covjek i zapocinje neku pricu reda radi ali dodjosmo do toga da mi kaze:
''Vidis ono selo tamo. To je u drugom kantonu i ja nikada tamo nisam nasuo gorivo a kupovinu obavezno obavljam ovdje''
Sve mi je rekao. Ostalo nije ni bitno.
- Država
#209 Re: Kupujmo domaće isplati se
Pa poznata je činjenica da Bavarci kupuju proizvode gotovo isključivo proizvedene u Bavarskoj. Jedino ono što baš ne proizvode, kupe iz neke druge Njemačke pokrajine. Da ne govorim koliko su onda 'raspoloženi' za kupovinu recimo proizvoda iz Grčke, Francuske, Španije i slično...

-
Bodkin
#210 Re: Kupujmo domaće isplati se
ja ne pamtim kad sam povrce ili voce kupio u konzumu. kupujem uvijek na pijaci mada ne znam koliko je to korisno sa stanovista drzave. isto tako i meso. odem kod par ljudi oko sarajeva i kupim. osim ako mi trebaju pikeca prsa na brzinu pa uzmem ovako.opet, ne znam koliko je to korisno za drzavuDanguba wrote:JoseMujica wrote:SmokingMan wrote:Kupujem,jedem i pijem domaće proizvode,ali preferiram nerafinirane namirnice,najviše volim domaći mladi sir,domaće mlijeko,koje nam u naselje sedmično dostavljaju porodice iz sela u okolini Sarajeva.![]()
i bravo ...nije samo poenta kupovati domaće već i kupovati lokalno![]()
![]()
ti ubode ono sto ja zelim danima da napisem...![]()
Stojim na jednoj benzinskoj pumpi u Svici i nesto gledam u daljinu. Prilazi mi stariji covjek i zapocinje neku pricu reda radi ali dodjosmo do toga da mi kaze:
''Vidis ono selo tamo. To je u drugom kantonu i ja nikada tamo nisam nasuo gorivo a kupovinu obavezno obavljam ovdje''
- agnostic_front
#211 Re: Kupujmo domaće isplati se
Meni se isplati kupovati ono što mi je jeftinije ili bolje, nipošto samo zato što je domaće. Kako se meni može isplatiti nešto što je ili skuplje ili lošije kvalitete?
- Danguba
#212 Re: Kupujmo domaće isplati se
Razumijem o cemu govoris ali je opet bolje nego uzimati iste ili slicne uvezene proizvode. Te pare se moraju negdje pojaviti. Citav je to lanac koji bi trebaoi da se vrti u nasoj drzavi.Bodkin wrote:ja ne pamtim kad sam povrce ili voce kupio u konzumu. kupujem uvijek na pijaci mada ne znam koliko je to korisno sa stanovista drzave. isto tako i meso. odem kod par ljudi oko sarajeva i kupim. osim ako mi trebaju pikeca prsa na brzinu pa uzmem ovako.opet, ne znam koliko je to korisno za drzavuDanguba wrote:JoseMujica wrote:![]()
i bravo ...nije samo poenta kupovati domaće već i kupovati lokalno![]()
![]()
ti ubode ono sto ja zelim danima da napisem...![]()
Taj poljoprivredni proizvodjac(mozda nije ni registrovan), prodajom svojih proizvoda trosi te pare na: odrzavanje auta ili kamiona(dobro mehanicarima), povecava kupovinu mesa(dobro mesarima), kupuje gradj. materijal da nesto prosiri(dobro mnogima)...a svi ovi iz lanca kada osjete da je potraznja veca siri svoje kapacitete. To je taj lanac.
Kupovinom Laskog piva mi prosirujemo proizvodne kapacitete laske pivovare. Oni nama posalju sleper piva mi njima 200.000 KM(lupam). Mi popijemo, odemo do wc-a, izbacimo tu tekucinu a on te pare ulaze u prosirenje prizvodnje, nova zaposlenja jer im je potraznja povecana.
- MOSALJOZE
#213 Re: Kupujmo domaće isplati se
To je ona Djeluj lokalno misli globalno
-
Enticer
#214 Re: Kupujmo domaće isplati se
Ja kad sam u Bosni kupujem jedino nesto strano ako tog istog nema domaceg porijekla.
Kad bi me neko ranio ne bih kupio strano mlijeko ili sir, ali tunjevinu moram.
I ova strana roba sto se plasira na nase trziste je kud i kamo losijeg kvaliteta nego u zemljama porijekla.
Kad bi me neko ranio ne bih kupio strano mlijeko ili sir, ali tunjevinu moram.
I ova strana roba sto se plasira na nase trziste je kud i kamo losijeg kvaliteta nego u zemljama porijekla.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#215 Re: Kupujmo domaće isplati se
siromašan čovjek ne može biti ekonomski patriota
prije nego nekoga osudite i popljujete što kupuje strano a jeftijije pomislite da on možda nema para za sutra djeci spremiti doručak a pun frižider i svega u špajzu su mu misaona imenica
prije nego nekoga osudite i popljujete što kupuje strano a jeftijije pomislite da on možda nema para za sutra djeci spremiti doručak a pun frižider i svega u špajzu su mu misaona imenica
-
Bodkin
#216 Re: Kupujmo domaće isplati se
ma razumijem, ne moras mi objasnjavati. stoji i to da taj isti proizvodjac mozda kupuje laskoDanguba wrote:
Razumijem o cemu govoris ali je opet bolje nego uzimati iste ili slicne uvezene proizvode. Te pare se moraju negdje pojaviti. Citav je to lanac koji bi trebaoi da se vrti u nasoj drzavi.
Taj poljoprivredni proizvodjac(mozda nije ni registrovan), prodajom svojih proizvoda trosi te pare na: odrzavanje auta ili kamiona(dobro mehanicarima), povecava kupovinu mesa(dobro mesarima), kupuje gradj. materijal da nesto prosiri(dobro mnogima)...a svi ovi iz lanca kada osjete da je potraznja veca siri svoje kapacitete. To je taj lanac.
Kupovinom Laskog piva mi prosirujemo proizvodne kapacitete laske pivovare. Oni nama posalju sleper piva mi njima 200.000 KM(lupam). Mi popijemo, odemo do wc-a, izbacimo tu tekucinu a on te pare ulaze u prosirenje prizvodnje, nova zaposlenja jer im je potraznja povecana.
- Danguba
#217 Re: Kupujmo domaće isplati se
Nisam mislio bukvalno tebi objasnjavati nego onima koji navrate na ovu temu i iz neznanja lupaju svasta.Bodkin wrote:
ma razumijem, ne moras mi objasnjavati. stoji i to da taj isti proizvodjac mozda kupuje laskoali dobro. konzumu sigurno necu olaksavati zivot. pivo nista osim sarajevskog. dobro, uzmem nekad karlovacko ili staropramen cisto da promijenim. ne mogu uvijek isto...mada je jedno vrijeme bila navala nektara na interex. uvijek na nekakvim ponudama. ne znam jel jos tako
Sto je najgore sto nasi proizvodi tesko ili nikako nalaze trziste u okolnim zemljama ili EU. Nije istina da je zbog kvaliteta(cigarete, pivo, vino, mlijecni proizvodi...)nego radi drugih stvari. Medjutim, nametnuta su neka pravila igre za koja mi nismo spremni.
Tu se trebao napraviti reciprotitet. Imas pravo izvesti svojih cigareta u BiH onoliko koliko si spreman da uvezes(ili bilo cega), ili litar uvozne vode tri puta skuplji pa ko voli neka izvoli. Visak sredstava od prodaje vode usmjeravati na druge strane.
Globalizam guta nejake.
-
Bodkin
#218 Re: Kupujmo domaće isplati se
samo sto je to po zakonima slobodne trgovine nemoguce. kvote su ukinute mislim po gatt-u. a i nije bas tacno da nema nasih. nema mlijecnih proizvoda u eu jer uglavnom nema nista osim zemlje domacina (u austriji samo austrijsko mlijeko). pivo i vino nema jer nema ni iz bogatijih zemalja od nas. jednostavno se uvoze samo najjaci brendovi. pa hrvati jedva proguraju vina u eu, imaju puno jaca od nas. cigare ista stvar. ali ima nasih proizvoda tamo gdje ima nasih ljudi. odes u bec i vidis sve od jami pite do kafe nase i keksa.Danguba wrote:Nisam mislio bukvalno tebi objasnjavati nego onima koji navrate na ovu temu i iz neznanja lupaju svasta.Bodkin wrote:
ma razumijem, ne moras mi objasnjavati. stoji i to da taj isti proizvodjac mozda kupuje laskoali dobro. konzumu sigurno necu olaksavati zivot. pivo nista osim sarajevskog. dobro, uzmem nekad karlovacko ili staropramen cisto da promijenim. ne mogu uvijek isto...mada je jedno vrijeme bila navala nektara na interex. uvijek na nekakvim ponudama. ne znam jel jos tako
![]()
Sto je najgore sto nasi proizvodi tesko ili nikako nalaze trziste u okolnim zemljama ili EU. Nije istina da je zbog kvaliteta(cigarete, pivo, vino, mlijecni proizvodi...)nego radi drugih stvari. Medjutim, nametnuta su neka pravila igre za koja mi nismo spremni.
Tu se trebao napraviti reciprotitet. Imas pravo izvesti svojih cigareta u BiH onoliko koliko si spreman da uvezes(ili bilo cega), ili litar uvozne vode tri puta skuplji pa ko voli neka izvoli. Visak sredstava od prodaje vode usmjeravati na druge strane.
Globalizam guta nejake.
nije problem sto namjerno ne daju nasim proizvodima na trziste nego sto su nasi proizvodjaci mali i ne znaju.problem je sto je na prvom mjestu zarada preko noci. problem je nepotizam i neznanje. sta mislis koliko nasih firmi ima produkt dizajnere? nece jebiga da plate par hiljada za dizajn. sta ce to njemu. mali od amidze ce to na foru u paintu. strategija? sta ce njemu neko govoriti kako da vodi firmu. ovo je puno veci problem od politickih prepreka...
- phil manzanera
#219 Re: Kupujmo domaće isplati se
NE kupujmo domace, NE isplati se, a akcija "Kupujmo domace" je najvece zlo za ovaj narod.
Iz dva razloga:
1. Ne postoji STVARNA kontrola namirnica, jednako kao sto ne postoji stvarna kontrola ulaznih sirovina u firmama koje se bave proizvodnjom hrane, ovo se odnosi na SVE firme, a prednjace mljekare, a ove vladine institucije koje KAZU da rade kontrole, rade to sporadicno, po jedan ili dva uzorka tu i tamo, nista od seriozne kontrole
2. Proizvodjaci hrane, odnosno ziveznih namirnica, SVJESNO u svoje proizvode ugradjuju najjeftiniju i najlosiju sirovinu da bi ostvarili ekstra profit, rukovodeci se cinjenicom da nema stvarne kontrole, a da sankcija/kazni ni u snu - nema. Apsolutno nema rizika.
Ima mnogo primjera, a najbolji je proslogodisnji kada su u SVAKOM mlijeku (osim u jednom, ali necu govoriti o kojem se mlijeku radi da ne bi zvucalo tendenciozno) pronadjeni kancerogeni i zabranjeni mikotoksini, a da li je ijedna mljekra kaznjena zbog toga? Cak ih ni trziste nije kaznilo, nastavili smo kupovati i trovati se kao da se nista nije dogodilo. Treba li spominjati aferu "Brazilsko meso"? Treba li spominjati aferu "Konjsko meso", koja na zalost i dalje traje? Treba li spominjati stotine afera sa medom? Treba li spominjati situacije sa sokovima gdje 2 litra soka dobijete za 1 KM, a litra vode je 1,5 KM? Sta mislite koje brasno se koristi u pojedinim pekarama, odnosno da li postoje primjese stocnog brasna, odnosno kako je moguce da je štruca kruha oliti hljeba samo (cca) 80 feninga?
Ne kaznjava ih trziste (mi!), ne kaznjava ih vlast, pa zasto ne bi uglavljivali najeftiniju sirovinu u svoje proizvode i ostvarivali ektra profit kada nema straha od kazne? O moralu necemo ni pricati.....
Ne kupujmo domace! Oni ne brinu o nama, zasto bismo mi "politicki i patriotsko/domoljubno" brinuli o njima? Ja brinem samo o svojoj djeci i kupujem po svojoj savjesti ZA SVOJ novac tamo gdje smatram da je dobro. I napisao bih gdje kupujem i sta kupujem, ali necu, jer ce opet neki reci da je to "politicki" nepodobno i tendenciozno. I zato, neka svako razmislja svojom glavom.
Iz dva razloga:
1. Ne postoji STVARNA kontrola namirnica, jednako kao sto ne postoji stvarna kontrola ulaznih sirovina u firmama koje se bave proizvodnjom hrane, ovo se odnosi na SVE firme, a prednjace mljekare, a ove vladine institucije koje KAZU da rade kontrole, rade to sporadicno, po jedan ili dva uzorka tu i tamo, nista od seriozne kontrole
2. Proizvodjaci hrane, odnosno ziveznih namirnica, SVJESNO u svoje proizvode ugradjuju najjeftiniju i najlosiju sirovinu da bi ostvarili ekstra profit, rukovodeci se cinjenicom da nema stvarne kontrole, a da sankcija/kazni ni u snu - nema. Apsolutno nema rizika.
Ima mnogo primjera, a najbolji je proslogodisnji kada su u SVAKOM mlijeku (osim u jednom, ali necu govoriti o kojem se mlijeku radi da ne bi zvucalo tendenciozno) pronadjeni kancerogeni i zabranjeni mikotoksini, a da li je ijedna mljekra kaznjena zbog toga? Cak ih ni trziste nije kaznilo, nastavili smo kupovati i trovati se kao da se nista nije dogodilo. Treba li spominjati aferu "Brazilsko meso"? Treba li spominjati aferu "Konjsko meso", koja na zalost i dalje traje? Treba li spominjati stotine afera sa medom? Treba li spominjati situacije sa sokovima gdje 2 litra soka dobijete za 1 KM, a litra vode je 1,5 KM? Sta mislite koje brasno se koristi u pojedinim pekarama, odnosno da li postoje primjese stocnog brasna, odnosno kako je moguce da je štruca kruha oliti hljeba samo (cca) 80 feninga?
Ne kaznjava ih trziste (mi!), ne kaznjava ih vlast, pa zasto ne bi uglavljivali najeftiniju sirovinu u svoje proizvode i ostvarivali ektra profit kada nema straha od kazne? O moralu necemo ni pricati.....
Ne kupujmo domace! Oni ne brinu o nama, zasto bismo mi "politicki i patriotsko/domoljubno" brinuli o njima? Ja brinem samo o svojoj djeci i kupujem po svojoj savjesti ZA SVOJ novac tamo gdje smatram da je dobro. I napisao bih gdje kupujem i sta kupujem, ali necu, jer ce opet neki reci da je to "politicki" nepodobno i tendenciozno. I zato, neka svako razmislja svojom glavom.
Last edited by phil manzanera on 14/04/2014 09:24, edited 3 times in total.
- insomnia78
#220 Re: Kupujmo domaće isplati se
Slazem se
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- damskot
#221 Re: Kupujmo domaće isplati se
Tema kaze sve ! U potpunosti se slazem, cak mi ide na zivce sto kod nas govno tudje je bolje od naseg zlata . I zar stvarno mislite da bih neko poslao u BiH kvalitetnu robu ? heheh de ba malo educiraj te se . . Sta znaci poslovanje i kako to ide ..
Sam vozim 35 kilometara do turcina po vijoletu , tu se jos uvalim pun K na nepotrebne stvari , ali nije mi zao . Da ima sta drugo i to drugo bi kupovao .
Sam vozim 35 kilometara do turcina po vijoletu , tu se jos uvalim pun K na nepotrebne stvari , ali nije mi zao . Da ima sta drugo i to drugo bi kupovao .
-
RahatHurmašica
#222 Re: Kupujmo domaće isplati se
ima ovdje istine. uvoz je jedini korektivni faktor cijena domaćih razbojnika. jer na žalost država ne funkcioniše.Mostarska Fronta wrote:Jutros u mostaru 250 grama jagoda 8 maraka, sutra kada pođu trešnje kilo je prošle godine bilo 10 maraka, paradajz 6 maraka kilo, da nema uvoza seljak bi naplaćivao 50 maraka kilo sira, ili kajmaka i šta ja znam.Naravno govorim o onim prvim turama kasnije su cijene spale.Seljak je brezobrazan i vazda kuka da mu je malo.
- drndalo
#223 Re: Kupujmo domaće isplati se
Ima jak korektivni faktor, zove se nekupovina jagoda po 8 KM, da su zlatne, a nisu...
Uvijek je prva tura svega dobro skupa, zato im se i isplati ulagati u plastenike, ali najmanje je medju ovim jagodama domacih, od seljaka jos imanje... Nakupci, prekupci, mafija...
Kada ste realno na pijaci vidjeli seljaka da prodaje ? 1974 ?
Uvijek je prva tura svega dobro skupa, zato im se i isplati ulagati u plastenike, ali najmanje je medju ovim jagodama domacih, od seljaka jos imanje... Nakupci, prekupci, mafija...
Kada ste realno na pijaci vidjeli seljaka da prodaje ? 1974 ?
-
RahatHurmašica
#224 Re: Kupujmo domaće isplati se
a jbga onda. kad bi sve na taj način bojkotovali pocrkali bi od gladi.
- damskot
#225 Re: Kupujmo domaće isplati se
Sve je to Spansko ....Mostarska Fronta wrote:Jutros u mostaru 250 grama jagoda 8 maraka, sutra kada pođu trešnje kilo je prošle godine bilo 10 maraka, paradajz 6 maraka kilo, da nema uvoza seljak bi naplaćivao 50 maraka kilo sira, ili kajmaka i šta ja znam.Naravno govorim o onim prvim turama kasnije su cijene spale.Seljak je brezobrazan i vazda kuka da mu je malo.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... eCU#t=1670
Solucija za dug zivot i zdrav sto manje jesti i cesto postiti, nikako ne jesti .{ Fast Diet } http://vimeo.com/54089463