Mi smo glupi i trazimo da nam objasnis ti. Prestani da krijes svoje neznanje iza praznih floskula.mekaba wrote:
Pametnom je i isharet dovoljan
Kupujete SAMO domace proizvode
-
fixer
#151 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
-
fixer
#152 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
Onda ne pricaj da BH proizvodi nisu kvalitetni.Bodkin wrote:
jedina veza sa budzetom je sto ga punim i sto ismijavam ljude koji rade u tim institucijama
ja sam ti na pocetku rasprave i rekao da prvo probal domace i uzmimam ako je dobro ali da nema teorije da bih forsirao.dovoljno da mi se ne svidi ukus i necu uzimati ali ti si krenuo sa nebulozama o EU i odlasku
- Duhovni Vođa
#153 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
ponekad se požalim što sam se rodio ovdje, ponekad požalim što sam se uopšte rodio. kad čujem ovakvu mržnju iz bilo čijih usta, požalim što postojim.Bosnolog wrote:Imaju slovenacki proizvodi,Svicarska cokolada jedna od najbljih u Svijetu i td,.Ako nema domaceg proizvda ili nisi zadovoljan sa istim alternativa je poboljsati kvalutet domaceg proizvoda stimalacijskim programima vlasti i uvoz iz drugoh zemalja,svih osim dusmanske Srbije jer svaka marka data Srbiji je marka kojom finansiras i jacah istu u rusenju tvoje kuce,drzave,sutra ubistvo porodice i reprize vec ponavljanih zlocina,progona i genocida koji se ponavljaju kroz historiju,....Oni samo cekaju promjen odnosa snaga na svijetskoj pozornici i da nova velikosrpska klaonica pocne i nove granice do Tokija,Nisu se oni odrekli Seseljevog i SANU sna niti ce,..Nove generacije su im deset puta vise otrovane od onih koje su klale i genocid cinile devedesetih godina,.......http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/rendi% ... ne-postojiBodkin wrote:da ne odgovaram ovima sto bi bojkotovali proizvode bez da ljudima odgovore sta da jedu ako je to JEDINO sto mogu da priuste, akcija kupujmo domace treba PUNO vise da se reklamira i da se ulaze u nju. nasao sam odredjene domace proizvode koje redovno kupujem i koji mi odgovaraju ali nema teorije da uzimam vispakovu cokoladu ili milkos jogurt. na stranu to sto nema domacih proizvodjaca koji mogu zadovoljiti neke moje potrebe.
Nama je uvijek najvece zlo kroz historijeu dolazilo upravo iz zlocincko dusmanske Srbije,.Pametnom je i isaret dosta kako bi rekli stariji.....
Jeftio ti je pravdanje to jest podrska istocnih susjeda,da li svjesno ili ne to je vec nesto drugo,.....
racionalnost je rezultat inteligencije. neracionalni ljudi su u pravilu neinteligentni. evo na primjer ovim komentarom pokazao si jednu ogromnu količinu iracionalnog razmišljanja.
interesantno je da ono što želiš postići može biti postignuto na mnogo suptilniji način od ovog tvog radikalizma.
navedeno samo po sebi nameće činjenicu, da si iz nekog razloga tendenciozan, odnosno da imaš skrivene namjere.
imam 24 godine, i ne želim da živim među ljudima kao što si ti i svi ostali na ovoj i inim temama potpaljuju najniže ljudske porive. a bosnu volim i uvijek ću je voljeti svim srcem. btw. otac mi je poginuo na prvoj liniji kao pripadnik ABiH, čisto da se zna, kad već dajem komentar, da imate i neku pozadinu. ubio ga je srpski vojnik koji ima ime i prezime, a koji je služio tadašnjoj republici srpskoj.
ali ja ne mogu biti rob toga cijeli svoj život.
inače, vlastita zemlja se voli proaktivno, a ne na način da se destruktivno djeluje prema drugima. tvoj post je tipični primjer šovinizma.
inače, termin šovinizam je nastao i ušao u upotrebu nakon što je Nicolas Chauvin, francuski vojnik na javnoj tribini izjavio da je ljubav prema svojoj zemlji i naciji jednaka količini mržnje prema drugim zemljama i nacijama.
zašto sebi dopuštate takve neinteligentne ispade?
tržište je svugdje tržište - negdje se kontroliše više, a negdje manje, ali u principu slobodno tržište je ono čemu se teži zadnjih dekada.
idite sad pa zagledajte u tuđe korpe u supermarketu, a ja odo da se napijem jer ne mogu da vas podnesem (sve ove šoviniste)
-
Mustafapasa
#154 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
e da znam ove moje sto kupuju domace i sto ovo podrzavaju, zovnuo bih vas kuci na domacu kafu, sa domacim sokom i domacim rahat lokumom, a onda domaci kolac 
ljubi brat
ljubi brat
-
nihoniho
#155 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
u svojoj vjeri,na svojoj zemlji!
-
nihoniho
#156 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
idi,idi ali domace pivo ili vino molim teDuhovni Vođa wrote:[
idite sad pa zagledajte u tuđe korpe u supermarketu, a ja odo da se napijem jer ne mogu da vas podnesem (sve ove šoviniste)
- Bosnolog
#157 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
Pusti te jeftine ublehe i floskule zalopojki o Srbiji i solidarsinja s krvolocnim zvjerima iz susjedstva,..onaj ko nista ne nauci iz proslosti osuden je da mu se ona ponovi ili da gleda svoje potomke kako dozivljavaju repriziranu sudbinu predaka,.....Bojkotovati dusmanskog komsiju u ekonomskoj podrsci i njegovom jacanju je najmanje sto mozes uraditi i usput biti vojno spreman da ga docekas kada iako ti pokusa ponovo upasti u kucu da ti pobije famliju oruzjem i opremom koju si i sam indirektno finansirao ,....Nisu nas napadali marsovci vec znas i sam ko,Duhovni Vođa wrote:
ponekad se požalim što sam se rodio ovdje, ponekad požalim što sam se uopšte rodio. kad čujem ovakvu mržnju iz bilo čijih usta, požalim što postojim.
racionalnost je rezultat inteligencije. neracionalni ljudi su u pravilu neinteligentni. evo na primjer ovim komentarom pokazao si jednu ogromnu količinu iracionalnog razmišljanja.
interesantno je da ono što želiš postići može biti postignuto na mnogo suptilniji način od ovog tvog radikalizma.
navedeno samo po sebi nameće činjenicu, da si iz nekog razloga tendenciozan, odnosno da imaš skrivene namjere.
imam 24 godine, i ne želim da živim među ljudima kao što si ti i svi ostali na ovoj i inim temama potpaljuju najniže ljudske porive. a bosnu volim i uvijek ću je voljeti svim srcem. btw. otac mi je poginuo na prvoj liniji kao pripadnik ABiH, čisto da se zna, kad već dajem komentar, da imate i neku pozadinu. ubio ga je srpski vojnik koji ima ime i prezime, a koji je služio tadašnjoj republici srpskoj.
inače, vlastita zemlja se voli proaktivno, a ne na način da se destruktivno djeluje prema drugima. tvoj post je tipični primjer šovinizma.
inače, termin šovinizam je nastao i ušao u upotrebu nakon što je Nicolas Chauvin, francuski vojnik na javnoj tribini izjavio da je ljubav prema svojoj zemlji i naciji jednaka količini mržnje prema drugim zemljama i nacijama.
tržište je svugdje tržište - negdje se kontroliše više, a negdje manje, ali u principu slobodno tržište je ono čemu se teži zadnjih dekada.
Njaveci problem a koji neces da shvatis je sto to oni cine i sada dok ovo pises ali eto ti se nasao uvrijede sto promovisem ekonosko sakacenje i bojkot proizvoda zemlje zla koja zeli da i tebe nema.Ako ti ih je zao povecaj dozu oduzimanja i odvoji dio novca od plata kao dobrovoljni prilog njihovoj posrnuloj privredi .To je tvoj izbor,tvoj novcanik tvoja odluka,
Oca ti je ubila ta ista nepromjenjena i bolesna ideologija, budi spreman da tvoje dijeca ne dozive slicnu sudbinu jer ne bih zelio da ti se to desi dijeci ili unucadima,Nismo mi palili i zarili Srbijom vec je bilo obrnuto a mnogi(vecina) u njoj zale sto nisu dovrsili svoje snove i sanjau da ih ponove,.....Dodik i cetnici traze da BiH bude demilitarizovana,pa valjda da lakse i sigurnije mogu upadati i reprizirati ono sto su cinili do sada gotovo svakoj generaciji,...
-
cikafe
#158 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
Bih pravi lose cipele, a dobar BiH jogurt je cesto tesko dostupan... Marrell, Caterpillar i Z'bregov molicu! 
Last edited by cikafe on 12/03/2011 18:57, edited 1 time in total.
- Duhovni Vođa
#159 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
bolje se esencije napit nego hilminog piva (ne zato sto je hilmino, nego zato sto ne valja). a domicilno vino može proc, samo treba znati probrati.nihoniho wrote:idi,idi ali domace pivo ili vino molim teDuhovni Vođa wrote:[
- Duhovni Vođa
#160 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
ja sam radije spreman umrijeti, nego biti rob bilo kakve ideologije. ja sam dijete ulice. ja sam odrastao na pink floydu i carlosu castanedi. ja nemam stranu.Bosnolog wrote:Pusti te jeftine ublehe i floskule zalopojki o Srbiji i solidarsinja s krvolocnim zvjerima iz susjedstva,..onaj ko nista ne nauci iz proslosti osuden je da mu se ona ponovi ili da gleda svoje potomke kako dozivljavaju repriziranu sudbinu predaka,.....Bojkotovati dusmanskog komsiju u ekonomskoj podrsci i njegovom jacanju je najmanje sto mozes uraditi i usput biti vojno spreman da ga docekas kada iako ti pokusa ponovo upasti u kucu da ti pobije famliju oruzjem i opremom koju si i sam indirektno finansirao ,....Nisu nas napadali marsovci vec znas i sam ko,Duhovni Vođa wrote:
ponekad se požalim što sam se rodio ovdje, ponekad požalim što sam se uopšte rodio. kad čujem ovakvu mržnju iz bilo čijih usta, požalim što postojim.
Njaveci problem a koji neces da shvatis je sto to oni cine i sada dok ovo pises ali eto ti se nasao uvrijede sto promovisem ekonosko sakacenje i bojkot proizvoda zemlje zla koja zeli da i tebe nema.Ako ti ih je zao povecaj dozu oduzimanja i odvoji dio novca od plata kao dobrovoljni prilog njihovoj posrnuloj privredi .To je tvoj izbor,tvoj novcanik tvoja odluka,
Oca ti je ubila ta ista nepromjenjena i bolesna ideologija, budi spreman da tvoje dijeca ne dozive slicnu sudbinu jer ne bih zelio da ti se to desi dijeci ili unucadima,Nismo mi palili i zarili Srbijom vec je bilo obrnuto a mnogi(vecina) u njoj zale sto nisu dovrsili svoje snove i sanjau da ih ponove,.....Dodik i cetnici traze da BiH bude demilitarizovana,pa valjda da lakse i sigurnije mogu upadati i reprizirati ono sto su cinili do sada gotovo svakoj generaciji,...
-
cikafe
#161 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
Duhovni Vođa wrote: ja sam radije spreman umrijeti, nego biti rob bilo kakve ideologije. ja sam dijete ulice. ja sam odrastao na pink floydu i carlosu castanedi. ja nemam stranu.
Fantastican odgovor! Jedan od boljih koje vidjoh!
- Bosnolog
#162 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
Sretan ti izbor moce,uzivaj u njemu,respektujem tvoj licni izbor kao i svaciji pojedinacno ,kako bi rekli licna stvar i stil zivota,.......Imao sam i ja slican do 1991Duhovni Vođa wrote:
ja sam radije spreman umrijeti, nego biti rob bilo kakve ideologije. ja sam dijete ulice. ja sam odrastao na pink floydu i carlosu castanedi. ja nemam stranu.
-
cikafe
#163 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
Zato sad imas stav ko oni sa druge strane... Nema vise Bosne u tebi Bosnoloze, nazalost...Bosnolog wrote:Sretan ti izbor moce,uzivaj u njemu,respektujem tvoj licni izbor kao i svaciji pojedinacno ,kako bi rekli licna stvar i stil zivota,.......Imao sam i ja slican do 1991Duhovni Vođa wrote:
ja sam radije spreman umrijeti, nego biti rob bilo kakve ideologije. ja sam dijete ulice. ja sam odrastao na pink floydu i carlosu castanedi. ja nemam stranu.
- Duhovni Vođa
#164 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
ako respektuješ svačiji izbor pojedinačno, onda života ti nemoj zagledati ljudima u korpe. ako imaš ideju šta bi ko trebao kupovati ili ne, onda se politički angažuj i pokreni stvar.Bosnolog wrote:Sretan ti izbor moce,uzivaj u njemu,respektujem tvoj licni izbor kao i svaciji pojedinacno ,kako bi rekli licna stvar i stil zivota,.......Imao sam i ja slican do 1991Duhovni Vođa wrote:
ako ima stranka pedofila gore negdje ne znam ni ja, onda može biti i stranka ili politička platforma zagledača u korpe po supermarketima.
inače, profesionalno se bavim (dakle zarađujem platu) na poslovima međunarodne trgovine i sve što ti ti pričaš nema nikakvog smisla, a posebno nema efekta (osim potpaljivanja najnižih poriva). to se radi na drugi način, i ne radi se na forumu nego makroekonomskim mehanizmima koji su davno izmišljeni i funkcioniraju jako dobro - samo treba dobro odvagati prijatelju.
koliko god bi efekat na srpski GDP imao potpuni, politički inducirani bojkot njihovih proizvoda, vjeruj mi da bi na naš još bijedniji GDP imao dvostruko veći uticaj njihov kontra-bojkot naših proizvoda (nije to samo jogurt i voda prijatelju, nego ugalj, aluminij, koks itd.)
- bh.tornjak
#165 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
ZNA SE.....fixer wrote:Sta je posrijedi?mekaba wrote:
Ma gdje sam ja to nekoga uvrijedio????? Jedino sto te vrijedja je izgleda to sto sam napisao istinu a to je da se u uvoznim proizvodima nalaze razni dodaci koje imaju krmece porijeklo.Halo krmece kosti kuhane i samljeveneKako mozes proizvod sa ovakvim "dodatkom" nazvati kvalitetnim.
![]()
Jesu li danci nacionalisti kad kupuju danski paradajz po vecoj cijeni od spanskog koji je daleko bolji?????
Jesam ja sam nacionalista jer kupujem samo bosansko.![]()
![]()
Vi sto setate pogradu sa janom ste dobrostojeci i kosmoplite![]()
![]()
Ocito se se prepoznao/la u mom prijasnjem javljanju.
P.S. BH proizvodi se prodaju i u DK,Svedskoj,Norveskoj,Holandiji.......... Za Hrvatsku nisu jos dovoljno kvalitetni![]()
Sta je po srijedi ne treba posebno naglasavati.Pametnom je i isharet dovoljan.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
citajuci raspravu na ovoj temi da se primijetiti kako se na prvoj liniji odbrane "susjednih" proizvoda nalaze ljudi koji su u stanju popljuvat i sami sebeza dobrobit "maticnih" im drzava...
to su osobe koji bi komad hljeba uzeli materi iz usta i odnijeli macehi.....
pade mi na pamet par afera koje su bile otkrivene....npr. konzervirana riba iz Rovinja, pa afera sa Karlovackom pivarom....i da ne nabrajam mnoge ostale.
To su oni proizvodi "visoke" kvalitete koje nigdje u EU u trgovinama ne mozes naci.....ama bas nigdje.....
tesanjske vode najbolje na svijetu....ali zagovornici kvalitete kazu da im ambalaza ne valja...to je samo jedan primjer da njima nikad neses moci ugoditi,uvijek ce naci neki razlog da budu "pametniji"....
jadni su.....jadni do bola...
- Bosnolog
#166 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
Koliko vidim izmedu redova da si u stvari dio uvoznog lobija koji gleda svoj interes i profit pa makar on bio i nasu stetu, zato i pokusavas da opravdas nepovoljni trgovinski balans sa zemljom zla,Nasa trgovinska razmjena sa istocnim susjedom je najnepovoljnija po nasu privredu dok je sa Hrvatskom takode nepovoljan ali u manjem iznosu,dok ta ista Srbija koja nas dvije deceije unistava ima najpovoljnijje privredne rezultate po njihovu privredu sa najvecim procentom izvoza u upravo u BiH od svih zemlja zahvaljujuci onima koji pune svoje korpe njihovim proizvodima,i nije samo hrana u pitanju,....Duhovni Vođa wrote:ako respektuješ svačiji izbor pojedinačno, onda života ti nemoj zagledati ljudima u korpe. ako imaš ideju šta bi ko trebao kupovati ili ne, onda se politički angažuj i pokreni stvar.Bosnolog wrote:Sretan ti izbor moce,uzivaj u njemu,respektujem tvoj licni izbor kao i svaciji pojedinacno ,kako bi rekli licna stvar i stil zivota,.......Imao sam i ja slican do 1991Duhovni Vođa wrote:
ako ima stranka pedofila gore negdje ne znam ni ja, onda može biti i stranka ili politička platforma zagledača u korpe po supermarketima.
inače, profesionalno se bavim (dakle zarađujem platu) na poslovima međunarodne trgovine i sve što ti ti pričaš nema nikakvog smisla, a posebno nema efekta (osim potpaljivanja najnižih poriva). to se radi na drugi način, i ne radi se na forumu nego makroekonomskim mehanizmima koji su davno izmišljeni i funkcioniraju jako dobro - samo treba dobro odvagati prijatelju.
koliko god bi efekat na srpski GDP imao potpuni, politički inducirani bojkot njihovih proizvoda, vjeruj mi da bi na naš još bijedniji GDP imao dvostruko veći uticaj njihov kontra-bojkot naših proizvoda (nije to samo jogurt i voda prijatelju, nego ugalj, aluminij, koks itd.)
Dovoljno si rekao o sebi i svojim stvarnim nakanama tvoje odbrane zemlje naseg najveceg neprijatelja,....
Nisi ti bas dijete ulice kako se zelis predstaviti,....
-
nihoniho
#167 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
niko ovdje ne zagovara kupovanje stranih proizvoda, nema potrebe da masete patriotskim barjacima. neophodno je da nasi proizvodi dostignu kvalitet da budu,prije svega,konkurentni na domacem trzistu,pa onda ,mozda i sire.
vi tvrdite da su domaci proizvodi dobri,a narod los jer ih ne kupuje,a da ih ne kupuje ,to je cinjenica.
e hajmo sada suditi svima koji ne kupuju domace proizvode i onima koji kritikuju domace politicke proizvode.......
vi tvrdite da su domaci proizvodi dobri,a narod los jer ih ne kupuje,a da ih ne kupuje ,to je cinjenica.
e hajmo sada suditi svima koji ne kupuju domace proizvode i onima koji kritikuju domace politicke proizvode.......
-
Margita81
#168 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
Bravo!Duhovni Vođa wrote:Bosnolog wrote:Pusti te jeftine ublehe i floskule zalopojki o Srbiji i solidarsinja s krvolocnim zvjerima iz susjedstva,..onaj ko nista ne nauci iz proslosti osuden je da mu se ona ponovi ili da gleda svoje potomke kako dozivljavaju repriziranu sudbinu predaka,.....Bojkotovati dusmanskog komsiju u ekonomskoj podrsci i njegovom jacanju je najmanje sto mozes uraditi i usput biti vojno spreman da ga docekas kada iako ti pokusa ponovo upasti u kucu da ti pobije famliju oruzjem i opremom koju si i sam indirektno finansirao ,....Nisu nas napadali marsovci vec znas i sam ko,Duhovni Vođa wrote:
-
Margita81
#169 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
A pola ovih sto zagovaraju domace i bojkot svega srbijanskog ti isti napune sve dvorane kad im dodje srbijanska pevaljka. Zanimljivo zar ne?
- HAVANA
#170 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
Kupujem domace proizvode i nema potrebe objasnjavati pozitivne strane te kupovine...ali...dismr vam nesto na ovoj temi,pravo. 
-
nihoniho
#171 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
izvini margita ali bojkot svega srbijanskog je potpuno normalan nakon svega sto su nam prekodrinske komsije priredile i priredjuju,sto se tice njihovih prizvoda i nisu puno bolji od nasih.Margita81 wrote:A pola ovih sto zagovaraju domace i bojkot svega srbijanskog ti isti napune sve dvorane kad im dodje srbijanska pevaljka. Zanimljivo zar ne?
ali,u principu,najbolje vcemo se zastititi poboljsanjem domacih proizvoda,to je pravi nacin.
-
Bodkin
#172 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
kratko i jasnoHAVANA wrote:Kupujem domace proizvode i nema potrebe objasnjavati pozitivne strane te kupovine...ali...dismr vam nesto na ovoj temi,pravo.
-
Bodkin
#173 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
rekao sam da necu odgovarati takvima kao ti al svih ti ideala pojasni ovo boldiranoBosnolog wrote:Imaju slovenacki proizvodi,Svicarska cokolada jedna od najbljih u Svijetu i td,.Ako nema domaceg proizvda ili nisi zadovoljan sa istim alternativa je poboljsati kvalutet domaceg proizvoda stimalacijskim programima vlasti i uvoz iz drugoh zemalja,svih osim dusmanske Srbije jer svaka marka data Srbiji je marka kojom finansiras i jacah istu u rusenju tvoje kuce,drzave,sutra ubistvo porodice i reprize vec ponavljanih zlocina,progona i genocida koji se ponavljaju kroz historiju,....Oni samo cekaju promjen odnosa snaga na svijetskoj pozornici i da nova velikosrpska klaonica pocne i nove granice do Tokija,Nisu se oni odrekli Seseljevog i SANU sna niti ce,..Nove generacije su im deset puta vise otrovane od onih koje su klale i genocid cinile devedesetih godina,.......http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/rendi% ... ne-postojiBodkin wrote:da ne odgovaram ovima sto bi bojkotovali proizvode bez da ljudima odgovore sta da jedu ako je to JEDINO sto mogu da priuste, akcija kupujmo domace treba PUNO vise da se reklamira i da se ulaze u nju. nasao sam odredjene domace proizvode koje redovno kupujem i koji mi odgovaraju ali nema teorije da uzimam vispakovu cokoladu ili milkos jogurt. na stranu to sto nema domacih proizvodjaca koji mogu zadovoljiti neke moje potrebe.
Nama je uvijek najvece zlo kroz historijeu dolazilo upravo iz zlocincko dusmanske Srbije,.Pametnom je i isaret dosta kako bi rekli stariji.....
Jeftio ti je pravdanje to jest podrska istocnih susjeda,da li svjesno ili ne to je vec nesto drugo,.....
- Bosnolog
#174 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
Na sve uvozne artikle koje mi vec proizvodimo treba uvesti dodatne uvozne namete koji bi se direktno koristili za posticaj i jacanje kvaliteta domaceg proizvoda,.primjera radi na sve domace prehrambene proizvode kao i farmaceutske treba osloboditi dobrog dijela PDV dok na uvozne istih artikala povecati ili carinsko uvoznu kvotu pojacati,.Ono sto nemamo i ne proizvodimo treba osloboditi dodatnih zateznih uvoznih nameta,ali isto takode raditi na stimulisanju proizvodnje tog istog proizvoda u BiH kao dio prisirenja proizvodnih artikala i kapaciteta.......Moc novca je danas najace oruzje u politickom,ekonomskom i svakom pogledu sto je zamjena za nekadasnje kolonijalistcke pohode,...Na uvoz masina,alata i onog cime ce se pojacati produkticnost je od strateskog privrednig interesa jer ako nemao kvalitetne alatke i masinsko tehnoloske kapacitete onda nema ni jacanja produktivnosti,Takode treba osloboditi uvoznih carina za sve firme koje ce te proizvode prodavati proizvodnim i registrovanim firmama kao i povratnici kojima treba pomoci da do njih dodu na lakse i stimulativnije programe cime ce obezbjediti sebi odrziv povratak i proizvoditi poljoprivredne i druge proizvode,..
Negativno poslovanje ima za posljedicu odliva crvste i medunarodne valute u Eurima,Dolarima kao i drugim konvertibilnim novcanicama u razmjeni ulazno izlazno profiabilne razlike,....Obzirom da najveci dio novca prosjecna famelija trosi na prehrambene proizvode(60-70%) cija reciklaza zavrsi u kanalizaciji a novac kupljen tih proizvoda u lancima stranim prodavnicama(Miskovic,Merkator itd) u kojima se kupe strani proizvodi susjeda zavrsi iznosenjem te strane valute najvecim dijelom van BiH,..(osim taksi i nameta u obliku PDV-) koji se naplato od kunsumera i preda drzavi,od profita koji prave jedno sto ostaje u BiH su troskovi plata uposlenih radnika,zakupnog prostora i transporta roba ako to rade domace transportne firme i poluproizvoda ako su ih od nas otkupili,......
Iz BIH se prodaju ili izvoze polusirovine od ruda pa nadalje koje se potom prodaju kao poluproizvodi ili sirovine koje susjedi blizi ili dalji prerade u svoji tehnoloski jacim proizvodnim kapacitetima i vrate na nase trziste i i tako uberi mnogo veci profit iako smo im prodali nase poluproizvode koje je mnogo teze proizvesti(Iskopati iz rudnika,osjeci u smi izvesti blavane i dasku isjeci i osusiti) i uprkos tome isti zarade mnogo vecu procentualnu dobit jer su tehnoloski jaci zahvaljuci losem ili nepovoljnom privrednom ambjentu poslovanja i nebrige vlasti za jacanje stimulativnih mjera domace proizvodnje i zastitnih mjera domacih proizvoda,.....
Kada se jos tu doda da su nam gotovo sve banke u koje polazemo strane a koje rade sa novcima gradana i firmi od cega prave profit kreditirajuci ih a cije su centrale va BiH slika postaj jos vise nepovoljnija za BH gradane i privredu zahvaljujci nasim dunder propuh korumpiranim secijskim debilima i dusmanima BiH koji nesvjesno ili ne rade i protiv intersa onih koje kako kazu zastupaju,Samo hajvan moze raditi u korist komsije na svoju stetu,Kada je u pitanju novac i rodena braca hoce i gledaju svoj interes i racunicu...
Otvoreno trziste je odavno postao nacin porobljavanaj slabih i manje tehnolosko privredno razvijenih zemlja(Trzisna kolonijalizacija je zamjenila agresije i ratna osvajanja),Kada se tu jos doda neprijateljski i antidrzavni odnos vlasti i sprege lobijackih firmi i korupcijskih mafijoza ta slika postaje jos nepovoljnija za BH drustvo i drzavu,......Bez obzira koliko svjezih deviza ude iz vana u BH od dijaspore ili drugoih oblika u strane Banke,ako je razmjena privrede negativna ona generira nepovoljnii standard BH gradana i pojede sava svjezi ulaz strane valute cime slabi vrijednost domace a to generira visu cijenu zivotnog standarda i manju potrosacku moc gradana a time pojacava bijedu padom standarda koja je u direktnoj ovisnosti u kupovinskoj moci prosjecnog potrosaca,......
Ulaskom u EU privredno,tehnoloski i edukacisjki nespremni postali bi samo veci rudnik za iskop i izvoz prirodno privrednih resursa u te zemlje a za uvozne lobije veca deponija zatrpanosti i potpunog gusenje domace nekonkurentne i privredno nepovoljne trzisne utakmice,.....
Negativno poslovanje ima za posljedicu odliva crvste i medunarodne valute u Eurima,Dolarima kao i drugim konvertibilnim novcanicama u razmjeni ulazno izlazno profiabilne razlike,....Obzirom da najveci dio novca prosjecna famelija trosi na prehrambene proizvode(60-70%) cija reciklaza zavrsi u kanalizaciji a novac kupljen tih proizvoda u lancima stranim prodavnicama(Miskovic,Merkator itd) u kojima se kupe strani proizvodi susjeda zavrsi iznosenjem te strane valute najvecim dijelom van BiH,..(osim taksi i nameta u obliku PDV-) koji se naplato od kunsumera i preda drzavi,od profita koji prave jedno sto ostaje u BiH su troskovi plata uposlenih radnika,zakupnog prostora i transporta roba ako to rade domace transportne firme i poluproizvoda ako su ih od nas otkupili,......
Iz BIH se prodaju ili izvoze polusirovine od ruda pa nadalje koje se potom prodaju kao poluproizvodi ili sirovine koje susjedi blizi ili dalji prerade u svoji tehnoloski jacim proizvodnim kapacitetima i vrate na nase trziste i i tako uberi mnogo veci profit iako smo im prodali nase poluproizvode koje je mnogo teze proizvesti(Iskopati iz rudnika,osjeci u smi izvesti blavane i dasku isjeci i osusiti) i uprkos tome isti zarade mnogo vecu procentualnu dobit jer su tehnoloski jaci zahvaljuci losem ili nepovoljnom privrednom ambjentu poslovanja i nebrige vlasti za jacanje stimulativnih mjera domace proizvodnje i zastitnih mjera domacih proizvoda,.....
Kada se jos tu doda da su nam gotovo sve banke u koje polazemo strane a koje rade sa novcima gradana i firmi od cega prave profit kreditirajuci ih a cije su centrale va BiH slika postaj jos vise nepovoljnija za BH gradane i privredu zahvaljujci nasim dunder propuh korumpiranim secijskim debilima i dusmanima BiH koji nesvjesno ili ne rade i protiv intersa onih koje kako kazu zastupaju,Samo hajvan moze raditi u korist komsije na svoju stetu,Kada je u pitanju novac i rodena braca hoce i gledaju svoj interes i racunicu...
Otvoreno trziste je odavno postao nacin porobljavanaj slabih i manje tehnolosko privredno razvijenih zemlja(Trzisna kolonijalizacija je zamjenila agresije i ratna osvajanja),Kada se tu jos doda neprijateljski i antidrzavni odnos vlasti i sprege lobijackih firmi i korupcijskih mafijoza ta slika postaje jos nepovoljnija za BH drustvo i drzavu,......Bez obzira koliko svjezih deviza ude iz vana u BH od dijaspore ili drugoih oblika u strane Banke,ako je razmjena privrede negativna ona generira nepovoljnii standard BH gradana i pojede sava svjezi ulaz strane valute cime slabi vrijednost domace a to generira visu cijenu zivotnog standarda i manju potrosacku moc gradana a time pojacava bijedu padom standarda koja je u direktnoj ovisnosti u kupovinskoj moci prosjecnog potrosaca,......
Ulaskom u EU privredno,tehnoloski i edukacisjki nespremni postali bi samo veci rudnik za iskop i izvoz prirodno privrednih resursa u te zemlje a za uvozne lobije veca deponija zatrpanosti i potpunog gusenje domace nekonkurentne i privredno nepovoljne trzisne utakmice,.....
Last edited by Bosnolog on 13/03/2011 08:19, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#175 Re: Kupujete SAMO domace proizvode
hahah dobro sad vec pocinjem da mislim da vise osoba pise sa tvog accountafixer wrote:Onda ne pricaj da BH proizvodi nisu kvalitetni.Bodkin wrote:
jedina veza sa budzetom je sto ga punim i sto ismijavam ljude koji rade u tim institucijama
ja sam ti na pocetku rasprave i rekao da prvo probal domace i uzmimam ako je dobro ali da nema teorije da bih forsirao.dovoljno da mi se ne svidi ukus i necu uzimati ali ti si krenuo sa nebulozama o EU i odlasku