Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mislim da se ipak trebas savjetovati sa ljudima koji prate trenutne cijene stanova. Ja sam svoj kupila prije 3 godine. Tad sam tacno znala koliko vrijedi kvadrat stana u bilo kojem dijelu grada. Sad iskreno nemam pojma...
Obzirom da cijene stanova diktira trziste one se svakodnevno mjenjaju i mislim da moras odbaciti neke savjete tipa "preskupo" ako ljudi ne prate trzisna kretanja.
Primjera radi ja sam stan kupila za 1000 KM/m2 da bi moja prijateljica 2 godine poslije mene isti taj stan (jos vise spratnosti) platila 1500 KM/m2. I nije bio preskup - bio je realne cijene jer nije mogla naci bolji a jeftiniji dakle trziste diktira cijenu. Kvadrat stana u mojoj zgradi sada je 1800-2000 KM. I i dalje se stanovi uspjesno prodaju.
Ma vjeruj mi, dobro mi dođe misljenje svih vas, mislim da mi to puno znaci da bih ja donijela konacnu odluku, gdje kupiti i po kojoj cijeni kupiti. Npr. Lužani, su zaista super naselje i dok mi nisu na forumu rekli da pogledam i tu lokaciju, meni nije padala napamet ilidza. Sad Lužani ulaze u moj uzi izbor. Zaista su lijepo i mirno naselje, novije zgrade,...
Kako da nisu precjenjeni? I stanovi i kuće su precjenjeni najmanje duplo. Na svakih hiljadu stanova ili kuća na prodaju imaš možda pet kupaca. Ponuda je daleko veća od potražnje pa kako onda neće biti precjenjeni. Ja ni mrtav ne bi dao 1500 maraka po kvadratu stana jer se za te pare može napraviti lukskuzna kuća. Relna cijena stana bi trebala biti 300-500 maraka po kvadratu jer NEMA DOVOLJNO KUPACA
Ta realna cena od 300 - 500 KM/m2, je realna cena za na primer neku bolju lokaciju u strogom centu Harera ( Etiopija ). U Sarajevu je realan cena oko 2000 KM/m2 za stan u centru, a za par godina ces placati istu cenu, samo u eurima.
Kupaca ima sasvim dovoljno, jer da ih nema, stanovi se ne bi dobro prodavali, a prodaju se sasvim dobro. Da je ponuda veca od potraznje, cene stanova bi padale, a ne rasle.
A sto se tice luksuzne kuce za 300 KM/m2, zelim ti od srca da uzivas u takvom luksuzu.
BINKA wrote:Ma vjeruj mi, dobro mi dođe misljenje svih vas, mislim da mi to puno znaci da bih ja donijela konacnu odluku, gdje kupiti i po kojoj cijeni kupiti. Npr. Lužani, su zaista super naselje i dok mi nisu na forumu rekli da pogledam i tu lokaciju, meni nije padala napamet ilidza. Sad Lužani ulaze u moj uzi izbor. Zaista su lijepo i mirno naselje, novije zgrade,...
Ne bih da te zbunjujem jos vise, ali nemoj smetnuti sa uma ni cinjenicu da ljudi koji su nekad zivjeli u Luzanima a sad zive u drugim djelovima grada kazu da su se odselili zbog navodno velike vlage, magle, hladnoce itd.
Da dodam u svoj prethodni post.
A sto se tice luksuzne kuce za 300 KM/m2, zelim ti od srca da uzivas u takvom luksuzu. Da li ti u toj kuci nameravas da zivis ili da uzgajas pecurke*?
Vec dva i pol mjeseca trazim stan. Ljudi imate li nekoga poznatog da prodaje. Sve sam prijatelje, poznanike i kolege angazovala i niko njima poznat ne prodaje stan. Jos ste mi ostali Vi. A ponuda putem oglasa je nikakva.
Kako da nisu precjenjeni? I stanovi i kuće su precjenjeni najmanje duplo. Na svakih hiljadu stanova ili kuća na prodaju imaš možda pet kupaca. Ponuda je daleko veća od potražnje pa kako onda neće biti precjenjeni. Ja ni mrtav ne bi dao 1500 maraka po kvadratu stana jer se za te pare može napraviti lukskuzna kuća. Relna cijena stana bi trebala biti 300-500 maraka po kvadratu jer NEMA DOVOLJNO KUPACA
Ta realna cena od 300 - 500 KM/m2, je realna cena za na primer neku bolju lokaciju u strogom centu Harera ( Etiopija ). U Sarajevu je realan cena oko 2000 KM/m2 za stan u centru, a za par godina ces placati istu cenu, samo u eurima.
Kupaca ima sasvim dovoljno, jer da ih nema, stanovi se ne bi dobro prodavali, a prodaju se sasvim dobro. Da je ponuda veca od potraznje, cene stanova bi padale, a ne rasle.
A sto se tice luksuzne kuce za 300 KM/m2, zelim ti od srca da uzivas u takvom luksuzu.
Čovječe probudi se i pogledaj oko sebe i uvjeri se gdje živiš. odnos ponude i potražnje stanova je najmanje 100:1. Masa ljudi počela prodavati kuće i stanove čim se rat završio pa ih još uvijek nemogu prodati. Lično znam čovjeka koji je nedavno prodao dvosoban stan za 30000 KM jer nije nikoga mogao naći za veće pare. Danas se nova solidna kuća može napraviti za oko 60000 KM sa najmanje 150 kvadrata što je u porećenju sa stanom i te kakav luksuz. 2000Km po kvadratu stana? Za mene je svako ko to plati budala prve klase.
moja kolegica trazi stan vec skoro vise od 8 mjeseci, pa joj nije jasno da li je to stvaaarno tako svima, ili se njoj "podrepilo", kako to ona vec kaze...tako da si ti super ako ga trazis samo tri mjeseca
Stanovi su poskupili jer je potraznja nadmasila ponudu. Ne prodaju se stanovi ko prije par godina unazad.
Moj jaran je prije 3-4 godine kupio stan na Alipasinom 50m2 za 30.000 KM. Dok neki dan drugi jaran zove da se raspita za stan na Cvili i frajer mu trazio za stan od 59m2 -59.000 Eura !
Hvala Rania. Dobila sam informaciju da su svi borci koji imaju 2 i više godina ucesca u armiji BIH uz potvrdu da nemaju nikakvu nekretninu na sebi, znaci nisu vlasnik stana i sl. oslobodeni placanja poreza pri kupovini nekretnine. To je super, konacno neka fajda od toga sto si bio borac u ratu.
BINKA wrote:Hvala Rania. Dobila sam informaciju da su svi borci koji imaju 2 i više godina ucesca u armiji BIH uz potvrdu da nemaju nikakvu nekretninu na sebi, znaci nisu vlasnik stana i sl. oslobodeni placanja poreza pri kupovini nekretnine. To je super, konacno neka fajda od toga sto si bio borac u ratu.
eto krasno ustedila si 4000 KM - jos samo da nadjes odgovarajuci stan
samo da dodam da se porez ne uzima od cijene koju ti platis nego izadje komisija na lice mjesta i procjeni stan pa onda platis 5% od vrijednosti stana koju oni odluce...
ali navodno se ceka da se ukine taj zakon o porezu jer se inace (u normalnoj drzavi) on placa samo jednom tj kad se prvi put kupi stan a ne svaki put kad se prenosi vlasnistvo...
Cijene stanova ce konstantno rasti, dijaspora je zavrsila period aklimatizacije vani i poceli su zaradjivati ozbiljne pare tako da ih dosta ulaze u nekretnine po Sarajevu, posebno ce skupa biti novogradnja po malo atraktivnijim lokacijama jer je naprosto broj tih lokacija predvidjenih za stambenu gradnju vrlo mali broj.
Po meni best buy lokacija je Vogosca, brze se dodje u grad nego recimo sa Dobrinje, a plus sto je kao naselje relativno mirno u odnosu na ostala sarajevska naselja.
burekodsira wrote:samo da dodam da se porez ne uzima od cijene koju ti platis nego izadje komisija na lice mjesta i procjeni stan pa onda platis 5% od vrijednosti stana koju oni odluce...
ali navodno se ceka da se ukine taj zakon o porezu jer se inace (u normalnoj drzavi) on placa samo jednom tj kad se prvi put kupi stan a ne svaki put kad se prenosi vlasnistvo...
PDV se placa samo jednom, porez na prenos nekretinina se uvijek placa prilikom prenosa vlasnistva.
[quote="burekodsira"]samo da dodam da se porez ne uzima od cijene koju ti platis nego izadje komisija na lice mjesta i procjeni stan pa onda platis 5% od vrijednosti stana koju oni odluce...
Ko je osloboden od poreza njemu vise nije bitno jel to od cijene stana ili od procjene koju komisija napravi, odnosno meni nije bitno jer smo oslobodeni od placanja. Znam da komisija radi procjenu i ljudi koji misle renovirati stan dovedu ga u takvo devastirano stanje da plate min porez
burekodsira wrote:samo da dodam da se porez ne uzima od cijene koju ti platis nego izadje komisija na lice mjesta i procjeni stan pa onda platis 5% od vrijednosti stana koju oni odluce...
Sto je uglavnom isto (ja ne znam ni za jedan slucaj kad nije bilo). Osim toga oni nikad ne mogu procjeniti stan da manje vrijedi od onoga sto si ti platila (znaci cijena u ugovoru je minimalna cijena na koju oni mogu procijeniti stan)
Ne mora biti, nije isto kad kupis napola devastiran stan i nepogodis se dobro pa ga platis skupo, ili za iste pare kupis solidan stan npr. jer se nekome zurilo. Znaci nije isti porez za ovakva dva stana iako si ih isto platio
BINKA wrote:Ne mora biti, nije isto kad kupis napola devastiran stan i nepogodis se dobro pa ga platis skupo, ili za iste pare kupis solidan stan npr. jer se nekome zurilo. Znaci nije isti porez za ovakva dva stana iako si ih isto platio
ja ti govorim iz iskustva, ti ako ne vjerujes provjeri, komisija ti ne moze (ili ne smije) procijeniti stan na manje od cijene unesene u ugovor. Komisiju ne zanima sto si ga ti previse platila, mogu eventualno suosjecati sa tobom, porez u tom slucaju ide na cijenu u ugovoru. Oni su tu da zastite vlast, da ne bi ti kojim slucajem platila vise, a u ugovor stavila manje da platis manji porez - samo zato rade procjene.
Moram da Vam kazem da sam sretna i zadovoljna, kupila sam stan. Sretno svima onima koji traze i kupuju jer im je i pored novca sreca zaista potrebna.
Jos jednom se zahvaljujem svima Vama na ukazanoj pomoci i savjetima i upozorenjima na odredene ljude i odredene situacije. Stan sam kupila na Vojnickom polju i jako sam zadovoljna. Pozdrav svima. Sto se mene tice zatvaram ovu temu.
nek je sa srecom, sad cemo biti komsije.
ja sam prije 3 mjeseca kupio na saraj polju isto, lijepo je naselje.....
sad malo jer je kupovina stana (bar za mene) bila vrlo stresna
eh da, neko rece ljepse je napravit kucu, jest al sad je fin komad zemlje iole da je blize gradu, cijene kao jedan stan. a potraznja za stanovima je ogromna, a ponuda je stvarno nistavna i zato cijene idu nagore, kako sad stvari stoje na alipasinu ce izac na 2000 km/m2, zao mi je ali to je nasa stvarnost.