Kupovina stana

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Edin H.

Post by Edin H. »

dinchy84 wrote:ne znam...ja zivim na Ciglanama i licno mislim da su najodvratnije naselje u Sarajevu, a stanovi opet skupi. Ja nekako kad bi birala izabrala bi Grbavicu.Blizu grada, puno zelenila...
A i blizu ti Zeljin stadion, pa mozes i treninge gledati :D
Lace

Post by Lace »

Ljubitelj Zabara wrote:Znam, ali na primer u Sarajevu su 1995. , 1996. , 1997. bili skuplji stanovi nego u Beogradu, a onda kada je pao Sloba cene su skocile bukvalno preko noci i to tako sto je sve ono sto je bilo u markama prebaceno u eure.
Tako ce i ovde biti, i to je sasvim realno.
stanovi su vam skuplji...sve vam je skuplje...al su vam i plate vece...a kada uporedis...dodjemo na isto :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Vecina koja zivi u Sa. mora da koristi neki transport do posla,skole shopinga (osim Lace :D)...sta fali Visokom...10 min autoputem...divota plus imate pogled na piramidu... :D .
Lace

Post by Lace »

Bobi wrote:Vecina koja zivi u Sa. mora da koristi neki transport do posla,skole shopinga (osim Lace :D)...sta fali Visokom...10 min autoputem...divota plus imate pogled na piramidu... :D .
ide lace trajvanom na poso :D i taxIJOM :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Haj bona ishla si pjeshke...nisam znao da ste preselili... :P .
Lace

Post by Lace »

Bobi wrote:Haj bona ishla si pjeshke...nisam znao da ste preselili... :P .
isla pjeske kad sam tek pocela raditi (15-20 min)...a onda se ulijenila...duze spavala...pa trcala na trajvan il taxi :D
van Basten

Post by van Basten »

u mojoj zgradi (D.Malta) prije par dana došle nove komšije koje onako površno poznajem pa se raspitah kod njih... platili su 1.800km po kvadratu
black-cat

Post by black-cat »

van Basten wrote:u mojoj zgradi (D.Malta) prije par dana došle nove komšije koje onako površno poznajem pa se raspitah kod njih... platili su 1.800km po kvadratu
:D :D Zar su tamo vec tako cijene skocile, strava :D :D
BINKA

Post by BINKA »

Sigurno se radi o maloj kvadraturi stana, mozda jednosoban. Uvijek su manji stanovi skuplji. Onda zavisi i u kom stanju je stan. Ako je prodavac vec ulozio u stan 10 ili vise hiljada onda kupac nece trebati. Mislim da cijena zavisi i od zgrade. Starije zgrade jeftinije cijene. Joj bas je komplikovano naci odgovarajuci stan po odgovarajucoj cijeni, jer su svi zinuli i lupaju cijene pa ako upali. Ali hvala vam na iskazanim misljenjima. Niko mi nije komentarisao Dobrinju 2,3 i 5 a jako me zanima.
karanana

Post by karanana »

Nisam vidio da si napisala koliki stan gledas i(li) koliko imas para.
BINKA

Post by BINKA »

dvoiposoban stan od nekih 62 do 70 m2. Cijena stana moze ici do oko 80000 KM. Da li trazim previse nisam vise sigurna. Mozda se ipak trebam bazirati na manje stanove- dvosobne. Neznam. Ovo je ludilo od cijena.
karanana

Post by karanana »

Fakat jeste ludilo. Cini se da svaki dan rastu cijene. Ne znam, za 1,100-1,200 po kvadratu, mozda se moze naci dobrinja ili aerodromsko naselje. Jest malo daleko od grada ali znam raju koja je odselila tamo i ne zale se ni na sta.
BINKA

Post by BINKA »

Super, bas ti fala. Znaci Dobrinja je ok. Jos samo da Vas pitam, postoji li ijedan dio Alipasina u kojem bi Vi zivili. Meni onaj dio oko RTV izgleda fino i recimo C faza oko Merkatora, i mozda one prve zgrade prekoputa ASA auto kuce. Sta mislite.
BINKA

Post by BINKA »

Dajte molim Vas ima li ko da zivi u ulici Trg međun. prijateljstava na Alipasinu. Ima jedan stan i cijena je jako povoljna i prihvatljiva. Sta da radim? Po meni taj dio Alipasina izgleda nekako sigurniji od ostalih djelova jer su tu u blizini silne auto kuce, zatim banke. Ima malo prostora (zelenila) ispred zgrada. Škola je blizu. Tramvajska je blizu. Unaprijed zahvaljujem za vase misljenje
debela

Post by debela »

BINKA wrote:Dajte molim Vas ima li ko da zivi u ulici Trg međun. prijateljstava na Alipasinu. Ima jedan stan i cijena je jako povoljna i prihvatljiva. Sta da radim? Po meni taj dio Alipasina izgleda nekako sigurniji od ostalih djelova jer su tu u blizini silne auto kuce, zatim banke. Ima malo prostora (zelenila) ispred zgrada. Škola je blizu. Tramvajska je blizu. Unaprijed zahvaljujem za vase misljenje
po tebi, odluka je donijeta vec. sad ja recimo napisem, nemoj tamo, mom teticu amidzicu daidzicu su obili stan. i sta ces ti, odustati od kupovine :?
Rania

Post by Rania »

BINKA wrote:Dajte molim Vas ima li ko da zivi u ulici Trg međun. prijateljstava na Alipasinu. Ima jedan stan i cijena je jako povoljna i prihvatljiva. Sta da radim? Po meni taj dio Alipasina izgleda nekako sigurniji od ostalih djelova jer su tu u blizini silne auto kuce, zatim banke. Ima malo prostora (zelenila) ispred zgrada. Škola je blizu. Tramvajska je blizu. Unaprijed zahvaljujem za vase misljenje
Ne tako davno i sama sam prosla kroz kupovinu stana. ISkreno ti preporucujem, kao sto su i meni moji prijatelji, da Alipasino prekrizis, jednostavno nemoj gledati stanove tamo. Razlog, prije svega dosta sitnog kriminala, presretanja na ulici, obijanja automobila, stanova i jako velika koncentracija narkomana kojim policija ne moze nista.
dark side of the moon

Post by dark side of the moon »

Eh gdje si prije par dana.....bio je stan ba barama odmah iza benzinske OMV extra lokacija 70m2 za 100 000! Nova zgrada, blizu stanica itd.
Trenutno u sarajevu se ovaj dio najvise gradi i za par godina garantujem vam biti ce jedno od bolji naselja za zivit !

Ima li neko informacije o onim zgradama na grbavici koje su bile izgorile pa se sada renoviraju? Opstina ce uraditi grube poslove a tebi ostaje da unutra sredis (izmalterisat, okrecit, struja, voda...) Ja sam cuo da tu neki covjek prodaje takva dva stana(jedan do drugog) od 55m2 svaki za nekih 75 000!
E ovo se isplati! Znaci trebas ulozit nekih 30 000 da uselis oba stana i mozes jedan takav prodat za 80 000 a drugi ti ga dodje namal dzaba :D :D :D
Edin H.

Post by Edin H. »

Kako to sada ide sa PDV-om kod prodaje/kupovine stana?
zzzzz

Post by zzzzz »

dark side of the moon wrote:Eh gdje si prije par dana.....bio je stan ba barama odmah iza benzinske OMV extra lokacija 70m2 za 100 000! Nova zgrada, blizu stanica itd.
Trenutno u sarajevu se ovaj dio najvise gradi i za par godina garantujem vam biti ce jedno od bolji naselja za zivit !
Ovo ti je i moj prijedlog, pogotovo ako ti je muz (ukoliko imas muza) bio borac i ako nemate nikakve nekretnine na svom imenu u startu ces biti dobra 200 KM po kvadratu ( a vjerovatno i vise ako Kanton ispostuje svoja obecanja)

Image
Image
alek

Post by alek »

zzzzz wrote:Image
ovo podzemlje :D :? ispod balkona ne vrijedi ni 12 maraka po kvadratu :oops: :D
zzzzz

Post by zzzzz »

To "podzemlje", kako ga ti nazva, je prilagodjeno za paraplegicare, od ulaza, kupatila, svih prostorija u stanu. Pravljeno je namjenski.
alek

Post by alek »

ups, to mi nije palo na pamet. ipak danas je (negdje drugdje) uobicajeno prilagoditi i vise spratove za paraplegicare, ali naravno, to puno vise kosta
nelo

#48 paznja....

Post by nelo »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=27882
Prije sto kupovao stan, obrati paznju na sljedeci topic, na ovom istom forumu....
Sretno.... :D
BINKA

Post by BINKA »

muz jeste bio borac ali ja na svom imenu imam mali stancic tako da na tih 200 KM nemogu racunati. A sto se tice ove novogradnje na ŠIP-u ja sam se raspitivala i rekli su mi da je sve prodato do 2008. Ima u Veleščićima nova zgrada se pravi ali su skupi 1850 KM/m2.
PDV se placa 5 %. Samo nov stan nista jer to firma koja izgradi stan ukalkulise u cijenu stana. Znaci ako kupis stan od oko 80000 KM poreza je oko 4-5 hiljada KM. Sve znam sve sam se raspitala, cak imam i svog advokata samo jos da nadem stan.
BINKA

Post by BINKA »

Nelo,
hvala ti, ja sam odlucila da svoje stambeno pitanje rijesim sama, bez pomoci agencije. Dovoljno sam cula o tim agencijama da ni u jednu nemam povjerenja.
Post Reply