Kupovina stana - nocna mora
- Better Man
#26 Re: Kupovina stana - nocna mora
Kolega s posla je krajem 2008. godine kupio stan od 35 kvdrata i platio ga 84 hiljade KM.
-
kindje12
#27 Re: Kupovina stana - nocna mora
Po meni super jeftin stan , jos sa stvarima i svim papirima iznosio bi oko 110 000 KM cca ...zonbirile wrote:------------------------------------------mavcs wrote:Ja prodajem nekih mjesec dana ali niko se nije još javio![]()
Što se tice cijena ok su manje više, banke su najgore..
mislim da češ još dugo prodavati.Po meni je preskupo za tu lokaciju,sem toga ima li lift?
Da sam u BiH ne bih se dvoumio ni sekunde jel Pejton ili bilo koji drugi dio Sarajeva ...
Ovo da je ili predgradje - jest mozda za ljude iz fojnice i Kiseljaka ... Pa ljudi autom ste u centru za 20 min. , gradskim prrevozom za cca 30 min... sretno sa prodajom
- Haris.ba
#28 Re: Kupovina stana - nocna mora
Meni je najvažnija institucija industrijska zona. Druga je stvar što one slabo rade, ali biću optimista(a uz Pejton je tik jedna). Drugo, fakultetski centar se pravi na Ilidži, i već se radi o hiljadama djece i studenata(neki su to iskoristili i razvili dobar posao izdavanja stanova i kuća).Trebam te wrote: Peyton je ilidza i predgradje sarajeva bez fakulteta niti bilo koje vaznije institucije blzu osim opstine i merkatora...plus aerodrom!
?Trebam te wrote:Iste kuce u peytonu ne vrijede vise, jer znam peyton niti parkirati gdje niti bilo gdje stati kako treba! Bezveze je skroz.
Neću ja tebe razuvjeravati u tvome mišljenju o Ilidži. Ali govoriš o lupanju cijena(što naravno ima), ali govorimo konkretno o jednoj lokaciji. Rekao si da za 108000 može se napraviti kuća u Pejtonu. A takve kuće nigdje. Može Pejton biti najgore naselje na planeti, ali cijene su takve kakve su. Želim mavcsu da brzo proda stan, ali narod trenutno nema para, a ko ima čeka. Malo je hrabrih što iskorištavaju ipak realan pad cijena. Nekome nedovoljan naravno.
P.S.
Pejton je ekstra naselje u nekim dijelovima. Bolje i od sterilnih Lužana. Neke zgrade iz 1970-ih su bolje od one u Lužanima iz 1980 -ih koje su od tankih betonskih blokova. Ali grijanje je na toplane, pa je to malo izvlakuša. Pejton zafrkava starost vodovodnih cijevi. Pa sam primijetio da ima mnogo pijeska u vodi. Znači cijevi su puknute pa se miješa sa zemljom voda. A i vodozahvatna zona Pejtona ima imidž zagađene. Koliko je to tačno - ne znam. Ali u Lužanima je voda meni kao laiku bolja(ona je sa Bačeva).
- drndalo
#29 Re: Kupovina stana - nocna mora
By the way, voda u Luzanima, ili bar vecini Luzana nije sa Baceva... Ma koliko to nelogicno bilo...
-
milojicabrzi
#30 Re: Kupovina stana - nocna mora
Druze prodavac, po meni, realna cijena je negdje izmedju tvoje 100 800 KM, koja je previsoka, te ove od 60 000 KM, sto je stvarno prenisko i nekorektno da neko procijenjuje kvadrat na 1000 KM....
U formiranju cijene, pogledaj npr. cijene novih stanova na Stupu, koji je slicna lokacija kao i Pejton. Ako su novi stanovi cca 1600-1700 KM po kvadratu, treba biti realan i zakljuciti da bi realna cijena tvog kvadrata bila oko 1400-1500 KM, sto znaci da stan vrijedi realno oko 75000 KM pa +- 5%.
Vidi se da je stan kvalitetno uradjen, materijali su dobri, a nema peglanja sa prikljucima (mali broj ljudi vodi racuna da je kod kupovine novogradnje potrebno na svoje ime prikljuciti struju, vodu, telefon itd. sto u prosjeku kosta oko 2-3 hiljade (ljudi se iznenade koliko su skupi prikljucci). Kuhinja sa elementima vrijedi 3-5 hiljada (nova se moze, kao lampa uzeti za 5000 KM).
Dakle, realna procjena tvog stana je oko 75 000-80 000 KM, po mom skromnom misljenju.
Cijene u SA su pale jer je jako puno stanova izgradjeno, a potraznja je pala, i nije ni blizu one od 2006. ili 2007. godine, kada je mnogo izbjeglica u SA moralo rijesavati svoje stambeno pitanje, jer je doslo-ili nekretnina u SA, ili nazad u Zvornik, Focu ili Sandzak, sto je nerealno diglo cijene nekretnina narocito u SA.
Sada se situacija stabilizuje, banke opet daju kredite, pa se moze ocekivati blagi rast cijena u buducnosti.
Uglavnom, sretno sa prodajom.
U formiranju cijene, pogledaj npr. cijene novih stanova na Stupu, koji je slicna lokacija kao i Pejton. Ako su novi stanovi cca 1600-1700 KM po kvadratu, treba biti realan i zakljuciti da bi realna cijena tvog kvadrata bila oko 1400-1500 KM, sto znaci da stan vrijedi realno oko 75000 KM pa +- 5%.
Vidi se da je stan kvalitetno uradjen, materijali su dobri, a nema peglanja sa prikljucima (mali broj ljudi vodi racuna da je kod kupovine novogradnje potrebno na svoje ime prikljuciti struju, vodu, telefon itd. sto u prosjeku kosta oko 2-3 hiljade (ljudi se iznenade koliko su skupi prikljucci). Kuhinja sa elementima vrijedi 3-5 hiljada (nova se moze, kao lampa uzeti za 5000 KM).
Dakle, realna procjena tvog stana je oko 75 000-80 000 KM, po mom skromnom misljenju.
Cijene u SA su pale jer je jako puno stanova izgradjeno, a potraznja je pala, i nije ni blizu one od 2006. ili 2007. godine, kada je mnogo izbjeglica u SA moralo rijesavati svoje stambeno pitanje, jer je doslo-ili nekretnina u SA, ili nazad u Zvornik, Focu ili Sandzak, sto je nerealno diglo cijene nekretnina narocito u SA.
Sada se situacija stabilizuje, banke opet daju kredite, pa se moze ocekivati blagi rast cijena u buducnosti.
-
Gospoda Ministarka
#31 Re: Kupovina stana - nocna mora
Gospoda Ministarka wrote:Hvala puno.gurabija78 wrote:5% od cijene nekretnine, porez opstini....Gospoda Ministarka wrote:Imam jedno pitanje...
Posto sam vec nasla nekretninu koju zelim imam par pitanja vezano za (totalni sam laik) uknjizenje i prevodenje...
Hoce li neko biti ljubazan pa mi reci ako je stan uknjizen koliko kosta prevodenje?
I kako vec funkcionise taj pravni dio.
notaru jos min. milja km za obradu ugovora....
Ok drugo pitanje:
Da li kod nas ima zakon kojim su oslobodeni od poreza oni koji kupuju prvu nekretninu?
I da li postoji neka skupina koja je oslobodena od placanja poreza.
Oprostite ali... moram da pitam.
-
gurabija78
#32 Re: Kupovina stana - nocna mora
otkud ti ova informacija? placas prikljucak za telefon i tv, ako u momentu prikljucivanja nema kakve akcije na prikljucnu taksu?milojicabrzi wrote:
Vidi se da je stan kvalitetno uradjen, materijali su dobri, a nema peglanja sa prikljucima (mali broj ljudi vodi racuna da je kod kupovine novogradnje potrebno na svoje ime prikljuciti struju, vodu, telefon itd. sto u prosjeku kosta oko 2-3 hiljade (ljudi se iznenade koliko su skupi prikljucci).
-
gurabija78
#33 Re: Kupovina stana - nocna mora
sasvim logicno pitanje da se nalazimo u nekoj normalnijoj drzaviGospoda Ministarka wrote:
Ok drugo pitanje:
Da li kod nas ima zakon kojim su oslobodeni od poreza oni koji kupuju prvu nekretninu?
ovako nista.... kupio prvu nekretninu u zivotu ne tako davno...
mislim da boracka populacija ima neke privilegije, ali nisam siguran tacno.....
-
Gospoda Ministarka
#34 Re: Kupovina stana - nocna mora
Gdje bih mogla naci tu informaciju da li je boracka populacija oslobodena placanja poreza?gurabija78 wrote:sasvim logicno pitanje da se nalazimo u nekoj normalnijoj drzaviGospoda Ministarka wrote:
Ok drugo pitanje:
-
gurabija78
#35 Re: Kupovina stana - nocna mora
nemam pojma!Gospoda Ministarka wrote:
Gdje bih mogla naci tu informaciju da li je boracka populacija oslobodena placanja poreza?
ali ako kupujes polovan stan, placas njima 5% porez, tako da onda oni imaju tu informaciju....
a ako kupujes nov, onda placas 17% PDV tako da je adresa UIO.
- drndalo
#36 Re: Kupovina stana - nocna mora
Opstinska poreska uprava ti je mjesto za vidjeti za oslobodjanje od poreza...
Boracka populacija koja prvi put rjesava stambeno pitanje... Mada ne znam dal' i dalje ima ono da je neko morao imati >2 godine ratnog staza...
Zaboravi ti navesti i Pelakusu u razlozima naglog skoka cijena nekretnina prije nekoliko godina...?
Boracka populacija koja prvi put rjesava stambeno pitanje... Mada ne znam dal' i dalje ima ono da je neko morao imati >2 godine ratnog staza...
Milojce, pozdravljam pokusaj relanog sagledavanja + i - ...milojicabrzi wrote:Cijene u SA su pale jer je jako puno stanova izgradjeno, a potraznja je pala, i nije ni blizu one od 2006. ili 2007. godine, kada je mnogo izbjeglica u SA moralo rijesavati svoje stambeno pitanje, jer je doslo-ili nekretnina u SA, ili nazad u Zvornik, Focu ili Sandzak, sto je nerealno diglo cijene nekretnina narocito u SA.
Zaboravi ti navesti i Pelakusu u razlozima naglog skoka cijena nekretnina prije nekoliko godina...?
Last edited by drndalo on 14/02/2011 15:59, edited 1 time in total.
- drndalo
- HAVANA
#38 Re: Kupovina stana - nocna mora
Trebam te wrote:Skup je taj stan, mali je samo za dvoje ljudi...s obzirom na to da je to stan gdje se sve komunalije i grijanja moraju placati ne vrijedi vise od 60000 maraka i ko ti dadne ove pare uzmi objerucke.zonbirile wrote:------------------------------------------mavcs wrote:Ja prodajem nekih mjesec dana ali niko se nije još javio![]()
mislim da češ još dugo prodavati.Po meni je preskupo za tu lokaciju,sem toga ima li lift?
Za 108000mozes pristojnu kucu napraviti na ilidzi na nekih 300m2 i to sa 3 sobe i pazi iams rjesenje za cijelu porodicu....
- jazzer
#39 Re: Kupovina stana - nocna mora
Ja nisam platio porez jer sam bio pripadnik Armije BiH. Znaci provjereno.Gospoda Ministarka wrote:Gdje bih mogla naci tu informaciju da li je boracka populacija oslobodena placanja poreza?gurabija78 wrote:sasvim logicno pitanje da se nalazimo u nekoj normalnijoj drzaviGospoda Ministarka wrote:
Ok drugo pitanje:
Ne placa se porez kod sticanja prve nekretnine (ne znam kako je kada prvi put kupujes jahtu
- drndalo
#40 Re: Kupovina stana - nocna mora
Pa ako ces kupovati nepokretnu jahtu, onda nije jahta... 
- Joey Tribbiani
#41 Re: Kupovina stana - nocna mora
Haris.ba wrote:Dajem ti 108000 za tu kuću ako je u Pejtonu. Je l' uredu?Trebam te wrote:
Pravim kucu i znam, 9x10m2 dva sprata, 3 spavace sobe, sa podrumom...procjena arhitekte 70000 maraka!
I cijena se ne pravi tako kako ti kažeš. Cijena se pravi na tržištu, i ona je onolika koliko je neko spreman dati pare za određenu stvar - usluge.
P.S.
Evo skoro dvije godine u Pejtonu prodaju se stanovi u jednoj novoj zgradi za 2500 po kvadratu(bilo 2800). Prodata dva stana. U zgradi u B.Gazija prodaje se trosoban stan od 58 kvadrata u novijoj zgradi(mislim da nije napunila deceniju) za 105000. A može vjerovatno i manje. Nije prodat 2 godine.
P.S.
A najveći piš dana mi je što pročitah gore da je negativnost stana što su "komunalije" takve da se sve moraju plačati. Šta češ, nisi insan ako nemaš minimalno pet milja duga toplanama.
fakat, čuj da kupim stan i da još komunalije plaćam...odvadi malo ba
-
palamuda
#42 Re: Kupovina stana - nocna mora
Ti ili nisi nikad bio u Pejtonu ili je nešto drugo, Ilidža ima svu unfrastrukturu potrebnu nekome za život, naročito Pejton, između Ilidže i Sokolović Kolonije već je krenuo sa radom ogroman studentski kampus kapaciteta 3000 ljudi.Trebam te wrote:Peyton je ilidza i predgradje sarajeva bez fakulteta niti bilo koje vaznije institucije blzu osim opstine i merkatora...plus aerodrom!Haris.ba wrote:Dajem ti 108000 za tu kuću ako je u Pejtonu. Je l' uredu?Trebam te wrote:
Pravim kucu i znam, 9x10m2 dva sprata, 3 spavace sobe, sa podrumom...procjena arhitekte 70000 maraka!
I cijena se ne pravi tako kako ti kažeš. Cijena se pravi na tržištu, i ona je onolika koliko je neko spreman dati pare za određenu stvar - usluge.
P.S.
Evo skoro dvije godine u Pejtonu prodaju se stanovi u jednoj novoj zgradi za 2500 po kvadratu(bilo 2800). Prodata dva stana. U zgradi u B.Gazija prodaje se trosoban stan od 58 kvadrata u novijoj zgradi(mislim da nije napunila deceniju) za 105000. A može vjerovatno i manje. Nije prodat 2 godine.
P.S.
A najveći piš dana mi je što pročitah gore da je negativnost stana što su "komunalije" takve da se sve moraju plačati. Šta češ, nisi insan ako nemaš minimalno pet milja duga toplanama.
Iste kuce u peytonu ne vrijede vise, jer znam peyton niti parkirati gdje niti bilo gdje stati kako treba! Bezveze je skroz.
Meni je covjek prodavao zelenu kucu u Tukovima za 145000 i nismo htjeli sa 1000m2 zemljista izlaskom na Bosnu ali ima dalekovod blizu i nije mi palo na pamet da kupimo!
mislim ljudi srljaju sa cijenama, malo ljepsi dio ilidze ako je vec tako su luzani mada su i oni trenutno natrpani kucama bez reda i ako ja vise volim ispod luzana naselje neznam kako se tacno zove...![]()
A moja kuca ima pogled koji ja ne bih dala za cijeli peyton i nemozes je kupiti jer nije na prodaku...![]()
Ilizda bez reda i cilja kao centar naselja...
- plemba
#43 Re: Kupovina stana - nocna mora
u pravu si, teska tema...Boom71 wrote:Vjerujem da je kupovina stana nocna mora,ali ni prodaja ne donosi miran san.
Ja sam u fazi prodaje,a kasnije cu biti u fazi kupovine,tako da me nocne more cekaju u obje varijante.
U svakom slucaju,misljenja sam da su cijene previsoke i nerealne za ovaj grad,ali...
Ja licno,cijenu formiram prema ostalim slicnim nekretninama,pa dodam jos neke kao prednosti mog stana i na kraju to ispadne...
Teska tema.
jos kad bi oni sto prodaju pored ti prednosti njihovih stanova naveli i nedostatke, gdje bi nam bio kraj
p.s. nije upuceno direktno tebi, vec onako, generalno, jer je takva situacija. prednosti se navode, a nedostatke osjetis kad se uselis
- mavcs
#44 Re: Kupovina stana - nocna mora
Odličnoplemba wrote:jos kad bi oni sto prodaju pored ti prednosti njihovih stanova naveli i nedostatke, gdje bi nam bio krajp.s. nije upuceno direktno tebi, vec onako, generalno, jer je takva situacija. prednosti se navode, a nedostatke osjetis kad se uselis
- alica.k
#45 Re: Kupovina stana - nocna mora
i ja prodajem al samo me zovu za zamjenumavcs wrote:Ja prodajem nekih mjesec dana ali niko se nije još javio![]()
Ne moze![]()
- Comrad
#46 Re: Kupovina stana - nocna mora
Sve je relativno.
Ako ste prodavac, smetat ce vam sto ce vam doci sto ljudi i kenjati o vasem stanu. Ispitivat vas gluposti, pokusavati spustati cijenu itd.
Ako ste kupac, smetat ce vam sto prodavci ne daju potpune informacije o stanu (bubam "slucajno" se zaboravi izostaviti neka vazna inormacija), pa vas navuku samo da dodjete. Smetat ce vam sto prodavac nece da spusti cijenu itd.
Isto je to sve, samo zavisi na kojoj strani se nalazite.
Ako ste prodavac, smetat ce vam sto ce vam doci sto ljudi i kenjati o vasem stanu. Ispitivat vas gluposti, pokusavati spustati cijenu itd.
Ako ste kupac, smetat ce vam sto prodavci ne daju potpune informacije o stanu (bubam "slucajno" se zaboravi izostaviti neka vazna inormacija), pa vas navuku samo da dodjete. Smetat ce vam sto prodavac nece da spusti cijenu itd.
- leffe
#47 Re: Kupovina stana - nocna mora
Comrad wrote:Sve je relativno.
- plemba
#48 Re: Kupovina stana - nocna mora
pa tako je to, svi ce reci kako je divan stan, divan komsiluk, juzna strana, sunce po cijeli dan.... a niko nece reci da ima problema sa vodom, da ne mozes u halu otici nakon 12 sati jer "oni tamo" zavrnu vodu i slicno.mavcs wrote:Odličnoplemba wrote:jos kad bi oni sto prodaju pored ti prednosti njihovih stanova naveli i nedostatke, gdje bi nam bio krajp.s. nije upuceno direktno tebi, vec onako, generalno, jer je takva situacija. prednosti se navode, a nedostatke osjetis kad se uselis
![]()
zaista bi cijenio kada bi neko ko prodaje stan poceo i ovakve stvari da navodi.
- kockica_kockica
#49 Re: Kupovina stana - nocna mora
plemba wrote:pa tako je to, svi ce reci kako je divan stan, divan komsiluk, juzna strana, sunce po cijeli dan.... a niko nece reci da ima problema sa vodom, da ne mozes u halu otici nakon 12 sati jer "oni tamo" zavrnu vodu i slicno.mavcs wrote:Odličnoplemba wrote:jos kad bi oni sto prodaju pored ti prednosti njihovih stanova naveli i nedostatke, gdje bi nam bio krajp.s. nije upuceno direktno tebi, vec onako, generalno, jer je takva situacija. prednosti se navode, a nedostatke osjetis kad se uselis
![]()
zaista bi cijenio kada bi neko ko prodaje stan poceo i ovakve stvari da navodi.
ja sam pisala u oglasu nedostatke u stanu, i onda omalovazavaju stan bezveze... ako napisem da u stanu treba zamijeniti recimo stolariju ili renovirati kupatilo to ne znaci da je stan"devastiran" kako ga papci nazivaju... ili ako kazem da treba ograditi balkon cija kvadratura ne ulazi u kvadraturu stana, prica mi o tome da moram sniziti cijenu za 10 000 zbog balkona, koji nije u kvadraturi, i cije ogradjivanje nije vise od 2000 KM... itd...
Realnost je da su ljudi podli i licimjerni, i da tudje nipodastavaju dok svoje uzdizu...
- mavcs
#50 Re: Kupovina stana - nocna mora
Istina. Ali mi i dalje moramo sebe gledati tj. pošteno pa kako god bude ...kockica_kockica wrote:Realnost je da su ljudi podli i licimjerni, i da tudje nipodastavaju dok svoje uzdizu...