Kupovina stana - nocna mora
-
motorola01
#101 Re: Kupovina stana - nocna mora
Odes u banku i uplatis novac. Dobijes priznanicu i jedan primjerak dajes notaru na uvid. Jednostavno kao i svako drugo placanje.
- valter.ba
#102 Re: Kupovina stana - nocna mora
I kako je provizija 5 KM ako prenosis recimo 100.000 KM, malo mi to nesto.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#103 Re: Kupovina stana - nocna mora
Joo provala su te agencije u zadnje vrijeme ...ranije se znalo ..ako ti agencija proda ima proviziju i to je to ... danas bi sve neku exkluzivu ...po toj logici otvoris agenciju, nadjes klijenta i imas 3% kako ko sta od njih proda a ne moras prstom da mrdnes... Bas sam imao spor sa jednom agencijom ...naravno niije postojao nikakv ugovor, ja trazio da mi vrate kljuceve od stana jer sam stan prodao sam jer je kod njih bio u agenciji 2 godine (doduse taman nize za njihovu proviziju)...nesto kao otpor da mi vrate kljuc....ja se poceo smijati...naravno kljuc su vratili odmah a i u par SMS-ova sam objasnio doticnim da :1. nemamo ugovor o exkluzivitetu (takav ugovor necu da potpisujem niti sa jednom agencijom).lepsid wrote:Ljudi, treba mi jedan savjet.
Ugovorio sam sve za kupovinu stana, i uskoro bih trebao ici kod notara na potpis. Sa prodavcem sam ugovorio cijenu i sve ostalo. Međutim, sada se javlja neka agencija za nekretnine koja od prodavca trazi neki dio kolaca. Ja preko agencije niti sam kupovao niti sam cuo za nju sve do danas, te nisam nista ni potpisao sa agencijom. Interesuje me, da li medusobni spor oko isplate dijela od kupovine stana izmedju prodavca i agencije, moze imati ikakve pravne posljedice po mene kao kupca. Stan je 1/1, cist.
Hvala
2. Nisu prodali stan da bi zaradili proviziju 3/ Sve ukupno su potencijelne kupce odveli u stan mozda 3 puta za 2 godine.
Valjda su usle na trziste malo vece agencije sa zapada pa implementiraju pravila koja vaze tamo na trzistu pa su to ovi nasi protumacili totalno u svoju korist.
Uglavnom ti nemas nista sa tim a ni prodavac ukoliko ima imalo pameti. U najgorem slucaju on treba da raskine ugovor sa tom kucom jer kupoprodaja nije zavrsena i onda da ti proda...
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#104 Re: Kupovina stana - nocna mora
.
Last edited by JOINT_1921 on 26/07/2013 09:18, edited 1 time in total.
- StrelacAB80
#105 Re: Kupovina stana - nocna mora
Sta komentirati? Ja prodajem evo 4_a godina,2.soban stan,na naj atraktivnijoj lokaciji U Zenici,gde su svi stanovi rasprodati,jos samo moj ostao,naravno,imao sam ponuda mnogo,ali kada je covjek "glup",i drzi se svog nekog prkosa,tada i izgubi neke ponude koje su bile tada mnogo bolje nego sada,tako da sada sam dobio samo to da je cijena spala za nekih 200.km,i dalje prodajem,i dalje me pozivaju potencijalni kupci,ali brateee,i ljudi su,sta komentirati-daj sve da je extra,a cijena da je po njihovom,znaci njihov stan 1.soban od 40m2 vrijedi preko 65 000,moj 2.soban na takvoj lokaciji ,od 60 m2,po njima ne vrijedi ni 55 000. E,jesu pametni!
.Ne zuri mi se,ne moram ga nikada prodati,ali nedam ! Ljudi kao ljudi,gori od divljih zivotinja-daj njima sve,a "ti",crkni! E,evo "vam ga" -kupite,ima stanova koliko zelite 
- jazzer
#106 Re: Kupovina stana - nocna mora
100K, 200k ili bilo koji drugi iznos veci od 10k, provizija je 5 ili 6 KM. Ne uzima banka svoju provizijuvalter.ba wrote:I kako je provizija 5 KM ako prenosis recimo 100.000 KM, malo mi to nesto.
na osnovu iznosa placanja.
- cico x
#107 Re: Kupovina stana - nocna mora
to prostor radi i onda udari jumbo plakate po gradu kako prodaju po 300 stanova godisnjeUnscarD wrote:Joo provala su te agencije u zadnje vrijeme ...ranije se znalo ..ako ti agencija proda ima proviziju i to je to ... danas bi sve neku exkluzivu ...po toj logici otvoris agenciju, nadjes klijenta i imas 3% kako ko sta od njih proda a ne moras prstom da mrdnes... Bas sam imao spor sa jednom agencijom ...naravno niije postojao nikakv ugovor, ja trazio da mi vrate kljuceve od stana jer sam stan prodao sam jer je kod njih bio u agenciji 2 godine (doduse taman nize za njihovu proviziju)...nesto kao otpor da mi vrate kljuc....ja se poceo smijati...naravno kljuc su vratili odmah a i u par SMS-ova sam objasnio doticnim da :1. nemamo ugovor o exkluzivitetu (takav ugovor necu da potpisujem niti sa jednom agencijom).lepsid wrote:Ljudi, treba mi jedan savjet.
Ugovorio sam sve za kupovinu stana, i uskoro bih trebao ici kod notara na potpis. Sa prodavcem sam ugovorio cijenu i sve ostalo. Međutim, sada se javlja neka agencija za nekretnine koja od prodavca trazi neki dio kolaca. Ja preko agencije niti sam kupovao niti sam cuo za nju sve do danas, te nisam nista ni potpisao sa agencijom. Interesuje me, da li medusobni spor oko isplate dijela od kupovine stana izmedju prodavca i agencije, moze imati ikakve pravne posljedice po mene kao kupca. Stan je 1/1, cist.
Hvala
2. Nisu prodali stan da bi zaradili proviziju 3/ Sve ukupno su potencijelne kupce odveli u stan mozda 3 puta za 2 godine.
Valjda su usle na trziste malo vece agencije sa zapada pa implementiraju pravila koja vaze tamo na trzistu pa su to ovi nasi protumacili totalno u svoju korist.
Uglavnom ti nemas nista sa tim a ni prodavac ukoliko ima imalo pameti. U najgorem slucaju on treba da raskine ugovor sa tom kucom jer kupoprodaja nije zavrsena i onda da ti proda...
sta ima oni namazani
- Hajvan
#108 Re: Kupovina stana - nocna mora
palamuda wrote:Ti ili nisi nikad bio u Pejtonu ili je nešto drugo, Ilidža ima svu unfrastrukturu potrebnu nekome za život, naročito Pejton, između Ilidže i Sokolović Kolonije već je krenuo sa radom ogroman studentski kampus kapaciteta 3000 ljudi.Trebam te wrote: Ilizda bez reda i cilja kao centar naselja...
Ma očigledno nije.
Jedina tri naselja s preovlađujućom individualnom gradnjom (kuće) koja su smisleno urbanistički riješena su na Ilidži- Pejton, Lužani i Sokolović kolonija... molim da ostavite sad na stranu lična predubjeđenja, animozitete i greške u pocjeni. Ovo vam je činjenica koju vrlo lako možete provjeriti na satelitskim google mapama.
-
gidra
#109 Re: Kupovina stana - nocna mora
Šta bolan Sokolović Kolonija i smislen urbanistički plan, grohotom se smijemHajvan wrote:palamuda wrote:Ti ili nisi nikad bio u Pejtonu ili je nešto drugo, Ilidža ima svu unfrastrukturu potrebnu nekome za život, naročito Pejton, između Ilidže i Sokolović Kolonije već je krenuo sa radom ogroman studentski kampus kapaciteta 3000 ljudi.Trebam te wrote: Ilizda bez reda i cilja kao centar naselja...
Ma očigledno nije.
Jedina tri naselja s preovlađujućom individualnom gradnjom (kuće) koja su smisleno urbanistički riješena su na Ilidži- Pejton, Lužani i Sokolović kolonija... molim da ostavite sad na stranu lična predubjeđenja, animozitete i greške u pocjeni. Ovo vam je činjenica koju vrlo lako možete provjeriti na satelitskim google mapama.
Bukvalno naselje se noću gradi/gradilo jer po danu ne smiju od policije, nijedna nema dozvolu, ni put do kuće
- Hajvan
#110 Re: Kupovina stana - nocna mora
Da, o toj Koloniji pricam- urbaniziranom dijelu.
A to desno, ne znam tačno po lokacij što je!? Desno od Hrasničke ceste, gledno u pravcu Hrasnice. To nije Kolonija. Niti jedan dio Kolonije nije u Vodozaštitnoj zoni.
Ako si mislio na onaj dio oko Mosta Spasa- taj dio je fakat odron, izgrađen na divlje očigledno.
Sokolovic kolonija kad se uđe u to isto naselje ima kako-tako smisleno riješene uličice sa (možeš zamisliti) trotoarima čak!
Znam, niski su mi kriteriji, al eto na to smo se sveli da kad naselje ima relativno široke ulice i trotoare, objekte na istom razmaku od ulice, komunalne priključke- nazovemo ga urbanistički riješenim.
Volio bih ja naselja sa širokim ulicama- ono tri trake, dvije za saobracaj i jedna za zaustavljanje i parkiranje, pa zeleni pojas između trotoara i kolonika sve sa drvoredima nekih pomno probratih drveca koje nece biti ni preveliko a ni premalo- ono taman, što se kaže.
Volio bih i ja ulice bez prašine i onih tona pijeska i kamnečića prosutih tokom par sedmica snijega u gradu, a nikad kako treba očišćenih.
Volio bih ja svašta, ali šipak. Živimo u državi sa malo ili gotovo nimalo kulture življenja, i sa malo ili nimalo zakona.
Zato nam urbanistički odlični projekti propadaju (Vrtovi Riverine), a nova nam geta nastaju (Tibra)...
To se traži, to se kupuje. A niko nije regulisao niti tržište, niti uvjete održavanaj (ustvari jeste, ali pro-forme nivo), pa onda dobri projekti ne mogu da se takmiče cijenom s getima i potleušicama. Jebi ga.
U takvom okruženju teško je i raspravljati o "realnoj" cijeni nekretnina, jer ništa nije standardizirano i regulisano. Pa ko kome 'ućera'.
A to desno, ne znam tačno po lokacij što je!? Desno od Hrasničke ceste, gledno u pravcu Hrasnice. To nije Kolonija. Niti jedan dio Kolonije nije u Vodozaštitnoj zoni.
Ako si mislio na onaj dio oko Mosta Spasa- taj dio je fakat odron, izgrađen na divlje očigledno.
Sokolovic kolonija kad se uđe u to isto naselje ima kako-tako smisleno riješene uličice sa (možeš zamisliti) trotoarima čak!
Znam, niski su mi kriteriji, al eto na to smo se sveli da kad naselje ima relativno široke ulice i trotoare, objekte na istom razmaku od ulice, komunalne priključke- nazovemo ga urbanistički riješenim.
Volio bih ja naselja sa širokim ulicama- ono tri trake, dvije za saobracaj i jedna za zaustavljanje i parkiranje, pa zeleni pojas između trotoara i kolonika sve sa drvoredima nekih pomno probratih drveca koje nece biti ni preveliko a ni premalo- ono taman, što se kaže.
Volio bih i ja ulice bez prašine i onih tona pijeska i kamnečića prosutih tokom par sedmica snijega u gradu, a nikad kako treba očišćenih.
Volio bih ja svašta, ali šipak. Živimo u državi sa malo ili gotovo nimalo kulture življenja, i sa malo ili nimalo zakona.
Zato nam urbanistički odlični projekti propadaju (Vrtovi Riverine), a nova nam geta nastaju (Tibra)...
To se traži, to se kupuje. A niko nije regulisao niti tržište, niti uvjete održavanaj (ustvari jeste, ali pro-forme nivo), pa onda dobri projekti ne mogu da se takmiče cijenom s getima i potleušicama. Jebi ga.
U takvom okruženju teško je i raspravljati o "realnoj" cijeni nekretnina, jer ništa nije standardizirano i regulisano. Pa ko kome 'ućera'.
-
ekseks
#111 Re: Kupovina stana - nocna mora
Koliko prosječno dana traje upis založnog prava (hipoteke) u ZK uredu, od momenta predaje papira i uplate takse, do dobijanja ZK izvadka?
- valter.ba
#112 Re: Kupovina stana - nocna mora
Danas predas, sutra ti je gotovo. Ako si baksuz pa potrefish referenta koji je par dana u zaostatku ili ode na bolovanje onda si jbg. bas peh
. Ovo su ti info za ZK u Sarajevu. Sretno 
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk