@Walther Da imam toliko para možda bi se i to desilo ali to mi je malo izvan budžeta
Kupovina racunara
Moderator: Benq
- dragon_tail
#76 Re: Kupovina racunara
@forzamilan Hvala na savjetu 
@Walther Da imam toliko para možda bi se i to desilo ali to mi je malo izvan budžeta
- dobar osjecaj
#77 Re: Kupovina racunara
Pola godine sam bila bez kompjutera i onako sam lezerno gledala sta ima u ponudi bez zelje da ubrzo kupim racunar jer mi je godilo da nemam na cemu raditi kuci i da ne mogu nositi nikakav takav posao kuci da dodatno zurim u ekran.
Apsolvirala sam sve cijene na trzistu za konfiguracije koje me zanimaju. Prije par sedmica, slucajno sam prozujala jednom IT trgovinom u jednoj 30+ miliona stanovnika zemlji sjevernije od nas i pogledala cijene kompjutera, laptopa i ostale opreme. Razlika u cijenama je bila tolika da sam "morala" kupiti laptop tamo. Uz sve uredne papire, garanciju 3 godine, instaliran OS, sjajne konfiguracije i povrat PDV-a kostao je tacno 500 maraka manje od iste varijante laptopa u Sarajevu bez instaliranog OS. Znam da ovdje placamo "porez" jer nas je malo ali razlika od 500 maraka nije nesto zanemarljivo.
Apsolvirala sam sve cijene na trzistu za konfiguracije koje me zanimaju. Prije par sedmica, slucajno sam prozujala jednom IT trgovinom u jednoj 30+ miliona stanovnika zemlji sjevernije od nas i pogledala cijene kompjutera, laptopa i ostale opreme. Razlika u cijenama je bila tolika da sam "morala" kupiti laptop tamo. Uz sve uredne papire, garanciju 3 godine, instaliran OS, sjajne konfiguracije i povrat PDV-a kostao je tacno 500 maraka manje od iste varijante laptopa u Sarajevu bez instaliranog OS. Znam da ovdje placamo "porez" jer nas je malo ali razlika od 500 maraka nije nesto zanemarljivo.
- avaks
#78 Re: Kupovina racunara
Je li Saturn u pitanju ili Mediamarkt
?!
Inače mi
smo toliko jaki i imućni da i nije čudo što su nam sve komponente 20-30% skuplje nego na zapadu /sarcasm off 
Inače mi
- Maharadza
#79 Re: Kupovina racunara
Nije to ništa; nikon d5200 - samo "body" (bez IKAKVIH dodataka) kod nas 1700KM (preko ofic. zastupnika), dok u Saturnu u Minhenu (body + objektiv + torba + 2 SD kartice od po 16GB) izašao ~1100KM! Još nisam ni uradio povrat PDV-a, es lebe Deutschland!dobar osjecaj wrote:Pola godine sam bila bez kompjutera i onako sam lezerno gledala sta ima u ponudi bez zelje da ubrzo kupim racunar jer mi je godilo da nemam na cemu raditi kuci i da ne mogu nositi nikakav takav posao kuci da dodatno zurim u ekran.
- mayab
#80 Re: Kupovina racunara
Ipak, porediti Dojčland sa Tamnim Vilajetom, je puno neozbiljno 
-
febo_acm
#81 Re: Kupovina racunara
Da ne otvaram novu temu, moze li preporuka za usb zvicnike 2.1 do 150 KM? Ono best buy opcija kod nas.
- avaks
#82 Re: Kupovina racunara
Albanija jeftinija, je li to okmayab wrote:Ipak, porediti Dojčland sa Tamnim Vilajetom, je puno neozbiljno
- dobar osjecaj
#83 Re: Kupovina racunara
Saturn u Krakovu u Poljskoj. Logika veceg trzista koje diktira cijene. Veca potraznja, veca ponuda, vecina stvari jeftinija.avaks wrote:Je li Saturn u pitanju ili Mediamarkt?!
Inače mismo toliko jaki i imućni da i nije čudo što su nam sve komponente 20-30% skuplje nego na zapadu /sarcasm off
- zecko_kupuz
#84 Re: Kupovina racunara
Ahoj IT forumaši. Imate pozdrav od jednog hardverskog amatera 
Već neko vrijeme razbijam glavu kako bih sastavio balansiranu konfu, prije svega za buduću upotrebu u autoCAD-u, eventualno 3ds max-u i sl. Uglavnom, crtanje, malo modelovanje, malo renderovanje... I tek se trebam "zaholcati" s tim radnjama, tako da mi je cilj uzeti nešto što će mi trajati neko vrijeme.
Možda je najlakše da detalje izbiflam u crticama:
- Konfa za render, modelovanje, eventualno malo gaming
- Budžet originalno oko 1700, ali mogu se protegnuti do 2000 kmica
- Mislio sam ići u winwin kupovati
- Ne trebam periferije sada, samo kućište sa svim čokoladicama
- Ne mislim overclockati procesor
- mb - ASUS h87-plus
- cpu - Intel i5 4670 (stock ventilator def. ostavljam)
- gpu - ASUS gtx 750 ti-oc-2gd5
- ram - Kingston ddr3 8gb 1600 cl9 (vjerovatno ću za nekoliko mjeseci dodati drugi modul)
- ssd - Samsung sata3 120gb 840 evo
- hdd - 1TB WD blue
- dvd+/-rw Samsung sh-224db/bebe/sata/ black
- napajanje (neinformisan sam, vidjeh Chieftec 550w, oko 160 km, ali ovo je odokativno)
- kućište (opet neinformisan)
- zvučna (treba li se ovo spominjati, je li to usputno kod kupovine, jer imaju neke poskupe varijante
)
Znači, gledao sam da uzmem procesor i grafu koji će imati nekakvu reputaciju i konkretnu funkciju, a vidim da bih dobro prošao jer vuku manje struje, zato nisam siguran za napajanje. Odustao sam od AMD-a zbog nekih performansi, potrošnje i skupljih ploča.
Ovo gore bez PSU, kućišta (i zvučne valjda
) dođe nešto preko 1500, cijene su im nešto više kad se uzima u radnji valjda, zanima me samo ima li iko kakva iskustva, uzimaju li nešto dodatno na ruke i sl.
Odužio sam ga, ali vakat mi je da sredim makinu, postaviću ovo i na gamers.ba, pa nek mi je bog na pomoći. Zahvaljujem unaprijed na prijedlozima, samo ću napomenuti da me nema ovdje do nedjelje
Već neko vrijeme razbijam glavu kako bih sastavio balansiranu konfu, prije svega za buduću upotrebu u autoCAD-u, eventualno 3ds max-u i sl. Uglavnom, crtanje, malo modelovanje, malo renderovanje... I tek se trebam "zaholcati" s tim radnjama, tako da mi je cilj uzeti nešto što će mi trajati neko vrijeme.
- mb - ASUS h87-plus
- ram - Kingston ddr3 8gb 1600 cl9 (vjerovatno ću za nekoliko mjeseci dodati drugi modul)
- hdd - 1TB WD blue
- napajanje (neinformisan sam, vidjeh Chieftec 550w, oko 160 km, ali ovo je odokativno)
- zvučna (treba li se ovo spominjati, je li to usputno kod kupovine, jer imaju neke poskupe varijante
Znači, gledao sam da uzmem procesor i grafu koji će imati nekakvu reputaciju i konkretnu funkciju, a vidim da bih dobro prošao jer vuku manje struje, zato nisam siguran za napajanje. Odustao sam od AMD-a zbog nekih performansi, potrošnje i skupljih ploča.
Ovo gore bez PSU, kućišta (i zvučne valjda
Odužio sam ga, ali vakat mi je da sredim makinu, postaviću ovo i na gamers.ba, pa nek mi je bog na pomoći. Zahvaljujem unaprijed na prijedlozima, samo ću napomenuti da me nema ovdje do nedjelje
-
Wheatly
#85 Re: Kupovina racunara
Napajanje uzmi XFX Core 550w, mislim da je u tom cjenovnom rangu tog Chiefteca. Kućište ti treba odgovarati matičnoj; ako je mATX može mATX kućište ili veće, a ako je ATX onda je MidTower ili veće. Zvučna je integrisana pa ti ne treba.
- zecko_kupuz
#86 Re: Kupovina racunara
E hvala, nakon svega što sam proučavao tri dana uzastopice, zvučna me je našla zbunjivati.Wheatly wrote:Napajanje uzmi XFX Core 550w, mislim da je u tom cjenovnom rangu tog Chiefteca. Kućište ti treba odgovarati matičnoj; ako je mATX može mATX kućište ili veće, a ako je ATX onda je MidTower ili veće. Zvučna je integrisana pa ti ne treba.
- Mračajski proto
#87 Re: Kupovina racunara
Nije riječ o računaru već o laptopu; koliko košta RAM od 4 GB za laptop?
I koliko bi me koštalo kad bi oni ugradili taj RAM (da ja ne čačkam zbog garancije)? 
-
Walther
#88 Re: Kupovina racunara
konfig jezecko_kupuz wrote:Ahoj IT forumaši. Imate pozdrav od jednog hardverskog amatera
- mb - ASUS h87-plus
- hdd - 1TB WD blue
- zvučna (treba li se ovo spominjati, je li to usputno kod kupovine, jer imaju neke poskupe varijante)
Ovo gore bez PSU, kućišta (i zvučne valjda) dođe nešto preko 1500, cijene su im nešto više kad se uzima u radnji valjda, zanima me samo ima li iko kakva iskustva, uzimaju li nešto dodatno na ruke i sl.
zvucna je onboard, nije nesto extra ali na entry level ploci nesto bolje i neces naci
-
Walther
#89 Re: Kupovina racunara
zavisi kojeg rama... za noviji* laptop cca 80KM po stapicu (4Gb)... za stariji viseMračajski proto wrote:Nije riječ o računaru već o laptopu; koliko košta RAM od 4 GB za laptop?I koliko bi me koštalo kad bi oni ugradili taj RAM (da ja ne čačkam zbog garancije)?
- Mračajski proto
#90 Re: Kupovina racunara
Taman.Walther wrote:zavisi kojeg rama... za noviji* laptop cca 80KM po stapicu (4Gb)... za stariji viseMračajski proto wrote:Nije riječ o računaru već o laptopu; koliko košta RAM od 4 GB za laptop?I koliko bi me koštalo kad bi oni ugradili taj RAM (da ja ne čačkam zbog garancije)?