Kupovina racunara

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

dragon_tail

#76 Re: Kupovina racunara

Post by dragon_tail »

@forzamilan Hvala na savjetu :)

@Walther Da imam toliko para možda bi se i to desilo ali to mi je malo izvan budžeta :lol:
dobar osjecaj

#77 Re: Kupovina racunara

Post by dobar osjecaj »

Pola godine sam bila bez kompjutera i onako sam lezerno gledala sta ima u ponudi bez zelje da ubrzo kupim racunar jer mi je godilo da nemam na cemu raditi kuci i da ne mogu nositi nikakav takav posao kuci da dodatno zurim u ekran.
Apsolvirala sam sve cijene na trzistu za konfiguracije koje me zanimaju. Prije par sedmica, slucajno sam prozujala jednom IT trgovinom u jednoj 30+ miliona stanovnika zemlji sjevernije od nas i pogledala cijene kompjutera, laptopa i ostale opreme. Razlika u cijenama je bila tolika da sam "morala" kupiti laptop tamo. Uz sve uredne papire, garanciju 3 godine, instaliran OS, sjajne konfiguracije i povrat PDV-a kostao je tacno 500 maraka manje od iste varijante laptopa u Sarajevu bez instaliranog OS. Znam da ovdje placamo "porez" jer nas je malo ali razlika od 500 maraka nije nesto zanemarljivo.
avaks

#78 Re: Kupovina racunara

Post by avaks »

Je li Saturn u pitanju ili Mediamarkt :lol:?!
Inače mi :bih: smo toliko jaki i imućni da i nije čudo što su nam sve komponente 20-30% skuplje nego na zapadu /sarcasm off :run:
Maharadza

#79 Re: Kupovina racunara

Post by Maharadza »

dobar osjecaj wrote:Pola godine sam bila bez kompjutera i onako sam lezerno gledala sta ima u ponudi bez zelje da ubrzo kupim racunar jer mi je godilo da nemam na cemu raditi kuci i da ne mogu nositi nikakav takav posao kuci da dodatno zurim u ekran.
Apsolvirala sam sve cijene na trzistu za konfiguracije koje me zanimaju. Prije par sedmica, slucajno sam prozujala jednom IT trgovinom u jednoj 30+ miliona stanovnika zemlji sjevernije od nas i pogledala cijene kompjutera, laptopa i ostale opreme. Razlika u cijenama je bila tolika da sam "morala" kupiti laptop tamo. Uz sve uredne papire, garanciju 3 godine, instaliran OS, sjajne konfiguracije i povrat PDV-a kostao je tacno 500 maraka manje od iste varijante laptopa u Sarajevu bez instaliranog OS. Znam da ovdje placamo "porez" jer nas je malo ali razlika od 500 maraka nije nesto zanemarljivo.
Nije to ništa; nikon d5200 - samo "body" (bez IKAKVIH dodataka) kod nas 1700KM (preko ofic. zastupnika), dok u Saturnu u Minhenu (body + objektiv + torba + 2 SD kartice od po 16GB) izašao ~1100KM! Još nisam ni uradio povrat PDV-a, es lebe Deutschland! :P
mayab

#80 Re: Kupovina racunara

Post by mayab »

Ipak, porediti Dojčland sa Tamnim Vilajetom, je puno neozbiljno :thumbup:
febo_acm

#81 Re: Kupovina racunara

Post by febo_acm »

Da ne otvaram novu temu, moze li preporuka za usb zvicnike 2.1 do 150 KM? Ono best buy opcija kod nas.
avaks

#82 Re: Kupovina racunara

Post by avaks »

mayab wrote:Ipak, porediti Dojčland sa Tamnim Vilajetom, je puno neozbiljno :thumbup:
Albanija jeftinija, je li to ok :lol: A Hrvatsku i Srbiju da ne spominjem jer porediti nas s njima je isto puno neozbiljno.
dobar osjecaj

#83 Re: Kupovina racunara

Post by dobar osjecaj »

avaks wrote:Je li Saturn u pitanju ili Mediamarkt :lol:?!
Inače mi :bih: smo toliko jaki i imućni da i nije čudo što su nam sve komponente 20-30% skuplje nego na zapadu /sarcasm off :run:
Saturn u Krakovu u Poljskoj. Logika veceg trzista koje diktira cijene. Veca potraznja, veca ponuda, vecina stvari jeftinija.
zecko_kupuz

#84 Re: Kupovina racunara

Post by zecko_kupuz »

Ahoj IT forumaši. Imate pozdrav od jednog hardverskog amatera :)
Već neko vrijeme razbijam glavu kako bih sastavio balansiranu konfu, prije svega za buduću upotrebu u autoCAD-u, eventualno 3ds max-u i sl. Uglavnom, crtanje, malo modelovanje, malo renderovanje... I tek se trebam "zaholcati" s tim radnjama, tako da mi je cilj uzeti nešto što će mi trajati neko vrijeme.
Možda je najlakše da detalje izbiflam u crticama:

- Konfa za render, modelovanje, eventualno malo gaming
- Budžet originalno oko 1700, ali mogu se protegnuti do 2000 kmica
- Mislio sam ići u winwin kupovati
- Ne trebam periferije sada, samo kućište sa svim čokoladicama :D
- Ne mislim overclockati procesor

- mb - ASUS h87-plus
- cpu - Intel i5 4670 (stock ventilator def. ostavljam)
- gpu - ASUS gtx 750 ti-oc-2gd5
- ram - Kingston ddr3 8gb 1600 cl9 (vjerovatno ću za nekoliko mjeseci dodati drugi modul)
- ssd - Samsung sata3 120gb 840 evo
- hdd - 1TB WD blue
- dvd+/-rw Samsung sh-224db/bebe/sata/ black
- napajanje (neinformisan sam, vidjeh Chieftec 550w, oko 160 km, ali ovo je odokativno)
- kućište (opet neinformisan)
- zvučna (treba li se ovo spominjati, je li to usputno kod kupovine, jer imaju neke poskupe varijante :P)

Znači, gledao sam da uzmem procesor i grafu koji će imati nekakvu reputaciju i konkretnu funkciju, a vidim da bih dobro prošao jer vuku manje struje, zato nisam siguran za napajanje. Odustao sam od AMD-a zbog nekih performansi, potrošnje i skupljih ploča.
Ovo gore bez PSU, kućišta (i zvučne valjda :D) dođe nešto preko 1500, cijene su im nešto više kad se uzima u radnji valjda, zanima me samo ima li iko kakva iskustva, uzimaju li nešto dodatno na ruke i sl.

Odužio sam ga, ali vakat mi je da sredim makinu, postaviću ovo i na gamers.ba, pa nek mi je bog na pomoći. Zahvaljujem unaprijed na prijedlozima, samo ću napomenuti da me nema ovdje do nedjelje ;)
Wheatly

#85 Re: Kupovina racunara

Post by Wheatly »

Napajanje uzmi XFX Core 550w, mislim da je u tom cjenovnom rangu tog Chiefteca. Kućište ti treba odgovarati matičnoj; ako je mATX može mATX kućište ili veće, a ako je ATX onda je MidTower ili veće. Zvučna je integrisana pa ti ne treba.
zecko_kupuz

#86 Re: Kupovina racunara

Post by zecko_kupuz »

Wheatly wrote:Napajanje uzmi XFX Core 550w, mislim da je u tom cjenovnom rangu tog Chiefteca. Kućište ti treba odgovarati matičnoj; ako je mATX može mATX kućište ili veće, a ako je ATX onda je MidTower ili veće. Zvučna je integrisana pa ti ne treba.
E hvala, nakon svega što sam proučavao tri dana uzastopice, zvučna me je našla zbunjivati. :D ;)
Mračajski proto

#87 Re: Kupovina racunara

Post by Mračajski proto »

Nije riječ o računaru već o laptopu; koliko košta RAM od 4 GB za laptop? :D I koliko bi me koštalo kad bi oni ugradili taj RAM (da ja ne čačkam zbog garancije)? :D
Walther

#88 Re: Kupovina racunara

Post by Walther »

zecko_kupuz wrote:Ahoj IT forumaši. Imate pozdrav od jednog hardverskog amatera :)
Već neko vrijeme razbijam glavu kako bih sastavio balansiranu konfu, prije svega za buduću upotrebu u autoCAD-u, eventualno 3ds max-u i sl. Uglavnom, crtanje, malo modelovanje, malo renderovanje... I tek se trebam "zaholcati" s tim radnjama, tako da mi je cilj uzeti nešto što će mi trajati neko vrijeme.
Možda je najlakše da detalje izbiflam u crticama:

- Konfa za render, modelovanje, eventualno malo gaming
- Budžet originalno oko 1700, ali mogu se protegnuti do 2000 kmica
- Mislio sam ići u winwin kupovati
- Ne trebam periferije sada, samo kućište sa svim čokoladicama :D
- Ne mislim overclockati procesor

- mb - ASUS h87-plus
- cpu - Intel i5 4670 (stock ventilator def. ostavljam)
- gpu - ASUS gtx 750 ti-oc-2gd5
- ram - Kingston ddr3 8gb 1600 cl9 (vjerovatno ću za nekoliko mjeseci dodati drugi modul)
- ssd - Samsung sata3 120gb 840 evo
- hdd - 1TB WD blue
- dvd+/-rw Samsung sh-224db/bebe/sata/ black
- napajanje (neinformisan sam, vidjeh Chieftec 550w, oko 160 km, ali ovo je odokativno)
- kućište (opet neinformisan)
- zvučna (treba li se ovo spominjati, je li to usputno kod kupovine, jer imaju neke poskupe varijante :P)

Znači, gledao sam da uzmem procesor i grafu koji će imati nekakvu reputaciju i konkretnu funkciju, a vidim da bih dobro prošao jer vuku manje struje, zato nisam siguran za napajanje. Odustao sam od AMD-a zbog nekih performansi, potrošnje i skupljih ploča.
Ovo gore bez PSU, kućišta (i zvučne valjda :D) dođe nešto preko 1500, cijene su im nešto više kad se uzima u radnji valjda, zanima me samo ima li iko kakva iskustva, uzimaju li nešto dodatno na ruke i sl.

Odužio sam ga, ali vakat mi je da sredim makinu, postaviću ovo i na gamers.ba, pa nek mi je bog na pomoći. Zahvaljujem unaprijed na prijedlozima, samo ću napomenuti da me nema ovdje do nedjelje ;)
konfig je :thumbup: ok... mozda malo veci disk ako vec kupujes novo jer ce razlika jako mala

zvucna je onboard, nije nesto extra ali na entry level ploci nesto bolje i neces naci ;-)
Walther

#89 Re: Kupovina racunara

Post by Walther »

Mračajski proto wrote:Nije riječ o računaru već o laptopu; koliko košta RAM od 4 GB za laptop? :D I koliko bi me koštalo kad bi oni ugradili taj RAM (da ja ne čačkam zbog garancije)? :D
zavisi kojeg rama... za noviji* laptop cca 80KM po stapicu (4Gb)... za stariji vise :D
Mračajski proto

#90 Re: Kupovina racunara

Post by Mračajski proto »

Walther wrote:
Mračajski proto wrote:Nije riječ o računaru već o laptopu; koliko košta RAM od 4 GB za laptop? :D I koliko bi me koštalo kad bi oni ugradili taj RAM (da ja ne čačkam zbog garancije)? :D
zavisi kojeg rama... za noviji* laptop cca 80KM po stapicu (4Gb)... za stariji vise :D
Taman. :D
Post Reply