Evo prijedlog, broj veci + dizel.azdralovic wrote:
nisi me razumio...pitam ove sto podrzavaju iskljucivo polovne, sta je to po njima trebalo da se kupi umjesto tog audija...
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... =215289053
Evo prijedlog, broj veci + dizel.azdralovic wrote:
nisi me razumio...pitam ove sto podrzavaju iskljucivo polovne, sta je to po njima trebalo da se kupi umjesto tog audija...
To i ja kazem, a ne da stalno nesto trebam da popravljam - mijenjam, nego godisnje redovni servis kod ovlastenog, sipaj gorivo, mijenjaj gume zimske - ljetnje i to je to!_BataZiv_0809 wrote:Da li iko u racunanje "gubitka vrijednosti" uracunava vrijednost olaksanja zivota dok si imao to auto?
Mislim, bezveze mi je logika-kupio auto za 10 000, prodao ga nakon 5 godina za 6000 i kaze izgubio sam na njemu 4000.
Cekaj malo lafe, 5 godina si bio mobilan i nisi zavisio ni od koga, niti si ganjao autobuse i vozove. Olaksalo ti je auto zivot, doprinosilo je, dakle nije bas ta racunica bez mana.
Čejf nije skup, tako se kaže. Meni je iskreno najveći čejf lova u džepu, a da bi to imao, ne mogu si priuštiti novo autoproblemnatravunu wrote: To i ja kazem, a ne da stalno nesto trebam da popravljam - mijenjam, nego godisnje redovni servis kod ovlastenog, sipaj gorivo, mijenjaj gume zimske - ljetnje i to je to!
Kad rezimiram, do sada sam posjedovao ukupno 3 polovna auta, jedno novo koje sam vozio 7 godina, kupio sam i novi Yamaha motor, ali sam sa time zavrsio, a sada trenutno vozim isto novi auto , doduse koji je sada u 4. godini, ali sam samo jednom mijenjao brisace i jednu sijalicu unutrasnjeg bocnog svjetla!
Jos bi samo dodao i aspekt koji ovde niko nije bas pomenuo, a to je taj neki ćeif, užitak kupovine novoga auta, pa se i za to isplati malo istrpiti!![]()
Naravno, nije svako ni u mogucnosti da to tako radi, jbga uvijek se sjetim jednog jarana koji je kupio polovnog passata od poznatog vlasnika (njemu kupovina novog nikad i nije bila opcija), ali u sljedece dvije godine nema sta nije promijenio, popravljao i sta ti ja sve znam, jer je jednostavno doslo na red.... auto je na cca 300.000 km
Vjerovatno ti je klima stalno upaljena. Probaj drugi put kad imaš upaljenu klimu, zadnjih 10 minuta vožnje, imati upaljenu samo ventilaciju. I onda nakon stajanja auta (preko noci npr) bi trebao taj osjecaj vlage biti manji.girl wrote:bila i kod majstora i u ovlastenoj kuci od koje sam kupila vozilo i to 2 puta radili , nije pomoglosuprug tamo i poznaje neke ljude koji su sve pregledali jer sam ja bila sigurna da se neka zivotinja uvukla. to valjda kako cijeli dan provjeravaju bude ok kad izlazimo iz servisa, sutradan po starom. cak me je muz optuzio da umisljam dok nije prije par dana sjeo u auto po onoj spaimni i kaze sta moze biti ovom autu pa na promjenu vremena smrdi. *auto meteoropata
) ako imas kakav prijedlog nekog servisa koji bi mi mogao pomoci , reci. U pitanju je GOLF 7
Auto je najvjerovatnije bilo poplavljeno, sto je automatski 100% steta...kako je opet zavrsilo na cesti, ko zna.bumbi1 wrote:Vjerovatno ti je klima stalno upaljena. Probaj drugi put kad imaš upaljenu klimu, zadnjih 10 minuta vožnje, imati upaljenu samo ventilaciju. I onda nakon stajanja auta (preko noci npr) bi trebao taj osjecaj vlage biti manji.girl wrote:bila i kod majstora i u ovlastenoj kuci od koje sam kupila vozilo i to 2 puta radili , nije pomoglosuprug tamo i poznaje neke ljude koji su sve pregledali jer sam ja bila sigurna da se neka zivotinja uvukla. to valjda kako cijeli dan provjeravaju bude ok kad izlazimo iz servisa, sutradan po starom. cak me je muz optuzio da umisljam dok nije prije par dana sjeo u auto po onoj spaimni i kaze sta moze biti ovom autu pa na promjenu vremena smrdi. *auto meteoropata
) ako imas kakav prijedlog nekog servisa koji bi mi mogao pomoci , reci. U pitanju je GOLF 7
Mozda je u medjuvremenu zajahala kakvu rupcagu, desava se.dobar osjecaj wrote:Kazu ljudi kupuj polovan autic od provjerenih ljudi. Sretoh sinoc prijateljicu kojoj je rodjeni brat nedavno prodao autic. Uvjerio je da je sve u redu, da je sve pregledao. Prije par dana kad je osjetila neko cudno mrdanje brat je i dalje uvjeravao da je sve pregledao i da je sve u redu. Sinoc mu psuje sve po spisku i veli da mu je rekla da joj je prodao plac u grobu a ne auto. Stigla je do mehanicara s autom s kojeg je skoro otpao tocak.
ko da si moj post prepisolavic wrote:Ja cu biti iskren pa reci da ono sto se meni svidja ja ne mogu kupit novo ili ne bih dao te pare.
A ono sto mogu kupit novo mi se ne svidja, i to mi je jos gori osjecaj, dati lovu za nesto sto ti je "ruzno".
Ja kad kupujem auto, mora mi "leci", da se osjecam dobro u njemu, da ima bar 150KS, dobro lezi, da je cvrst, odlicno koci, da je pregledan, kozni volan, lijepu unutrasnjost, dobra sjedista, alu felge, ne treba mi touch screen, povezivost sa svim I-sranjima, nije mi 16 godina.
Ja sam osudjen na polovno auto.
Otpadanje tocka je posljedica uglavnom jakih mehanickih ostecenja i ako ce otpast, otpast ce odmah, ili vrlo brzo. Ako je brujalo ili mrdalo to je uglavnom do potrosnog materijala (kugle, krajnice, lafete, balans stange).dobar osjecaj wrote:Kazu ljudi kupuj polovan autic od provjerenih ljudi. Sretoh sinoc prijateljicu kojoj je rodjeni brat nedavno prodao autic. Uvjerio je da je sve u redu, da je sve pregledao. Prije par dana kad je osjetila neko cudno mrdanje brat je i dalje uvjeravao da je sve pregledao i da je sve u redu. Sinoc mu psuje sve po spisku i veli da mu je rekla da joj je prodao plac u grobu a ne auto. Stigla je do mehanicara s autom s kojeg je skoro otpao tocak.
Ništa Dacia, Kia i dr. sranjalavic wrote:Ja cu biti iskren pa reci da ono sto se meni svidja ja ne mogu kupit novo ili ne bih dao te pare.
A ono sto mogu kupit novo mi se ne svidja, i to mi je jos gori osjecaj, dati lovu za nesto sto ti je "ruzno".
Ja kad kupujem auto, mora mi "leci", da se osjecam dobro u njemu, da ima bar 150KS, dobro lezi, da je cvrst, odlicno koci, da je pregledan, kozni volan, lijepu unutrasnjost, dobra sjedista, alu felge, ne treba mi touch screen, povezivost sa svim I-sranjima, nije mi 16 godina.
Obrazovani ljudi nikada ne pričaju napametbambina78 wrote:Pa ne znam koji ti je nivo obrazovanja i kako ces shvatiti sto cu sada napisati, ali zbog ostalih...condy wrote:Pa, imasli konkretni primjer za tu tvrdnju ?bambina78 wrote:Bas se vidi na temi kad neko napise da je imao novo auto, da ustvari nikad nije ni sjeo u novo auto. Ko moze kupice novo auto, tu nema puno price. Ko je jednom kupio novo auto, tesko da ikada sebi kupi polovno, osim ako vise nije u mogucnosti da priusti sebi novo auto.
Kad kupite polovno auto sa visom cijenom (od 15.000 eura navise) treba vam i dobar hodza dovu prouciti, jer vrlo lako se moze desiti da placanjem odrazavnja platite punu cijenu novog auta, a da i dalje vozite polovno auto sa ko zna koliko i kakvih bivsih vlasnika.
Po tvome, ko kupi polovni bmw 5 star pet godina i plati ga cca 45.000 KM, može imat troškove održavanja tolike da će vrlo lako platiti punu cijenu. S tim da ne znam da li znas kolika je cijena tog novog vozila ?
Cijena nove petice ide preko 90.000 KM. Dakle ti tvrdiš, da će vlasnik polovne petice, za recimo pet godina, u tu polovnu petica na ime održavanja uložiti oko 45.000 KM, što je nerazumno i što bi bilo za ginisove knjige rekorda.
Troskak amortizacije novog auta je 15% prva godina i 10% svaka naredna godina za normalnu predjenu kilometrazu. Vrlo lako je moguce da godisnji trosak(ili kako vlasnici polovnih auta vole reci - gubitak) bude veci na polovnom auto nego na novom autu. Sa novim autom vrlo lako imas planirane troskove za vrijeme trajanja garancije (imas garanciju, platis kasko), dok sa polovnim bez garancije moras da se uzdas u srecu ili dobrog hodzu. Naravno govorim o polovnim autima od 15.000 eura i gore kako sam napisao i u prvom postu. I jos jedna napomena, software za vracanje kilometara na autima danas mozete da nabavite vrlo povoljno na ebayu
Kao prvo auto i novo po ove pare koje traze ni pod razno, za 30+ milja bengi trica i petica sa sestakom koliko zelis.condy wrote:Ništa Dacia, Kia i dr. sranjalavic wrote:Ja cu biti iskren pa reci da ono sto se meni svidja ja ne mogu kupit novo ili ne bih dao te pare.
To si u pravu, da sam E. Dzeko i ja bih sebi kupio novo, ovako cu kupit polovan, i ne tjesim se uopste samo mi se ova nova auta koja vi spominjete mi se ne svidjaju.bambina78 wrote:Ko moze kupice novo auto, ko ne moze naci ce 1001 razlog zasto je bolje imati polovno auto...da se utjesi...
Da ti nije malo 150 KS. kao da su u nas auto piste, pa daj sa što više snage,a max sigurna brzina je do 120 km na sat.lavic wrote:Kao prvo auto i novo po ove pare koje traze ni pod razno, za 30+ milja bengi trica i petica sa sestakom koliko zelis.condy wrote:Ništa Dacia, Kia i dr. sranjalavic wrote:Ja cu biti iskren pa reci da ono sto se meni svidja ja ne mogu kupit novo ili ne bih dao te pare.
Kao drugo auto zeni da razvozi djecu, pijaca, termin lopte ili fitnes moze, ali za nekih 10-tak milja.
Kao primjer cu uzeti "emko" i njegov A4 3.0 quatro za iste pare kao recimo G7 1.6 dizel ili astra 1.6 dizel, ja tu nemam dileme nikakve.
lavic wrote:
Kao prvo auto i novo po ove pare koje traze ni pod razno, za 30+ milja bengi trica i petica sa sestakom koliko zelis.
Kao drugo auto zeni da razvozi djecu, pijaca, termin lopte ili fitnes moze, ali za nekih 10-tak milja.
Kao primjer cu uzeti "emko" i njegov A4 3.0 quatro za iste pare kao recimo G7 1.6 dizel ili astra 1.6 dizel, ja tu nemam dileme nikakve.
[/quote]Better Man wrote:Da ti nije malo 150 KS. kao da su u nas auto piste, pa daj sa što više snage,a max sigurna brzina je do 120 km na sat.lavic wrote:Ja cu biti iskren pa reci da ono sto se meni svidja ja ne mogu kupit novo ili ne bih dao te pare.
Kao prvo auto i novo po ove pare koje traze ni pod razno, za 30+ milja bengi trica i petica sa sestakom koliko zelis.
Klasična osoba koji pati od kompleksa manje vrijednosti i koja je opterečena nebitnim stvarima. Moj bibi je 1,6 16v i ima 110 KS i 6-stepeni mjenjač (mislim da je to sasvim dovoljno za normalnu vožnju) i na našim cestama nemaš uslova da razviješ punu brzinu, ustvari možeš, ali ta vožnja onda nije sigurna, jer su nam loše ceste. Tek kad odem u Hrvatsku na njihov autoput prema Zagrebu ili dalmatinu možeš voziti brže od 120 km na sat (auto samo leti), jer je sigurniji i kvalitetniji autoput za razliku od našeg. I hajde ti meni reci gdje češ ti na našim cestama iskoristiti tih 150 i više KS osim da ugroziš sebe i druge učesnike u saobraćaju. Polovna auta sa jakim mašinama su uglavnom pregažena i prestavljaju mačka u vreći i na kraju te dođu skuplje nego da kupiš novo auto i to ne neko malo sa osnovnom opremom, već auto klase Meganea, C4, 308, Aurisa, Astre itd. sa dobrom opremom i jačim motorom.lavic wrote:To sta je meni malo ili puno, kojom brzinom cu vozit je moj izbor, ja dao pare, ja placam odrzavanje, ja placam kazne.Better Man wrote:Da ti nije malo 150 KS. kao da su u nas auto piste, pa daj sa što više snage,a max sigurna brzina je do 120 km na sat.lavic wrote:Ja cu biti iskren pa reci da ono sto se meni svidja ja ne mogu kupit novo ili ne bih dao te pare.
Sto se mene tice ti kupi clia 0.8 benzin i plati ga 30 milja i vozi 80 Km/h, tvoj izbor.
supercali wrote:malo glupa prica gdje ces kod nas razviti te brzine
boli tebe briga hocu li ja kupiti auto od 500 konja
mozda svaki vikend idem u zagreb pa cu iskoristiti tih 500 konja ili mozda u berlin minhen klinac palac
uz ivan i tako te cuke nekad nije dovoljno ni 200 kad se trebas izvuci iz situacije u koju upadnes tudjom greskom i sl
Na autoputu i onaj sa 75 KS moze razviti vecu brzinu od 120 km/h.Better Man wrote:Klasična osoba koji pati od kompleksa manje vrijednosti i koja je opterečena nebitnim stvarima. Moj bibi je 1,6 16v i ima 110 KS i 6-stepeni mjenjač (mislim da je to sasvim dovoljno za normalnu vožnju) i na našim cestama nemaš uslova da razviješ punu brzinu, ustvari možeš, ali ta vožnja onda nije sigurna, jer su nam loše ceste. Tek kad odem u Hrvatsku na njihov autoput prema Zagrebu ili dalmatinu možeš voziti brže od 120 km na sat (auto samo leti), jer je sigurniji i kvalitetniji autoput za razliku od našeg. I hajde ti meni reci gdje češ ti na našim cestama iskoristiti tih 150 i više KS osim da ugroziš sebe i druge učesnike u saobraćaju. Polovna auta sa jakim mašinama su uglavnom pregažena i prestavljaju mačka u vreći i na kraju te dođu skuplje nego da kupiš novo auto i to ne neko malo sa osnovnom opremom, već auto klase Meganea, C4, 308, Aurisa, Astre itd. sa dobrom opremom i jačim motorom.lavic wrote:To sta je meni malo ili puno, kojom brzinom cu vozit je moj izbor, ja dao pare, ja placam odrzavanje, ja placam kazne.Better Man wrote:
Da ti nije malo 150 KS. kao da su u nas auto piste, pa daj sa što više snage,a max sigurna brzina je do 120 km na sat.
Sto se mene tice ti kupi clia 0.8 benzin i plati ga 30 milja i vozi 80 Km/h, tvoj izbor.
U firmi svake 4 godine mijenjamo teretno vozilo. Iskljucivo kupimo novo i nakon 4 godine i cca 120000 km isto prodamo. Uredu, razlika izmedju izdatka pri kupovini i dobitka pri prodaji nije zanemariva, ali znamo da je auto novo, pouzdano i sigurno. Takvo auto prodajemo prije prvog velikog servisa i kupujemo novo.vjeverica.nada wrote:
Moje pitanje je upućeno isključivo ljudima koji su makar jedanput u životu kupili novo vozilo: da li ste se ikad pokajali što ste kupili novo vozilo, da li je vama u startu izgubilo na vrijednosti i da li je veća lista pozitivnih u odnosnu na negativne aspekte kupovine novog vozila. Možete i nabrojati pozitivne i negativne strane. Hvala.