Kupovina novog auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

prirodoljubac

#26 Re: Kupovina novog auta

Post by prirodoljubac »

Cestitke na dobijenom poslu, da ja razmisljam o kupovini auta u tom budzetu onda bi to bila definitivno Ford Kuga 2.0 TDCi, ali posto nisam onda svoj glas dajem C4 :thumbup:
Last edited by prirodoljubac on 01/06/2013 23:02, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#27 Re: Kupovina novog auta

Post by mali_milojica »

Bolje se protegnuti jos nekoliko milja i uzeti uber TDI motor i kasnije nemati sta da jedes. Ali nema veze,sta fali,nema niko stakleni zeludac,pa da se vidi da se danas jela kljukusa i da je kuci zadnjih 7 dana krompirijada.
golfiista

#28 Re: Kupovina novog auta

Post by golfiista »

Da se vratimo na početak. Kaže čovjek standardna bosanska priča, dobio posao i hoće auto...i to novo...

E sad, evidentno se radi o čovjeku koji se tek zaposlio, dakle relativno mladom, jer smo u Bosni ( i znam pripravnike sa 30 godina i više ), pa kažem relativno mladom i njegova plaća u najboljem slučaju je između 1000 i 2000 KM. S obzirom da je tek zaposlen tih 30k KM su kreditna sredstva i uz najpovoljniji kredit to je zapravo 40k KM sa kamatama. Čovjek voli auta i zato toliko daje novca i pretpostavka je da će mu za koju godinu, dakle mnogo prije isteka kredita, koji god auto da kupi, isti dosaditi ( jer kada nesto voliš, teško da ostaješ na istom ). I sad dolazi na ideju da promijeni auto i kome ćeš u Bosni prodati takav auto, nikome. Moraš ići ispod stvarne vrijednosti, daleko ispod stvarne vrijednosti i gubiš min. 50 % nove vrijednosti auta. Gdje si, šta si, nigdje.

E sad dolazi računica automobila koji se lako prodaju, ne gube na vrijednosti i jednostavno su isplativiji od drugih, e tu je kvaka i to je osnovni razlog zašto ja nikada ne bi kupio novog renaulta, citroena, pežoa, opela, daciju, forda i ostale automobile koje rapidno gube na vrijednosti i to sa benzinskim motorima. ZAto se odlučujem za Golfa ili Skodu sa dizelskim motorom. Eto, kome nije jasno neka rinta cijeli život za novog opela, renola ili mrtvog citroena..
citroen xm

#29 Re: Kupovina novog auta

Post by citroen xm »

Dakle ako sam dobro shvatio golfistu, najbolje je da čovjek kupi glavicu kupusa za 3 KM i da se na njoj kotrlja 3 godine. A posle 3 godine lako će je prodati jer oca'm u svako godišnje doba nekome treba kupus za salatu.
golfiista

#30 Re: Kupovina novog auta

Post by golfiista »

Ovaj put si prevazisao samog sebe, jbt. Gdje samo nalazite takav smisao za humor..
citro

#31 Re: Kupovina novog auta

Post by citro »

golfiista wrote:Sta se bunis, normalno da izgledaju jeftino, to se i osjeca, a i vidi nakon koje godine eksploatacije. Renault je oduvijek bio narodni automobil cija jebosnovna zadaca da motorizuje siroke narodne mase, nesto kao zastava u bivsoj nam drzavi ( zastava 750 i 850 - fico, da ne bude zabune.
Pa I mi smo ljudi iz naroda, je li se to ti osjecas nekim burzujem ?

Renault je firma cijim spomenom treba ustati jer ima bogatu istoriju I ogroman broj prodatih automobila, a da ne spominjem razvoj u vidu motora za Formulu 1 I ugradnju njihovih motora u novu A klasu Mercedesa.
citroen xm

#32 Re: Kupovina novog auta

Post by citroen xm »

Pokušavam da se ugledam na tebe.
mayab

#33 Re: Kupovina novog auta

Post by mayab »

Za do 30000 KM se mnogo sta novo moze kupiti, nego hajde ti se prvo odluci sta preferiras u vezi pogonskog goriva, sto ce ti vec dobro suziti izbor.
Uz to, gledas li na tu kupovinu sa cisto nekog ekonomskog stanovista, u smislu "lakse prodaje tog nekad polovnjaka", ili hoces da kupis taj auto srcem, dakle ono sto ti se bas svidja , jer jednom se zivi!
Imam gomilu prijatelja koji sve to oko auta gledaju kroz famoznu prodaju kad auto odluce prodati, te su time ograniceni uglavnom na VW koncern, sto je po meni prilicno :-)
hzsa22

#34 Re: Kupovina novog auta

Post by hzsa22 »

mayab wrote:Za do 30000 KM se mnogo sta novo moze kupiti, nego hajde ti se prvo odluci sta preferiras u vezi pogonskog goriva, sto ce ti vec dobro suziti izbor.
Uz to, gledas li na tu kupovinu sa cisto nekog ekonomskog stanovista, u smislu "lakse prodaje tog nekad polovnjaka", ili hoces da kupis taj auto srcem, dakle ono sto ti se bas svidja , jer jednom se zivi!
Imam gomilu prijatelja koji sve to oko auta gledaju kroz famoznu prodaju kad auto odluce prodati, te su time ograniceni uglavnom na VW koncern, sto je po meni prilicno :-)
Kupujem srce, tj. ono sto mi se svidja. Ne patim od toga da ono sto platim danas 30k KM prodam za iste pare za par godina ili da minimiziram gubitke. Ko kupi ovo, kupit' ce i naredno pa makar ovo djaba otislo. Stari je tako 2007 kupio novu Mazdu 6 za 55k KM i drugovi mu govorili da je lud, da ce izgubiti na njoj, sto nisi audija, passata bla bla. I meni ce vjerovatno :D Da imam dovoljno para, moj izbor bi bio Citroen DS4 bez razmisljanja :D Sljedeci vikend idem u obilazak salona. Ukoliko bude "na akciji" izbor pada na Redovna Akcijska
Citroen C4 Exclusive HDi 115 BVM6 HDI 1560 84/115 42.717 KM 33.781 KM

Sa registracijom i kaskom to je 35-36k BAM sto se moze isplakat :)
Better Man

#35 Re: Kupovina novog auta

Post by Better Man »

golfiista wrote:Sta se bunis, normalno da izgledaju jeftino, to se i osjeca, a i vidi nakon koje godine eksploatacije. Renault je oduvijek bio narodni automobil cija jebosnovna zadaca da motorizuje siroke narodne mase, nesto kao zastava u bivsoj nam drzavi ( zastava 750 i 850 - fico, da ne bude zabune.
U velikoj si zabludi i nebulozi! Kako će auto izgledati nakon par godina, zavisi od vlasnikak i kako ga održava! Imao sam Clia i nakon 5 godina izgledao je kao da je tek iz salona izvučen, ništa se nije pohabalo, niti ofucalo, tako da ti ta priča nepije vode! Danas vozim Meganea i auto je perfekcija, kvalitet, udobnost, vozne osobine, dizajn.
530i

#36 Re: Kupovina novog auta

Post by 530i »

Ama, zašto se palite...čovjek je psihički bolestan, imajte razumijevanja.
Industrialyzer

#37 Re: Kupovina novog auta

Post by Industrialyzer »

hzsa22 wrote:
mayab wrote:Za do 30000 KM se mnogo sta novo moze kupiti, nego hajde ti se prvo odluci sta preferiras u vezi pogonskog goriva, sto ce ti vec dobro suziti izbor.
Kupujem srce, tj. ono sto mi se svidja. Ne patim od toga da ono sto platim danas 30k KM prodam za iste pare za par godina ili da minimiziram gubitke. Ko kupi ovo, kupit' ce i naredno pa makar ovo djaba otislo. Stari je tako 2007 kupio novu Mazdu 6 za 55k KM i drugovi mu govorili da je lud, da ce izgubiti na njoj, sto nisi audija, passata bla bla. I meni ce vjerovatno :D Da imam dovoljno para, moj izbor bi bio Citroen DS4 bez razmisljanja :D Sljedeci vikend idem u obilazak salona. Ukoliko bude "na akciji" izbor pada na Redovna Akcijska

Pozdravi starog, pametan covjek :mrgreen: :thumbup:
golfiista

#38 Re: Kupovina novog auta

Post by golfiista »

530i wrote:Ama, zašto se palite...čovjek je psihički bolestan, imajte razumijevanja.
Pocele su i dijagnoze sijevati iz rukava. To u Rogatici fazon furate, seljoberi?
citro

#39 Re: Kupovina novog auta

Post by citro »

hzsa22 wrote:

.

Neces se pokajati ! Pa to auto ima cak i elektricni masazer za ledja u sjedistu vozaca. Sexy, zar ne? Da ne nabrajamo ostalo.
agent_zero

#40 Re: Kupovina novog auta

Post by agent_zero »

Vidim citrosi se okupili da dižu u nebesa svog ljubimca. A ti kolega što si otvorio temu, ne vidim poentu iste, kad se iz tvojih postova da zaključiti da si se ti već odavno u sebi odlučio.

Ja kad bih imao toliku svotu na raspolaganju, nikada ne bih ni u snu pomislio na citroena. Od francuza samo pežo ili reno (po vuku :D)
citro

#41 Re: Kupovina novog auta

Post by citro »

Mozda zato i nemas toliku svotu na raspolaganju :)
citroen xm

#42 Re: Kupovina novog auta

Post by citroen xm »

Nisam ga hvalisao samo rekoh da nije ništa gori od konkurencije, a za isti novac nudi najviše. A zašto ti ne bi pogledao C4 ne znam i ne interesuje me, ali pojasni čovjeku koji pita za pomoć i kupuje auto.
_mufljuz_

#43 Re: Kupovina novog auta

Post by _mufljuz_ »

ma kupis golfa 6 TDiOCAM polovnog al nap'canog za cvaju - dobro odrzavanog sa 120 000 aka 320 000 - da te sve macke gotive u gradu OCAM-a, i imas jos pola o'tog za kasko i garazu i dijelova OCAM

al obavezno da izgleda ko da ima 1077 KW sa spojlerima i 10cm REMUS ispuhom da dobar zvuk pusta tuningovan i nategnut na 177 KW nema veze sto mu je neko zatvorio EGR spustenog sa ajbah amortizerima i rikaro sjedistima dodatnim usisnicima zraka i "or'ginal" ksenonkama i led-icama ono u hladnjak sto se meću.

i tako ces jos vise koka pokup't.
agent_zero

#44 Re: Kupovina novog auta

Post by agent_zero »

citroen xm wrote:Nisam ga hvalisao samo rekoh da nije ništa gori od konkurencije, a za isti novac nudi najviše. A zašto ti ne bi pogledao C4 ne znam i ne interesuje me, ali pojasni čovjeku koji pita za pomoć i kupuje auto.
Nemam mu šta pojašnjavati, jer vidim da se je on već u startu odlučio. Inače ne kontam otvarače ovakvih tema, naprave neku ko fol listu, a u startu se vidi da su se oni već u sebi odlučili, nego eto onako reda radi da otvore temu ne bili neko prepucavanje nastalo.

Btw, odoh sad malo do sandero vs fabia teme, postalo je više nego zanimljivo :-D
em11r

#45 Re: Kupovina novog auta

Post by em11r »

golfa golfa pa ga ćipuj, zatamni i zagenvindaj
hzsa22

#46 Re: Kupovina novog auta

Post by hzsa22 »

@agent

Jesam odlucio na osnovu; da kazem, dizajna iliti vanjskog izgleda. Sebe ne smatram nekim auto freakom koji zna sve modele svih auta i sta koji ima u sebi, kakav je bla bla. Cijenim da ovdje ima ljudi koji znaju puno vise od mene i da su spremni objektivno reci koja je prednost ali i nedostatak bilo kojeg od navedenih. Malo sam citao po ovom pdfu i uglavom ljudi koji ocigledno prate trendove su naveli da je c4 od navedenih best buy sto cijenim. Meni nije cilj da se neko ovdje prepucava po bilo kom osnovu. Uostalom, da mi se svidja Octavia ili Golf stavio bih ih u svoju kategorizaciju tako da ne vidim uopce potrebu da se ista auta apominju na ovoj temi. Hvala svima na odgovorima.
Post Reply