Kupovina laptopa - savjeti

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

marketleader

#26 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by marketleader »

Dady wrote:
marketleader wrote:
Dady wrote: Odosmo mi sa teme. Ne znam kakva su vam iskustva sa servisom, ali evo sa Dell-om nisam imao nikada problema. Ovo mi je drugi laptop Latitude serije. Kod prvog mi je zamjenjen DVD Drive, te LCD kojeg sam ja polomio sve u garanciji, uz zamjenski laptop dok servis traje. Sa ovim drugim nisam imao problema evo vec treca godina, napominjem da i ovaj prvi jos uvijek radi, a zaduzio ga je moj 4-o godisnji sin :)

Ali eto ako mogu pomoci covjeku, kome treba 17" radi filmova neka baci pogled na Dell Studio 17.
Moj ti je savijet ako laptop nosis svaki dan idi na manji display.
9 cell battery je sasvim dovoljna za moje potrebe.
Eh bas sam oko bacio na ovaj novi model dell studio 17,(( 17,3'' HD, proc i3 2,13ghz 3mb cache, ati radeon hd 4650 1gb, 250gb hdd, 2gb ddr3 ram, webcam 2mp, bluetooth, wireless, dvd-rw, baterija 6cel)) 713 eura iz italije.
A prije toga sam razgledao po internet stranicama ovih domaćih maloprodavaca,i skontao da za 1400KM ovdje kod nas ne mozes uzeti u pola dobar...
Jesi li porvjerio u kodeksu koja je cijena kod njih ovoga modela. vidim stoje na akciji neki Studio modeli ali bez cijene. Moja firma inace s njima posluje i za npr. 3-godisnju garanciju dobijemo jos dodatnu godinu gratis.
Jesam vala i mail im slao. Poslali mi cjenovnik, onako cijene su malo vise nego vani ali ide + pdv.
Tako npr inspiron 17 = 1539KM (a npr. na italijanskoj stranici 749eura isti laptop ista konfiguracija).
A pdv izadje 261KM, tako da ga zaokruzi tacno na 1800 KM, a tamo 1500KM. Tamo je garancija godinu dana, a ovdje je 3god, s tim da ( prvih 12 mjeseci garancija se odnosi na dijelove i na rad, a slijedećih 24 mjeseca samo na dijelove). A ako imas DELL laptop kupljen vani sa garancijom, kod nas placas rad i plaćanja uvoz/izvoz rezervnih dijelova.
Dady

#27 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by Dady »

marketleader wrote: Jesam vala i mail im slao. Poslali mi cjenovnik, onako cijene su malo vise nego vani ali ide + pdv.
Tako npr inspiron 17 = 1539KM (a npr. na italijanskoj stranici 749eura isti laptop ista konfiguracija).
A pdv izadje 261KM, tako da ga zaokruzi tacno na 1800 KM, a tamo 1500KM. Tamo je garancija godinu dana, a ovdje je 3god, s tim da ( prvih 12 mjeseci garancija se odnosi na dijelove i na rad, a slijedećih 24 mjeseca samo na dijelove). A ako imas DELL laptop kupljen vani sa garancijom, kod nas placas rad i plaćanja uvoz/izvoz rezervnih dijelova.
Pa to je ta cijena onda. I u Italiji dodatne dvije godine garancije (hardware) stoje dodatno 150€, odnosno dodatne dvije godine premium service (hardware + rad) 200€.
nookey

#28 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by nookey »

Raja sad meni pomozite,

odlučio sam da kupim laptop i treba mi pomoć.

Isključivo ću ga koristiti za gledanje filmova i office, znači igrice nula bodova.
Ono što je bitno da nemam problema sa hd filmovima, streamovima i sl, da se ne pregrijava, dobra garancija i baterija...

Jedan drug koji se bavi ovim stvarima mi je preporučio ovo:

Dell Inspiron N3520
Cijena: 1.260,000

CPU: Intel Core i5-3210M 2.50GHz, Display: 15,6“ Truelife LED, RAM: 4096MB, HDD: 750GB, VGA: Intel HD Graphics 3000, DVD±RW, LAN: 10/100 Mbps, Dell wireless 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, Card Reader, HDMI, USB 3.0, Web Cam, FreeDOS, Boja: Crna, Garancija: 3god.

Znači išao bih do ove cijene ne preko, pa ako ko ima kakav koristan savjet bio bih zahvalan ;-)
dragan.s

#29 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by dragan.s »

nookey wrote:Raja sad meni pomozite,

Isključivo ću ga koristiti za gledanje filmova i office, znači igrice nula bodova.
Ono što je bitno da nemam problema sa hd filmovima, streamovima i sl, da se ne pregrijava, dobra garancija i baterija...

Dell Inspiron N3520

CPU: Intel Core i5-3210M 2.50GHz, Display: 15,6“ Truelife LED, RAM: 4096MB, HDD: 750GB, VGA: Intel HD Graphics 3000, DVD±RW, LAN: 10/100 Mbps, Dell wireless 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, Card Reader, HDMI, USB 3.0, Web Cam, FreeDOS, Boja: Crna, Garancija: 3god.

Znači išao bih do ove cijene ne preko, pa ako ko ima kakav koristan savjet bio bih zahvalan ;-)
Za te potrebe odličan laptop. A i cijena nije loša.
Zatamnjena stakla

#30 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by Zatamnjena stakla »

Neki laptop do 800KM..
Hoće sestra ne treba joj za igre nego za fejsu i farmville :D
Emir 7

#31 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by Emir 7 »

Ako zelis jako dobar laptop koji se se u zadnje vrijeme pokazao i suvise nego dobro, cijena u americi mu je srednja a kvalitetom je na samom vrhu to je Asus...
Vjeruj neces se pokajati....
Zatamnjena stakla

#32 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by Zatamnjena stakla »

A konfiguracije?
nookey

#33 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by nookey »

dragan.s wrote:
nookey wrote:Raja sad meni pomozite,

Dell Inspiron N3520

Za te potrebe odličan laptop. A i cijena nije loša.
Kupih ga i prezadovoljan!
Glanzer

#34 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by Glanzer »

Je li ima ko iskustva kupovine ovdje: http://www.next.ba/
DaD00

#35 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by DaD00 »

da ne bi otvarao drugu temu oko kupovine novog laptopa nadam se da mi možete pomoć...
gledao sam u katalogu imtec-a laptope malo po internetu raspitivao se al ne znam kakva su iskustva sa ovim laptopom... svrha korištenja bi bila internet, filmovi, muzika call of duty 2 multiplayer :D
HP Probook 4540s
CPU: Intel Core i3-3110M (2.40 GHz, 3 MB L3 cache), Display: 15.6" LED-backlit HD anti-glare (1366 x 768), RAM: 4096MB, HDD: 500GB (7200rpm), VGA: Intel HD Graphics, DVD+/-RW SuperMulti DL, LAN: 10/100/1000, WLAN: 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, Card Reader, Web Cam 720p HD, HDMI, USB 3.0, OS: SUSE Linux Enterprise Desktop 11, Boja: Srebrena, Garancija: 1god. + Torba 1.099 KM
samoTEgledam

#36 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by samoTEgledam »

Nije loše, slično njemu ima Toshiba Satellite notebook C855-2CD, SKCEE-04Y00DY4
i3 2348M (2,30GHz 3MB), 4GB ram, SATA 500GB (5400 rpm), AMD Radeon™ HD 7610M Graphics (1 GB), 15,6", Free DOS, boja bijela, garancija 24 mjeseca.
1029 KM
nookey

#37 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by nookey »

Evo da oživimo malo temu...
Kao što je gore navedeno kupio sam ovaj Dell prije par mjeseci i sve fercera perfektno, međutim jučer mi se pojavio neki čudan zvuk (pretpostavljam da je ventilator), nešto kao grebuckanje i to se ne čuje stalno, nego se povremeno pojavi, imam osjećaj kao da dodiruje negdje neku žicu ili nešto slično...
E sad, temp je u redu, ne prelazi 52 stepena, znači da on radi svoj posao, pitanje je da li bi ga trebao odnijeti u servis ili možda propuhati komp zrakom i da li je ovo ozbiljna stvar, da se ne brukam bezveze u servisu :D ?
Na kraju krajeva možda i nije ventilator...
dudlov

#38 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by dudlov »

nookey wrote:Evo da oživimo malo temu...
Kao što je gore navedeno kupio sam ovaj Dell prije par mjeseci i sve fercera perfektno, međutim jučer mi se pojavio neki čudan zvuk (pretpostavljam da je ventilator), nešto kao grebuckanje i to se ne čuje stalno, nego se povremeno pojavi, imam osjećaj kao da dodiruje negdje neku žicu ili nešto slično...
E sad, temp je u redu, ne prelazi 52 stepena, znači da on radi svoj posao, pitanje je da li bi ga trebao odnijeti u servis ili možda propuhati komp zrakom i da li je ovo ozbiljna stvar, da se ne brukam bezveze u servisu :D ?
Imao sličan problem na Macbook-u. Otvorio i smjestio kabal od displeja u ležište. Ako je pod garancijom, nosi na servis.
nookey

#39 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by nookey »

dudlov wrote:
nookey wrote:Evo da oživimo malo temu...
Imao sličan problem na Macbook-u. Otvorio i smjestio kabal od displeja u ležište. Ako je pod garancijom, nosi na servis.
ma jašta je 3 god., vidjeću ako se bude dešavalo odnijeću svakako...
luxferre

#40 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by luxferre »

Prijatelj mi nudi sledece:

HP EliteBook 6930
Core2Duo 2.53 GHz, 2048 MB RAM, 160 GB, DVD-RW, 14.1" TFT, WLAN, BT
za 450,00 KM

Isplati li se?
Enticer

#41 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by Enticer »

U procesu sam kupovine laptopa pa me interesuju neke stvari. Koji laptop kupiti ono kucna upotreba, nista igre i sl., samo internet i osnovni programi, da nije pretjerano skup i da nije "made in China" ako uopste vise ima takvih.
Imao sam ranije odlicno iskustvo sa LG laptopom, kupio ga 2005.godine, a i tad je bio polovan (koristen ono godinu i po) i radio do 2011.god.zapravo radio je on i dalje ko sat, ali mu na onim baglamama neki kablovi osteceni i displey nije imao napajanje. Naravno bio je "made in Korea"...
mayab

#42 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by mayab »

Enticer wrote:U procesu sam kupovine laptopa pa me interesuju neke stvari. Koji laptop kupiti ono kucna upotreba, nista igre i sl., samo internet i osnovni programi, da nije pretjerano skup i da nije "made in China" ako uopste vise ima takvih.
Imao sam ranije odlicno iskustvo sa LG laptopom, kupio ga 2005.godine, a i tad je bio polovan (koristen ono godinu i po) i radio do 2011.god.zapravo radio je on i dalje ko sat, ali mu na onim baglamama neki kablovi osteceni i displey nije imao napajanje. Naravno bio je "made in Korea"...
To je bar lako i jeftino, tebe zadovoljava i neki nov laptop vec od šestotinjak maraka, pogledaj imas ih svuda po radnjama
Enticer

#43 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by Enticer »

Gledao sam razne laptope tipa Acer, HP, Dell, Asus i svi su "made in China"...katastrofa, jasni su meni razlozi sto se laptopi tamo proizvode, ali mene zanima zna li iko postoje li laptopi na nasem trzistu koji nisu proizvedeni u Kini. :komi:
i P h o ne

#44 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by i P h o ne »

Končar :izet:
swanfilter

#45 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by swanfilter »

Dobro ga pogledaj. Ja sam levat ispao jer mi se zurilo taj dan i kupim laptop sa zvucnicima ispod ... Ko je veci levat, ja ili kreten koji je dizajnirao laptop? :lol:
Praetorious

#46 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by Praetorious »

swanfilter wrote:Dobro ga pogledaj. Ja sam levat ispao jer mi se zurilo taj dan i kupim laptop sa zvucnicima ispod ... Ko je veci levat, ja ili kreten koji je dizajnirao laptop? :lol:
To si ti uzeo model za Australiju, oni su i onako naglavice, pa im ti zvučnici dođu s gornje strane :D
swanfilter

#47 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by swanfilter »

Praetorious wrote:
swanfilter wrote:Dobro ga pogledaj. Ja sam levat ispao jer mi se zurilo taj dan i kupim laptop sa zvucnicima ispod ... Ko je veci levat, ja ili kreten koji je dizajnirao laptop? :lol:
To si ti uzeo model za Australiju, oni su i onako naglavice, pa im ti zvučnici dođu s gornje strane :D
Ne znam, kao da su kontali da ce svako imati onaj hladnjak ispod pa da se zvucnici u tom slucaju normalno cuju .. Asus je u pitanju. Izgleda se Kinezima zurilo pri kopiranju ... :lol:
mayab

#48 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by mayab »

i P h o ne wrote:Končar :izet:
Bojim se da i Končar pravi u Kini :izet:
Enticer

#49 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by Enticer »

Ja sam puno guglao po stranim forumima u vezi laptopa, ma kazu svi da apsolutno nema laptopa, a da nije radjen u Kini, katastrofa, jedino se raja malo dvoumi oko Fujitsu Siemens laptopa, neki kazu da su iz Kine, neki iz da je iz Taiwana, ali bojim se da je to isto smece...
Praetorious

#50 Re: Kupovina laptopa - savjeti

Post by Praetorious »

Sve se na svijetu sada pravi u Kini ... teško da ćeš naći lappy a da mu bar pola komponenti nije tamo napravljeno. Generalno, Kinezi naprave solidnu stvar, koja će godinama raditi kako treba. Ali ... kad 'rikne' onda mu spasa nema. To je bar neko moje isklustvo sa Kineskom robom, dok radi-radi, kad prestane ne isplati se popravljati.
Obzirom da je zamišljeno da se elektronika mijenja (čitaj: baca) cca. svake 2 godine, u tom periodu će sve raditi u skladu sa specifikacijama. Nakon toga zavisi od sreće i od načina upotrebe.
Post Reply