Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
novi sam kolac, mada forum odavno pratim onako smekerski iz sjene . Odlucio sam se registrovati jer trebam pomoc, a ako gerila foruma klix.ba ne moze pomoci onda stvarno ne znam ko bi mogao
Trenutno sam u potrazi za Focusom Mk2B tzv. facelift, godiste od 2009 pa na ovamo . E sad, imam dosta nekih varijanti...uvesti iz Dojclanda, kupiti kod lokalnih auto kuca, kupovina preko oglasa, itd...medjutim najveca dilema koju imam trenutno je za koji motor se odluciti!? U principu nista ispod 85kW me i ne zanima, jer sam imao priliku voziti neke Focuse s tom snagom motora, doduse vecinom dizeli, i imam neku okvirnu sliku sta sve mogu ili ne mogu , pa sam odlucio da potrazim pomoc kod vas ljudi koji ste eventualno imali iskustva sa ovom generacijom Focusa ili ste upuceni u pricu o tome. Ne predstavlja mi neki veliki problem dizel ili benzinac, interesuje me kakvi su motori u globalu, kvare li se, koje su i mane i nedostatci, i na kraju sta je bolje, benzinac ili dizel . Kao sto vidite velika dilema, al eto nadam se da cete mi uspjeti barem malo pomoci da donesem konacnu odluku .
Ja vozim Focosa 2 2007. god, razlika je samo kozmetika, doduse sa slabasnim 1,4 Duratec benz motorm od 80-ak KS i imam nesto iskustva sa 1,6 benz Duratec motorom od 115 KS, ali ti mogu napisati neke opste stvari koje vaze za taj model i benz motore. Kolega forumas @quarterback vozi 1,6 Duratec benzinca od 100 KS pa ce ti on mozda o tom motoru napisati iz 1. ruke.
Za mene su opste pozitivne strane prije svega nevjerovatno dobro lezanje na cesti, mozda najbolje u klasi, dobar polozaj za volanom, malo konzervativan ali ok dizajn, ne krade se, ima pristojan gepe, relativno mu je visoka podnica, bez problema se odrzava zamjenskim dijelovima mimo ovl. servisa.
Opste negativne strane su da je u nekim osnovnim i srednjim paketima opreme unutra skoro pa 100% tvrda plastika, prilicno jeftini materijali, losa zvucna izolacija, prednja hauba koja se otvara na kljuc, relativno losa preglednost nazad (zaobljen zadnju kraj).
Kad se podvuce crta, sa aktuelne cijene jako dobar auto.
Sto se benz Duratec motora tice generalna mana im je TPS (Throttle Positioning Sensor) ili senzor klapne gasa. Probleme sa TPS-om je imao svaki benz Focus za koji znam, kod druga sa istim motorom kao moj, kod kolege @quarterbacka, god jarana sa 115 KS, pa cak i kod poznanika na aktuelnom C Maxu. Kad se javi problem auto ide u "Safe Mode", izbubi snagu a zatim slijedi ispis "Engine System Failure" i auto se ugasi sto zna biti vrlo nezgodno jer se desava u voznji. Neki su ga rjesavali zamjenom 700 KM, neki ciscenjem, ja sam ga u 7 god licni cistio 2 x, jednom kad je problem nastao, drugi put iz preventive. Sljedeca opsta mana su im bobine koje znaju crknuti te da su jako osjetljivi na stanje kablova i svjecica, dok svjecice moraju biti iskljucivo OEM FoMoCo ili NGK (ko dmene cak bolje radi na NGK).
Sto se tice potrosnje, moj po gradu trosko oko 10, na otvorenom 7-8, medjutim drugo koji je vozio ovaj sa 115 KS, a i kolega @qaurterback se zale na jaku visoku potrosnju po gradu, 11-12 lit.
Sto se tice gdje i sta kupiti, cisto zbog toga sto je gro dizela ex sluzbeni, u dosta slucajeva karavani, sa jako puno km, ja bih isao na benzinca i pri tome bih se naoruzao strpljenjem i ciljao na onog koji je kupljen u BiH. Dosta ih je prodato ovdje, nesto privatnih, nesto flotnih auta.
Dosta sam istrazivao na netu o tim motorima, i na vise mjesta sam vidio da su se ljudi pisali o istim problemima sa benzincima koje si ti naveo. Sto se mene konkretno tice, prva opcija mi je uvoz auta i EU, zbog bruku nekih mojih ubjedjenja zasto je to bolje, nego kupiti auto ovdje. sto ne znaci da sam 100% upravu, ali eto . Sto se tice ovog problema sa senzorom gasa, negdje sam procitao da su vecinom ti senzori vani mjenjani kada su auta bila u garanciji jer su se problemi sa njim javljali nakon predjenih 20-30 hiljada, pa sad koliko tu ima istine ne znam. Nesto kontam, posto sam manje-vise upoznat sa nacinom servisiranja auta u EU, da bi sansa da naletim na takav jedan problem bila dosta manja. Opet kazem sve je to rizik, al eto auto vozeno "vani" mi se cini nekako sigurnije. To sto si rekao vezano za potrosnju mi je u startu jasno, ipak benzin je benzin, ali nikako nisam mogao naici na neku info o dizelasima, njihovim manama, pa se vodim tom nekom logikom na koju mnogo utice kvalitet naseg goriva, pa mislim da bi mogao imati vise problema sa dizelasom, sto opet kazem ne znaci da je tacno, jer iz tog razloga sam pokrenuo ovu temu, da vidim sta ljudi imaju za reci
Imao ja 1,6 dizelsku varijantu u službenom izdanju, meni se sviđao i slušao je...iako je taj motor znao praviti probleme u Pug modelima, za ovaj period službovanja nismo imali nikakvih problema sa gorivom....to je bilo bivše službeno auto Coca-Cole, prešao preko 150.000 kilometara...jedina mana meni je bio nedostatak šeste brzine, ali takva kubikaža tih godina nije imala takvih mjenjača, bar u ovoj klasi...
Prijatelj mi isto ima dizelasa 1.6 Tdci, 2007. god, 110 ks, sem servisa nikad nije imao ozbiljnije ulaganje u to auto, a preslo je 270 i kusur hiljada. Kontam mozda je on nafakali pravo, pa mu se nista nije kvarilo,dok mozda neko drugi ima drugacija iskustva
to je zajednički motor Forda i Peugeota...znao je više zezati u francuskim modelima, nego u Fordu, mada su to većinom starije varijante tog motora...ali, generalno, vrlo dobar motor...
To su ti 1.6 HDI motori. Mogu imati problem sa stradanjem turbine zbog loše projektovanog sita pa treba ulje mjenjati nešto prije intervala i koristiti ono koje je fabrika propisala. Ako se održava kako treba ni tu nema problema. Informacija iz 50-ak pari prvih ruku sa kojima sam svakodnevno u kontaktu.
Kod mene je MK2 2007 godiste. Ja se trenutno priblizavam cifri od 70000 kilometara sa 1.6 benzincem. Do sada nikakvih problema nisam imao, samo standardno odrzavanje.
Potrosnja se vrti od nekih 10 do 11 litara zavisno od same voznje.
A kako se moze znati koji su to motori, mislim jel ima neka odredjena godina kada su ti motori koristeni, ili se isti koriste i danas za oba proizvodjaca?
Ja vozim Focusa 2008 FL 2.0 TDCI u najjačoj opremi i nakon pređenih 30k km nisam imao nikakvih problema. Jedina po meni mana mu je loša zvučna izolacija i donekle visoka pozicija sjedenja. Ostalo sve 5.
Namce wrote:Ja vozim Focusa 2008 FL 2.0 TDCI u najjačoj opremi i nakon pređenih 30k km nisam imao nikakvih problema. Jedina po meni mana mu je loša zvučna izolacija i donekle visoka pozicija sjedenja. Ostalo sve 5.