Kupovina auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zrakomlat

#151 Re: Kupovina auta

Post by zrakomlat »

Ima li neke razlike u voznji kod G4 1.6 benz, i Octavije 1.6 benz, oba 74 kw. Je li škoda značajno teža, ako jest, osjeti li se koliko na potrošnji i vožnji uopšte.
Ned071

#152 Re: Kupovina auta

Post by Ned071 »

Deset litara ti oba trose otprilike. Octaviju mk1 sam dugo koristio, meni je bila bolja od cetvorke. Od gepeka pa nadalje...
basicm

#153 Re: Kupovina auta

Post by basicm »

zrakomlat wrote:
citroen xm wrote:Većinom vozim atmosferske benzince. Navozao se dizela u svim oblicima, turbobenzinaca slabo.

Atmosferski benzinci mogu uz svako brdo. Ja još nisam čuo za neki motor koji ne može savladati bilo koji prevoj. "Problem" je što benzinca moraš šaltati često, a raja je generalno lijena. I uostalom, zašto se mora preteći svako auto na putu? Onaj ko vozi normalno ne tjera me da ga pretičem, niti za to imam potrebu. Onaj ko vozi sporo tako da ga moram zaobići(namjerno ne rekoh preteći), obići ću ga i sa Fićom i naravno na normalnom putu, a ne u oštroj krivini preko dvije duple što obično rade vozači svemogućih turbo dizela.
:thumbup:
Sto znaci da "atmosfercima" ne fali nista, inda iskustva kazu da su to sasvim dobri motori, jer ovdje se provlaci prica kako benzinac valja samo ako ima turbo, kao da zadnje stoljece je proslo uzalud. Deuga stvar, budimo realni, kupovna moc kod nas ne daje mnogo izbora, opcija turbo benzin postoji odnedavno u visem opsegu pa su to novija auta, samim time i skuplja.
zrakomlat

#154 Re: Kupovina auta

Post by zrakomlat »

Ned071 wrote:Deset litara ti oba trose otprilike. Octaviju mk1 sam dugo koristio, meni je bila bolja od cetvorke. Od gepeka pa nadalje...
:thumbup:
Imam takvu četvorku, taman toliko mi i troši u prosjeku, 70-80 % je gradska vožnja. A mjerkam jednu Oktaviju, isti motor, vrlo malo prešla, kupljena ovdje. Nešto sam kontao da je tromija od golfa i da dosta više troši, jer je veća.
beco

#155 Re: Kupovina auta

Post by beco »

Vec kad spojalte i ja da se malo ukljucim. Moje iskustvo iskljucivo atmosferski dizeli te dva atmosferska benzinca. Prije sadasnjeg auta imao Clio 3 sa 1.2 75 KS benzinca, veoma zivahno auto, ne nisam mogao pratiti TDI uz ivan kad ga oni forsiraju ali super motorcic. Trenutno auto 1.6 beninac sa 130 KS sasvim solidno povuce i uzbrdo a sa njim uz pravo saltanje bez problema po brdima/prevojima pratim ove manje TDI znaci do 115 KS. Ja zadovoljan auto mi ciste gradske u Sarajevu trosi 9l sto mislim da je uvrh glave 1,5-2 l vise od TDI motora a ne moram se brinuti za turbinu, DFP i zamajac a zvuku necemo pricati :D
insomnia78

#156 Re: Kupovina auta

Post by insomnia78 »

ado-šampion wrote:
madner wrote:Naravno da moze proci TUV ako je sve ispravno.
Kao oldtajmer ili za svakodnevni promet? :D
Naravno da moze
Prije tri-cetiri godine sam bez ikakvih problema prosao tehnicki sa pezoom 205 iz 86-e
Rockefeller

#157 Re: Kupovina auta

Post by Rockefeller »

Golf dvica :mrgreen:
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#158 Re: Kupovina auta

Post by F&N »

Razmisljam da kupim Peugeot 308 1.6 HDI 110 KS

Ima li iko iskostvo sa ovim automobilom?
Dobre i lose strane?
Ned071

#159 Re: Kupovina auta

Post by Ned071 »

Ima cijela tema o njemu
le piaf

#160 Re: Kupovina auta

Post by le piaf »

Pozdrav, ima li neko iskustva sa Lagunom 1.9dci 2004/2005g. Vrijedi li to 6000km?
NIsam nikakav napredni korisnik, ne razumijem se bas u aute, ali treba mi nesto tih dimenzija za cijenu 6/7000KM, sa mojom visinom i gabaritima ne bi mi bilo udobno u cliu ili 206 i sl :). I naravno ne bih da naletim na nesto sto cu vodati po servisima malo malo, sto je opet naravno od auta do auta, ali eto ako ima neko iskustva sa tim autima kako se generalno ponasaju da li su pouzdani.
Bakir1

#161 Re: Kupovina auta

Post by Bakir1 »

ja ne bih, to su pare za passata starijeg par godina koji je sigurno bolji izbor ;-)
ado-šampion

#162 Re: Kupovina auta

Post by ado-šampion »

F&N wrote:Razmisljam da kupim Peugeot 308 1.6 HDI 110 KS

Dobre i lose strane?
Evo ti ukratko... Dobre: dobro, prostrano, porodicno auto kompaktne klase za malo para, relativno pouzdano. Lose: FAP filter jako osjetljiv i skup za odrzavanje. Putevi ulja prema turbini nisu dobro rijeseni tako da ako se sipa iole slabije ulje (kako znaju kod nas i u nekim nazovi polu-ovlastenim servisima), turbina vrlo lako moze sradati. Sa sitnicama tipa ne radi osvjetljenje komande klime, lupkanje iz table, uvijanje i skripa plastike preko rupa i u krivinama ces morati zivjeti, ali to ide s tom cijenom.

Ako hoces da prodjes jeftinije, gledaj model s 90 KS, nema FAP filter, a ima dovoljno snage, tj. momenta.

Eto toliko a imas o tom autu na najmanje 3 teme na ovom forumu...
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#163 Re: Kupovina auta

Post by F&N »

ado-šampion wrote:
F&N wrote:Razmisljam da kupim Peugeot 308 1.6 HDI 110 KS

Dobre i lose strane?
Evo ti ukratko... Dobre: dobro, prostrano, porodicno auto kompaktne klase za malo para, relativno pouzdano. Lose: FAP filter jako osjetljiv i skup za odrzavanje. Putevi ulja prema turbini nisu dobro rijeseni tako da ako se sipa iole slabije ulje (kako znaju kod nas i u nekim nazovi polu-ovlastenim servisima), turbina vrlo lako moze sradati. Sa sitnicama tipa ne radi osvjetljenje komande klime, lupkanje iz table, uvijanje i skripa plastike preko rupa i u krivinama ces morati zivjeti, ali to ide s tom cijenom.

Ako hoces da prodjes jeftinije, gledaj model s 90 KS, nema FAP filter, a ima dovoljno snage, tj. momenta.

Eto toliko a imas o tom autu na najmanje 3 teme na ovom forumu...
Hvala kralju. Ovako nesto me interesovalo. Sto se tice oatalih tema nemam vremena da iscitavam teme...
Post Reply