Kult ličnosti

Rasprave o vjerskim temama.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#51 Re: Kult ličnosti

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
kritichar wrote:Da nije bilo islama i Muhameda a.s. ne bi bilo ni Rumija
Na zapadu Rumi ima dosta "obožavaoca", koji upravo pokušavaju da njegove stihove odvoje od islama, ako bi se to uradilo onda ne ostaje ništa, to je nastalo zbog islama, on upravo piše o ljubavi prema Bogu
i da njega sad možete pitati, isto bi vam rekao.
vec je rekao...

“What can I do, Muslims? I do not know myself.
I am neither Christian nor Jew, neither Magian nor Muslim,
I am not from east or west, not from land or sea,
not from the shafts of nature nor from the spheres of the firmament,
not of the earth, not of water, not of air, not of fire.
Ti se stihovi često iz neznanja ili zbog zloće , citiraju
iako nikakva veze nemaju sa onim na šta se ovdje želi alaudirati
i kad bi se citirali u potpunosti, a ne samo dio izvađen iz kontexta , lako bi se to moglo vidjeti da je riječ o duhovnom stanju u kojem se uslovno rečeno gubi forma, oblik , pa samim time i svaki naziv
Međutim hz.Rumi je svakako sa istoka, musliman je itd . Klasično brkanje baba i žaba ili kao što rekoh, zločestoća
kritichar

#52 Re: Kult ličnosti

Post by kritichar »

Kikibombona wrote:
Na zapadu Rumi ima dosta "obožavaoca", koji upravo pokušavaju da njegove stihove odvoje od islama, ako bi se to uradilo onda ne ostaje ništa, to je nastalo zbog islama, on upravo piše o ljubavi prema Bogu
Ma vidi, Rumi je genijalac. Da nije islama pronasao bi inspiraciju u necemu drugom.

To je isto da kazes da ne bi bilo Mese Selimovica da nije komunizma ili neke druge ideologije. Bilo bi, samo bi opus mozda bio drugaciji.

Muhamed je kurir. To sto je on napravio nakon prvog kontakta sa Bogom mogao je napraviti bilo ko.

Rumi i drugi su sami stvorili. Razlika je ogromna.
Nije dobro poređenje, Rumi je pisao samo o Bogu, da ga nije spoznao, ne bi imao o čemu pisati
prenosnik

#53 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Ti se stihovi često iz neznanja ili zbog zloće , citiraju
i kad bi se citirali u potpunosti, a ne samo dio izvađen iz kontexta , lako bi se to moglo vidjeti da je riječ o duhovnom stanju u kojem se uslovno rečeno gubi forma, oblik , pa samim time i svaki naziv
Međutim hz.Rumi je svakako sa istoka, musliman je itd . Klasično brkanje baba i žaba ili kao što rekoh, zločestoća
strofa je sasvim dovoljan kontekst.
a da bi govorio o tom duhovnom stanju i gubljenju forme, morao bi sam znati to stanje. a da ga znas, znao bi da rumi nije bio musliman.
m_l

#54 Re: Kult ličnosti

Post by m_l »

kritichar wrote:
Kikibombona wrote:
Ma vidi, Rumi je genijalac. Da nije islama pronasao bi inspiraciju u necemu drugom.

To je isto da kazes da ne bi bilo Mese Selimovica da nije komunizma ili neke druge ideologije. Bilo bi, samo bi opus mozda bio drugaciji.

Muhamed je kurir. To sto je on napravio nakon prvog kontakta sa Bogom mogao je napraviti bilo ko.

Rumi i drugi su sami stvorili. Razlika je ogromna.
Nije dobro poređenje, Rumi je pisao samo o Bogu, da ga nije spoznao, ne bi imao o čemu pisati
+Selimovicu je inspiracija bila, izmedju ostalog, Rumi i Kur'an. Napisao je remek djelo plagirajuci upravo pojedine dijelove imenovanih.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#55 Re: Kult ličnosti

Post by Nurudin »

Muhamed s.a.v. je totalna suprotnost od kulta ličnosti i radio je sve da se takvo nešto nebi dogodilo , kao što se dogodilo sa Isa. a.s.
pa se u samoj inicijaciji u islam , kaže "svjedočim da nema bogova , samo je Allah (bog) , i svjedočim da je Muhamed rob njegov i poslanik njegov "... Mislim da ne može biti jasnije . To se ponavlja u dnevnim molitvama svaki dan na desetine puta ...o tome je čak i dosta glupo raspravljati, jedino ovako informativno nešto reći ljudima koji vide neki citat o Muhamedu a..s i ne poznaju kontext istoga

Što se tiče kulta ličnosti on je svakako poguban i to se u Kur'anu puno puta spominje kad se iznosi primjer faraona ...
Kult ličnosti je nešto što se stvara od malih nogu , ono svoje JA ti postane idol , a čiji je idol najveći i najbeskrupolozniji on je na vrhu neke piramide ...
bella_ciao

#56 Re: Kult ličnosti

Post by bella_ciao »

Nurudin wrote:Muhamed s.a.v. je totalna suprotnost od kulta ličnosti i radio je sve da se takvo nešto nebi dogodilo , kao što se dogodilo sa Isa. a.s.
pa se u samoj inicijaciji u islam , kaže "svjedočim da nema bogova , samo je Allah (bog) , i svjedočim da je Muhamed rob njegov i poslanik njegov "... Mislim da ne može biti jasnije . To se ponavlja u dnevnim molitvama svaki dan na desetine puta ...o tome je čak i dosta glupo raspravljati, jedino ovako informativno nešto reći ljudima koji vide neki citat o Muhamedu a..s i ne poznaju kontext istoga

Što se tiče kulta ličnosti on je svakako poguban i to se u Kur'anu puno puta spominje kad se iznosi primjer faraona ...
Kult ličnosti je nešto što se stvara od malih nogu , ono svoje JA ti postane idol , a čiji je idol najveći i najbeskrupolozniji on je na vrhu neke piramide ...
Sve to stoji, medjutim stanje na terenu pokazuje drugu sliku, razvio se u u kult licnosti. A to nije tesko vidjeti.
Nurudin

#57 Re: Kult ličnosti

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Ti se stihovi često iz neznanja ili zbog zloće , citiraju
strofa je sasvim dovoljan kontekst.
a da bi govorio o tom duhovnom stanju i gubljenju forme, morao bi sam znati to stanje. a da ga znas, znao bi da rumi nije bio musliman.
Nije dovoljan ako poema ima tri strofe ...
Ja ne znam o tom duhovnom stanju puno, eto ti znaš ....pa mi reci od čega si to ti , jel tvoje mjesto bezmjesno , a ipak imaš IP adresu ?
bella_ciao

#58 Re: Kult ličnosti

Post by bella_ciao »

Obicna definicija pojma 'kult licnosti' s vikipedije:

"Kult ličnosti javno je nekritičko isticanje i obožavanje jedne osobe kao nepogrješivog političkog vođe društvenog napretka.

Kult ličnosti često nalikuje na religiju zamijenujiče obožavanje društva prema „velikim vođi“ države."

Ocigledno da uz ovu definiciju mogu komotno da udju sve monoteisticke religije, Islam i Muhammed naravno.

Dakle nekriticko obozavanje jedne osobe kao nepogrjesivog vodje... o pojmu obozavanje se moze raspravljati, ne mora biti obozavanje u smislu obozavanja boga.
RNG_25

#59 Re: Kult ličnosti

Post by RNG_25 »

Kikibombona wrote:
RNG_25 wrote:
Za tebe da. Za npr. mene, ne. Lični stav, koji ništa ne mijenja.
A zasto za tebe ne?
Mozes li obrazloziti?

Muhamed je kurir koji je ljudima prenio poruku od Boga. Sve sto je uradio nakon prvog kontakta sa Bogom je rezultat bozanskog uticaja. Uradio je tacno ono sto je Bog zelio.

Rumi i drugi stvaraoci su samostalno napravili svako svoje djelo.

Ovo naravno govorim iz perspektive vjernika.
Veličina čovjeka se ne kvantifikuje pisanim djelom koje čovjek napravi. Niti se kvalitet čovjeka, njgova dobrota i dr., time kvantifikuju.

Na primjer, ličnog sam stava da je bilo, ima i bit će mnogo ljudi koji su imali i veći utjecaj na čovječanstvo u odnosu na Muhammeda a.s., poput npr. raznih izumitelja i td. Ali ti ljudi, za mene, nikada neće biti *bolji* ljudi od Muhammeda a.s. Kao što rekoh, ti se ne moraš složiti sa ovim, ali mislim da je jasno kako pisana djela koja je neko ostavio ipak nisu mjerilo kvaliteta čovjeka... kao čovjeka.

A da i ne ulazim u to, osim možda ako baš budeš insistirao, kako ni Rumi ne bi ništa mogao napraviti da nije boga, kako je Muhammedov a.s. trud i zalaganje koliko rezultat utjecaja Allaha, toliko i rezultat njegove ličnosti i izbora, i td.
Iz ateisticke perspektive smatram da je Muhamed lagao ili halucinirao kada je tvrdio da ima kontakt sa Bogom. Stvorio je veliko djelo i zbog toga zasluzuje da se tretira kao jedan od najvecih umova ikada.
Ti možeš smatrati tako. Ja smatram drugačije.
prenosnik

#60 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Nije dovoljan ako poema ima tri strofe ...
Ja ne znam o tom duhovnom stanju puno, eto ti znaš ....pa mi reci od čega si to ti , jel tvoje mjesto bezmjesno , a ipak imaš IP adresu ?
naravno da je dovoljna, u njoj se sadrzana ta poruka odsustva forme koja je ideja citave poeme.

a da razumijes to duhovno stanje, razumio bi i glupavost pitanja o ip adresi...samim takvim pitanjem se legitimises...
prenosnik

#61 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

Nurudin wrote:Muhamed s.a.v. je totalna suprotnost od kulta ličnosti i radio je sve da se takvo nešto nebi dogodilo , kao što se dogodilo sa Isa. a.s.

nije kult licnosti prigovor muhamedu, nego muslimanima. mada im je, kao ucitelj, suptilno u ajetu 39:10, kad ih je nazvao svojim robovima/obozavaocima, stavio do znanja da je svjestan da su ga poceli uzimati za bozanstvo/idola...
Nurudin

#62 Re: Kult ličnosti

Post by Nurudin »

bella_ciao wrote:

Sve to stoji, medjutim stanje na terenu pokazuje drugu sliku, razvio se u u kult licnosti. A to nije tesko vidjeti.
Nisi u pravu ...još jedan dokaz je da se zabranjuje crtanje lika Muhameda a.s. i da su muslimani posebno osjetljivi na to , to znaš. Kult ličnosti mora imati lik svoga vođe ...Tito , Staljin ili bilo tko imaju ogroman broj slika, statua , a Muhamed a.s. nema niti jedne
Kult ličnosti je i kad ne možeš da priznaš da nekad nisi u pravu, da je tvoj stav perfektan gotovo božanski reklo bi se, samo zato što ga je izreklo tvoje Ja ...to je kult ličnosti, svi ljudi imaju svoj vlastiti oltar , kultiviraju sami sebe i prave lažnu sliku u mašti svoga savršenog sebstva
Za to su im uvijek potrebni uzori , pa čak i u religijama si u pravu što se tiče kršćanstva , Isus a.s. je kasnije da bi uopće bio prihvaćen kao poslanik , prvo kultivisan njegov lik i prilagođen tim normama , a kasnije onda proglašen bogom koji se oformio i dobio milijarde svojih kipića , koji su na žalost nova-stara potraga čovjeka za sobom u totalno suprotnom pravcu. Reklo bi se , onako vjerskim riječnikom : nova šejtanova varka...Eh, zato je lijepo naš Efendija Muhamed Mustafa .s.a.v. prvo što je uradio kad se vratio u Mekku , očistio Kabu od svih oblika i kipova i time jasno dao do znanja da je
potraga za Bogom , ili za smislom života, ili za samim sobom ili za Izvorom svijeta ....uglavnom ta potraga je ispravna samo ako u sebi sadrži
čišćenje , a ne kultiviranje neko novo

Istina je ono što hazreti Rumi kaže jer to je potpuno čišćenje čak i od samih naziva, pa i od identifikacije sa tijelom, nacijom, religijom, uopće od identifikacija sa riječima jer Bog se opisati ne može , kao što se ni ljubav ne opisuje nego se doživljava . To se ne uspijeva osim čišćenjem , uzimanje nove forme je varka ali i sama riječ "musliman" je nešto što ne podražava kultivisanje ličnosti već rastakanje , jer znači "predan Bogu"
dakle onaj koji se predao Bogu i On s njime upravlja .
Nurudin

#63 Re: Kult ličnosti

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Nije dovoljan ako poema ima tri strofe ...
naravno da je dovoljna, u njoj se sadrzana ta poruka odsustva forme koja je ideja citave poeme.

a da razumijes to duhovno stanje, razumio bi i glupavost pitanja o ip adresi...samim takvim pitanjem se legitimises...
Pa naravno da je glupavo moja pitanje o IP adresi isto kao što je glupavo tvoje citiranje pomenutih stihova da bi ti dokazao kako on nije musliman . Zato sam te i pitao
Stihovi uopće nisu iz kategorije koja se tiče vjerske pripadnosti

Međutim puno ljudi koji su "spoznali" ultimativnu istinu ili Hakk , čitajući o tome , gube iz vida transcendentnost iste pa miješaju babe i žabe
Tako ja imam poznanika koji se ufurao u kvantnu fiziku i tu priču o njoj , te je njegov stav kako su svi idioti jer kažu da materija postoji , jer to u stvari nije materija već čestice vibrirajućih fotona koji onda stvaraju našu uslovno rečeno iluziju o materiji . Ovo "uslovno" sam ja ubacio , moj poznanik tako to ne kaže :lol: ...za njega materija ne postoji ...samo što eto i dalje ne može da prođe kroz zid . Šta'š takva jaka iluzija :D
prenosnik

#64 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Nisi u pravu ...
kad se vec pozivas na rumija, zar nije on rekao da su svi u pravu?...

zar je slika potrebna za da bi se idolom nazvao neko zbog kog se, samo zato sto je on to radio ili preporucio, nosi brada, zna njena tacna duzina, briju stidna mjesta, jede sa tri prsta, zna kad se desnom nogom gdje ulazi, a kad izlazi, kad lijevom, kako se pozdravljas, iako je taj pozdrav na stranom jeziku, kako se klanja i koliko rekata ima koji namaz (to nema u kur'anu, nego u hadisu)...dakle, nego koga imitiras i nagonis se voljeti vise od sebe i svoje porodice, zato sto si se nafurao da ti treba biti uzor, iako je, prema istom tvom vjerovanju, on naredio kamenovanje bludnika, silovanje ratnih zarobljenica uz ejakulaciju u njih, ubijanje ratnih zarobljenika, licno sjekao ruke i noge, imao seks sa devetogodisnjim djetetom...vrlinu poistovjecujes sa imitiranjem njega...koga, btw. nisi nikad vidio...
prenosnik

#65 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Pa naravno da je glupavo moja pitanje o IP adresi isto kao što je glupavo tvoje citiranje pomenutih stihova da bi ti dokazao kako on nije musliman . Zato sam te i pitao
Stihovi uopće nisu iz kategorije koja se tiče vjerske pripadnosti

Međutim puno ljudi koji su "spoznali" ultimativnu istinu ili Hakk , čitajući o tome , gube iz vida transcendentnost iste pa miješaju babe i žabe
Tako ja imam poznanika koji se ufurao u kvantnu fiziku i tu priču o njoj , te je njegov stav kako su svi idioti jer kažu da materija postoji , jer to u stvari nije materija već čestice vibrirajućih fotona koji onda stvaraju našu uslovno rečeno iluziju o materiji . Ovo "uslovno" sam ja ubacio , moj poznanik tako to ne kaže :lol: ...za njega materija ne postoji ...samo što eto i dalje ne može da prođe kroz zid . Šta'š takva jaka iluzija :D
da, ti ljudi koji su citali o istini su magarci natovareni knjigama ciji sadrzaj prenose, ali ga ne razumiju. i onda dodju u situaciju da brane rumija od njega samog...
asurbanipal

#66 Re: Kult ličnosti

Post by asurbanipal »

prenosnik wrote: nije kult licnosti prigovor muhamedu, nego muslimanima. mada im je, kao ucitelj, suptilno u ajetu 39:10, kad ih je nazvao svojim robovima/obozavaocima, stavio do znanja da je svjestan da su ga poceli uzimati za bozanstvo/idola...

Kur'an nije Muhammedov nego Allahov govor. Prvo nauči osnovne stvari...
prenosnik

#67 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

pa dobro, onda muhamed nije bio suptilni ucitelj, nego je slijepo prenosio allahovu rijec kojom je naredjeno da muhamed vjernike nazove svojim robovima/obozavaocima, sto je i uradio. a posto je allahova rijec istina, to znaci da su muslimani obozavali, kao sto i danas obozavaju, muhameda.
happy?
prenosnik

#68 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

asurbanipal wrote: Kur'an nije Muhammedov nego Allahov govor. Prvo nauči osnovne stvari...
"ne govorim vam ovo sto vam govorim..." :P
asurbanipal

#69 Re: Kult ličnosti

Post by asurbanipal »

prenosnik wrote:pa dobro, onda muhamed nije bio suptilni ucitelj, nego je slijepo prenosio allahovu rijec kojom je naredjeno da muhamed vjernike nazove svojim robovima/obozavaocima, sto je i uradio. a posto je allahova rijec istina, to znaci da su muslimani obozavali, kao sto i danas obozavaju, muhameda.
happy?
Ajet je u imperativnom obliku:

Reci: "O robovi moji koji vjerujete, bojte se Gospodara svoga!"

Ko mu naređuje, kome se obraća, koga da se boje ?

Da je rekao "bojte se mene", mogli bi diskutovati. Ovako, mala ti je fajda... ;-)
Last edited by asurbanipal on 27/12/2014 16:00, edited 1 time in total.
S4mpion

#70 Re: Kult ličnosti

Post by S4mpion »

Kikibombona wrote: Ja smatram da je obozavanje Isusa i Muhameda visestruko nadmasilo obozavanje Boga. Nadmasilo je i obozavanja apostola i ashaba.
Ja ne smatram tako.
Kikibombona wrote: Nekad se stavim u ulogu vjernika i zapitam. Kako voljeti Boga kada ga uopste ne mogu pojmiti. To je kao da volim zrak, skoro pa nemoguce. Stvarnog covjeka i njegove poruke mogu voljeti jer ga mogu zamisliti i sa njim se povezati.
Ali zrak je moguće pojmiti?

Možda isti taj zrak uzimaš zdravo za gotovo, pa i zaboraviš koliko ti koristi, pokušaj bez njega najduže što možeš, možda u konačnici zavoliš zrak.
asurbanipal

#71 Re: Kult ličnosti

Post by asurbanipal »

...
prenosnik

#72 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

asurbanipal,

http://forum.klix.ba/prema-kur-anu-musl ... 32989.html
39:10 Reci: "O robovi moji koji vjerujete, bojte se Gospodara svoga! One koji na ovome svijetu dobra djela budu činili čeka nagrada, a Allahova zemlja je prostrana; samo oni koji budu strpljivi biće bez računa nagrađeni."

39:11 Reci: "Meni se naređuje da se klanjam Allahu, iskreno Mu ispovijedajući vjeru

39:39 Reci: "O narode moj, ti postupaj onako kako postupaš, a i ja ću postupati, pa ćete znati

gore je jasan dokaz da su, i prema kur'anu, muslimani samo obozavatelji idola-muhameda, tj. da slijede, obozavaju i robuju njemu, a ne allahu.

naime, kada god allah muhamedu kaze da nesto kaze i ta naredba je dio kur'anskog teksta, allah mu naredjuje da muhamed govori u prvom licu (sto se vidi u ajetima 39:11, 39:39 i svim drugim kojih je desetine).

u ajetu 39:10 muhamed se obraca vjernicima sa "robovi moji". dakle, on im (ili bog preko njega) stavlja do znanja da su muhameda uzeli za bozanstvo, za idola, da su postali idolopoklonici, sto je jasno i danas kad se vidi kako muslimani imitiraju opis muhameda koji je do njih dosao.

inace, arapska rijec 'abd se prevodi i kao rob i kao obozavatelj.
pa koga drugog, nego gospodara se robovi mogu bojati? a vidis u ajetu i kako muhamed o allahu govori u trecem licu, tj. da je allahova zemlja, a ne "moja" (sto bi bio slucaj da je allah govornik u tom ajetu) zemlja prostrana. iz 39:11 po tvojoj logici slijedi da je allahu naredjeno da se klanja allahu... :lol:

slijep si pored ociju...
asurbanipal

#73 Re: Kult ličnosti

Post by asurbanipal »

prenosnik wrote:
pa koga drugog, nego gospodara se robovi mogu bojati? a vidis u ajetu i kako muhamed o allahu govori u trecem licu, tj. da je allahova zemlja, a ne "moja" (sto bi bio slucaj da je allah govornik u tom ajetu) zemlja prostrana. iz 39:11 po tvojoj logici slijedi da je allahu naredjeno da se klanja allahu... :lol:

slijep si pored ociju...

Ko naređuje ?
prenosnik

#74 Re: Kult ličnosti

Post by prenosnik »

da si bio u vojsci, znao bi da je onaj ko naredjuje-narednik
S4mpion

#75 Re: Kult ličnosti

Post by S4mpion »

Kad smo već kod kulta ličnosti, nenadmašni tvorci istog su bili ateisti kao što je Staljin, Kim Jong Un and family, Musolini...
Post Reply