Koje "sve"? Ja nisam konstatovao da vjerujem "u sve" ili "svemu". Samo da je to pitanje vjere. A šta ja vjerujem, a šta ne - to je drugo.prenosnik wrote:e jos se samo zapitaj kako je tacno doslo do tog da to sve vjerujes...kad sebi das iskren odgovor, zavrsio si...RNG_25 wrote:
Tačno. Ovo je pitanje vjere. Vjerujem da preko Muhammeda a.s. Allah o njemu govori tako kako govori. Kao što je i čitava Objava preko njega a.s. prenešena.
Kult ličnosti
-
RNG_25
#26 Re: Kult ličnosti
-
prenosnik
#27 Re: Kult ličnosti
'abede, abd-rob, obozavatelj...RNG_25 wrote: Šta u Kur'anu piše je druga stvar. Teško mi je povjerovati da piše u Kur'anu da treba obožavati Muhammeda a.s., obzirom da isti nije bog. Ako ti ne bude problem samo navedi broj ajeta i sure o kojem je riječ. A "robovati" =/= obožavati, bez obzira što je u Islamu robovanje Allahu manje-više poistovjećeno sa njegovim obožavanjem.
a nemoj da ti cafir navodi ajete iz "tvoje" knjige...
-
prenosnik
#28 Re: Kult ličnosti
ne moramo ici dalje od tvog vjerovanja u istinitost teksta kur'ana...da kamila izlazi iz kamena, mjesec se rascjepljuje, mravi pricaju sa ljudima, stapovi postaju zmije....RNG_25 wrote:
Koje "sve"? Ja nisam konstatovao da vjerujem "u sve" ili "svemu". Samo da je to pitanje vjere. A šta ja vjerujem, a šta ne - to je drugo.
a tek hadisi, koji je to okean mogucnosti...
zasto bi bogu bilo bitno da ljudi vjeruju u stvari koje nisu osvjedocili, koje su prakticno "nemoguce"?
kao da bog voli lakovjerne fanatike?
-
RNG_25
#29 Re: Kult ličnosti
Opet, ako jedna te ista riječ ima ta dva značenja, da li je nužno značenje "obožavatelj"?prenosnik wrote:'abede, abd-rob, obozavatelj...RNG_25 wrote: Šta u Kur'anu piše je druga stvar. Teško mi je povjerovati da piše u Kur'anu da treba obožavati Muhammeda a.s., obzirom da isti nije bog. Ako ti ne bude problem samo navedi broj ajeta i sure o kojem je riječ. A "robovati" =/= obožavati, bez obzira što je u Islamu robovanje Allahu manje-više poistovjećeno sa njegovim obožavanjem.
Ja ne vidim problem s tim da mi "ćafir", ako to i jesi, navodi ajete. Za tvrdnju je bitno samo je li tačna ili nije. Uostalom, kako ti znaš koja je "moja" knjiga?
-
prenosnik
#30 Re: Kult ličnosti
svejedno je posve da li su robovi (abdovi) ili obozavatelji (abdovi) muhamedu, u kontekstu u kojem dozvoljeno sano robovanje (ibadet) allahu ili obozavanje (ibadet) allaha...RNG_25 wrote:Opet, ako jedna te ista riječ ima ta dva značenja, da li je nužno značenje "obožavatelj"?prenosnik wrote:'abede, abd-rob, obozavatelj...RNG_25 wrote: Šta u Kur'anu piše je druga stvar. Teško mi je povjerovati da piše u Kur'anu da treba obožavati Muhammeda a.s., obzirom da isti nije bog. Ako ti ne bude problem samo navedi broj ajeta i sure o kojem je riječ. A "robovati" =/= obožavati, bez obzira što je u Islamu robovanje Allahu manje-više poistovjećeno sa njegovim obožavanjem.
Ja ne vidim problem s tim da mi "ćafir", ako to i jesi, navodi ajete. Za tvrdnju je bitno samo je li tačna ili nije. Uostalom, kako ti znaš koja je "moja" knjiga?
a tvoja je valjda ta koju se deklarises da slijedis...
-
RNG_25
#31 Re: Kult ličnosti
Ja nisam ustvrdio da vjerujem u istinitost teksta Kur'ana. Kur'an je knjiga. Niti sam ustvrdio da vjerujem u to "da kamila izlazi iz kamena, mjesec se rascjepljuje, mravi pricaju sa ljudima, stapovi postaju zmije...."prenosnik wrote:ne moramo ici dalje od tvog vjerovanja u istinitost teksta kur'ana...da kamila izlazi iz kamena, mjesec se rascjepljuje, mravi pricaju sa ljudima, stapovi postaju zmije....RNG_25 wrote:
Koje "sve"? Ja nisam konstatovao da vjerujem "u sve" ili "svemu". Samo da je to pitanje vjere. A šta ja vjerujem, a šta ne - to je drugo.
a tek hadisi, koji je to okean mogucnosti...
zasto bi bogu bilo bitno da ljudi vjeruju u stvari koje nisu osvjedocili, koje su prakticno "nemoguce"?
kao da bog voli lakovjerne fanatike?
"Praktično nemoguće" je teško tvrditi za nešto, ne ulazeći u prenesena značenja.
A to zašto bi Bogu bilo bitno, ili jeste bitno ovo ili ono, ja u to ne bih da ulazim.
-
RNG_25
#32 Re: Kult ličnosti
Ne mogu dalje te pratiti bez ajeta, žao mi je.prenosnik wrote:svejedno je posve da li su robovi (abdovi) ili obozavatelji (abdovi) muhamedu, u kontekstu u kojem dozvoljeno sano robovanje (ibadet) allahu ili obozavanje (ibadet) allaha...RNG_25 wrote:Opet, ako jedna te ista riječ ima ta dva značenja, da li je nužno značenje "obožavatelj"?prenosnik wrote:'abede, abd-rob, obozavatelj...
a tvoja je valjda ta koju se deklarises da slijedis...
Zar se ja deklarišem da slijedim neku knjigu?
-
bella_ciao
#33 Re: Kult ličnosti
Da kult licnosti postoji u svim monoteistickim pop-religijama, postoji, da to ovi sljedbenici nikad nece priznati i to je fakt. Medjutim sve to ne umanjuje cinjenicu da se baziraju na kultu licnosti, lakse se poistovjetiti sa covjekom nego sa nekim apstraktnim bicem ko sto je bog.
Pogotovo kod muslimana sve vise je evidentan kult licnosti, dobar broj njih nastoji da se potpuno ponasa i izgleda onako kako je poslanik izgledao, poslanikova rijec je uvijek najjaca, nema nista iznad, sto je on rekao to je tako. Vise se na hadise oslanjaju nego na bilo sto. Ku'ran ionako ne razumiju.
A krcsani, pa oni su vec davno zglajzali, cijelo krscanstvo se bazira na kultu licnosti.
Pogotovo kod muslimana sve vise je evidentan kult licnosti, dobar broj njih nastoji da se potpuno ponasa i izgleda onako kako je poslanik izgledao, poslanikova rijec je uvijek najjaca, nema nista iznad, sto je on rekao to je tako. Vise se na hadise oslanjaju nego na bilo sto. Ku'ran ionako ne razumiju.
A krcsani, pa oni su vec davno zglajzali, cijelo krscanstvo se bazira na kultu licnosti.
-
dragonz
#34 Re: Kult ličnosti
Čuj Bog pa da slučajno odabere čovjeka da mu spusti svoje riječi i da preko njega upućuje na pravi put.Kikibombona wrote:Kult licnosti se najcesce vezuje za diktatorske rezime. Mozda je najbolji primjer Staljin i njegova vladavina.
Malo ko spominje kult licnosti koji se kreira oko tvoraca religije, njihovih saradnika i autoriteta (klera) koji predvode pokret/religiju kroz historiju.
Poslanici su nedodirljivi, ideal ljudskosti. Njihovi saradnici su tik iza njih. Ljudi se poslije mogu truditi ali ne i doci na njihov nivo. Sve sto su kroz zivot radili od kada su primili vjeru je savrseno i primjer za buduce generacije vjernika.
Zbog cega je to tako?
Nekad se stavim u ulogu vjernika i zapitam. Kako voljeti Boga kada ga uopste ne mogu pojmiti. To je kao da volim zrak, skoro pa nemoguce. Stvarnog covjeka i njegove poruke mogu voljeti jer ga mogu zamisliti i sa njim se povezati.
Pitam se kakva bi bila buducnost monoteistickih religija da su se poslanici okarakterisali kao obicni ljudi koje je Bog slucajno odabrao da ljudima prenesu poruku i da ih je strogo zabranjeno obozavati i velicati (da im se ni ime ne zna, a kamoli pojedinosti iz zivota). U tom slucaju bi ljubav bila fokusirana iskljucivo na Boga, bez ikakavih posrednika izmedju pojedinca i Boga. Ovako kada neko kaze krscanstvo meni je prva asocijacija Isus i slika o njemu kreirana, a kada neko kaze islam prvo pomislim na Muhameda i mnostvo detalja vezanih za njega.
Ako budeš htio da se interesuješ je li Muhammed s.a.v.s običan čovjek pronađi siru/biografiju njegovu na internetu a imaš i na youtube predavanje o njegovom životu. Meni kada se kaže Isa/Isus a.s. odmah mi dođe na pamte ovo a.s. iza njegovog imena a na spomen Islam meni na um padne namaz jer u namazu je čovjek najbliži Stvoritelju svih svjetova i nema posredništva u njemu.
-
HM 2011
#35 Re: Kult ličnosti
prenosnik wrote:pa i u kur'anu ti pise da muslimani obozavaju muhameda, tj. robuju mu.RNG_25 wrote:Netačno. Nema razloga da iz jednog proizilazi drugo.Kikibombona wrote:Mislim da jedno ukljucuje drugo. Ako nekoga postujes u tolikoj mjeri kao sto muslimani postuju Muhameda, onda ga neminovno i obozavas.
preko tog ajeta si sigurno "preletio"...
Gdje to piše ?
-
dragonz
#36 Re: Kult ličnosti
pročitaj tefsir Kur´an pa ćeš vidjeti da se u njemu spominju ashabi ali ne po imenu i da su pojedini ajeti radi njih objavljivaniKikibombona wrote: Mislim da jedno ukljucuje drugo. Ako nekoga postujes u tolikoj mjeri kao sto muslimani postuju Muhameda, onda ga neminovno i obozavas.
Pa u tome je stvar M_l
Islam je previse vezan za Muhameda, za njegove prve sljedbenike, za Arabijski poluotok i BI, za arapske obicaje itd. Glorificiraju se iskljucivo ti ljudi. Nigdje u Kuranu ni Stefana, Agbunkabea, Maksima, Li Minga i drugih. Kuran je knjiga lokalnog karaktera i posluzila je da glorifikuje utemeljitelje islama i promotore arapske kulture.
Sa ovakvim opisom Muhamed poprima obrise bozanstva. Alah mu se direktno obraca i govori da je najljepse cudi.
Sta je sa ashabima koje je Muhamed nahvalio, u mnogim slucajevima uporedio sa sobom.
Da li su Osman, ibn Velid i Ebu Bekr (prvi mi pali na pamet) ideal kojem muslimani trebaju teziti i kojeg nikada nece moci dostici?
Kako bi ti odgovorila na ovo pitanje M_l?
-
dragonz
#37 Re: Kult ličnosti
Kikibombona wrote:
Ako je Muhamed iskljucivo prenosio ono sto je Bog rekao njemu, za mene je Dzelaludin Rumi milion puta veci covjek od njega. Muhamed je obicni prenosnik a Rumi stvaraoc koji je zaduzio covjecanstvo.
Nisi ti razumio njega jer njemu je Islam bio inspiracija a ne dunjalučke potrebe.
- kritichar
#38 Re: Kult ličnosti
Kad je u pitanju islam i odnos muslimana prema Muhamedu a.s., to se ne može nazvati kultom, niti idolom, tu je islam veoma strog, taj nivo obožavanja je jedino rezervisan za Boga, a Poslanik je uzor i on se poštuje kao takav, ko pređe tu granicu, pa makar i prema najodabranijem ljudskom biću, Muhammedu a.s., izlazi iz vjere, jer je to najveći od grijeha, pripisivanje druga Bogu i stavljanje u istu ravan nekoga sa Bogom.
Nakon smrti Muhameda a.s., Ebu Bekr (najbliži od njegovih drugova i 1. halifa muslimana) došao je u džamiju i obratio se ljudima: "Narode! Svi vi, koji vjerujete u Muhammeda, znajte — Muhammed je umro! I svi vi koji vjerujete Allaha, znajte, da je Allah vječan!" A onda je izgovorio riječi Kur'ana Časnog:
"Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili?"
Nakon smrti Muhameda a.s., Ebu Bekr (najbliži od njegovih drugova i 1. halifa muslimana) došao je u džamiju i obratio se ljudima: "Narode! Svi vi, koji vjerujete u Muhammeda, znajte — Muhammed je umro! I svi vi koji vjerujete Allaha, znajte, da je Allah vječan!" A onda je izgovorio riječi Kur'ana Časnog:
"Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili?"
-
bella_ciao
#39 Re: Kult ličnosti
Kako ne moze, moze se nazvati bas tako, kultom licnosti. Po svim definicijama termina, to sto to nekom smeta i bode mu oci je druga stvar.kritichar wrote:Kad je u pitanju islam i odnos muslimana prema Muhamedu a.s., to se ne može nazvati kultom, niti idolom, tu je islam veoma strog, taj nivo obožavanja je jedino rezervisan za Boga, a Poslanik je uzor i on se poštuje kao takav, ko pređe tu granicu, pa makar i prema najodabranijem ljudskom biću, Muhammedu a.s., izlazi iz vjere, jer je to najveći od grijeha, pripisivanje druga Bogu i stavljanje u istu ravan nekoga sa Bogom.
-
bella_ciao
#40 Re: Kult ličnosti
Govorim o onom stvarnom stanju, onom sto postoji, realno je, pristuno je, prakticira se, govorim o ponasanju vjernika i njihovim stavovima. To sto pise u knjigama ionako malo veze ima sa stvarnim stanjem. Dakle kult licnosti 1/1
- kritichar
#41 Re: Kult ličnosti
vi nevjernici to možete nazivati kako hoćete, i mi vas zovemo nevjernicimabella_ciao wrote: Kako ne moze, moze se nazvati bas tako, kultom licnosti. Po svim definicijama termina, to sto to nekom smeta i bode mu oci je druga stvar.
-
bella_ciao
#42 Re: Kult ličnosti
Ma zovi ti mene kako hoces, ja nemam problema s tim. Ti si taj koji ima problem s tim da sebe vidi onako kakav je. Vjeciti problem religioznih ljudi racionalno razmisljanje i vjera im nikako ne idu zajednokritichar wrote:vi nevjernici to možete nazivati kako hoćete, i mi vas zovemo nevjernicimabella_ciao wrote: Kako ne moze, moze se nazvati bas tako, kultom licnosti. Po svim definicijama termina, to sto to nekom smeta i bode mu oci je druga stvar.
A ovo nema veze s tim jesam li ja vjernik il nisam
- kritichar
#43 Re: Kult ličnosti
ako si ti ta koja mene vidi u pravom svjetlu, onda sam i ja taj koji tebe vidi u pravom svjetlubella_ciao wrote:Ma zovi ti mene kako hoces, ja nemam problema s tim. Ti si taj koji ima problem s tim da sebe vidi onako kakav je. Vjeciti problem religioznih ljudi racionalno razmisljanje i vjera im nikako ne idu zajednokritichar wrote:vi nevjernici to možete nazivati kako hoćete, i mi vas zovemo nevjernicimabella_ciao wrote: Kako ne moze, moze se nazvati bas tako, kultom licnosti. Po svim definicijama termina, to sto to nekom smeta i bode mu oci je druga stvar.
A ovo nema veze s tim jesam li ja vjernik il nisam
-
bella_ciao
#44 Re: Kult ličnosti
Ma sad pricas gluposti, veze to vise s ovim o kultu licnosti nema, ocekivano doduse. Religionisti su razvili nenadjebive mehnaizme odbrane, ko bi se s tim smarao
- kritichar
#45 Re: Kult ličnosti
ko vas tjera da otvarate ovakve teme, nosite se više sa vašim prosvjetljenjima, kome treba vaša silna pamet
- Kikibombona
#46 Re: Kult ličnosti
A zasto za tebe ne?RNG_25 wrote:
Za tebe da. Za npr. mene, ne. Lični stav, koji ništa ne mijenja.
Mozes li obrazloziti?
Muhamed je kurir koji je ljudima prenio poruku od Boga. Sve sto je uradio nakon prvog kontakta sa Bogom je rezultat bozanskog uticaja. Uradio je tacno ono sto je Bog zelio.
Rumi i drugi stvaraoci su samostalno napravili svako svoje djelo.
Ovo naravno govorim iz perspektive vjernika.
Iz ateisticke perspektive smatram da je Muhamed lagao ili halucinirao kada je tvrdio da ima kontakt sa Bogom. Stvorio je veliko djelo i zbog toga zasluzuje da se tretira kao jedan od najvecih umova ikada.
- kritichar
#47 Re: Kult ličnosti
Da nije bilo islama i Muhameda a.s. ne bi bilo ni Rumija
Na zapadu Rumi ima dosta "obožavaoca", koji upravo pokušavaju da njegove stihove odvoje od islama, ako bi se to uradilo onda ne ostaje ništa, to je nastalo zbog islama, on upravo piše o ljubavi prema Bogu
i da njega sad možete pitati, isto bi vam rekao.
Na zapadu Rumi ima dosta "obožavaoca", koji upravo pokušavaju da njegove stihove odvoje od islama, ako bi se to uradilo onda ne ostaje ništa, to je nastalo zbog islama, on upravo piše o ljubavi prema Bogu
-
prenosnik
#48 Re: Kult ličnosti
vec je rekao...kritichar wrote:Da nije bilo islama i Muhameda a.s. ne bi bilo ni Rumija
“What can I do, Muslims? I do not know myself.
I am neither Christian nor Jew, neither Magian nor Muslim,
I am not from east or west, not from land or sea,
not from the shafts of nature nor from the spheres of the firmament,
not of the earth, not of water, not of air, not of fire.
- Kikibombona
#49 Re: Kult ličnosti
Ma vidi, Rumi je genijalac. Da nije islama pronasao bi inspiraciju u necemu drugom.kritichar wrote:Da nije bilo islama i Muhameda a.s. ne bi bilo ni Rumija
To je isto da kazes da ne bi bilo Mese Selimovica da nije komunizma ili neke druge ideologije. Bilo bi, samo bi opus mozda bio drugaciji.
Muhamed je kurir. To sto je on napravio nakon prvog kontakta sa Bogom mogao je napraviti bilo ko.
Rumi i drugi su sami stvorili. Razlika je ogromna.
- kritichar
#50 Re: Kult ličnosti
Nije on za svakoga da ga čita, ako se tako doslovno shvata, mada da je pretjerivo, jeste, ali opet, bez islama on ne bi bio to što jesteprenosnik wrote:vec je rekao...kritichar wrote:Da nije bilo islama i Muhameda a.s. ne bi bilo ni Rumija
“What can I do, Muslims? I do not know myself.
I am neither Christian nor Jew, neither Magian nor Muslim,
I am not from east or west, not from land or sea,
not from the shafts of nature nor from the spheres of the firmament,
not of the earth, not of water, not of air, not of fire.
Šta da činim, muslimani? Samog sebe više ne znam,
nit' sam židov nit' kršćanin, nit' štujem vatru nit' sam musliman
Nit' sam istoka niti sa zapada, nisam s kopna, nisam s mora,
sa ovog svijeta sigurno nisam, a nebeske sfere nisu mi stan
Nisam od zemlje, nisam od vode, nisam od vatre, nisam od zraka,
nisam nebeski, zemaljski nisam, postojim a k'o da i ne bivam
Iz Indije nisam, nisam iz Kine, niti sam iz Bagdada niti Saksina,
nisam iz kraljevstva iračkoga, a dom mi nije ni Horasan
Ni s ovog ni s onog nisam svijeta, nisam iz Vrta, nisam iz Ognja,
nisam od Adema, nisam od Have, moj nije Firdevs niti Ridvan
Bezmjernost je moje mjesto, neoznačenost moj je znak,
šta će mi tijelo, šta li duša, Duši svih duša sam pokoran