Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Vjecita_zavrzlama

#901 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Vjecita_zavrzlama »

MehmedPasaMoric wrote: 02/06/2025 08:12 Bacanje kamena s ramena na Bajram mi pomalo mirise na novotariju, ne znam kakav je stav uvazenih daiija :oops:
Sve to ok ali gologlave nepropisno obucene zene stp nam dovode da nas zabavljaju :D
Vjecita_zavrzlama

#902 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Mostar, zbog tih mutnih poslova i mutnijih interesa, tako ne zna koliko ima turista, ne zarađuje od Staroga mosta ništa jer interesi ne žele da grad preuzme most nego da se na njemu skače onako kako misle oni koji dirigiraju lokal-patriotizmom i patriotizmom za neke više razine.

Mostar svoju nemoć vješto skriva. Tako je prikriveno i to da su izgubljena sva pravila koja vrijede u ostatku grada, kantona, entiteta i države pa se šuti da je fetva Islamske zajednice nadvisila sve zakone.

Proglašenom fetvom, vjerska je zajednica osvojila prostor na Starom mostu, izbacila korisnika na ulicu i odlučila kako će suvenirnica tik uz Stari most sada biti mjesto molitve.

Nije odzvonila državom vijest da je nekoliko desetaka ljudi, uz vjerske vođe i samoproglašene lidere i uz krupne, opasne likove, koje pamte policijske arhive, izvršilo otimačinu u sred dana pozivajući se na izdanu fetvu.

Bez ulaska u to tko polaže pravo na spomenuti prostor, neshvatljivo je da bez sudskog naloga, bez valjane dokumentacije o deložaciji, svega onoga što bi u jednoj uređenoj državi za koju uričemo bilo normalno, netko fetvom preuzima stvari u svoje ruke.

Pitanje je, dok grad, policija, entitet, država i silne međunarodne kuknjalice šute, tko je i što je sljedeć

https://klix.ba/drzava-pala-u-mostaru ... s46vRyfQlA
Tvrtko II Kotromanić

#903 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

povedi proteste
DaysleepeR

#904 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by DaysleepeR »

Vjecita_zavrzlama wrote: 02/06/2025 07:31 Jel ovo sto organizuju po islamu? :S :mrgreen: :mrgreen:

Image
Mora da je bio pravo dobar teferič 1994-e i 1995-e.
Vjecita_zavrzlama

#905 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Tvrtko II Kotromanić wrote: 08/09/2025 11:51 povedi proteste
Odnjet ce vrag salu jer se IZ previse osilila pa cemo onda protestirat kada vidimo dvije IZ
Tvrtko II Kotromanić

#906 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/09/2025 12:22
Od hwt ce vrag salu jer se IZ previse osilila pa cemo onda protestirat kada vidimo dvije IZ
iskreno ni mene ni IZ niti bilo koga ne tangiraju mnogo neki protesti po Malmeu
Vjecita_zavrzlama

#907 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Tvrtko II Kotromanić wrote: 08/09/2025 12:28
Od hwt ce vrag salu jer se IZ previse osilila pa cemo onda protestirat kada vidimo dvije IZ
Vise istomisljenika imam u Bosni, to me uvijek radovalo.Znas dobro sta donosi radikalizacija :D

A to da IZ ne tangira to znam, zato kazem odnjet ce vrag salu.
Tvrtko II Kotromanić

#908 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/09/2025 12:42

Vise istomisljenika imam u Bosni, to me uvijek radovalo.Znas dobro sta donosi radikalizacija :D

tebi ni iz dzepa ni u dzep
osim ako te ko ne placa da postavljas HZHB propagandu ovdje jos pritom stavljas kao link sa klixa
Vjecita_zavrzlama

#909 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Tvrtko II Kotromanić wrote: 08/09/2025 12:52

osim ako te ko ne placa da postavljas HZHB propagandu ovdje jos pritom stavljas kao link sa klixa
Cekaj, jel laz ono sto pise? Koliko znam sam imam se oglasio protiv ovog dogadja sto je Iz priredila

A ono za klix automatski dodje jer ne daju da se valjda reklamira tekst
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 08/09/2025 12:58, edited 2 times in total.
Tvrtko II Kotromanić

#910 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Vjecita_zavrzlama wrote: 08/09/2025 12:55

Cekaj, jel laz ono sto pise? Koliko znam sam imam se oglasio protiv ovog dogadja sto je Iz priredila

nemam pojma
nek se mostarci jave
canvra888

#911 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by canvra888 »

Dijasporaš o BiH, vol. 54. I šta kaže još, više istomišljenika ima u BiH, a on svega 30-ak dana prisutan u BiH :lol:
Vjecita_zavrzlama

#912 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

canvra888 wrote: 08/09/2025 18:21 Dijasporaš o BiH, vol. 54. I šta kaže još, više istomišljenika ima u BiH, a on svega 30-ak dana prisutan u BiH :lol:
Bas bi volio da je tako? Zar ne :D
canvra888

#913 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by canvra888 »

Nastavi vjerovati u svoje deluzije, samo ti je to preostalo.
Vjecita_zavrzlama

#914 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Tvrtko II Kotromanić wrote: 08/09/2025 12:57
Vjecita_zavrzlama wrote: 08/09/2025 12:55

nemam pojma
nek se mostarci jave
Evo Salih efendija colakovic je mostarac:

Treba li nam još jedan „Inat Mesdžid“?

Nisam se mislio oglašavati na svojoj stranici ovim povodom, međutim, u nekom smislu, bio sam prisiljen da ovo uradim. Naime, jučer sam o svom stavu povodom događanja na sultan Selimovom mesdžidu 29 avgusta, obavijestio nekolike medijske kuće u Mostaru, ali mi ni jedna od njih nije objavila informaciju! To dokazuje da su i naše društvene mreže dobro „ umrežene“ i da za njih postoji samo jedna strana i jedna istina! Uvijek sam zagovarao da u bilo kom nesporazumu treba saslušati sve strane, da bi došli do prave istine i korektnog riješenja. U ovom slučaju, zainteresirane strane su: Islamska zajednica, grad Mostar i korisnik prostora na Starom Mostu.

Islamska zajednica ističe svoje pravo vlasništva nad ovim objektom. Tu tvrdnju bazira na tome da se ovaj objekat tretira kao „vekuf sultan Selima“ , mada naš poznati historičar, Hivzija Hasandedić, u svojoj knjizi „ Spomenici kulture turskog doba u Mostaru“ koja je izišla u izdanju Islamskog kulturnog centra u Mostaru, 2005-e godine, na strani 64 tvrdi da je mesdžid na Starom mostu „služio prvenstveno kao bogomolja vojnicima koji su stražarili na kulama oko Starog mosta“. Isto tako, na str. 65 navedene knjige tvrdi da „ovaj mesdžid nije imao nikakvog vakifa nego se izdržavao od sredstava koja je dobijao od države“. Iz argumenata kojima raspolažemo iz posljednjih stotinu godina, adaptacije i opravke vršila je isključivo država, a nikada Islamska zajednica!

Vezano za prava grada Mostara nad ovim objektom, u argumentima se ističe, da je ovaj objekat na Starom mostu „u posjedu grada Mostara“, da je dio kulturnog naslijeđa naše Države i da je kao takav pod njenom zaštitom, da je dio kulturno-turističkog mozaika, - dragulj grada na Neretvi. Znači, i grad Mostar, i Država BiH, imaju svoje obaveze, i prava, prema ovom objektu.

Konačno, tu je i korisnik ovoga objekta u trajanju od 22 godine. Za to vrijeme on je čuvao ovaj objekat i ulagao svoja vlastita sredstva za njegovo održavanja i unaprijeđivanje. Znam da je u vremenu Korone, kad nije bilo nikakvog posla niti zarade, spavao u tom objektu i čuvao ga. On je od strane neidentifikovanih individua koji nisu dio nikakvih državnih institutcija, lica iz Islamske zajednice, i policije (!), bez ikakvih sudskih i pravnih naloga, nasilno izbačen iz toga objekta! Već treću noć, što su registrovale i filmske kamere, njegova imovina se bukvalno pljačka i iznosi iz objekta! Korisnik prostora, isto kao i vlasnik prostora, imaju decidno definisana prava po Zakonu koja štite privatnu i javnu imovinu protiv ovakvog vida otimačine.

I sam sam, neposredno pred Džum'a namaz, kada se desio ovaj upad u mesdžid, došao na lice mjesta. Zatekao sam dva nekadašnja svoja učenika iz Medrese, Dinu Maksumića i Dževad Gološa. Bili su u ahmedijama(!), okruženi velikim brojem gore pomenutih individua koje nisu dio državnih organa što je evidentno iz njihovih fizičkih pojava (odsustvo uniformi, tetovaže itd.). Očigledno je bilo da su ove individue bile spremni na sve, uključujući i fizičko nasilje. Ipak, nazvao sam Selam i svoje nekadašnje učenike upitao: „ Šta ćete vi sad ovdje? Zar ti, Dino ef. nisi hatib u glavnoj, Karađozbegovoj džamiji? Zar ti Dževad ef. nisi hatib u Tabačica džamiji? Što ćete vi, u ovo doba, ovdje? Dino Maksumić je mahao nekim papirima i reče mi: „Ovo su potpisi Reis uleme, Husein ef. Kavazovića, mostarskog muftije, Salem ef.Dedovića i Fetva-Emina iz Sarajeva, da mi danas ovdje klanjamo Džum'a namaz.“
Odgovorio sam im: „Ja sam, mnogo prije nego što ste vi rođeni, kao student bagdadskog Univerziteta, Komunistima ovdje u Mostaru, u oči rekao, da bi se ovaj objekat trebao izuzeti iz državnog posjeda. Trebalo je imati kuraži, u to vrijeme, pa im to reći, a ja sam im to rekao. Nisam iza sebe imao ni „tjelohranitelja“ ni policije. Evo, ja bih vas danas pomogao u vašoj namjeri, ali zbog načina na koji to radite i „metoda“ koje koristite, ja vam neću pomoći, jer, ja sam protiv toga. Možda ja Reis ulemu, Husein ef. Kavazovića, muftiju, Salem ef. Dedovića, Fetvi-Emina, obzirom na pozicije koje zauzimaju, uvažavam više nego vi, ali ovo što vi radite, mogu obaviti samo organi Suda i Države. I vi bi trebali da znate da, u ovom sekularnom društvu u kojem živimo, ni jedna vjerska instanca, pa ni naša Islamska zajednica, ne može biti iznad Suda i Države i provoditi samovolju. Ovo što radite je Sramota i bruka za Islam na ovim prostorima.“

Bojim se, da ćemo ovakvim našim postupcima, objekat koji je podignut sa časnim namjerama, pretvoriti u objekat smutnje i razdora- INAT MESDŽIDOM, a to, posebno u ovom trenutku, nije dobro, kako za Bošnjake-muslimane, tako i sve građane ove Države.
Zar nam nije dovoljan slučaj iz vremena Poslanika s.a.v.s. i Ashaba? U njihovom vremenu bila je sagradjena velika džamija iza čije je izgradnje bila prikrivena namjera razdora u tadašnjoj islamskoj zajednici. Muhammed a.s. je, nakon što je saznao za te namjere, naredio Ashabima da je do temelja poruše i to su učinili, početkom oktobra 630-e godine.
Treba li nam danas INAT MESDŽID ?

Salih Čolaković
Mostar, 01. Sept. 2025
klikerusa

#916 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by klikerusa »

Predizborna kampanja za reisa se zahuktava Image
https://www.photo-pick.com/online/7rLtB4da.link
mishic

#917 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by mishic »

Islamska zajednica BiH - širok je pojam i čini je ogroman broj članova. Pored onoga što vezuje i ujedinjuje te članove IZ niz je različitosti socijalnog, obrazovnog, regionalnog, običajnog i drugih različitosti ali iznad svega to je zajednica o kojoj, po inerciji, ljudi misle, govore i žele da njome upravljaju.

To "skeniranje" IZ je od jednih sa otvorenom neprijateljskom tendencijom i željom da se ona ruši i njena snaga umanji jer su duboko svjesni da IZ decenijama predstavlja kohezivno bošnjačko tkivo kome nema ravnoga.

Drugi, tzv. "internet ulema" podmuklo, kao iznutra, a u stvari sa dubokim džahilijetom, ličnim interesima i sa kvazi titulama ruše IZ a uopšte nisu svjesni šta je IZ i koji je njen značaj i uloga. Oni samim tim, zapravo, sve kažu o sebi, o svom "ilumu" i "titulama" dok sistematski ruše IZ, zbunjuju ogroman broj građana koji nasjedaju na njihovu fitnu i time čine veliko zlo ne samo IZ i Islamu, nego i Bošnjacima i Bosni i Hercegovini.

Jedan od najnovijih primjera je i ovaj:

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/47 ... narod.html

A sve o dotičnoj osobi kaže i ovaj isječak iz njegove fitne:

"No, Ljakić istovremeno u drugoj objavi poziva da se zekat i sadekatul-fitr predaju u vehabijska "Udruženja građana", jer, kako navodi, "udruženja imaju velike poteškoće oko finasiranja davetskih aktivnosti, plaćanja režije i ostalih troškova".

Dakle, Ljakiću nije cilj da zekat na kraju završi kod siromašnih (iako se na to poziva kada osporava pravo ubiranja Islamskoj zajednici), već da se osiguraju sredstva za finansiranje vehabijskih udruženja i oslabi i na kraju uništi Islamska zajednica BiH."

A ovakvih primjera i slučajeva je na hiljade i što je najgore ogroman broj mladih ljudi nasjeda, vjeruje i slijedi ovakvu "internet ulemu".
banjaluka078

#918 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by banjaluka078 »

E, čuj naslova "kuda ide...". Ide na sud! Bar u BL i okolini.

Evo, današnja vijest: https://atvbl.rs/lat/vijesti/hronika/sl ... km/2261948

Nedavno u Prijedoru: https://www.klix.ba/vijesti/bih/podignu ... /260312041

I još jedan proces u najavi iz BL u predmetu kriminalne prodaje 118 dunuma vakufske zemlje u Trnu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#919 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Truba »

islamska-zajednica-u-bih-ne-planiramo-tevhid-i-hatmu-povodom-smrti-ajatolaha-hamneija

https://avaz.ba/vijesti/bih/1034333/isl ... a-hamneija

i nije smrt nego ubojstvo egzekucija bez ikakve presude nekog suda

a za egipatskof mursija su mogli klanjati dzenaze u odsustvu

molim elaborat zašto ne jednom a zašto da drugom "predsjedniku"
canvra888

#920 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by canvra888 »

Truba wrote: 08/04/2026 23:36 islamska-zajednica-u-bih-ne-planiramo-tevhid-i-hatmu-povodom-smrti-ajatolaha-hamneija

https://avaz.ba/vijesti/bih/1034333/isl ... a-hamneija

i nije smrt nego ubojstvo egzekucija bez ikakve presude nekog suda

a za egipatskof mursija su mogli klanjati dzenaze u odsustvu

Vrlo moguće zato što je Mursi bio sunnija, a Hamnei šiija, a to je ogromna razlika.
Truba

#921 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Truba »

Sija kojemu nije zabranjen hadz u sveta mjesta
Je musliman
Danguba

#922 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Danguba »

Truba wrote: 08/04/2026 23:36

Vrlo jednostavno, ti se pomolis za nekoga a za drugoga neces.
Koga cijenis po nekom osnovu ti mu odas pocast a ne svakome.
Truba

#923 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Truba »

https://www.nedjelja.ba/hr/nek-se-zna/s ... -bih/39438

Šest i više pitanja Islamskoj zajednici BiH

Nakon godišnjega „TradeFesta“ održanoga u Zagrebu 24. i 25. travnja, i onako napeta politička scena u BiH koja iščekuje Opće izbore, dodatno se uzburkala. Tomu doprinose i pojedinci iz različitih područja. Istup Islamske zajednice u BiH otvara pitanja na koja valja tražiti odgovor.

Pitanje prvo: memorandum?

U izjavi se spominje kako IZ-a BiH u „potpunosti odbacuje ideje memoranduma o etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine“, koja je podsjetila „na opasne memorandume SANU-a i druge planove o etničkoj dominaciji“ u dijelovima BiH.

S kojim pokrićem i s kojom se nakanom jedan panel u okviru jedne manifestacije iz domena civilnoga društva, koja ni u tragovima nema doseg ni važnost akademije znanosti i umjetnosti, dovodi u vezu s poznatim dokumentom od kojega je poteklo ratno ludilo na prostorima bivše Jugoslavije?
Post Reply