Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
Ninoz
Posts: 240
Joined: 30/08/2009 12:43

Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by Ninoz » 15/08/2011 15:19

Ovako, imam Logosoftov xdsl Beta 6mgbita, imam wireless router DLINK DI 624 + (nemam driver za njega). Kako da spojim sve ? Pokusao sam na neki nacin koji sam vidio na youtube, ali ne radi, laptop pronadje konekciju, konektuje se ali pise no internet acces. :D


dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by dragan.s » 15/08/2011 15:57

Ovdje imaš uputstvo na engleskom: ftp://ftp.dlink.com/Gateway/di624/Manua ... 292005.zip, a ovdje imaš emulator: http://support.dlink.com/emulators/di624/h_wan.html

Drajver ti nikakav ne treba. Pozadi imaš 4 + 1 LAN port-ova. U ovaj koji je malo odvojen ide mrežni kabl iz ADSL modema. U ostala 4 idu računari u mreži.
Spoji laptop mrežnim kablom u jedan od ova 4 porta i sačekaj da dobije adresu. Onda ideš u Internet Explorer (ili Firefox) i kucaš adresu uređaja http://192.168.0.50/ . Ako nije mijenjano to je po deafult-u.
Username: admin, password ništa (prazno ostaviš).
I onda uđeš u ovo kao na emulatoru.http://support.dlink.com/emulators/di624/h_wan.html

Najlakše ti je pokreniti wizard, popuniti sve što treba, sačekati da se uređaj restartuje i to je to.

Ninoz
Posts: 240
Joined: 30/08/2009 12:43

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by Ninoz » 15/08/2011 16:48

kada spojim pc sa routerom i router sa modemom, ne dobijem svoju adsl vezu.Dobijem je tek kada s jos 1 kablom spojim router i modem :/ tada mogu da pronadjem wireless vezu i sa mobitelom i sa laptopom i mogu da se konektujem, ali ne mogu da otvaram stranice. i u wizardu, za router, da li moram unijeti u jednoj tacki svoje logosoft podatke ?

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by dragan.s » 15/08/2011 17:00

Ninoz wrote:kada spojim pc sa routerom i router sa modemom, ne dobijem svoju adsl vezu.Dobijem je tek kada s jos 1 kablom spojim router i modem :/ tada mogu da pronadjem wireless vezu i sa mobitelom i sa laptopom i mogu da se konektujem, ali ne mogu da otvaram stranice. i u wizardu, za router, da li moram unijeti u jednoj tacki svoje logosoft podatke ?


Da li inače pokrećeš neku konekciju sa računara kada se spajaš ne internet? Mislim bez rutera.
Ako pokrećeš tada trebaš u wizardu odabrati pppoe i upisati te podatke. A ako ne pokrećeš (samo utakneš kabl), onda u wizardu odabereš "Dinamic IP addres".
Vrlo je važno da mrežni kabl iz ADSL modema spojiš na ruteru u ovaj odvojeni LAN port (zadnji do napajanja).
I dobro bi bilo da se konsultuješ sa podrškom od tvog provajdera. Možda će im trebati MAC adresa tvog rutera.

Ninoz
Posts: 240
Joined: 30/08/2009 12:43

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by Ninoz » 15/08/2011 17:05

spojeno je upravo tako, i upisao sam podatke svog provajdera i odabrao PPOe, a zvao sam njih kazu da oni nista ne moraju uraditi vec da je do mene :/

Ninoz
Posts: 240
Joined: 30/08/2009 12:43

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by Ninoz » 15/08/2011 17:10

ii na emulatoru nikako ne mogu da WAN konektujem stalno pise PPOe connecting...

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by dragan.s » 15/08/2011 17:12

Ninoz wrote:ii na emulatoru nikako ne mogu da WAN konektujem stalno pise PPOe connecting...

Na emulatoru i ne možeš ništa, to je samo za testiranje. Ne znam onda, odnesi do nekog servisa da ti provjere uređaj.

uvjekpospan
Posts: 116
Joined: 25/10/2010 00:29

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by uvjekpospan » 15/08/2011 17:12

Iz ADSL modema kabl ide u WAN port ROUTERa. Iz LAN porta ROUTERa kabl ide u PC/Laptop. Ako imas TRIO paket, pazi da ides iz porta 3 ili 4 sa ADSL modema.

Konfiguracija routera: WIZARD

Set Password (NIJE PASSWORD ZA WIRELESS VEC ZA PRISTUP ROUTERU).
Obavezno prmjeni i upisi na dnu routera ili negdje drugo. - NEXT

Choose Time Zone
Nije bitno.. NEXT

Select Internet Connection Type (WAN)
Odaberi PPPoE - NEXT

Set PPPoE
Upisi username koji si dobio od Logosofta i password. Service name ostavi prazno - NEXT

Set 802.11g Wireless LAN Connection (konfiguracija wirelssa)
Upisi SSID (to ce ti biti naziv mreze)
Channel nije bitan - NEXT

SSet 802.11g Wireless LAN Connection
Odaberi WAP2 ako imas i upisi koji ce ti password biti za WIRELESS

Zadnji korak: RESTART.

User avatar
thekupus
Posts: 3977
Joined: 25/06/2011 22:38
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by thekupus » 15/08/2011 17:15

imam i ja jedno pitanje...hocu da citav sprat (dva stana) povezem jednim wireless routerom, ali cini mi se da nema dovoljno jakog da dobaci od jednog stana do drugog (tako da ne moram imati 2 prikljucka za 2 razlicita stana)

zna li neko da li postoje jaci routeri i koja je cijena, otprilike?

uvjekpospan
Posts: 116
Joined: 25/10/2010 00:29

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by uvjekpospan » 15/08/2011 17:19

Ako ne bude radilo: Pristupi opet routeru i idi na status pa copy ovdje sta ti pise za LAN i WAN.

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by dragan.s » 15/08/2011 17:19

thekupus wrote:imam i ja jedno pitanje...hocu da citav sprat (dva stana) povezem jednim wireless routerom, ali cini mi se da nema dovoljno jakog da dobaci od jednog stana do drugog (tako da ne moram imati 2 prikljucka za 2 razlicita stana)

zna li neko da li postoje jaci routeri i koja je cijena, otprilike?

Snaga wireless-a je zakonom ograničena pa wireless ruteri veće jačine i nisu dozvoljeni.
Ono što sam ja najjače vidio su TP-LINK uređaji koji imaju oznaku "eXtended Range (XR)". Bar su 20% jači od ostalih. Cijena im je negdje oko 70-80KM u BiH.

Ninoz
Posts: 240
Joined: 30/08/2009 12:43

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by Ninoz » 15/08/2011 17:23

radiii sve :D

uvjekpospan
Posts: 116
Joined: 25/10/2010 00:29

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by uvjekpospan » 15/08/2011 17:24

thekupus wrote:imam i ja jedno pitanje...hocu da citav sprat (dva stana) povezem jednim wireless routerom, ali cini mi se da nema dovoljno jakog da dobaci od jednog stana do drugog (tako da ne moram imati 2 prikljucka za 2 razlicita stana)

zna li neko da li postoje jaci routeri i koja je cijena, otprilike?

Moras kupiti malo kvalitetni router. Recimo D-LINK DIR-655 (230KM) ili WRT54G (130KM). Mislim da sa ovim routerima nebi trebao imati problema. Ali ima i boljih. Probaj posuditi od nekog pa testiraj. Puno ti je bitnije kako ces pozicionirati taj router. Pokusaj da bude na sredini, izmedju ta dva stana.

Ninoz
Posts: 240
Joined: 30/08/2009 12:43

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by Ninoz » 15/08/2011 20:19

a imam pitanje, da li postoji mogucnost da drugu antenu stavim na router, posto mi signal ne pokriva drugi stan ? ako psotoji, gdje mogu kupiti antenu i koliko kosta ?

Ninoz
Posts: 240
Joined: 30/08/2009 12:43

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by Ninoz » 15/08/2011 21:23

Da li ovaj Dlink DI624+ ima snage da dobaci do drugog stana na isotm spratu :D

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by dragan.s » 15/08/2011 21:38

Teško je reći bez da se isproba. Imao sam situacije gdje ni ovaj WRT54G nije mogao dobaciti 10 metara jer je između bio noseći zid pun armature. A u nekim drugim situacijama signal je prolazio i kroz 3 sprata. Nema pravila već sve zavisi od situacije.
Imaš kupiti malo jačih antena, ali je pitanje da li bi ti to pomoglo.

Ninoz
Posts: 240
Joined: 30/08/2009 12:43

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by Ninoz » 15/08/2011 21:46

Koliko kostaju ? :D

Ninoz
Posts: 240
Joined: 30/08/2009 12:43

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by Ninoz » 15/08/2011 21:48

i hvala za pomoc :)

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: Kucni wireless, pomoc potrebna :D

Post by dragan.s » 15/08/2011 23:17

Ninoz wrote:Koliko kostaju ? :D

Neusmjerene (štapne sa postoljem) od 5-8 dB su 10-20KM.
Usmjerene unutrašnje oko 50-70 KM.

Post Reply