Thorgerson wrote:
A kako to konkretno funkcionise? Mislim ne uklanja smrad i sl? Tipa sad otvorim prozor, pustim zrak smrdljivi unutra i upalim ovo, hoce li se osjetiti da je svjeziji zrak nakon sto odradi posao?
I koliko koštaju ova čuda Xiaomi? Je li rade isporuku za BiH.
uh valja sad napisati odgovor a da ne bude komplikovan

...
generalno imaš 3 vrste filtera koji idu u njega: plavi/economic tj. osnovni ima hepa filter za PM2.5 čestice + aktivni ugalj (odgovor na tvoje da li uklanja mirise - da), zatim imaš zeleni/Enhanced koji dodatno uklanja dodatno i formaldehide i na kraju najbolji ljubičasti/Antibacterial koji još dodatno uklanja mikrobe kao što mu ime kaže... cijena najboljeg sa dostavom je oko 90KM (plani je cca 10-15KM jeftiniji) i traje cca 150 dana tj. cijelu zimu
sad se vračam na pitanje šta kada otvoriš prozor - u principu nema poente da držiš otvoren prozor i upaljen filter jer ne može stići očistiti zrak ako ga ne zatvoriš i isti tada nema svrhe da ne bude zabune prozračivanje da tj. čak i poželjno ali konstantno držanje otvorenog prozora ne. Svi ovi prečistači imaju real time senzore koji mjere zagađenost i u zavisnosti od iste regulišu brzinu ventilatora tj. filtracije - kada je soba čista (ispod PM2.5 - 20) praktično su beščujni dok kad otvoriš prozor i prozračiš imaš mlazni avion u stanu narednih par min

generalno osjećaj kada uđeš u prostoriju je puno čišći zrak i ima drugačiji "miris" od ovog smrada vani tj. nedostatak istog
Kada sam pokrenuo ovu temu u BiH si mogao kupiti ravno 0 prečistača dok sada već imaš neki izbor i ne znam koliko ti se isplati naručivati izvana jer plaćaš dostavu tj. DHL ili nešto sl., Carinu i PDV na svaki uvoz - ja sam kupio jedan na
http://www.dx.com a drugi na
http://www.bangood.com odakle i naručujem filtere (sa aliexpress imaš problem još skuplje dostave) - u principu jedan me je došao nešto ispod 450KM a drugi oko 600KM i to su najbolje uložene pare u posljednjih par godina jer mi dijete ima velikih problema sa bronhitisom i ovo mu zaista pomaže jer je "čist" zrak tamo gdje najviše i najduže boravi.
Ako se odlučiš da kupuješ neki ovdje samo obrati pažnju na trajanje filtera za taj model jer npr. baurer ima filtere koji traju kao i ovaj gore ali ima i neko koji traju čini mi se 60 dana