Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
brazzo19

#3351 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by brazzo19 »

Hvala ti puno na pomoci i savjetima sta smo jos primijetili i malo nas je strah sto kada spava nakon nekog vremena u snu pocne da se trese malo i da trese sapicama kao da ima neku "nocu moru" pa nas je strah, a to sto je odvojena ranije od legla nismo znali jer je bio poslednji koji je ostao i jedva smo ga kupili tako da se nadam da nece biti nekih problema sto su je nakon 35 dana odvojilinod majke stvarno je pazimo kao malu bebu. Sve sto su nam rekli je samo da tek za nekih 2 sedmice je trebamo odvesti na vakcinu i ciscenje od parazita i da joj smijemo davati mlijeko sa plazmom keksom da jede .

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk
safran

#3352 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by safran »

Plazma keks? Ja koliko znam psi i šećer ne idu zajedno. Naši tornjačići su nakon, pah, skoro 6 sedmica konačno izašli među svijet. Do tada ih nismo ni dirali, samo mami donosili ponude. Eno ih, ko kugle, počeli su i oni da se bore sa koricom hljeba. Sad ide neviđeno maženje i gnjav, gnjav. Djeca će mi biti devastirana kad ih budući vlasnici raznesu. Ali barem je za svakog pronađen dom.
brazzo19

#3353 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by brazzo19 »

Ok znaci da mu ne dajem keks umrvljen u mlijeko moze li samo onda mlijeko i mozda malo heljba mekane sredine, svaka pomoc bi mi dobro dosla. Hvala unaprijed.

chengaba

#3354 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by chengaba »

brazzo19 wrote:Hvala ti puno na pomoci i savjetima sta smo jos primijetili i malo nas je strah sto kada spava nakon nekog vremena u snu pocne da se trese malo i da trese sapicama kao da ima neku "nocu moru" pa nas je strah, a to sto je odvojena ranije od legla nismo znali jer je bio poslednji koji je ostao i jedva smo ga kupili tako da se nadam da nece biti nekih problema sto su je nakon 35 dana odvojilinod majke stvarno je pazimo kao malu bebu. Sve sto su nam rekli je samo da tek za nekih 2 sedmice je trebamo odvesti na vakcinu i ciscenje od parazita i da joj smijemo davati mlijeko sa plazmom keksom da jede .

Pa ko je taj "uzgajivač"? Ovakve stvari bi trebalo javno prozivati, podijeli sve štence sa manje od 30 dana i preporučuje plazmu da daješ bebi?!? :-)
A pakica vam je rekla ostalo, ja ću vam samo reći pripremite se na svakodnevno (i svakonoćno) usisavanje za koji mjesec ako će te ga držati u stanu. 8-)
brazzo19

#3355 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by brazzo19 »

Image

:)
pakica_

#3356 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

Trzanje u snu je normalno, sanja da trci, da hoda, ovo, ono i to neka vas ne brine.. Znaju nekada i lajati ili zavijati kada spavaju.. Nemojte je tada dirati, jer se tada psi znaju bas prepasti.
Ni plazma ni mlijeko nije preporucljivo malcima, osim ako ne muckate zamjensko mlijeko, ali ona vec sad moze lickati kasastu hranu.. Ako mi jos sta naumpadne, dopisem :)
brazzo19

#3357 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by brazzo19 »

Ona spava po citav dan, ustane malo se igra sa nama grize me po prstima i vuce mamu za suknju :) i onda opet legne da spava prava mala spavalica :) :) Vjerovatno je svrbe zubici pa se cese, sta mislite da joj kupim neku lopticu malu ili nesto da se igra i usput cese zubice i mogu li joj dati malo mekanog pire krompira sa kuhanom piletinom sitno izmrvljenom, dali smo joj jutors oko 9 sati malo kasaste pilece supice i malo pilecih fileta, misli smo opet oko 1 sat ona iza 5 sati i oko 10 veceras to bi bilo nekih 4-5 puta na dan kao sto ste rekli i uvijek ima svjeze vode na par mjesta, samo imamo mali problem, piski gdje stigne vjerovatno je jos mala, pa dok se navikne kad stavimo jednu zdjelu sa pjeskom na balkon pa da tamo ide i balkonska vrata su joj uvijek otvorena jer je balkon veliki zagradjen i visok da ne moze nigdje otici i plocice su po podu pa ce joj goditi jer je hladno tamo gotovo uvijek :)
anjaistkrank

#3358 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

To sto piski svuda ce ti trajati jos neko vrijeme jer jos nema reflex da trpi, ali moja preporuka je da kupis pelenu za pse i stavis je negdje na taj balkon. Vremenom ce da osjeti miris svog urina na tome i naucice na tome da piski. Tek posle 3 mjeseca ucis da to nikako ne radi u kuci vec strogo vani...

Sto se tice mlijeka, to je standardna greska koju ljudi prave sa macicima i sa cukama kad su stenci. Od mlijeka ( ovog koje kupujemo u granapima) psi i mace dobiju proljev iz razloga sto to mlijeko nema dovoljno masnoce. A onda od proljeva cuko dehidrira, pa roka puno vode, pa piski, pa se ljudi nerviraju, a i obzirom da ima proljev serucka katastofalno i onda ti se ogadi i pas i sto si ga uzeo. Ovo mlijeko sto mi kupujemo je oko 3, cak i do 4,5 mlijecne masti, a mlijeko kuje ima izmedju 9% i 11% mlijecne masti. Tako da ako ti je do mlijeka u pet shop i kupis mlijeko za stence ili ovo obicno kupovno pojacavas (to ne znam kako se radi, ali moze se)..

Ovo za plazmu ja nikad nisam cuo, mada sam cuo neke price da u nekim slucajevima kad se stenci prerano odvoje od majke (15-20 dana) stavljaju secer u mlijeko (pojacano ili puppy mlijeko) da stenci dobiju refleks da ga jedu.. Moze biti da to ima veze jedno sa drugim...

Uglavnom, sretno sa malenom!
brazzo19

#3359 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by brazzo19 »

Hvala a ovo za spavanje po citav dan i ovo za ishranu sto sam napisao u proslom postu jeli to ok ???
anjaistkrank

#3360 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

pa nek jede sada tih 5 obroka dok ne napuni 2.5 ili 3 mjeseca. onda predjes na 3 obroka dnevno, pa na dva, ili eventualno jedan, ali obzirom da je kucni ljubimac, nema potrebe da ide na 1 obrok. sto se tice toga sta da joj dajes, puppy dehidrad potopljen u vodu ili jos bolje u pilecu supu, ili cak u puppy mlijeko, a naravno mozes i taj pire sa piletinom, ali ne vjerujem da ona to zna jos da jede sama.

a i to spavanje ti je ok... stenac je to... isto kao i bebe.. samo spavaju. probude se da jedu i kenjaju.
brazzo19

#3361 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by brazzo19 »

Aha znaci moze pileca supica sa sredinom iz hljeba mekanom da jede dok ne vidi koja je najbolja hrana za njih posto sam u konzumu i bingu nasao preko 10 razlicitih vrsta hrane za junior i odrasle pse ...
anjaistkrank

#3362 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

u konzumu i bingu slabo da ces naci nesto da je kvalitetno od hrane... ne ulazim u finasijske mogucnosti, ali najbolja varijanta je kupovati u pet shopovima. kod nas imas royal canin, pro plan i taste of the wild (nisam siguran da li taste ima puppy program) od ovih sto su premium kvalitet.... opet ti kazem, ne ulazim u finansijske mogucnosti, ali bolje ti je u pet shopu kupiti recimo cibau ili farminu ili sta ja znam, nego u trznom centru kupiti pedigre...
febo_acm

#3363 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ja znam ovu moju kad je bila štene :D Spava, probudi se, piški, kaki, jede, divlja sat vremena kao zadnja divljakuša(gricka, trci, valja se po stanu) i onda ide da spava... I tako nekoliko narednih mjeseci :D
I dan danas je slična :D U stanu samo spava i izležava se i onda izađe vani i ludnica :D
stativa

#3364 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by stativa »

stativa wrote:maloprije sam našao ženkicu od par mjeseci koja liči na pita ili amstaffa. nađena je u Hrasnici, vjerovatno je neko ostavio tu.
pretpostavljam da je bila u stanu jer bukvalno miriše. za sada ima smještaj.

ako znate da je nekome pobjegla (mada čisto sumnjam) ili ako je neko zainteresovan da je udomi neka se javi na pm

Image

Image

Image

sa mojim dobermanom u igri Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3366 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pici »

jaaaoooo kako je sinoc lijepa kuca dosla pred moja vrata...zlatna dlaka mozda star par mjeseci, pametno stene vidi se da je kucno, ako je kome pobjeglo, na bjelavama je oko studenskih domova...da nemam macu zbrino bi ga, mene i suprugu je odusevio, jako lijep i pametan...
kucniljubimac

#3367 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by kucniljubimac »

Natekla mi glava kod Ludaka, samo jedna strana 99% da je ujed pčele, oko mu se do pola zatvorilo al' disanje je uobičajno šta konkretno da uradim, praznik je, veterinara nemaaa.
Nema nikakvo čudno ponašanje
Cholina_Lokica

#3368 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

kucniljubimac wrote:Natekla mi glava kod Ludaka, samo jedna strana 99% da je ujed pčele, oko mu se do pola zatvorilo al' disanje je uobičajno šta konkretno da uradim, praznik je, veterinara nemaaa.
Nema nikakvo čudno ponašanje
Tableta kortikosteroida
kucniljubimac

#3369 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by kucniljubimac »

Pada mu otok, al' bukvalno se spusta, jel' to prirodni tok?
Cholina_Lokica

#3370 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Kod moje Happy je ravnomjerno se ispuhivalo, nije se otok spustao nize. Pazi da ne ode na grlo pa se pocne gusiti. Jesi mu dao kortikosteroid?
kucniljubimac

#3371 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by kucniljubimac »

Nemam ga trenutno, nit imam 0/24h apoteku, prob'o sam sa sodom bikarbonom za otok.Al' je pas razigran i sve normalno, otok je dosta manji al' spustio se ispod njuske
Cholina_Lokica

#3372 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Nista, onda samo pazi da ne bi bilo kakve komplikacije, ali ne bi trebalo, do sad bi vec bila neka veca reakcija. Ako ne prodje do ujutro, kod veterinara.
kucniljubimac

#3373 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by kucniljubimac »

Hvala na savjetima i brzim odgovorima :thumbup:
Cholina_Lokica

#3374 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Cim budes mogao u apoteku, kupi neki kortikosteriod i ako se ponovi, a puno je osa pa lako moze opet, gurnes u grlo tabletu i pravo brzo prodje
safran

#3375 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by safran »

Pomaže li kod pasa kalcij?
Post Reply