Problem sa malom macom?
Moderator: anex
-
cincilinci
#1 Problem sa malom macom?
Imam malu macu kojoj je majka nastradala, a jos uvek sisa. Da li neko nesto zna o tome koliko puta na dan male mace sisaju i kolika doza mleka im je potrebna? 
-
jaca78
#2 Re: Problem sa malom macom?
mozda nadjes nesto korisno ovdje. svakako nam javi kako je mace
http://www.pet-centar.hr/content/view/1248/70/
http://www.pet-centar.hr/content/view/1248/70/
- *miara*
#3 Re: Problem sa malom macom?
posto ne znam imas li iskustva sa mackama, pricacu ti sve cega se sjetim
ako je maca mladja od mjesec dana, trebala bi joj davati mlijeko. ne znam gdje ti zivis, al u sarajevu nije bilo macijeg mlijeka kad sam ja tako malo mace nasla. tad mi je veterinar rekao ovako da mlijeko pripremim : uzmi neku flasicu i stavi 2/3 kravljeg masnog mlijeka, 1/3 tople vode i malu kasiku secera. nek to bude fino mlako. ako bude pretoplo, sacekaj da se ohladi. ako bude prehladno, stavi flasicu u serpu sa vodom i upali kolo. grij flasicu sve dok ne dostigne pravu temperaturu.
koliko puta ces joj davati mlijeko zavisi koliko maca ima mjeseci. brzo ces se usteliti, vjeruj mi. sa macama je to lahko. pokusaj joj davati svaka tri sata, ako ne bude htjela, onda pravi vece razmake, po 4-5 sati. kad bude mjaukala, daj joj mlijeka. pravi male kolicine mlijeka. pola decilitra je sasvim dovoljno za jedan obrok. nemoj unaprijed pripremati velike kolicine, brzo se pokvari.
kad maca napuni mjesec dana, daj joj i pastete. ima onih malih dino pastetica, nisu skupe. sljedece sedmice joj onda kupi hrane za mace u kesicima. sa mjesec i po joj vise ne treba mlijeko. ni slucajno joj nemoj davati mlijeko kad odraste! samo vodu! od kravljeg mlijeka dobiju proljev. mogu dehidrirati i umrijeti od toga.
kupi pijesak za mace. najbolji ti je za male mace natusan. on je najcesci u prodavnicama. ima ga u mercatoru kod mene uvijek. uzmi neki mali lavor ili kutiju za cipele, ili kutiju cipsa iz prodavnice i napravi joj WC. dovoljno je da je ponekad stavis u tu kutiju (kad se tek probudi ili poslije jela). odmah ce ona skontati cemu to sluzi. moj hugo je imao dvije sedmice maksimalno kad je skontao cemu to sluzi. 2-3 sata nakon sto piski, napravice se klupko pa to lahko mozes izvaditi nekom kasikom ili lopaticom. imas kupiti lopatice za maciji WC u svim prodavnicama za zivotinje. ako je maca mala, nemoj da kutija bude previsoka. barem sa jedne strane kutije izreszi neki malo nizi zidic da moze normalno uci. nek je WC uvijek na istom mjestu. svaki dan joj cisti pijesak, najbolje uvecer.
ako joj je mama bila ulicna maca, najvjerovatnije maca ima buhe, al ne brini. nece na tebe preci jer je maca mala pa sigurno nema puno buha. kupi joj u prodavnici ogrlicu za mace protiv buha. ogrlica ce smrditi par dana, ali se kasnije nece ni osjetiti.
kad maca napuni oko dva mjeseca, odvedi je veterinaru da joj da tabletu protiv parazita i vakcinu. tableta kosta par markica, a vakcina je 25 KM. nakon 3 mjeseca ce morati na revakcinu. nisam sigurna koliko to kosta, ali sigurno nije vise od 25 KM.
moze se desiti da maca ima neke gljivicne infekcije. najbolje je da je sto prije odvedes veterinaru da on snimi situaciju. ako kaze da je zdrava, slobodno me poslusaj sto sam ti napisala
ako je maca mladja od mjesec dana, trebala bi joj davati mlijeko. ne znam gdje ti zivis, al u sarajevu nije bilo macijeg mlijeka kad sam ja tako malo mace nasla. tad mi je veterinar rekao ovako da mlijeko pripremim : uzmi neku flasicu i stavi 2/3 kravljeg masnog mlijeka, 1/3 tople vode i malu kasiku secera. nek to bude fino mlako. ako bude pretoplo, sacekaj da se ohladi. ako bude prehladno, stavi flasicu u serpu sa vodom i upali kolo. grij flasicu sve dok ne dostigne pravu temperaturu.
koliko puta ces joj davati mlijeko zavisi koliko maca ima mjeseci. brzo ces se usteliti, vjeruj mi. sa macama je to lahko. pokusaj joj davati svaka tri sata, ako ne bude htjela, onda pravi vece razmake, po 4-5 sati. kad bude mjaukala, daj joj mlijeka. pravi male kolicine mlijeka. pola decilitra je sasvim dovoljno za jedan obrok. nemoj unaprijed pripremati velike kolicine, brzo se pokvari.
kad maca napuni mjesec dana, daj joj i pastete. ima onih malih dino pastetica, nisu skupe. sljedece sedmice joj onda kupi hrane za mace u kesicima. sa mjesec i po joj vise ne treba mlijeko. ni slucajno joj nemoj davati mlijeko kad odraste! samo vodu! od kravljeg mlijeka dobiju proljev. mogu dehidrirati i umrijeti od toga.
kupi pijesak za mace. najbolji ti je za male mace natusan. on je najcesci u prodavnicama. ima ga u mercatoru kod mene uvijek. uzmi neki mali lavor ili kutiju za cipele, ili kutiju cipsa iz prodavnice i napravi joj WC. dovoljno je da je ponekad stavis u tu kutiju (kad se tek probudi ili poslije jela). odmah ce ona skontati cemu to sluzi. moj hugo je imao dvije sedmice maksimalno kad je skontao cemu to sluzi. 2-3 sata nakon sto piski, napravice se klupko pa to lahko mozes izvaditi nekom kasikom ili lopaticom. imas kupiti lopatice za maciji WC u svim prodavnicama za zivotinje. ako je maca mala, nemoj da kutija bude previsoka. barem sa jedne strane kutije izreszi neki malo nizi zidic da moze normalno uci. nek je WC uvijek na istom mjestu. svaki dan joj cisti pijesak, najbolje uvecer.
ako joj je mama bila ulicna maca, najvjerovatnije maca ima buhe, al ne brini. nece na tebe preci jer je maca mala pa sigurno nema puno buha. kupi joj u prodavnici ogrlicu za mace protiv buha. ogrlica ce smrditi par dana, ali se kasnije nece ni osjetiti.
kad maca napuni oko dva mjeseca, odvedi je veterinaru da joj da tabletu protiv parazita i vakcinu. tableta kosta par markica, a vakcina je 25 KM. nakon 3 mjeseca ce morati na revakcinu. nisam sigurna koliko to kosta, ali sigurno nije vise od 25 KM.
moze se desiti da maca ima neke gljivicne infekcije. najbolje je da je sto prije odvedes veterinaru da on snimi situaciju. ako kaze da je zdrava, slobodno me poslusaj sto sam ti napisala
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#4 Re: Problem sa malom macom?
slazem se sa miarom, osim sto moram da je ispravim u jednom detalju. revakcinacija se radi nakon mjesec dana, a ne tri mjeseca. a tableta protiv parazita i vakcinacija (i knjizica) - tj njihova cijena zavisi od veterinara do veterinara- ali je to sve 5 km gore- dole. maca se onda poslije toga vakcinise jednom godisnje, a tablete se preporucuju svakih 3-4 mjeseca 
sretno!
sretno!
- *miara*
#5 Re: Problem sa malom macom?
cincilinci, kako je maca?
- Divljanerka
#6 Re: Problem sa malom macom?
Ima li neko ideju kako odviknuti mače staro oko mjesec i po da ne gricka kosu i uho dok spavam
Meni je više puna kapa toga, svaku noc me maltretira, a kod mene je samo nekoliko dana.....
Hronično sam pospana....
Meni je više puna kapa toga, svaku noc me maltretira, a kod mene je samo nekoliko dana.....
Hronično sam pospana....
-
pure_love
#7 Re: Problem sa malom macom?
izbacis iz kuce..macke su lopovDivljanerka wrote:Ima li neko ideju kako odviknuti mače staro oko mjesec i po da ne gricka kosu i uho dok spavam![]()
Hronično sam pospana....
- Divljanerka
#8 Re: Problem sa malom macom?
Ne brinem se ni malo kada je beba u pitanju, jer me sigurno neće grist i u neka doba noći čupat za kosu, sve ostalo je podnošljivohadzinica wrote:sta ce tek biti kad budes imala malu bebu ( koja zna i po nekoliko puta nocu plakati, vristtai...i tako moze trajati mjesecima..)Divljanerka wrote:Ima li neko ideju kako odviknuti mače staro oko mjesec i po da ne gricka kosu i uho dok spavam![]()
Hronično sam pospana....![]()
![]()
![]()
..oprostite na off topic, ne izdrzah
Našla sam rješenje i za mačora od sada spava u drugoj sobi zajedno sa pijeskom, hranom, vodom...
- *miara*
#9 Re: Problem sa malom macom?
macici su aktivniji od odraslih macaka. smirice se za nekoliko sedmica.
- *miara*
#10 Re: Problem sa malom macom?
zaboravih reci kako sam ja ukrotila ovog malog sto je kod mene ima par dana. ima oko mjesec dana i jos se nije odvikao od cuclanja. skoci mi na rame, zagrli me oko vrata i cucla i lize sta stigne
kupila vodeni pistoljcic (25 kf mali, 50 kf veliki u merkuru), malo ga strcnem i odskoci ko zeko sa mene. sad je skonto cim uzmem pistolj u ruke da bjezi
kupila vodeni pistoljcic (25 kf mali, 50 kf veliki u merkuru), malo ga strcnem i odskoci ko zeko sa mene. sad je skonto cim uzmem pistolj u ruke da bjezi
- kakav nered
#11 Re: Problem sa malom macom?
haha i moja mala maca to radi.. poliže mi cijelo lice, posebno oči, i cucla vrat.. malo ide na živce.. navali kao da sam namazana medom hehe ali prođe je za par minuta i onda zaspe tako uz glavu.. preslatko..*miara* wrote:zaboravih reci kako sam ja ukrotila ovog malog sto je kod mene ima par dana. ima oko mjesec dana i jos se nije odvikao od cuclanja. skoci mi na rame, zagrli me oko vrata i cucla i lize sta stigne![]()
- kakav nered
#12 Re: Problem sa malom macom?
meni je problem što mi mačić grize kablove.. ali ne da ga malo gricne, nego skroz pregrize.. neki dan je stradao prijateljicin punjač za mobitel.. našle smo ga u komadima
ali šta ćeš.. mačić je to.. šta on zna šta smije šta ne smije.. sakrit ću što mogu, kupiti mu razne igračkice i nadati se da će ga ta faza brzo proći 
- Divljanerka
#13 Re: Problem sa malom macom?
Ja sam pokušala sa špricom od setelxa*miara* wrote:zaboravih reci kako sam ja ukrotila ovog malog sto je kod mene ima par dana. ima oko mjesec dana i jos se nije odvikao od cuclanja. skoci mi na rame, zagrli me oko vrata i cucla i lize sta stigne![]()