Papagaji - pitanja i odgovori

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Cholina_Lokica

#426 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

A da, nemoj joj plasticne preckice, stavi drvene ili kao one pjeskovite. To mi je nekako univerzalno za sve ptice, na onim plasticnim kad ih vidim hoce mi nesto biti
sones

#427 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by sones »

ruud wrote:
sones wrote: Naravno, ako je ptica zdrava (raznovrsna hrana, voće i povrće, pijesak...)
ja sam u svom prvom postu ovdje pitao, da li im treba pijesak ili nesto slicno, je li treba dno kaveza pokriti pijeskom, koji pijesak?

i sta se od povrca moze davati bastardima :?:
ja sam svom davao do sad samo voce, jabuku koju jede s merakom, a evo sam mu ubacio i banane al nju nece ni da pogleda :)
Pijesak se može staviti u posudicu isto kao hrana, to sam ja radila sa tim kupovnim da uštedim. Na dno kaveza se iz raloga olašanja čišćenja stavlja pijesak koji se poslije zamijeni - ali za ovo morate imati jeftin izvor nezagađenog pijeska.
Pijesak je uglavnom bitan kad ženka leže jaja, tad joj treba više kalcija. Također, neke ptice (moje papige nisu bile među njima) vole da se "kupaju" u pijesku.
Po mom mišljenju nije neophodan, osim kod leženja jaja. I da, moji papagaji su uvijek imali sipinu kost na raspolaganju - isto izvor kalcija, a i za kljun.
POvrće koje se može davati: zeleno lisnato povrće (salata, kupus, špinat...), mrkva... Može list maslačka (što mlađi, onaj koji nije "nasjeckan" jer je ovaj nasjeckani gorak). Sve zavisi od ptice.
Friesian

#428 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Friesian »

sipina kost se daje u svrhu "ostrenja kljuna" ali vise zbog kalcija i fosfora jer je u njoj vec pravilan omjer tih minerala pa se ne mora izmisljati nesto sa strane.. a uloga pijeska je vise u varenju jer je on pticama neophodan u misicnom dijelu zeluca gdje vrsi ulogu zuba kojih nema u usnoj supljini.. dakle, sitnjenje hrane..
ice2cube

#429 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by ice2cube »

Ja svojoj nisam stavljao pijesak niti sta, dno je prazno... Nego, stavio sam grancicu trešnje u kavez, jer je to jedno od tipa drveca sto njima ne skode, pa joj to stavim i na ulaz da blokira, posto sama podize "vrata" od kaveza :-) :D
Samo me je strah hladnoce i propuha, zadnjih dana se dosta radi u stanu poslova pa me sve strah da se ne prehladi, jednu sam pticicu izgubio jednom, ne zelim da se to opet ponovi...
Pustate li vi svoje ? Ja svoju redovno pustam po nekoliko sati dnevno (mada nisam u zadnje vrijeme) i uvijek se sama vrati u kavez, zna kada treba leci.. :D
Sta reci nego, ptice su zakon :thumbup:
Cholina_Lokica

#430 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

Ja svojima u jedan kavez stavljam na dno pijesak vecinom, a u drugi u zdjelicu, i treci pokrijem dno, s obzirom da mi za taj drugi treba par kila pijeska da pokrijem dno citavo :lol: U sustini to nije skupo, 2,5kg pijeska je manje od 3km, i meni moze oko mjesec dana biti to
_Gea_

#431 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by _Gea_ »

mene vec zadnja 3, 4 dana brine sto moja papiga grize svoje nozice :?
nema nikakvih bitnih promjena ponasanja. jede normalno, prica, izlazi iz kaveza, ljulja se. ali svako malo ga vidim sa nogom u kljunu. ne pravi nikakve ranice (za sada) ali pocela sam misliti da ga svrbi ili tako nesto. imam ga dvije godine, i nikada prije nije to radio,
je li zna neko sta bi moglo biti?
ice2cube

#432 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by ice2cube »

_Gea_ wrote:mene vec zadnja 3, 4 dana brine sto moja papiga grize svoje nozice :?
nema nikakvih bitnih promjena ponasanja. jede normalno, prica, izlazi iz kaveza, ljulja se. ali svako malo ga vidim sa nogom u kljunu. ne pravi nikakve ranice (za sada) ali pocela sam misliti da ga svrbi ili tako nesto. imam ga dvije godine, i nikada prije nije to radio,
Mozda grize nokte, ako su joj predugacki.
I moja to radi ljepotica, samo ne bas tako cesto.
_Gea_

#433 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by _Gea_ »

ice2cube wrote:
_Gea_ wrote:mene vec zadnja 3, 4 dana brine sto moja papiga grize svoje nozice :?
Mozda grize nokte, ako su joj predugacki.
I moja to radi ljepotica, samo ne bas tako cesto.
ne grize nokte. bas sam posmatrala, grize noge, onaj dio odakle polaze prsti :D
EKatarina Velika

#434 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by EKatarina Velika »

bas sam se zagrijala da kupim nimfu,pa me zanima zna li iko na forumu odprilike koliko bi me kostao kavez za nju?
anonimus03

#435 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anonimus03 »

EKatarina Velika wrote:bas sam se zagrijala da kupim nimfu,pa me zanima zna li iko na forumu odprilike koliko bi me kostao kavez za nju?
Jesi u Sarajevu? Na Marijin Dvoru, kod Vrazove, na uglu zgrade imas Poljoopremu. Imaju svakakvih kaveza, a cijene su u prosjeku za 50% (ako ne i vise) nize nego drugdje. Zoo centri kod njih na veliko kupuju kaveze i onda im puknu cijenu da ti se zamanta. Ja sam svoj kavez za nimfu platila 22KM. Imas i sve ostalo kod njih kupiti (pojilice, zdjelice za hranu, kade, gnijezda, hranu, slastice...).
EKatarina Velika

#436 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

tufahija18 wrote:
EKatarina Velika wrote:bas sam se zagrijala da kupim nimfu,pa me zanima zna li iko na forumu odprilike koliko bi me kostao kavez za nju?
Jesi u Sarajevu? Na Marijin Dvoru, kod Vrazove, na uglu zgrade imas Poljoopremu. Imaju svakakvih kaveza, a cijene su u prosjeku za 50% (ako ne i vise) nize nego drugdje. Zoo centri kod njih na veliko kupuju kaveze i onda im puknu cijenu da ti se zamanta. Ja sam svoj kavez za nimfu platila 22KM. Imas i sve ostalo kod njih kupiti (pojilice, zdjelice za hranu, kade, gnijezda, hranu, slastice...).
jesam,u Sarajevu sam...hvala ti puno
anonimus03

#437 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anonimus03 »

EKatarina Velika wrote: jesam,u Sarajevu sam...hvala ti puno

Nema na cemu :-D
I sretno sa nimficom :-D
super_woofer

#438 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by super_woofer »

Da li ima ko iz TZ da je voljan udomiti tigricu nebeskoplave je boje i star je oko godinu i po..
Kod mene je par mjeseci i nemam vriemena da mu posvetim dovoljno paznje i zao mi ga...

Ako ima neko, nek se javi na PP..
EKatarina Velika

#439 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

tufahija18 wrote:
EKatarina Velika wrote: jesam,u Sarajevu sam...hvala ti puno

Nema na cemu :-D
I sretno sa nimficom :-D
danas sam kupila i nimficu i kavez...dosta strpljenja i paznje treba,ali ni sekunde mi nije mrsko :D
TheMule

#440 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by TheMule »

Moj je nedavno pobjego i vjerovatno umro :sad:
super_woofer

#441 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by super_woofer »

TheMule wrote:Moj je nedavno pobjego i vjerovatno umro :sad:
ako si iz TZ, javi se na pp da ti ja poklonim svog papagaja...
TheMule

#442 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by TheMule »

super_woofer wrote:
TheMule wrote:Moj je nedavno pobjego i vjerovatno umro :sad:
ako si iz TZ, javi se na pp da ti ja poklonim svog papagaja...
Hvala ali nisam. A i da jesam, ne znam da li bi mogo preboljeti jos jednu tragediju. Navikne se covjek na te male malisane. Svi oni imaju svoje licnosti, interese, narav, itd, i onda jednog dana nisu vise tu :sad:
_Gea_

#443 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by _Gea_ »

tufahija18 wrote:
kavez za nimfu 22 KM? :shock: jesi sigurna da njoj nije tijesno tu?
u pravilu bi trebalo da se gleda raspon krila prilikom kupovine kaveza. nema veceg mucenja nego drzati pticu u kavezu malo vecem od kutije za cipele. jos kad cujem od pojedinaca da ih ne pustaju nikako van da lete :x
ja sam kavez za svoju nimfu platila oko 100KM, ali zato joj je bolje nego meni u mojoj kuci :D
anonimus03

#444 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anonimus03 »

_Gea_ wrote:
tufahija18 wrote:
kavez za nimfu 22 KM? :shock: jesi sigurna da njoj nije tijesno tu?
u pravilu bi trebalo da se gleda raspon krila prilikom kupovine kaveza. nema veceg mucenja nego drzati pticu u kavezu malo vecem od kutije za cipele. jos kad cujem od pojedinaca da ih ne pustaju nikako van da lete :x
ja sam kavez za svoju nimfu platila oko 100KM, ali zato joj je bolje nego meni u mojoj kuci :D
Kavez je oko 1mx1m. A u njemu boravi samo kad je gladna i kad spava. Ostatak vremena je vani. Imam ptice vec 15 godina, tako da znam kako im treba i sta im treba. ;-)
_Gea_

#445 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by _Gea_ »

jesi li i taj kavez kupila na marijin dvoru u onoj prodavnici? ne mogu da vjerujem da je toliko jeftino onda.
oni mali kavezi za tigrice su tako oko 20 maraka cijene, ali doduse nisam nikad ulazila u tu radnju a znam na koju mislis
anonimus03

#446 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anonimus03 »

_Gea_ wrote:jesi li i taj kavez kupila na marijin dvoru u onoj prodavnici? ne mogu da vjerujem da je toliko jeftino onda.
oni mali kavezi za tigrice su tako oko 20 maraka cijene, ali doduse nisam nikad ulazila u tu radnju a znam na koju mislis
Da, da. Sve sto imaju (moje kokosi) im je tamo kupljeno. :)
_Gea_

#447 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by _Gea_ »

tufahija18 wrote:
_Gea_ wrote:jesi li i taj kavez kupila na marijin dvoru u onoj prodavnici? ne mogu da vjerujem da je toliko jeftino onda.
svraticu ovih dana da pogledam :)
EKatarina Velika

#448 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

_Gea_ wrote:
tufahija18 wrote:
svraticu ovih dana da pogledam :)
imas tu istu radnju i na cengic vili i ja mislim na mostarskom raskrscu...i moja prijateljica mi kaze da tamo kupuje sve za svoje pticice i prezadovoljna je cijenama
blesava

#449 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by blesava »

bila sam na moru 7 dana, i papagaj (tigrica stara nekih 4 godine) je ostao sam u kuci, ostavili smo mu dovoljnu kolicinu vode i hrane kao i uvijek sto radimo i nikad nije bilo nikakivh problema.

Medjutim sada kad smo se vratili, papagaj je izgledao lose, i nije htio da izadje iz kaveza a kada sam ga uzela na ruku i iznijela iz kaveza on je pokusao da poleti i pao na zemlju. i tako vec evo citavu proslu sedmicu, nikako da dodje sebi.

ne znam sta da mu radim...
ice2cube

#450 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by ice2cube »

blesava wrote:bila sam na moru 7 dana, i papagaj (tigrica stara nekih 4 godine) je ostao sam u kuci, ostavili smo mu dovoljnu kolicinu vode i hrane kao i uvijek sto radimo i nikad nije bilo nikakivh problema.

Medjutim sada kad smo se vratili, papagaj je izgledao lose, i nije htio da izadje iz kaveza a kada sam ga uzela na ruku i iznijela iz kaveza on je pokusao da poleti i pao na zemlju. i tako vec evo citavu proslu sedmicu, nikako da dodje sebi.

ne znam sta da mu radim...
Nazovi veterinara on ce ti najbolje reci..
Samo, mislim da si trebala naci nekoga da ga svakodnevno obilazi i mjenja vodu/hranu.
Nadam se da ce biti ok :)
Post Reply