Papagaji - pitanja i odgovori

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Flika

#176 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Flika »

Dile wrote:
Flika wrote:Evo da se preselim na primjerenu temu... Zasto se moja pticica kompletna zavuce u hranilicu i onda klepece krilima? U cemu je fazon?
mozda hoce da se kupa :D stavljate li joj bazen :D
Stavljamo, nije bas odusevljena vodom, cim je prinesem kadici ili slavini pocne da me ujeda i penje se uz ruku na rame, ma ni blizu vodi nece, a ako je samo ostavim blizu ignorise je. Ma sve mi se cini da bi ono spavalo u zdjelici, stavila sam joj rolnicu od toalet papira da je devastira :-) i u nju voli da se zavuce al ipak joj je zdjelica draza, mozda joj nedostaje gnijezdo...
Friesian

#177 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Friesian »

daje znak da je spremna za parenje...
minjonja

#178 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by minjonja »

Friesian wrote:daje znak da je spremna za parenje...
taman da te pitam za parenje tigrica. sta je potrebno da se to desi, odnosno ne desi? imam dvije mlade tigrice. vole se pravo, stalno su jedno uz drugo, uvijek na istom stapicu stoje, zajedno iz zdjele jedu, jedno pored drugog lete, po citav dan ciste jedno drugo... eh ja bih sad da znam kako to kod njih ide oko parenja. ja ne zelim male tigrice jer nemam kavez dovoljno velik niti znam kako ta jaja zbrinuti ako se jednom pojave, niti imam gdje s njima kad odrastu.
Cholina_Lokica

#179 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

ma i ako ti se upare 99% neces dobiti pilice, jer sve sto sam citala do sad govori kako i ako snesu jaja u njima nema nista, treba valjda njima vise o dobicne Hebacine da bi dobili pilice :D :mrgreen:
chuchumbamayumbe

#180 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by chuchumbamayumbe »

up
chuchumbamayumbe wrote:Ako je ko zainteresovan za dvije tigrice, plava i zelena, mladi i zdravi, kupljeni kod Dragana na D.Malti?
Dvije tigrice, kavez (2xljulja, 2xmerdevine), + 2 skoro pune kutije hrane.
Sve skupa 50km.
Razlog prodaje - alergija.

informacije na pp
Flika

#181 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Flika »

Friesian wrote:daje znak da je spremna za parenje...
Tesko da je to u pitanju, pa jos je pile... I to radi samo kad ostane sam u sobi ili ako mu se niko ne obraca, cim ga zovnem leti napolje...
Friesian

#182 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Friesian »

@Flika - koliko je staro?

@minjonja - ukoliko zelis da se upare onda je jedino jos potrebno da ubacis gnijezdo.. to nije losa stvar jer oko njih nemas puno posla osim sto moras obavezno davati sipinu kost i kad se mladi izlegu davati kuhana jaja sa keksom... to dosta usreci vlasnika kad vidi da mladi pocinju izlaziti iz gnijezda...
u suprotnom, kao sto i zelis, nemoj postavljati gnijezdo niti ih stavljati blizu neke mracne prostorije niti bilo gdje, sto je mracno, a gdje bi se mogli zavuci te improvizovati gnijezdo... moguce je, vrlo rijetko, da tek tako pocnu da snose jaja u kavezu te ce tu lezati ili nece, zavisi od njih... ali ako se to desi jedino sto mozes uraditi je da uklonis jaja...
Flika

#183 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Flika »

Ne znam tacno koliko je staro, ali jos mu nisu narasle one duge peruske na repu i krilima, jos ne leti, i potpuno je tigrasto po glavi, ima par slikica na temi sa slikama...
samo_ovaj_put

#184 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by samo_ovaj_put »

da li se svaka papiga oglasava razlicito?
Friesian

#185 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Friesian »

@samo... - da, zavisi od vrste..

@Flika - to je vrlo mlado... onda nema druge vec da zove majku na hranjenje jer tako rade kad dozivaju i u toku hranjenja...
samo_ovaj_put

#186 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by samo_ovaj_put »

Friesian wrote:@samo... - da, zavisi od vrste..
recimo nimfe
gledao sam na youtube neke klipove,i sve se razlicito oglasavaju
moja nimfa vrti 3,4 iste pjesme,i znaci da bi ja nju mogao po pjesmi prepoznati medju 100 drugih?
Friesian

#187 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Friesian »

eh, sto se iskljucivo nimfi tice one su specificne... vrlo dobro imitiraju zvukove tako da svojoj standardnoj noti dodaje tu neku novu... ja sam, npr. svoju, mogao prepoznati gdje je god bila.. a isto tako sam mogao prepoznati kad trazi da jede, da se kupa, da je pustim, kad trazi mene (ako me izgubila iz vida), ili kad trazi muzijaka za parenje... u tom slucaju moras dobro poznavati svoju pticu i tad ces je prepoznati i medju 1000 drugih...
femme

#188 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by femme »

pozzzzz

sinoc sam kupila papagaja tigricu kako mi je prodavac rekao mjesec dana staru sto se i vidi jer je skroz mala i jos su joj one cize preko cela :D . eh ona od sinoc nije nista jela. Stavila sam joj i ono sjemenje i klas i jabuku. jedino sto sam vidjela je da je vode pila. Sad me zanima da li ja trebam sta uraditi ili nesto???
No_oNe__

#189 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

Pozz vam i dobro nam dosli!

to sto je pticica pila vode je super! neke ne piju i ne jedu po dan ili dva. sve je to stvar cinjenice da je malo pod stresom pa malo dok se navikne ... samo polako!

ja ne znam smijem li ja to ovdje reklamirati ali posto mi do sada niko nije rekao niti javio smijem li ili ne malo cu da riskiram ...

www.papigice.net - tamo imate forum o pticicama i mozete pitati sve sto vas interesuje

ako je ovo krsenje pravila sa-x ja se unaprijed izvinjavam pa neka modovi pobrisu post

pozz!
Cholina_Lokica

#190 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

zna li iko ima li i jedan shop u sarajevu gdje imaju drvene preckice za papagaje :? ja gdje god sam usla imaju samo plasticne :x
samo_ovaj_put

#191 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by samo_ovaj_put »

Dile wrote:zna li iko ima li i jedan shop u sarajevu gdje imaju drvene preckice za papagaje :? ja gdje god sam usla imaju samo plasticne :x
kupis onu hranu za papige sa medom koja je na stapicu
kad ti papiga pojede hranu,imas odlicnu preckicu
moj se ne skida sa nje vec par godina :D
Cholina_Lokica

#192 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

pokusala, ali jok :D to im je grickalica i ne sluzi im ni za sta drugo :D ne zele da stoje na njoj :D
minjonja

#193 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by minjonja »

opet mi jedna tigrica ima proljev :roll: ne znam sta im je vise... prije njih je ovdje zivjela tigrica 5 godina koja je ovdje na balkon doletjela vec stara... znaci imala je vise od 5 godina. sad u dva mjeseca 2 tigrice imaju proljev, a ona nikad nije imala problema.

tek od jutros ima proljev. mislim da je zenka u pitanju koja je takodjer kupljena na autopijaci. nije napuhana, jela je, sad se cisti. vec sam im stavila bijeli luk u vodu i evo samo cekam da se zumance malo ohladi pa cu im staviti u hranu. sta bi im jos dala? citala sad po forumu da su im neki davali esbesul. mene nekako strah im na svoju ruku to davati. oni su tako mali, necu da ih predoziram.
No_oNe__

#194 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

cekaj ba - ne mora biti da je napuhana - moze biti ako im dajes jaje da jedu da ce snijeti jaje (ne zato sto je jaje pojela nego jer im jajcana hrana budi nagone za parenjem i nosenjem jaja)

kakvu hranu jede tigrica? jel jela voca? jel se kupala? jel jela npr narandzu ili mandarine? salatu zelenu? kupus?
sve to moze uzrokovati vodenaste kakice

stavi ti bijelog luka u vodu svima

najbolje bi bilo da pokupis kakice od sviju (pazi da budu rasporedjene hehe) i odneses na vet. fax kod dr teufika - oni su ti na zadnjem spratu (ako si u sa naravno) i da pregledaju
vrlo cesto moze biti uzrok nesto sto je u tijelu ptice a sto ti ne mozes izlijeciti samo tako!

DILE - odes fino na vrelo bosne ili na stojcevac ili prema skakavcu ili BILO KOJU DRUGU LIVADU ILI VOCNJAK i fino nalomis koju granu breze ili tresnje ili vrbe ili ljesnjaka ili jasena - et voila! imas ono sto se trazi! stas placati!?!?!?
Flika

#195 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Flika »

@minjonja, probaj i sa cajem od kamilice, to isto pomaze, ako to ne pomogne imas na stupu u apoteci geomicin, rozi prasak, na vrh noza otopis u pojilici vode, prokuhane, pa ih ostavis neko vrijeme bez vode (do podne recimo) i onda im stvais pojilicu (ovo da bi dobili udarnu dozu dovoljnu) a zatim im pojilicu ostavis citav dan, ujutro ponovo isti postupak dok ne bude bolje. Ovo je mom papagaju pomagalo kad je imao proljev, a upute sam dobila u zoo centru na grbavici, ako ima neko iskusniji neki drugi savjet nek kaze...
minjonja

#196 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by minjonja »

Flika wrote:@minjonja, probaj i sa cajem od kamilice, to isto pomaze, ako to ne pomogne imas na stupu u apoteci geomicin, rozi prasak, na vrh noza otopis u pojilici vode, prokuhane, pa ih ostavis neko vrijeme bez vode (do podne recimo) i onda im stvais pojilicu (ovo da bi dobili udarnu dozu dovoljnu) a zatim im pojilicu ostavis citav dan, ujutro ponovo isti postupak dok ne bude bolje. Ovo je mom papagaju pomagalo kad je imao proljev, a upute sam dobila u zoo centru na grbavici, ako ima neko iskusniji neki drugi savjet nek kaze...

hvala puno. pokusacu sve, samo da ne umre kao prosli papagaj prije par mjeseci.
Flika

#197 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Flika »

probaj prvo kamilicom, da ne ides odmah na antibiotik. Papagaji znaju imati meksu kaku i kad se mitare pa ne znam... pazi na propuh i na to sta jedu, mozda su nesto grickali...
minjonja

#198 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by minjonja »

proslom papagaju sam davala bijeli luk, zumance, kamilicu i crni caj, pa je umro... sad cu preko vikenda ovako nastaviti, pa cu u ponedjeljak u svijet ljubimaca kod njihove veterinarke po antibiotike ili sta god da mi da. htjela sam danas ici, ali veterinarke nije bilo. rekli su mi u ponedjeljak u prvu smjenu da dodjem.
minjonja

#199 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by minjonja »

imam, nadam se, sretnu vijest. nema vise proljeva. muski je imao 4-5 jutros, ali sad pregledah kavez i sve izgleda normalno.

imaju vodu sa bijelim lukom, imaju caj, imaju zumance, imaju lampu, zatvorila sam sve prozore da ni slucajno ne puse. nadam se da ce ostati ovako. ja ne znam kako drugi natjeraju svoje da jedu zumance, ali su se ovi moji stalno predomisljali. vidi se da im se ne svidja, ali moraju je jesti jer sam im napravila kao kasicu sa obicnom hranom tako da nemaju izbora :D

al jadni ne mogu zivi opstati od macaka, stalno im prilaze kavezu i hoce da jedu zumance. stoti put ih otjeram, oni se vrate po sto i prvi put da mirisu zumance...
No_oNe__

#200 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

cek
1. jaje je kvarljiva hrana - to mozes dati na par sati i skloniti odmah jer se to kvari tako da mozes imati kontra efekat
2. macke? jel znas da ptice mogu imati vodenastu kakicu i zbog stresa?? a macke kod njih ZASIGURNO izazivaju stres!
3. ptice mogu imati vodenastu kakicu i ako piju vodu tj kada piju vodu pa onda nakon toga imaju vodenastije kakice
Post Reply