Papagaji - pitanja i odgovori

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Amazonka27

#126 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Amazonka27 »

Moje nimfe nisu bas najbolje podnosile hranu sa suncokretovim sjemenkama (hrana za velike papige) pa mi je veterinar rekao da mu dajem hranuza male papige i da ponekad mjesam sa sjemenkama...

kad ga budes htjela kupati - budi spremna na jedno veliko prskanje :) tako da pripazis gdje ces postaviti posudicu sa vodom.

imas kupiti na stapicu suseno voce (krekeri) - auuuuuuuu kako to vole... kao i one grancice sa sjemenkama ( bar)

i sipina kost je bitna za kljun i noktice
ev slika

Image
Amazonka27

#127 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Amazonka27 »

Ovo je moja Mafija
ne znam jel ovaj ili je onaj :D
jedan je slucajno izletio iz kaveza dok je bio na balkonu, a drugog sam poklonila jaranici kad sam odselila

Image
pLaV00kA_LmY

#128 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by pLaV00kA_LmY »

Operacija rezanje noktića je zavrsena uspjesno! Sada normalno stoji i hoda, ne kaci se niti zapinje, super je sad :D
A sto se tice hrane, davala sam mu te krekere (stapice) i to mnogo voli :D a sipina kost mu stoji u kavezu, al mi nije bas zainteresovan za nju!! Ovo BAR mu nisam davala, potrazit cu i to... a kupujem mu hranu za srednje papige i suncokret :-)
P.S. Sinoc je jeo kestenove hehe, a mrkvu i jabuku nije bas :S Ne znam zasto:S
zeleno volim te

#129 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by zeleno volim te »

Daphna wrote:Vrijeme je da se i ja pohvalim svojom nimfom :-D

Piki je star pa sigurno preko 10 godina i do sada je mijenjao vlasnika 3 puta :roll: Prvo je bio kod dajdže koji ga je zbog kreštanja proslijedio mojoj sestri a sestra iz istog razloga "poklonila" nama :-D I konačno se skrasio.

Jede sve živo. Iako trubim svojima da ne smije jesti salatu i kupus jer mu je teško za probavu... Mene niko ne sluša. Istina je da poslije toga dobije proliv ali moj tvrdoglavi tata :roll: Uprkos tome Piki je izrazito zdrava i vesela papiga. Najviše voli maslačak, mrkvu, jabuku, suncokret, čuvarkuću (porodica aloae), koštan (ono trava sa sjemenkama, zrije nekad u augustu). Ne mogu se više ni sjetiti šta sve ne jede :mrgreen: Čak kad čuje zveckanje kašika toliko krešti da je nesnošljiv pa mu moraju dati ono što i mi jedemo :mrgreen: Štrašno voli da se kupa pod mlazom vode iz česme :-)

Uglavnom je vani, pod jelkom u kavezu provede cijelo ljeto. Čim ga uneseš u kuću poludi. Tako da i spava vani, sem kada su noći prohladne. "Pjeva" tj zvižduće prelijepo. Imitira zvukove ali ne priča, uglavnom našom krivicom jer nemamo baš mnogo vremena kako bi ga naučili. A i starija je ptica pa kontamo da možda ide i malo teže. Prilično je divlji :-D u smislu da se ne da maziti i da hoće ugristi onoga ko mu dosađuje guranjem prstića u kavez :-D

Kad vidi da tata oblači cipele i zaključava vrata kuće odmah se javlja karakterističnim zviždukom koji skoro da liči na hej, gdje? :mrgreen: Kad mu moja mama nešto priča uvijek joj odgovara sa nečim što liči na "neću" :mrgreen: Kada stranac prilazi dvorištu odmah krešti tako da uvijek znamo kada nam neko dolazi :mrgreen: Joj, napisala bih još toliko toga no da vas ne gušim pisanjem, uživajte u slikama :-D

Image

Image

Image

Image

Image

Image

P.S. treba li napomenuti da najviše voli mog tatu? :mrgreen:

Prelijep je........................ :dance: :dance: :dance:
pLaV00kA_LmY

#130 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by pLaV00kA_LmY »

Opet vam se ja javljam s jednim pitanjem :-) Sad mi je papagaj tokom dana nekoliko dana sam, pa razmisljamo o tome da mu kupimo prijateljicu :) Pa bih najprije voljela da se raspitam oko toga... Da li im je dovoljan jedan kavez, mogu li boraviti skupa u njemu (ima jedna posudica sa hranom, jedna posudica za vodu, dvije resetkice na kojima stoji - doduse, toga mogu jos kupiti)? I kako ce se ponasati kada mu dodje prijateljica, posto ja ne znam koliko je on star, ima li to veze? Da li cu ja moci malo vise pripitomiti nju, jer je njega poprilicno tesko (zbog problema sto nije moj, nego mi je sletio na balkon, vec sam pisala o tome)? I kako uopce to izgleda, je li tesko, ima li problema, i slicno? Molim da mi pomognete, unaprijed hvala :)
Cholina_Lokica

#131 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

pLaV00kA_LmY wrote:Opet vam se ja javljam s jednim pitanjem :-) Sad mi je papagaj tokom dana nekoliko dana sam, pa razmisljamo o tome da mu kupimo prijateljicu :) Pa bih najprije voljela da se raspitam oko toga... Da li im je dovoljan jedan kavez, mogu li boraviti skupa u njemu (ima jedna posudica sa hranom, jedna posudica za vodu, dvije resetkice na kojima stoji - doduse, toga mogu jos kupiti)? I kako ce se ponasati kada mu dodje prijateljica, posto ja ne znam koliko je on star, ima li to veze? Da li cu ja moci malo vise pripitomiti nju, jer je njega poprilicno tesko (zbog problema sto nije moj, nego mi je sletio na balkon, vec sam pisala o tome)? I kako uopce to izgleda, je li tesko, ima li problema, i slicno? Molim da mi pomognete, unaprijed hvala :)
zavisi koliki mu je kavez :) ja kad sam imala dvije nimfe kavez je bio poprilicno veliki, ne znam tacne dimenzije :) mi kad smo uzeli drugu nimfu prvo smo ih drzali u dva odvojena kaveza jedan pored drugog da se naviknu, pa smo ih tek onda spojili. kavez treba da im bude dovoljno veliki da mogu oboje fino rasiriti krila :)

sad ove tigrice sam odmah skupa stavila i stavno nije bilo problema, nisu se tukli, ali sam imala muzijaka i dovela zenku a kao muzijaci nisu nasilni pa ne brane svoju kucu :D kavez nisam uzimala veci iz razloga sto su stalno vani, unutra udju da jedu i odmah su opet vani, i par sati da odspavaju, a u zadnje vrijeme vani i spavaju, sinoc ih nisam mogla utjerati u kavez :mrgreen:

nije tesko, bar meni. jer u sustini oni sve skupa rade, tako da nema nekih problema oko toga, meni je isto, bila jedna ptica ili dvije :D
pLaV00kA_LmY

#132 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by pLaV00kA_LmY »

Pa velik je kavez, normalan, ustvari, sta znam sta je pojam "velik" kavez hihihihihi :-))) Samo da to ne bude problem za kavez, rado bih mu dovela drugaricu, ima on ogledalce, al zao mi ga, zelim da ima pravo drustvo :-) Znaci ne bi trebao da bude problem, mozda bih samo trebala da uslikam kavez pa da vam ovdje postavim da mi kazete moze li toliki kavez, je li dosta :)
Cholina_Lokica

#133 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

zaboravih napisati sto se pripitomljavanja tice. ja sam prvo imala minfu zenku, i tek poslije smo nabavili muzijaka. ona je bila izrazito pitoma, znaci bukvalno je spavala sa mnom u krevetu i jela sa mnom :D njega kad smo doveli on je bio izrazito divlji i imao vec neke 3 godine. medjutim poslije par dana sa njom postao je i on kao ona, jako pitom :D e ona je onda uginula kad je imala nekih 6-7 godina :( i odmah poslije toga on je opet podivljao, i nikad vise nije bio pitom :( zivio je 20 godina, znaci nekih 14 bez nje, i nikad vise nije dosao da se mazi, vani rijetko izlazio... :( tako da bi ti to moglo biti i dobro sto se pripitomljavanja tice
pLaV00kA_LmY

#134 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by pLaV00kA_LmY »

Evo slika kaveza :-) Bubi je sad trenutno na njemu hehehehe :-)))

Image
Amazonka27

#135 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Amazonka27 »

kako znas da li je muzijak ili zenka? Kod nimfi je to jako tesko odrediti
pLaV00kA_LmY

#136 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by pLaV00kA_LmY »

Hm, pa raspitivala sam se i po dvije karakteristike jeste musko - ima jarko narandzaste krugove na obrazima, i zutu glavu skroz, i s unutrasnje strane repa nema sare, skroz je sivo... Tako sam cula da se prepoznaje hehe
Cholina_Lokica

#137 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

pLaV00kA_LmY wrote:Hm, pa raspitivala sam se i po dvije karakteristike jeste musko - ima jarko narandzaste krugove na obrazima, i zutu glavu skroz, i s unutrasnje strane repa nema sare, skroz je sivo... Tako sam cula da se prepoznaje hehe
tako i mi mislili da prvo imamo muzijaka, i kasnije donijeli kao zenku, i onda nam muzijak snio jaja :lol: :lol: :lol:
No_oNe__

#138 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

Ako ces se ti poslije svojih obaveza (zbog kojih je malisa sam u toku dana) dovoljno baviti sa njim, a to je neka 3-4 sata i ako ce biti pusten tih par sati to sto je sam njemu nije preveliki problem
on malo pjevusi
malo spava
malo se zabavi stvarima koje ima u kavezu (zato treba imati puuuuno igracaka (najbolje domace proizvodnje od kartona i tako to da moze da unistava))
i onda vi dodjete kuci i igrate se i tako to

ako si vec odlucila da kupis drustvo ...
dooobro se moras uvjeriti kojeg je spola jer ako budes imala dva decka - blago tebi! sto zbog moguce tuce sto zbog pjevanja!

koliko ja vidim ... ovaj kavez za jednu nimfu moze proci (opet uz pustanje od par sati dnevno) ali za dvije ... ne nazalost ne!
kupi jos jedan ovakav ili jedan veci
(postoje tacne dimenzije kaveza i pozeljno ih je se pridrzavati ipak ne zelis zatvorenike ...)

sto se tice pola ...
to sto ti kazes je tacno
ako nema tih perlica na repicu ... onda je decko
ali pjeva li on??
kucka li glavom od predmete - pogotovo one koji odjekuju ili recimo od necuju glavu (tako oznacava teritoriju)

najbolje ti je malo prosvrljaj netom jos da budes sigurna
(a i u spol druge ptice tesko je biti siguran prije njenog 8-9 mjeseca tj ulaska u pubertet)

papigice.net je odlican site
i mozes tamo na forumu svasta saznati a i prikljuciti se pa i pitati
ljudi su svi fakat ali FAKAT i previse ljubazni

ako ti je mrsko
pitaj jos pa cu se ja jos malo tamo raspitati

pozz tebi i tvom malenom nimfo slatkisu!
pLaV00kA_LmY

#139 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by pLaV00kA_LmY »

On pjeva i ima obicaj tako kljuckati od staklo kljunom, a uz to staklo veoma cesto stoji!
Ja sam toliko pozeljela da sto prije ima drustvo, da je drustvo vec stiglo!! U pet shopu su me ubijedili da je to zenka, ja se nadam da je istina. Uslikat cu ih oboje pa cu postaviti. A kod mene je stalno kavez otvoren i ovaj je najcesce napolju, tako da mi prostor nije problem, mogu izlaziti kad god zele. Zasad su malo rezervisani, s tim da ovaj moj prvi njoj trenutno ne da da pridje kutijici sa hranom, ali evo vidjet cemo dalje kako ce biti, snasla se ona i gricka stapic onaj (kreker). Koliko im obicno treba da se naviknu? Imam osjecaj da su trenutno neprijateljski nastrojeni, ali se jos ne tuku, nadam se da nece :-(
pLaV00kA_LmY

#140 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by pLaV00kA_LmY »

Evo ih, tek spojeni :)

Image

Image
Cholina_Lokica

#141 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

polako navice se, ove moje tigrice su se neka 2 dana apsolutno ignorisale :D

uh jesu medeni :D
No_oNe__

#142 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

1. umjesto ovih plasticnih stavi drvene preckice - moze drvo ljesnjaka, jasen, i imas jos par vrsta drveta (ne smije jabuka i tresnja kao ni cetinari) cije grane nisu otrovne za pticice - vjeruj mi to cuda cini za pticice
drugo kavez jeste mali za njih dvoje ... izvini ali je tako imaju samo dvije preckice i to je malo ...

2. papir koji dole postavljas ... ne novina!!!!, oni ce kad tad od dosade uspjeti doci do toga da grickaju krajeve (moguce je vjeruj mi) a olovo koje se koristi za print je za njih kobno! imas u knjizarama kupiti paket od preko 200kom papira za printer (obicnog) kosta ne preko 7km - trazi najobicniji najjeftiniji - i na tome ce ti ptice biti zahvane

3. odnos ... e ja ne znam sad koliko je tvoj malisa bio sam kod tebe, ova nepodnosljivost je ok prvih par dana (iako ljudi uobicavaju prvo novu pticu staviti u kavez drugi da se naviknu jedno na drugo pa onda ih spajas ali moze i ovako) - ono sto stoji je da je to do danas bila njegova teritorija i sad mu neki stranac dolazi i hoce jesti i sl.. tako da je to mlo normalno - nadam se da ce se brzo skompati

4. taj kreker koji koristis - ni on ti bogme nije dobar za ptice, u njemu ima previse umjetnih stvari i odgajivaci ga ne preporucuju (u prevodu dzaba dajes pare) on u sebi ima med koji je zdrav ali previse meda NIJE dobro za ptice a i ti komadici u bojama nisu bas prirodni
najbolje im kupi bar u klasu (to ti dodje ne preko 5km jedno 7-8 klasova) to im je super za probavu ne trebas im davati precesto a oni su ti za tim PRELUDI! To je dobro i za navikavanje na tebe, mali ih time privlaciti sebi!

preslatki su oboje
nadam se da je ovo curica i da cete uskoro imati praaavu nimfa company

p.s
nemoj mi zamjeriti na savjetima iako moze biti da malo s... zelim tvojim pticicama najbolje moguce jer obozavam nimfice a jednu imam i sama samo zivi 2500km od mene :(
pLaV00kA_LmY

#143 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by pLaV00kA_LmY »

Ne zamjerim naravno, hvala na savjetima!
Pokusat cu popraviti sve te stvari, a sto se tice njih dvoje, i ja se nadam da ce se uskoro naviknuti jedno na drugo, razumijem da je ona njemu dosla u njegovu teritoriju gdje je bio glavni, i sad treba da se naviknu i zavole. Nadam se da ce biti sretni, i ja im zelim najbolje, zato sam i kupila drugu, da ovaj ne bi bio sam dok nikog nema kod kuce.

Hvala puno na savjetima, naravno da su dobrodosli!! :-D :-D :-D
pLaV00kA_LmY

#144 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by pLaV00kA_LmY »

Da, jos nesto dam zaboravila... Dok je Bubi bio sam, imao je ogledalce koje MNOGO voli... Danas sam mu izvadila, da bi se okrenuo ka novoj drugarici, ali se derao i nije se smirio dok nisam vratila ogledalo. Da li ce skoditi njihovom zblizavanju to sto on i dalje ima ogledalo, ili da ga ipak natjeram da se navikne da nema ogledala (da ga izvadim iz kaveza)?
No_oNe__

#145 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

samo ti izvadi ogledalo
njemu ogledalo moze samo da skodi
a ocito se vec navikao na to da je ogledalo "drustvo"
samo ti skloni ogledalce i neka se malo okrene novom drustvu
Hendrix

#146 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Hendrix »

Samo vas gledam ,heheheh. :-D
Image
Ovo je moj gnjavator, već 10 godina uspješno sarađujemo, ja mu sipam hranu i čistim a on pjeva po čitav dan. :D
Cholina_Lokica

#147 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

@hendrix
je li ovo mokar ili mu je inace glava ovako rascupana :D
Hendrix

#148 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Hendrix »

To mu je frizura ba, stalna. :D
No_oNe__

#149 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by No_oNe__ »

Gledao ti nas slatkisu da Bog da jos min 10 godina!

ova rascupana frizura su igice od mitarenja tj nova perca koja rastu
jezurka jezic :)
lara b.

#150 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by lara b. »

jel mi neko moze reci gdje ima kupiti tigrica papiga, po mogucnosti starija da nije bas beba ?
imala sam 2 papige vec 6 godina i prije par dana zenka izetjela kroz prozor. muzjak je sada sam i urlice po cio dan :skoljka: tako da mu hitno treba nova zena :D
Post Reply