Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Tijana_Sa

#6126 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tijana_Sa »

Mackoljupci, jeste li imali situacija da je maca agresivna kada dođe neko u kuću? Moja se ponaša bukvalno kao pas, istrči čim čuje ulazna vrata i ako nije neko njen, reži, mjauče i napada :skoljka:
Desi se čak i kad dođu moji roditelji da je pričuvaju kad smo na putu. Izdrži par dana, bude mirna, a onda pobudali i napada ih 😭
Btw maine coon je i ne izgleda nimalo bezazleno kad se naljuti, ljudi su isprepadani. A inače je kao princeza, kao ne bi ona mrava zgazila :lol:
splinter

#6127 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by splinter »

Tijana_Sa wrote: 18/06/2024 09:05 Mackoljupci, jeste li imali situacija da je maca agresivna kada dođe neko u kuću? Moja se ponaša bukvalno kao pas, istrči čim čuje ulazna vrata i ako nije neko njen, reži, mjauče i napada :skoljka:
Desi se čak i kad dođu moji roditelji da je pričuvaju kad smo na putu. Izdrži par dana, bude mirna, a onda pobudali i napada ih 😭
Btw maine coon je i ne izgleda nimalo bezazleno kad se naljuti, ljudi su isprepadani. A inače je kao princeza, kao ne bi ona mrava zgazila :lol:
Maine coon su kao pasmina baš teritorijalni, nešto poput pasa i često gostima ili posjetiteljima i nisu baš baš najugodnije društvo. Bude tu raznih slučajeva, ali također bude i suprotinih iskustava, doduše u manjni :D.
Na kraju, svaka mačka je karakter za sebe.
Baš je skoro jedan moj kolega uzeo maine coon. Epilog poslije pola godine, zatvaranje mačke u wc kada dolaze gosti :D
Ali ljubav je ljubav i ne poznaje granice.
Tijana_Sa

#6128 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tijana_Sa »

Hahahaha znaci to je to onda, male čupave zvijeri su izgleda takve po prirodi. Ma ne dam je nikome, radije ću goste zatvoriti u wc :lol:
Qwerty1234

#6129 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Qwerty1234 »

Update

Malesni Zoro nije izdrzao i otisao je na bolje mjesto u nedelju :(

Dozvao se bio, jeo ko veliki, izlazio iz kutije, puzao po kuci…
Dobio 50% na svoju kilazu za 5-6 dana, obavljao nuzde redovno…

U subotu veterinar dadnr zadnju dozu antibiotika i kaze nema potrebe vise, 6 terapcija.
Tu vece je dobio i glukozu i vitamine.

Od nedelje ujutro prestaje sa jelom, na silu bi mu ugurao par kapi…poceo se tresti, ja dok sam otisso ugrijati vodu za termofor…10 minuta ga ostavim u kutijici…vratim se do njega a on…

Pamticu te druze dok sam ziv!

https://ibb.co/m5FC012

Ostatak klape je dobro. Oci dobre, napreduju super.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#6130 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suad-sarajevo »

Duša moja. Mene ovakve vijesti tako potresu da ne mogu ući na forum po 3 dana poslije, posebno na ovu temu. :sad: :sad: :sad: Imam macu a o drugoj se brinem. Nije u kući jer se ne podnosi sa ovom mojom.

Image

Prosto ne mogu da shvatim ljude koji ne vole ili još gore, mrze životinje, generalno.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#6131 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Hame_ »

Qwerty1234 wrote: 18/06/2024 23:09[...] Pamticu te druze dok sam ziv!

Image
[...]
Teško je ovo podnijeti i pitanje "Zašto?".
tap3ah75

#6132 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by tap3ah75 »

Imamo jednu "avlijaner" poludivlju mačku.
Primjetili smo da ima krpelja zakačenog.
Ima li neki savjet kako ga odstraniti s tim da vađenje ne dolazi u obzir ... maca se da pomalo maziti i uzeti ali nema šansi da je možemo uzeti i nečim vaditi krpelja.
Znači ako imate neki savjet kako i čime namazati/tretirati dio sa krpeljom - javite.

Ja sam čuo da se može masirati taj dio sa bejbi uljem i da zna "pobjeći" krpelj.
liyf

#6133 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

tap3ah75 wrote: 19/06/2024 17:50 Imamo jednu "avlijaner" poludivlju mačku.
Ima li neki savjet kako ga odstraniti s tim da vađenje ne dolazi u obzir ... maca se da pomalo maziti i uzeti ali nema šansi da je možemo uzeti i nečim vaditi krpelja.
Znači ako imate neki savjet kako i čime namazati/tretirati dio sa krpeljom - javite.

Ja sam čuo da se može masirati taj dio sa bejbi uljem i da zna "pobjeći" krpelj.
Probaj uzeti štapić za uši pa dirati kožu oko krpelja, malo dirati i krpelja. Ako se otkači sa tijea i zakači na štapić, ekstra.

Isto tako, štapić za uši stavi u malo deterdženta sa prirodnim sastojcima, ista metoda kao i gore i šta ti Bog da.
liyf

#6134 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

Qwerty1234 wrote: 18/06/2024 23:09 Malesni Zoro nije izdrzao i otisao je na bolje mjesto u nedelju :(

RIP Zoro!!
omega369

#6135 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

Qwerty1234 wrote: 18/06/2024 23:09 Update

U subotu veterinar dadnr zadnju dozu antibiotika i kaze nema potrebe vise, 6 terapcija.

Od nedelje ujutro prestaje sa jelom, na silu bi mu ugurao par kapi…poceo se tresti, ja dok sam otisso ugrijati vodu za termofor…10 minuta ga ostavim u kutijici…vratim se do njega a on…

Zao mi je svake macke koja ne uspije, ali sta ces. Barem si dao sve od sebe. :thumbup:

Nego da te pitam, imam slican problem sa macicima i ocima. Imamo leglo ispred zgrade, evo vec treci okot i ovi svi macici imaju problem sa ocima. Krmelje, zatvaranje ociju na dnevnoj bazi. Veterinar na stupu rekao "infekcija" uzmi kapi. Nije rekao koja infekcija. Koristio kapi, prodje, vrati se. Pa mi rekao acid borci, pa isto nista. Sad koristim kremu koja je fakat efikasna, medjutim vraca se. I sve ovo traje barem mjesec dana. Izmori covjeka vise. Kolega sa posla na skroz drugom dijelu grada ima isti problem sa svojim macicima njemu privatni veterinar rekao da je Herpes u pitanju. A herpes se, kako sam citao, ne moze izlijeciti, on se samo primiri

Sta je ciniti? Odakle herpes?!

Drugi kolega isto iz Sarajeva nosio veterinaru macica sa istim simptomima, vadili mu krv i rekli da ima maciju sidu. Opet neizljecivo, prenosivo

Sta da se radi?! Sta nam je ciniti? Ja se nikada sa ovim nisam susreo a oko 15-ak godina sam sa mackama i oko macaka. Isto da je "nesto odjednom naletilo" i postaje masovno
Last edited by omega369 on 19/06/2024 23:40, edited 1 time in total.
canvra888

#6136 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by canvra888 »

omega369 wrote: 19/06/2024 23:34

Zao mi je svake macke koja ne uspije, ali sta ces. Barem si dao sve od sebe. :thumbup:
Nego da te pitam, imam slican problem sa macicima i ocima. Imamo leglo ispred zgrade, evo vec treci okot i ovi svi macici imaju problem sa ocima. Krmelje, zatvaranje ociju na dnevnoj bazi. Veterinar na stupu rekao "infekcija" uzmi kapi. Nije rekao koja infekcija. Koristio kapi, prodje, vrati se. Pa mi rekao acid borci, pa isto nista. Sad koristim kremu koja je fakat efikasna, medjutim vraca se. Kolega sa posla na skroz drugom dijelu grada ima isti problem sa svojim macicima njemu privatni veterinar rekao da je Herpes u pitanju. A herpes se, kako sam citao, ne moze izlijeciti, on se samo primiri

Drugi kolega isto iz Sarajeva nosio veterinaru macica sa istim simptomima, vadili mu krv i rekli da ima maciju sidu. Opet neizljecivo, prenosivo

Sta da se radi?! Sta nam je ciniti? Ja se nikada sa ovim nisam susreo a oko 15-ak godina sam sa mackama i oko macaka. Isto da je "nesto odjednom naletilo"
Kod mene se na tavanu redovno omace komšilučke mace i prije dvije godine je isto tako od jedne mace bila tura sa mačićima sa problemima sa očima. Jedno mače je bilo tako kritično da nije vidjelo ni na jedno oko. Sve ostale ture ostali maca su bile bez problema. Negdje sam čitao na netu da se to prenese i s mame na mačiće.
omega369

#6137 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

Cistim im oci svaki dan. Topla voda i ta mast ali nikako da prodje. A ne mogu pustiti izgubice oci. Majka im to nema
E sad sta uraditi? Da li majku sterilisati?
zippoo87

#6138 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zippoo87 »

tap3ah75 wrote: 19/06/2024 17:50 Imamo jednu "avlijaner" poludivlju mačku.

Stapic za usi i umoci ga u deterdzent za sudje i onda nanesi deterdzent oko glave krpelja i okreci stapic u smjeru obrnuto od kazaljke sata,tj. ulijevo.
Deterdzent krpelju blokira dolazak zraka do glave i sam pocne da izlazi
Izadje za par minuta.
Proljetos sam jednog krpelja uklonio na ovaj nacin.
Qwerty1234

#6139 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Qwerty1234 »

Tobrex antibioticke kapi, 3 puta dnevno.
Pobrini se da kap upadne direktno u oko.
Takodjer jednom dnevno kap i u nos ubaciti.

Tuferom ocistiti sve okolo i tako cistiti svaki put kad se kapi daju.Nije samo da kap upadne u oko…mora i okolo biti cakum pakum.

Ne smiju biti u prljavom i prasnjavom.

I mimo kapi svako sat dva otvoriti oci, da zrak prolazi…ne smiju biti skrmeljene i zatvorene.

Ako to ne pomogne, samo antibiotici uz kapi bar 1-2 dnevno.
splinter

#6140 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by splinter »

Nego da te pitam, imam slican problem sa macicima i ocima. Imamo leglo ispred zgrade, evo vec treci okot i ovi svi macici imaju problem sa ocima. Krmelje, zatvaranje ociju na dnevnoj bazi. Veterinar na stupu rekao "infekcija" uzmi kapi. Nije rekao koja infekcija. Koristio kapi, prodje, vrati se. Pa mi rekao acid borci, pa isto nista. Sad koristim kremu koja je fakat efikasna, medjutim vraca se. I sve ovo traje barem mjesec dana. Izmori covjeka vise. Kolega sa posla na skroz drugom dijelu grada ima isti problem sa svojim macicima njemu privatni veterinar rekao da je Herpes u pitanju. A herpes se, kako sam citao, ne moze izlijeciti, on se samo primiri

Sta da se radi?! Sta nam je ciniti? Ja se nikada sa ovim nisam susreo a oko 15-ak godina sam sa mackama i oko macaka. Isto da je "nesto odjednom naletilo" i postaje masovno
Lijepo je vidjeti da ima još dobrih ljudi koji redovno pomažu nemoćnim stvorenjima. U ovom slučaju mačićima ali sam siguran da se ukaže prilika isti pomogli i ostalim životinjama. I sam spadam i ti grupu.
Nije to Herpes virus na koji ti misliš, a osim toga normalan je kod mački, vjerovatno je u pitanju FHV-1 virus
Moraš biti uporan, čistiti oči svaki dan po nekoliko puta ispirati, mazati. I tako 15-20 dana minimum. Jačati im imunitet koliko je moguće, naoružati se strpljenjem.
Srećom postoji vakcina pa ne bi bilo loše cijepiti im mamu za neki budući okot ili je onda sterilisati. Da li je nešto naletilo ili ne, moguće je.
Mačke su kao i ljudi osjetljive na vremenske nepogode, temperaturne ekstreme i sl. Problem je uvjek veći gdje je veća populacija mački i neki mix starijih mački i mačića na malom prostoru. Postoji sezonalnost infekcija
Kako god puno sreće i strpljenja. Naoružati se živcima
:thumbup:
liyf

#6141 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

@omega369

i ja bih rekao da je fhv1, imaju li čireve na očima, kišu li često, je li im apetitet slab, imaju li sluz u/oko oka i nosa? To su sve neke smjernice za fhv1.

Tu ti je od najbolje pomoći stimulant apetita, antivirotici, antibiotske kapi za oči.

Ako ti je doktor rekao da je herpes, mislio je na herpesvirus tj. feline herpesvirus type 1, svi su sinonimi, a u tom slučaju ćeš morati mace konstantno voditi veterinaru ili na osnovu recepta koji ti da uzimati te antibiotske kapi. Je li radio veterinar ikakve testove ili dijagnoze, je li uzimao bris iz oka ili stavljao neku boju u oko?

Popricaj sa svojim veterinarom pa i sa nekih par drugih i vidi koji ti sta predlaze da uzmes, uglavnom trazi antibiotske kapi za duzi period, neke imunostimulante i sl.
omega369

#6142 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

Hvala na podrsci :thumbup: borba je, bas. Macici rastu, jedu, igraju se kao prava djecica. Na zalost niko od djece iz zgrade se ne igra sa njima, sto je samo njihova steta.

Valjda im brane roditelji jer su macke "bolesne" :-?
komsinica_s_drugog

#6143 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by komsinica_s_drugog »

Imam veliki problem i molim ako neko zna ko bi mogao pomoci.
Jucer je macka koji hoda po mahali udarilo auto, odveli smo ga veterinaru, ustanovila je lom, potrebna mu je operacija i postoperativna njega najmanje 15 dana. Macak je inace divan, mlad, umiljat. Treba mi neko ko bi ga uzeo, neko udruzenje ili osoba koja se brine o ovakvim zivotinjama. Ja skupa s komplet porodicom selim u Njemacku u cetvrtak. Ne mogu se brinuti o njemu, a sta da radim?! Morat cu na ulici ostaviti nepokretnu i bespomocnu zivotinju 😭
Zivim u Doboju, mogu ga odvesti nekome u Gracanicu, Maglaj, Tesanj... Samo da ga neko prihvati

Image
Dilibus

#6144 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Dilibus »

omega369 wrote: 19/06/2024 23:44 Cistim im oci svaki dan. Topla voda i ta mast ali nikako da prodje. A ne mogu pustiti izgubice oci. Majka im to nema
E sad sta uraditi? Da li majku sterilisati?
Da li ti imaju buhe? Ako imaju, moras im buhe tretirati, inace tesko da ce proci.
Dilibus

#6145 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Dilibus »

Upravo. Od kako sam dijete bio vazda smo imali oko kuce dosta macaka, fakticki sam odrastao s mackama. Nikad nisu bile ovoliko bolesljive.
Macija leukemija i macija sida odjednom su poharale masovno populaciju macaka kd nas.
omega369

#6146 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

Macke su vanjske, moraju imati koju buhu. Sa tim se bas ne mogu boriti. Inace, jos uvijek ovo traje. Moracu ih uskoro voditi veterinaru
Qwerty1234

#6147 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Qwerty1234 »

omega369 wrote: 29/06/2024 12:56 Macke su vanjske, moraju imati koju buhu. Sa tim se bas ne mogu boriti. Inace, jos uvijek ovo traje. Moracu ih uskoro voditi veterinaru
Sta bi?

Mojima je 5 dana antibiotika pomoglo, plus kapi jos 10 ak dana poslje.
omega369

#6148 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by omega369 »

Svi su macici dobro reagirali i nemaju vise problema, iako ponekad kihnu, izuzev jednog macica za kojeg su mi rekli da mozda ima sidu. Njemu se svako malo oci zatvaraju, ne pomazu vise ni kapi, ni krema. Njemu bukvalno svaki dan ispiram i cistim oci. Moram ga ponovo voditi veterinaru

Edit

Vodio sam macka veterinaru, dobio je neki jaki antibiotik i vitamine. Lijevo oko je pobijelilo preko noci...pitanje je hoce li se vratiti u normalu. Veterinar kaze 50-50 su sanse da ne izgubi oko
Last edited by omega369 on 31/07/2024 09:57, edited 2 times in total.
triple mama

#6149 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by triple mama »

Dobro jutro. Pomagajte! Imam mace i u stanu i na vikendici. Problem mi pravi novousvojeni macak. Naime, on je divne naravi kad je sam. Umiljat, zahvalan, mazan. Ma cudo jedno. Medjutim, non stop ganja i napada ove moje dvije mace, majku i kcerku. Trecu ne napada, ali ona je jedna zeznuta zenla pa mozda ne smije. Od kad je dosao ova najmanja jadnica je istraumirana od njega. Skoro.nikad je nema, a i kad dodje da jede vidim sva je u strahu i gleda okolo ima li ga. Ako ga ugleda bjezi ko luda... sta da radim? Ne bih da ga vratim na ulicu, ali sve mislim da kako je on odrastao na ulici ne moze se osloboditi tog svog napadackog ponasanja...
Karikaturist

#6150 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karikaturist »

Dlakavi slatkis sa Zanzibara :kiss:
Inace imam macu i ne postoji neka druga koja bi mi ukrala srce ali ovaj je premeden sa ovim tuznim pogledom :mrgreen:

Image
Post Reply