Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#26 Re: Pitanja o mackama

Post by mIRCerka »

Lara-sa wrote:
mIRCerka wrote:
Lara-sa wrote:Kad smo kod pitanja vec. Rezete li vi svojim macama nokte? I ako da, kako i s cim?
noktaricom , samo vrhove...
kako? fino, prvo macu najedes :D maci se prikunja, ti se prikrades, pomazis i onda STRIC STRIC...ali pazis da samo spiceve tj vrhove stricnes...naravno, palcem Gagiju rasiris jastucice :D i on izbaci kandze ;)

:D :D :D
Hmmmmm....veceras kupanje i strcamo noktice, dosta je grebanja bilo vise. Necemo bas biti zadovoljan al sta cu mu ja.
Hvala Mirchi mnogo....
obrni redoslijed...prvo strickanje pa kupanje :D i pazi da mu voda ne udje u ushesa :D
nema na cemu draga...aj em hir tu pliiz end help...
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#27 Re: Pitanja o mackama

Post by anjusha »

Nama danas Amar osjekao kanžice :) I jedna strana je puno sretnija, a druga ne progovara o svojim osjecanjima u vezi toga :D
Ali kako smo to junacki i mirno podnijeli- bez ovih pred-aktivnosti ma nevjerovatno. Tako sam ponosna na nju :D
Lara-sa

#28 Re: Pitanja o mackama

Post by Lara-sa »

anjusha wrote:Nama danas Amar osjekao kanžice :) I jedna strana je puno sretnija, a druga ne progovara o svojim osjecanjima u vezi toga :D
Ali kako smo to junacki i mirno podnijeli- bez ovih pred-aktivnosti ma nevjerovatno. Tako sam ponosna na nju :D

Uuuu, i trebas biti ponosna, ja se psihicki pripremam na veeeliko i glasno prosvjedovanje. Svaki put je tako. Al je smijesan, nakon kupanja, onakav mokar ko mis, kao ljut i frkce - prosjek 10 minuta. Nakon toga se uvali u krilo i gleda me onim veeeelikim ocima, kao ono "Hajd oprostit cu ti al nemoj vise :D :D :D " i preeeeede ko motokultivator. :-D :-D :-D :-D
Arc_Angel

#29 Re: Pitanja o mackama

Post by Arc_Angel »

Ja takodjer mogu da kazem da sam ponosan vlasnik mace

Sto se tice spavnja slozio bih se sa ostalima da mace imaju svoj bio ritam a umnogome zavisi i od starosti. moja maca jos nema godinu ali je vec prosla prvo tjeranje i isto tako nocu nije bilo spavnja, mada sada da kucnem u drvo spava i igra se danju, a nocu se zavuce izmedju mene i djevojke i nemrda se komirana bude skroz.

sto se tice ishrane mace su primarno mesozderi, znaci meso i samo meso, krekeri su super probaj one whiskasove punjene, ja mojoj maci uzmem friskis konzerve 12 komda ima non stop u merkuru ona akcija 2+1 gratis(najbolje jede one sa lososom u zeleu)i vreicu od 1,5 kg krekera whiskas i to joj bude mjesec dana. pjesak u onom agrokomercu kod merkatora na socijalnom 10 kg 6,80km sve u svemu za 25 km mjesecno i jede i ima da kaki, :) vakcinisao sam je i sada jos treba da uradim sterilizaciju i da joj ugradim cip.

ste se generalno tice maca ishrane i poansanja i govora tijela sta one to nama govore uposte ima super clank na wikipediji.

e da se i ja pohvalim

moja maca je prava doktroica sama otvara vrata, kad je nosimo kod prijateljice koja isto ima ljubimce sama nadje gdje je pjesak, vodu koja joj je staajla vise od pola sata nece da pije ide i pije sa cesme u kupatilu gdje non stop kaplje voda, hranu isto tako ako joj previse stavimo ono sto ne pojede prvi put poslije nece vise, ma prava doktroica :)

nema niti jedne musice i bube u stanu sve ona to tamani.

kada se mi kupamo stane na ivcicu kade i gleda i nesmeta joj da je voda poprska, medjutim kada nju kupamo onda je haos.

eto nadam se da sam i ja malo bio od pomoci
anjusha

#30 Re: Pitanja o mackama

Post by anjusha »

Jesi, hvala :) POgotovo sa ovim savjetima gdje i sta i kako se kupuje i koliko kosta :)

Jao kupila sam joj neku Whiskas konzervu! Ona je poludjela od srece a ja od smrada. Ljudi moji je li moguce da to toliko smrdi? I konzerva a i njena kaka poslije te konzerve? dala sam joj samo malo i bacila ostalo jer mi se povraca cisto od mirisa, a ona opet samo trazi ponovo da joj dam. Evo citav sam stan izribala i opet odnekud ga osjetim. Je li to slucaj sa svim konzervama ili samo sa ovom nekom na koju sam ja nesrecnica nabasala? Jer ako jeste, Curice, zao mi je ali ja ti ne mogu vise da kupujem taj smrad inace cu se onesvijestiti....
Phia

#31 Re: Pitanja o mackama

Post by Phia »

anjusha wrote:Jesi, hvala :) POgotovo sa ovim savjetima gdje i sta i kako se kupuje i koliko kosta :)

Jao kupila sam joj neku Whiskas konzervu! Ona je poludjela od srece a ja od smrada. Ljudi moji je li moguce da to toliko smrdi? I konzerva a i njena kaka poslije te konzerve? dala sam joj samo malo i bacila ostalo jer mi se povraca cisto od mirisa, a ona opet samo trazi ponovo da joj dam. Evo citav sam stan izribala i opet odnekud ga osjetim. Je li to slucaj sa svim konzervama ili samo sa ovom nekom na koju sam ja nesrecnica nabasala? Jer ako jeste, Curice, zao mi je ali ja ti ne mogu vise da kupujem taj smrad inace cu se onesvijestiti....
Kupi joj mesa :D :D :D
Arc_Angel

#32 Re: Pitanja o mackama

Post by Arc_Angel »

anjusha wrote:Jesi, hvala :) POgotovo sa ovim savjetima gdje i sta i kako se kupuje i koliko kosta :)

u pravu si za whiskas bas smrdi, a moja maca od nje ima gasove koji jos vise smrde, friskies losos u zeleu ( zuta konzerva i ima plavi ribbon pri dnu, ostle imaju smednji narandzasti e tu je meso u sosu nije bas nesto )sa druge strane ima miris pravo lijep, nekad me povuce da i ja probam da vidim sta je to sto tako fino mirise, djevojka mi kaze da ako to probam da me vise nikada nece poljubiti a ja njoj da cu to probati kad ona nebude kuci pa nece ni znati :-D :-D :-D :-D :-D inace te friekis konzerve 2+1 gratis su 3,60 km a jedna sama je 1,70 km zavisi kako gdje, ta vrecica kroketa whiskaovih punjeni kroketi kosta 9 km.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cat - link od wikipedije

ima tamo pise i ponasanju mc istrazivano na nekom univerzitetu u engleskoj, haman o svakom ponasanjau sta ono znaci

eto
Isaac

#33 Re: Pitanja o mackama

Post by Isaac »

Whiskas za oci ujeda, al' su macke lude za njim, vjerovatno bas zbog tog smrada. A ako imas problem sa mirisom macije kutije mozes kupiti posebne krokete od kojih je miris manje neugodan. Nisam siguran, ali mislim da hranu pravi Eukanuba i da je oko 13KM kila. Ja sam davno kupovao u radnji u Mirss Irbinoj.
anjusha

#34 Re: Pitanja o mackama

Post by anjusha »

Macka mi ima perut??
Je li moguce?
Dok sam je sad cesljala, primjetila sam neke bijele tackice u njenom krznu koje mi lice na perut (nisu se micale :D). Je li moguce ili je jednostavno nesto "pokupila" usput, mozda mrvice neke i sl?
melb26sa

#35 Re: Pitanja o mackama

Post by melb26sa »

anjusha wrote:Macka mi ima perut??
Je li moguce?
Dok sam je sad cesljala, primjetila sam neke bijele tackice u njenom krznu koje mi lice na perut (nisu se micale :D). Je li moguce ili je jednostavno nesto "pokupila" usput, mozda mrvice neke i sl?
Ako si je nedavno kupala a nisi koristila sampon za macke moze se desiti da je to ostatak sampona koji nisi dobro isprala.

Moje macke smo okupali mozda dva puta i to samo nakon sto su se zablatnile vani (setnja i valjanje oko auta). Sve ostalo nista kupanje - zadnji put mi je muz dobio takvu ogrebotinu preko stomaka da je kupanje van bilo kakve zamisli :lol: A fino sam mu rekla da im prvo skrati kandze :-)
anjusha

#36 Re: Pitanja o mackama

Post by anjusha »

I jopet ja. Tj. mi :)
Curica je kod mene vec neko vrijeme, navikla se na stan, na mene, reaguje na moj glas kad je zovem ujutro, pocela je da dolazi pred mene kad se vracam kuci, pocela je da spava vecinu noci (iako se budi oko 5 ujutro da se igra, pa ili ganja neke loptice po stanu ili mjauce da ustanem da joj bacam pertlu), naucila je- ocigledno- i da se igra, i super. I sta je sad problem?
Zavlaci mi se u wc solju ali non stop! Zaboravim da spustim poklopac i tuf- evo je vec u wc solji, samo joj bezrepa guza viri. I dok izadje iz wc solje- sve puno dlaka i fleka okolo, i ajd anjusha cisti... Sta joj je? Uvijek ima svjeze vode pri ruci, tj sapi i ne znam sta trazi tamo....
I jako se linja... Svaki dan je cesljam (premda su mi rekli da je dovoljno 2 puta sedmicno) i svaki put cesalj bude puuun dlaka, plus na meni sto zavrse, a po podu i stolicama itd da ne pricam... Vise mi dojadilo da usisavam svaki dan :-)
Nego, je li to normalno, je li se moze sta ishranom srediti (jede friskas sto mi me mirci preporucila za indoor cats i obicno jednu kesicu dnevno friskas ili kitty cat -one zute- vlazne hrane) ili samo trebam da je vise cesljam?
Nadam se da nisam dosadna, ako jesam - sorry ...
Phia

#37 Re: Pitanja o mackama

Post by Phia »

anjusha wrote:I jopet ja. Tj. mi :)
Curica je kod mene vec neko vrijeme, navikla se na stan, na mene, reaguje na moj glas kad je zovem ujutro, pocela je da dolazi pred mene kad se vracam kuci, pocela je da spava vecinu noci (iako se budi oko 5 ujutro da se igra, pa ili ganja neke loptice po stanu ili mjauce da ustanem da joj bacam pertlu), naucila je- ocigledno- i da se igra, i super. I sta je sad problem?
Zavlaci mi se u wc solju ali non stop! Zaboravim da spustim poklopac i tuf- evo je vec u wc solji, samo joj bezrepa guza viri. I dok izadje iz wc solje- sve puno dlaka i fleka okolo, i ajd anjusha cisti... Sta joj je? Uvijek ima svjeze vode pri ruci, tj sapi i ne znam sta trazi tamo....
I jako se linja... Svaki dan je cesljam (premda su mi rekli da je dovoljno 2 puta sedmicno) i svaki put cesalj bude puuun dlaka, plus na meni sto zavrse, a po podu i stolicama itd da ne pricam... Vise mi dojadilo da usisavam svaki dan :-)
Nego, je li to normalno, je li se moze sta ishranom srediti (jede friskas sto mi me mirci preporucila za indoor cats i obicno jednu kesicu dnevno friskas ili kitty cat -one zute- vlazne hrane) ili samo trebam da je vise cesljam?
Ako je kupaš gledaj da to ne bude često..ja svoje mace ustvari nikad ne kupam a i zašto bih kada su samo unutra i same se njeguju. Često kupanje može dovesti do ispadanja dlaka i alergija. Vidi da joj daješ ujednačenu hranu..jer hrana itekako utiče na kožu i dlaku..ako već nemaš vremena da joj sama pripremaš hranu (što je rizično jer se može desiti da ne dobije sve što joj je potrebno) daji joj tu hranu iz konzervi. Ali pripazi da to ne budu one neke jeftine konzerve jer koliko sam ja čitala kod nas je najkvalitetnija hrana koja se može dobiti eukanuba (al poskupa). Ja svojima miješam..najviše jedu kuhano meso, uglavnom piletinu (jer je najbolje podnose) ali i ostalo kako kad. Možeš joj kuhati povrća nekog i miješati meso s rižom. Tako ako bi im miksala malo kuhano malo konzerve to bi bilo ok. :-) ;-)
PeLka

#38 Re: Pitanja o mackama

Post by PeLka »

Arc_Angel wrote:Ja takodjer mogu da kazem da sam ponosan vlasnik mace

Sto se tice spavnja slozio bih se sa ostalima da mace imaju svoj bio ritam a umnogome zavisi i od starosti. moja maca jos nema godinu ali je vec prosla prvo tjeranje i isto tako nocu nije bilo spavnja, mada sada da kucnem u drvo spava i igra se danju, a nocu se zavuce izmedju mene i djevojke i nemrda se komirana bude skroz.

sto se tice ishrane mace su primarno mesozderi, znaci meso i samo meso, krekeri su super probaj one whiskasove punjene, ja mojoj maci uzmem friskis konzerve 12 komda ima non stop u merkuru ona akcija 2+1 gratis(najbolje jede one sa lososom u zeleu)i vreicu od 1,5 kg krekera whiskas i to joj bude mjesec dana. pjesak u onom agrokomercu kod merkatora na socijalnom 10 kg 6,80km sve u svemu za 25 km mjesecno i jede i ima da kaki, :) vakcinisao sam je i sada jos treba da uradim sterilizaciju i da joj ugradim cip.

ste se generalno tice maca ishrane i poansanja i govora tijela sta one to nama govore uposte ima super clank na wikipediji.

e da se i ja pohvalim

moja maca je prava doktroica sama otvara vrata, kad je nosimo kod prijateljice koja isto ima ljubimce sama nadje gdje je pjesak, vodu koja joj je staajla vise od pola sata nece da pije ide i pije sa cesme u kupatilu gdje non stop kaplje voda, hranu isto tako ako joj previse stavimo ono sto ne pojede prvi put poslije nece vise, ma prava doktroica :)

nema niti jedne musice i bube u stanu sve ona to tamani.

kada se mi kupamo stane na ivcicu kade i gleda i nesmeta joj da je voda poprska, medjutim kada nju kupamo onda je haos.

eto nadam se da sam i ja malo bio od pomoci
I ja bih se pohvalaila svojim Benjom!

Stvarno nema za sta da ga ruzimo...ne pisa po coskovima, spava po noci, miran je kad ga kupamo, vidi se da je nije sretan ali miran. Nokte daje rezati samo sto napravi ljutu facu. Cesljanje ne voli ali moze proci. Jedina mana je to sto spava na stolu.

Htjela bih da pitam, jede on suhu hranu, ali dajem mu sirovo meso kao poslasticu...da li je to dobro?? I skoro prije godinu smo ga osisali kod veterinara Amara, i sve mu je izraslo osim na ramenima i na gornjem dijelu zadnjih nogica. Sta da radim??? :?
Phia

#39 Re: Pitanja o mackama

Post by Phia »

PeLka wrote:

Stvarno nema za sta da ga ruzimo...ne pisa po coskovima, spava po noci, miran je kad ga kupamo, vidi se da je nije sretan ali miran. Nokte daje rezati samo sto napravi ljutu facu. Cesljanje ne voli ali moze proci. Jedina mana je to sto spava na stolu.

Htjela bih da pitam, jede on suhu hranu, ali dajem mu sirovo meso kao poslasticu...da li je to dobro?? I skoro prije godinu smo ga osisali kod veterinara Amara, i sve mu je izraslo osim na ramenima i na gornjem dijelu zadnjih nogica. Sta da radim??? :?
Mace i cuke generalno ne bi trebale jesti sirovo meso.Posebno ne svinjetinu koja u sebi često nosi uzročnika pseudobjesnila od kog maca umre za par sati. Ja svojima ponekad dam svježu piletinu..iako nisam ni to dok je bila ona panika oko ptičije gripe (ali ko zna kakve još bolesti mogu da budu u njoj?) a govedina..hm hm..sve je moguće.Radije skuhati nego kasnije "plakati"..
A to što macama na nekim mjestima ne raste dlaka..za to radije otići veterinaru..i lijepo se posavjetovati
PeLka

#40 Re: Pitanja o mackama

Post by PeLka »

Phia wrote:
PeLka wrote:

Mace i cuke generalno ne bi trebale jesti sirovo meso.Posebno ne svinjetinu koja u sebi često nosi uzročnika pseudobjesnila od kog maca umre za par sati. Ja svojima ponekad dam svježu piletinu..iako nisam ni to dok je bila ona panika oko ptičije gripe (ali ko zna kakve još bolesti mogu da budu u njoj?) a govedina..hm hm..sve je moguće.Radije skuhati nego kasnije "plakati"..
A to što macama na nekim mjestima ne raste dlaka..za to radije otići veterinaru..i lijepo se posavjetovati
hvala, u martu cu ga voditi na injekciju,onda usput pitati cu za taj problem. :mrgreen:
anjusha

#41 Re: Pitanja o mackama

Post by anjusha »

Phia wrote:
anjusha wrote:I jopet ja. Tj. mi :)
Ako je kupaš gledaj da to ne bude često..ja svoje mace ustvari nikad ne kupam a i zašto bih kada su samo unutra i same se njeguju. Često kupanje može dovesti do ispadanja dlaka i alergija. Vidi da joj daješ ujednačenu hranu..jer hrana itekako utiče na kožu i dlaku..ako već nemaš vremena da joj sama pripremaš hranu (što je rizično jer se može desiti da ne dobije sve što joj je potrebno) daji joj tu hranu iz konzervi. Ali pripazi da to ne budu one neke jeftine konzerve jer koliko sam ja čitala kod nas je najkvalitetnija hrana koja se može dobiti eukanuba (al poskupa). Ja svojima miješam..najviše jedu kuhano meso, uglavnom piletinu (jer je najbolje podnose) ali i ostalo kako kad. Možeš joj kuhati povrća nekog i miješati meso s rižom. Tako ako bi im miksala malo kuhano malo konzerve to bi bilo ok. :-) ;-)

Ma draga Phia, ne kupam je, jos nisam dosla do tog stepena razvoja zivota sa macom. Mislim da ju je gospođa Zekija okupala kad ju je našla, ali tome ima više od mjesec dana, skoro dva. Od ljudske hrane, nece da jede ama bas nista. Probala od mlijeka, jaja, ribe, salame, kuhane piletine, hljeba, ma sve, sve probala sto sam i ja jela- ma ni da primirise. Zato jede svu maciju hranu. Jos joj nista nisam sipala u posudu od macije hrane da nije nestalo. Uglavnom je to friskas zapravo do sad bio, premda hoce i kitekat hranu, i whiskas i gurman i... sve od macije hrane, da ne duzim.
Ali ovo linjanje ce da me ubije... Ima li makar neki poseban cesalj, ili rukavica za extra linjanje? Evo sad sam 3 pune cetke dlaka joj skinula, i opet kad je prosla pored mene pantalone mi se bijele. I tako svaki dan.... Prijateljica iz SAD mi govori o nekoj FURMINATOR marki i njihovim proizvodima za sprecavanje linjanja (četke, šamponi i sl). Ima li tako nesto kod nas da se kupi? Hvala puno
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 19:35, edited 2 times in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#43 Re: Pitanja o mackama

Post by mIRCerka »

jOFLA wrote:
mIRCerka wrote:Curica je bila moja PRva macka....
Image
Je li ovo u Lužanima ?
Aerodromsko C5, zelena povrsina izmedju Vase Butozana i Koste Abrasevica, a u pozadini se vidi SC Babovic ulica ....
Duge

#44 Re: Pitanja o mackama

Post by Duge »

anjusha wrote:Prijateljica iz SAD mi govori o nekoj FURMINATOR marki i njihovim proizvodima za sprecavanje linjanja (četke, šamponi i sl). Ima li tako nesto kod nas da se kupi? Hvala puno
Nema kod nas nigdje. Vidio sam da ima i cetka za macke, ali ne znam koliko kosta. Znam da Furminator large (koji meni treba) kosta oko 50€ u prodavnicama sirom svijeta, a ja sam ga juce narucio na ebay-u za nekih 20-ak dolara
KoKoBilo

#45 Re: Pitanja o mackama

Post by KoKoBilo »

mIRCerka wrote:
Lara-sa wrote:Kad smo kod pitanja vec. Rezete li vi svojim macama nokte? I ako da, kako i s cim?
noktaricom , samo vrhove...
kako? fino, prvo macu najedes :D maci se prikunja, ti se prikrades, pomazis i onda STRIC STRIC...ali pazis da samo spiceve tj vrhove stricnes...naravno, palcem Gagiju rasiris jastucice :D i on izbaci kandze ;)
Image
ima li dobrovoljac do ovoj mojoj ažbahi "fikne" nokte
Zah

#46 Re: Pitanja o mackama

Post by Zah »

Ko zeli da mu macka ne zivi dugo, neka je hrani hranom iz konzerve. To je najopsanija hrana za macke. Na kraju sve tako hranjene macke obole od raka. Suha hrana je bolja a najblja je ona koju vi srpemate posebno za macke. Istina, to uzmima vrijeme ali za pravog ljubiteja macaka i to nece biti problem.
Prozivodjaci hrane za macke imaju svoje price a sve govoe o prednosti njihove hrane. Obicna reklamna propaganda.
anjusha

#47 Re: Pitanja o mackama

Post by anjusha »

Help! Primijetila sam zadnjih dana da mi maci bas smrdi iz usta! Vjerovatno ce te mi preporuciti ciscenje, ali imajte obzira da to govorite jednom apsolutnom pocetniku tako da niti imam pojma cime se to radi niti kako.
A uzrok? Hrana? Sta uraditi i vezi toga (jede podjednako brikete i hranu iz kesica. nesto domace nece ni pod mozda)
Hvala
melb26sa

#48 Re: Pitanja o mackama

Post by melb26sa »

anjusha wrote:Help! Primijetila sam zadnjih dana da mi maci bas smrdi iz usta! Vjerovatno ce te mi preporuciti ciscenje, ali imajte obzira da to govorite jednom apsolutnom pocetniku tako da niti imam pojma cime se to radi niti kako.
A uzrok? Hrana? Sta uraditi i vezi toga (jede podjednako brikete i hranu iz kesica. nesto domace nece ni pod mozda)
Hvala
Ako je mala maca sad ti je pravo vrijeme da je naucis na cetkicu za zubice

http://www.bizrate.com/catsupplies/prod ... brush.html
Na youtube potrazi cat teeth cleaning/brushing pa vidi kako se to radi.
Probaj macu prebaciti samo na suhu hranu - mokra je uzrok kamenca i smrada u vecini slucajeva. Neki preporucuju da im zasadis metvice pa ce onda one to zvakati (poste je li, nema zvaka za mace). Takodjer imaju i "poslastice" bas namijenjene za sprjecavanje kamenca na zubima. http://www.petco.com ili petsmart.com
Nemam na poslu kopiju racuna od veterinara - macke smo vodili na ciscenje zuba (radi se jednom godisnje) - bez osiguranja (a placam $40 za obje mjesecno) to bi nas doslo oko $800 po macki - sa osiguranjem je bilo besplatno. Macke se stave pod sedaciju (da bi bile mirne i ne izgrebale nikoga) pa se valjda to nekim aparatom cisti - da vidis sto im je lijepo mirisalo iz usta nakon tretmana :D Jeste da su mi muza mrzile sljedeca dva dana jer ih je on odvezao veterinaru ali brzo ih je ljutnja prosla.
Ne znam da li rade ciscenje zuba kod maca kod nas.
zili

#49 Re: Pitanja o mackama

Post by zili »

može li još malo informacija o travi koja je potrebna mačkama - gdje kupiti, kako davati, koliko...? obična trava vs. mačja trava (šta je uopšte taj famozni cat nip i treba li to meni)? Ovi moji mačkovi su do sad jedino fikus jeli. :cry:

i još, što se tiče kupanja, ja ih nikako ne kupam. operem im šape kad mi klisnu u haustor, pa se onda za 10 minuta vrate jer skontaju da je pravo hladno. moraju li se mačke kupati? mislim kućne mačke koje ne izlaze vani (nisu blesavi).
Shoshana

#50 Re: Pitanja o mackama

Post by Shoshana »

zili wrote:može li još malo informacija o travi koja je potrebna mačkama - gdje kupiti, kako davati, koliko...? obična trava vs. mačja trava (šta je uopšte taj famozni cat nip i treba li to meni)? Ovi moji mačkovi su do sad jedino fikus jeli. :cry:

i još, što se tiče kupanja, ja ih nikako ne kupam. operem im šape kad mi klisnu u haustor, pa se onda za 10 minuta vrate jer skontaju da je pravo hladno. moraju li se mačke kupati? mislim kućne mačke koje ne izlaze vani (nisu blesavi).
Ja sam kupovala macju travu u mini saksijama, pa rasadjivala po basti, al' nikad nisu ni omirisali, ni jedan ni drugi :oops:
Jedan mi pojede svu aloe koju imam po kuci (ne znam vise gdje da stavljam saksije, cak mi je razbio par drugih saksija da bi dosao do aloe :x ), drugi ne jede skoro nista sto mi ne jedemo :-?

Ne izlaze nijedan ni drugi, osim na verandu, i - nikada ih nisam okupala. Operem sapice tu i tamo, ocetkam kad mi dozvole, uredno dajem onaj neki zele za izbacivanje dlaka, i rezem kandzice.
Post Reply