Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Tinkerbell_Ze

#151 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

@ Nini_86: i meni je nevjerovatno što je tako kasno počelo tjeranje, ali moja maca je u svemu posebna pa tako i u tome izgleda :lol: Šalu na stranu, traje evo već 5 dan i vidim da je sva izbezumljena, ne zna šta se događa i vidim da je iscrpljuje :( Bićemo svi uz nju nakon sterilizacije tako da se nadam da će sve biti uredu :)

@ anjusha: za pastu znam da je učinkovita samo nisam bila sigurna za tablete :) Kupit ću ih pa svakoj maci po pola :D Cijena me zanima da znam okvirno jer ih trebam kupiti. Nisu uopće skupe :D

@ slavkoimamodilera: Ja sam u Zenici, ali hvala na odgovoru. Pogledat ću ovdje, sigurna sam da ima :)

i naravno da svoje mace dam samo u ruke dobrih ljudi, nadam se da ću ima naći dobar dom jer ga zaista zaslužuju :-) preslatke su
slavkoimamodilera

#152 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by slavkoimamodilera »

Pikaboo wrote:
slavkoimamodilera wrote:Tableta za parazite je ili 1,5 ili 2 KM, ja kupio u apoteci veterinarske stanice na stupu, daje se prvo pola, pa onda poslije nekoliko (7?) dana jos pola :-D

Nakon sedam dana jos pola??? Ozbiljno? Nama veterinar rekao da svaka tri mjeseca dajemo po pola kada su bile male.Sada im dajemo po citavu tabletu svaka tri mjeseca.Bas imamo zabiljezeno na kalendaru.Hmmm....mozda zavisi koje su tablete!? Mi kupujemo neke kod doktora Krasnog,neznam kako se zovu,zapakovane u srebrni celofan i zuckaste boje.
Ma ne sjecam se dobro, moze biti i 15 dana :wink: ali zasto svaka 3 mjeseca?? :? Da, da... takve su tablete, ma to je isto... mada ne vidim razloga zasto davati macki stalno te tablete?!
*miara*

#153 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by *miara* »

slavkoimamodilera wrote:
Ma ne sjecam se dobro, moze biti i 15 dana :wink: ali zasto svaka 3 mjeseca?? :? Da, da... takve su tablete, ma to je isto... mada ne vidim razloga zasto davati macki stalno te tablete?!
ja svojima ne dajem svaka tri mjeseca. vjerovatno se to daje kad macka ima mogucnost da izlazi iz kuce pa jede svakakve travke, mirise tudja govanca :D ja sam svojima davala prije vakcine i svaki put kad bi nabavila novu macku sa ulice, svi bi dobili po jednu turu tableta :D
*miara*

#154 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by *miara* »

Nini_86 wrote:
tek je sada tjeranje pocelo?? a ima 12 mjeseci?? hmm ne mogu da vjerujem :-)
A obavezno izdvoji vremena da budes sa njom nakon operacije...Ja sam davno imala macu koju sam sterilisala..prva 2 sata je najteze, maca je jos pod narkozom, i mjauce ko luuuuda i bilo mi je grozno gledati je...al vec sutradan je bila puno bolja situacija..skakala je s kreveta na pod, iako se vidjelo da je zaboli rana kad se doceka na noge...isto kao i @miaraine mace nije imala nikakve zavoje :) mace se brzo oporave svakako...cuvaj ljepoticu :D SRETNO!

@miara Koliko imas maca??? :D :D
meni je uvijek tesko odgovoriti na to pitanje :D sluzbeno, imam jednu - hugu jer samo hugi u pasosu pise da sam ja vlasnik. nisam jos vakcinisala mimi, ali kad je budem vakcinisala, pisace moje ime. mimi i hugo su kod mog momka. s druge strane, ja kod sebe u stanu imam senadu od mog momka kojoj je on vlasnik, a imam i jos jednom malog manekena, johntru, koji ima oko 3 mjeseca i kojeg cu pokloniti uskoro. slike slijede :D ja ih svaki dan evo vec dvije godine uslikam u prosjeku 5 puta, a da ne spominjem redovne photoshootinge sa fotoaparatom. slika imam milijardu pa mi je tesko odluciti se koje postaviti. ali, vrijeme mi je da se posaberem i vise postam slike na forum :D
*miara*

#155 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by *miara* »

ima li iko na forumu da je naucio svoju macketinu da koristi WC solju? :D

Image :D
Pikaboo

#156 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

slavkoimamodilera wrote:
Pikaboo wrote:
slavkoimamodilera wrote:Tableta za parazite je ili 1,5 ili 2 KM, ja kupio u apoteci veterinarske stanice na stupu, daje se prvo pola, pa onda poslije nekoliko (7?) dana jos pola :-D

Nakon sedam dana jos pola??? Ozbiljno? Nama veterinar rekao da svaka tri mjeseca dajemo po pola kada su bile male.Sada im dajemo po citavu tabletu svaka tri mjeseca.Bas imamo zabiljezeno na kalendaru.Hmmm....mozda zavisi koje su tablete!? Mi kupujemo neke kod doktora Krasnog,neznam kako se zovu,zapakovane u srebrni celofan i zuckaste boje.
Moje mace idu stalno vani i ko zna sta pojedu dok su bez nadzora.A kako im dajemo tablete,e to treba dozivjeti :lol:
Phia

#157 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Phia »

Ne znam kakva su vaša iskustva sa macama i sobnim cvijećem ali ja šta god sam donijela u kuću one su uništile. Uglavnom neki dan sam pokušala sa posipanjem bibera po listovima i kad su se primakle da ga glodaju :D i osjetile miris odmah su se okrenule i otišle. Ne mogu opisati koliko sam sretna sad :-) :D . Pa eto ako neko ima sličan problem možda mu ovo pomogne..
Skyfox

#158 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Skyfox »

Stara iznjela sve biljke pred vrata sad ih ne unistava nasa macka vec komsijske :D recu joj da ih pobiberi SVE pa cemo vidjet :-D
Mee

#159 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mee »

Vidjela sam ja neki dan u Vetliifeu onaj cat-away sprej, sprica se tamo gdje necesh da mace idu, pa eto i to kao ideja...
Nini_86

#160 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Nini_86 »

*miara* wrote:
slavkoimamodilera wrote:
ja svojima ne dajem svaka tri mjeseca. vjerovatno se to daje kad macka ima mogucnost da izlazi iz kuce pa jede svakakve travke, mirise tudja govanca :D ja sam svojima davala prije vakcine i svaki put kad bi nabavila novu macku sa ulice, svi bi dobili po jednu turu tableta :D
mackama treba davati tablete protiv parazita bar svakih 6 mjeseci jer se ti paraziti unose obucom...nisam ni ja to znala donedavno :D :D za macke koje izlaze vjerovatno cesce...
Pikaboo

#161 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

Nini_86 wrote:
*miara* wrote:
slavkoimamodilera wrote:
mackama treba davati tablete protiv parazita bar svakih 6 mjeseci jer se ti paraziti unose obucom...nisam ni ja to znala donedavno :D :D za macke koje izlaze vjerovatno cesce...
Moje ne samo da izlaze,vec nam donose miseve.Mjauce jednom pred vratima,al nekakav cudan mjauk.Ja otovrim,njoj mis u ustima.Fino ga stavi ispred mene,pogleda me,ko veli,evo ja ti donjela klopu!Ja misa pokupim u novinu i bacim u kantu.Ona je nakon dvadeset minuta donjela novog.I to ga bas meni donjela.Ove druge dvije su samo pogledale misa i pobjegle
Nini_86

#162 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Nini_86 »

Pikaboo wrote: Moje ne samo da izlaze,vec nam donose miseve.Mjauce jednom pred vratima,al nekakav cudan mjauk.Ja otovrim,njoj mis u ustima.Fino ga stavi ispred mene,pogleda me,ko veli,evo ja ti donjela klopu!Ja misa pokupim u novinu i bacim u kantu.Ona je nakon dvadeset minuta donjela novog.I to ga bas meni donjela.Ove druge dvije su samo pogledale misa i pobjegle
hahahaha moja prijasnja macka je sismise lovila i to s balkona :lol: :lol: pa joj pobjegne, a sismis po kuci leta...uzas zivi :-) a to ti ona donese da se pohvali hehehehe :D hajde sreca pa ti i te druge dvije ne donose misheve inace bi imala pune ruke posla :P
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#163 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

Nini_86 wrote:
*miara* wrote:
slavkoimamodilera wrote:
pa ne znam... moj veterinar ( :D ) meni tj. Curici preporucuje uzimanje anti-parazitnih tableta svaka 3-4 mjeseca. bas zbog toga sto kako on kaze: ne znam gdje hodam, ne znam gdje i u sto stanem, donesem to na cipelama u stan, maca ode do cipela, provalja se u njima, gricne pertlu i sl- i eto gaaaaa. eh sad, to za davanje tablete nakon 7 tj 15 dana ponovo- to stvarno mi nikad nije spomenuo. i posto joj on obicno da tu tabletu (ja se stvarno ne bih mogla boriti sa njom da joj dam jer ih nikako ne gotivi) nisam sigurna da li joj da citavu ili pola, ali mislim pola. i mislim da su to one Carniverm (carnivorm- opet nisam sigurna) tablete.
eto, nadam se da sam pomogla :D
PticaTrkachica

#164 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by PticaTrkachica »

Kako hranite vaše mačiće (2,5 mjeseca) kad dobiju proljev. Najvjerovatnije je od mlijeka, iako ga je samo malo pio, jednom (preksinoć) ili simba riblje paštetice. Duša draga, jučer svaki put kad ga nužda odvede u njegov wc, čuju se zvuci kao kad čovjeka rijetka stolica natjera. Žao mi ga je, ali presmiješan mi je, ko dido kakav.
Dala sam mu kuhane riže i piletine, google mi je to rekao, i suha hrana. Jutros vidim stanje malo bolje, ali opet ne na normali. Da li da idemo veterinaru i kakva su vaša iskustva?
Ne zamjerite, ipak nam je prvi put :)
Shoshana

#165 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Shoshana »

PticaTrkachica wrote:Kako hranite vaše mačiće (2,5 mjeseca) kad dobiju proljev. Najvjerovatnije je od mlijeka, iako ga je samo malo pio, jednom (preksinoć) ili simba riblje paštetice. Duša draga, jučer svaki put kad ga nužda odvede u njegov wc, čuju se zvuci kao kad čovjeka rijetka stolica natjera. Žao mi ga je, ali presmiješan mi je, ko dido kakav.
Dala sam mu kuhane riže i piletine, google mi je to rekao, i suha hrana. Jutros vidim stanje malo bolje, ali opet ne na normali. Da li da idemo veterinaru i kakva su vaša iskustva?
Ne zamjerite, ipak nam je prvi put :)
Ogromna vecina macaka razvija netoleranciju prema laktozi vise-manje cim se odbiju od majke. Osim toga, kravlje mlijeko bas i nema neku hranljivu vrijednost za macke. Ako vec hoces da joj dajes mlijeko, ili kupi macje mlijeko ili kupuj mlijeko bez laktoze.
PticaTrkachica

#166 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by PticaTrkachica »

Hvala na brzom odgovoru, mlijeko nemam praksu davati, ali muž je bio sam s njim i eto, pogriješio.
Sad me interesuje kako najefikasnije vratiti stvari (tojest stolicu) u normalu.
Da ne spominjem kako mi se genetski kod promijeni od smrada kakice, ali sve to ide u paketu :)
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#167 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

pa dobro si pocela :) piletina i riza je uvijek dobra za smirivanje stomaka. kad se stomak smiri najbolje je nastaviti sa uobicajenom ishranom -bez mlijeka.
Shoshana

#168 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Shoshana »

Dijareja - ukoliko potraje - je opasna za mace, bas kao i za ljude. Dijareja izazvana mlijekom ne bi trebala potrajati vise od dan-dva. Kuhana riza, bez ikakvih zacina i masnoca je dobra ideja. MI smo tako morali kasicicom hranit macka par dana (ne trebam ti reci da macke bas ne mirisu kuhanu rizu) Namucili smo i sebe i njega... i nikad nismo saznali cime se otrovao :-)

Nekada se u apoteci mogao kupiti aktivni ugalj (tecni ugalj) koji je odlican za zaustavljanje akutne dijareje. No, ako ta dijareja potraje 3 dana, ja bih ipak zatrazila savjet veterinara. Da ne bi maca dehidrirala. Da li normalno jede i pije li dovoljno vode?
Mee

#169 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mee »

Ja sam mojoj maci promijenila hranu jednom , jer je njene nestalo zahvaljujuci azurnosti distributera u BiH :( i imala je gadan problem - 5 dana svaka 2 sata ishla u pijesak... katastrofa ...

2 - 3 dana samo rizu, i to raskuhanu do besvijesti da se skashi sva... ako neche, samo malkice bijelog mesa dodash, da ima ukus,... onda narednih 7 dana postepeno dodajesh vishe piletine (skuhana pilecha prsa, nishta drugo) a smanjujesh udio rize... Ova procedura moze trajati u do 15 dana, prvih 4 - 5 dana che josh uvijek biti "problematichni"...

Ovo je najzdraviji nacin, ima i injekcija da se to zaustavi, ali bolje probati ovako... i bitno je da uvijek ima dovoljno svjeze VODE, da ne bi dehidrirala...

AKo josh shta treba, pitaj.

Sretno
hana_montana

#170 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

Kako uspijevate maci dati tabletu protiv parazita? Ja se sa svojom Miu borim po pola sata i na kraju ne uradim nista :roll:,stavljala sam joj i u hranu koju voli ali cim primirise nema sanse da to pojede. Bezveze mi je zvati veterinara samo zbog toga,pomagajte :)
terra_incognita

#171 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by terra_incognita »

problem: maca šepa!
zna li neko koliko okvirno košta pregled kod veterinara i ostalo što bi moglo da bude uključeno ukoliko je šapica slomljena ?
neraida

#172 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by neraida »

Kako maci dati tabletu protiv parazita.
Ja svojim macama,uzmes je lijepo u krilo dobro drzis,otvoris usta ubacis tabletu,sa strane uzmes na vatu vode,i cim tabletu ubacis,vode ukapaj u usta i maca odma proguta,nikakav problem,to mi je vet ovdje pokazao.Lako je samo moras biti brz. :D
Shoshana

#173 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Shoshana »

neraida wrote:Kako maci dati tabletu protiv parazita.
Ja svojim macama,uzmes je lijepo u krilo dobro drzis,otvoris usta ubacis tabletu,sa strane uzmes na vatu vode,i cim tabletu ubacis,vode ukapaj u usta i maca odma proguta,nikakav problem,to mi je vet ovdje pokazao.Lako je samo moras biti brz. :D
Meni bi moj macor oba oka iskopao da ga nesto pokusam cvrsto na krilu drzati :oops: :lol:

Mi smo to naucili ovako: uzmes veliki peskir, kleknes i stavis macku ispred sebe. Tako da macka gleda od tebe. Onda joj peskir prebacis ispod glave pa ukrstis preko ledja (kao da umotavas macku), pa onda stavis svoja dva koljena na dva kraja peskira i sjednes na svoje pete. Maca ne moze ni da te ogrebe, ni da se izvuce u rikverc. POsto su ti sada obje ruke slobodne, jednom rukom blago stisnes sa strane usta, a drugom ubacis tabletu unutra. Zatvoris joj usta i sacekas malko da se uvjeris da je progutala.

Jest' da ce bjezati od tebe k'o djavo od krsta naredna dva dana :lol: ali boze moj... za vece je dobro :)
Tinkerbell_Ze

#174 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

Kupila sam danas tablete protiv parazita za macice i uspjela sam ugurati malom mačiću u usta i progutao ju je :lol:
Mami maci Gagoj sam stavila u hranu i pojela je odmah :D poguzija, ona jede sveeeeeeee
sad trebam dati još dvijema curicama :D nadam se da ću uspjeti. :wink:
SenSen

#175 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SenSen »

Moja Tetka tako daje svojoj Cicki kontracepcijske pilule svake sedmice :D Stavi je u krilo, otvori joj usta, i strpa tabletu u usta, onda joj da mlijeka da se osigura da je progutala tabletu.. Naravno, sve to je vremenom postalo lakse jer maca pije tablete godinama, pa je vec prihvatila svoju sudbinu :D
Post Reply