KUĆNA MREŽA

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
skahu
Posts: 216
Joined: 14/03/2007 18:12
Location: Rajvosa
Has thanked: 2 times

KUĆNA MREŽA

#1

Post by skahu » 28/09/2011 20:17

Imam laptop (IBM ThinkPad) koji ima wireless i koristim ga za internet. Na kablovski modem spojen je LAN kablom.
U međuvremenu sam nabavio dugi laptop (acer aspire one) koji takođe ima wireless.
Mogu li kako da koristim internet i na ovom drugom laptopu preko wireless-a, a da ne moram kupovati router.
Molim pomoć !
Hvala


User avatar
Tahta
Posts: 894
Joined: 22/01/2008 18:28

Re: KUĆNA MREŽA

#2

Post by Tahta » 28/09/2011 20:27

dobar si :D " kako koritit i wirales ako nemam wirales " :D
nemožeš nikako moraš ipak kupiti wirales i onaj najjeftiniji će sasvim dobro raditi investicija ti je 30-40 km
ako ti je puno traži polovni u oglasima 8-)
ako ti je i to puno onda vidi da ti ko pokloni kakav :skoljka:

User avatar
skahu
Posts: 216
Joined: 14/03/2007 18:12
Location: Rajvosa
Has thanked: 2 times

Re: KUĆNA MREŽA

#3

Post by skahu » 28/09/2011 20:40

Pa idem logikom da oba racunara imaju wireless, moze li jedan biti server, a drugi da komunicira preko wirelessa.
Nisam neki expert, ali u windowsu ima neka opcija da se napravi wireless mreža (koliko znam) :?

User avatar
travar
Posts: 2429
Joined: 14/08/2006 21:23
Location: Tudena
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: KUĆNA MREŽA

#4

Post by travar » 28/09/2011 20:42

Men' se čini da možeš "share-ovati" konekciju s jednog laptopa na drugi, ali bi ti onaj koji je povezan s modemom morao biti upaljen (logic) da bi na drugom laptopu koristio internet.
Ovo ti može biti privremeno rješenje do kupovine routera.

User avatar
Ghost_Rider_XXX
Posts: 2011
Joined: 26/03/2008 11:13

Re: KUĆNA MREŽA

#5

Post by Ghost_Rider_XXX » 28/09/2011 20:47

Možeš podijeliti konekciju, ali sa današnjim cijenama access pointa to ti je bez veze, za šaku maraka uzmeš ap i riješiš problem.

drndalo
Posts: 15021
Joined: 26/06/2006 16:34
Location: Sarajevo
Has thanked: 7 times
Been thanked: 29 times

Re: KUĆNA MREŽA

#6

Post by drndalo » 28/09/2011 21:18

Jesi li probao sa ad-hoc mrezom ta dva racunara i dozvolom na prvom da se preko njega kacis s drugog ?

Mada su routeri < 50 KM, pa ne znam dal se zezat s tim, jer ce preko routera sigurno raditi brze...

User avatar
skahu
Posts: 216
Joined: 14/03/2007 18:12
Location: Rajvosa
Has thanked: 2 times

Re: KUĆNA MREŽA

#7

Post by skahu » 28/09/2011 21:43

haman ništa do plate, hvala na odgovorima :-?

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: KUĆNA MREŽA

#8

Post by dragan.s » 28/09/2011 23:58

Teoretski može ovako kako su ti objasnili ranije. Znači share LAN konekcije (ili ppoe kablovske ako postoji), a sa WLAN napraviš ad-hoc mrežu ThinkPad-Acer. Međutim mana toga je što ti onda ThinkPad mora biti stalno uključen da bi Acer išao na net. Bežični ruteri sada koštaju 50KM i manje, a to je trajno riješenje.
Ili se raspitaj kod tvog kablovskog provajdera da li oni daju neke wireless uređaje.

User avatar
Zvek
Posts: 1382
Joined: 16/10/2010 19:58

Re: KUĆNA MREŽA

#9

Post by Zvek » 29/09/2011 08:28

dragan.s wrote:Teoretski može ovako kako su ti objasnili ranije. Znači share LAN konekcije (ili ppoe kablovske ako postoji), a sa WLAN napraviš ad-hoc mrežu ThinkPad-Acer. Međutim mana toga je što ti onda ThinkPad mora biti stalno uključen da bi Acer išao na net. Bežični ruteri sada koštaju 50KM i manje, a to je trajno riješenje.
Ili se raspitaj kod tvog kablovskog provajdera da li oni daju neke wireless uređaje.

Na Otoci, tj u Merkuru radnja Foto Game TP Link wireless ruter 39 KM, ja kupio, super radi, 1 god garancije.

savsvoj
Posts: 512
Joined: 13/01/2009 17:55

Re: KUĆNA MREŽA

#10

Post by savsvoj » 29/09/2011 09:48

http://www.connectify.me/
Nista teoriski mozes najnormalnije.

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: KUĆNA MREŽA

#11

Post by dragan.s » 29/09/2011 18:23

savsvoj wrote:http://www.connectify.me/
Nista teoriski mozes najnormalnije.
To teoretski sam mislio da može, ali sa ograničenjima. Nisam vidio još nikoga da je tako riješio. U stvar jesam nekad davno, dok su još dial-up modemi bili aktuelni.
Ruteri su sad prvo jeftini i riješavaju stvar bez ograničenja. Plus što dobiješ i wireless.

User avatar
c1600
Posts: 16
Joined: 19/02/2011 09:03

Re: KUĆNA MREŽA

#12

Post by c1600 » 29/09/2011 18:40

Imam prijatelja koji ima dva desktop racunara.Jedan je direktno spojen na jeftiniji ruter,drugi se nalazi na spratu kuce i na net se spaja bezicno preko usb adaptera.Na tom pc-u koji je na spratu jedva da ima konekcije.Pitanje:da li skuplji ruteri imaju jaci i stabilniji signal,i isplati li se dati 70-tak maraka za isti

drndalo
Posts: 15021
Joined: 26/06/2006 16:34
Location: Sarajevo
Has thanked: 7 times
Been thanked: 29 times

Re: KUĆNA MREŽA

#13

Post by drndalo » 29/09/2011 18:57

Ne moraju imati jaci signal ako su skuplji...

Moje iskustvo je da sa 20-ak metara udaljenosti, ali i 5-6-7 zidova/coskova zgrade izmedju antene routera i laptopa signal jedva da je jak za koristiti, i to kad sam jedini korisnik mreze...Kad se neko u neposrednoj blizini nakaci i radi, ja se mogu slikati, kao imam signal da je zakacen na mrezu, ali i to se gubi svakih par minuta, a nema pristupa na web... Pomjeranjem routera i antene svega 3-4 metra blize, ali i 3 zida/2 coska blize, situacija je stabilnih 3/5 jacine signala...

Zar mu ne bi bilo pametnije voditi kablom mrezu sa routera na taj racunar na spratu ?

drndalo
Posts: 15021
Joined: 26/06/2006 16:34
Location: Sarajevo
Has thanked: 7 times
Been thanked: 29 times

Re: KUĆNA MREŽA

#14

Post by drndalo » 29/09/2011 19:09

Ja sam svoj problem prvo pokusao rijesiti boljom antenom na routeru, ali i dalje je bila ista prica, jer je nisam nasao s duzim kablom od 1.5 metar, a to mi je bio nedovoljno... Na kraju pomaknuh router sa sve antenom, i signal sa 1/5 dodje na 3/5...

Dakle antena ti je rjesenje za sprat, ali ako ima dovoljno kabla za provuci je gore...

User avatar
c1600
Posts: 16
Joined: 19/02/2011 09:03

Re: KUĆNA MREŽA

#15

Post by c1600 » 29/09/2011 19:12

Pitao sam cisto informativno i naveo primjer prijatelja.Medutim,ako kazete da skuplji ruteri i nemaju neku prednost cemu onda baciti 100KM umjesto npr. 40KM.Sta bih morao kupiti(svakako planiram) pa da podjelim mrezu sa komsijom ispod mene,koji ima laptop,a da ima koliko toliko dobar signal.Nesto sa 3 antene?Ukratko,sa kojom spravicom napraviti malo siru mrezu,da dobaci bar do susjednih stanova

drndalo
Posts: 15021
Joined: 26/06/2006 16:34
Location: Sarajevo
Has thanked: 7 times
Been thanked: 29 times

Re: KUĆNA MREŽA

#16

Post by drndalo » 29/09/2011 19:47

Pa meni radi D-link i sa jednom antenom, samo sam ti rekao da sam imao previse prepreka prije... Sad je to OK, jer sam smanjio broj zidova za 50%, iako je u metrima to relatvno malo... Dakle ne ide linearno udaljenost, tj. zavisi od vise stvari... Radi se o 2 susjedna stana, ali koji se dodiruju samo jednim malim coskom, ostalo su izlomljeni mahom vanjski zidovi, stubovi, itd...

Stan direktno iznad/ispod tebe ne bi smio imati nikakvih problema, jer je tu samo 1-2 zida izmedju uredjaja..

Skuplji routeri vjerovatno budu oni koji omogucavaju vece brzine protoka, ali ni tu nije sve bas onako kao u reklami...

otsam
Posts: 327
Joined: 14/06/2011 10:36

Re: KUĆNA MREŽA

#17

Post by otsam » 29/09/2011 19:53

ne peglaj se radi 30km...

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: KUĆNA MREŽA

#18

Post by dragan.s » 29/09/2011 23:26

Skuplji ruteri imaju i neke dodatne opcije. Recimo ovi najjeftini TP-Link-ovi mogu raditi samo kao Access Point, a nemaju klijenti mod rada.
Za jači signal treba tražiti TP-Link sa XR (Extended Range) opcijom. Recimo WR543G je sasvim solidan sa signalom.
Ili nešto od Linksys-a npr. WRT54G sa DD-WRT firmware-om, samo mu je jedina mana što ima nestandardan konektor za antene.

User avatar
lajkujMe
Posts: 3455
Joined: 06/04/2011 17:44
Location: Na svom mocnom racunaru
Been thanked: 2 times

Re: KUĆNA MREŽA

#19

Post by lajkujMe » 30/09/2011 17:51

ma uzmi tp link za 39 km router, sasvim dovoljan ako si u stanu a nesto jace ako si u kuci na vise spratova.

User avatar
skahu
Posts: 216
Joined: 14/03/2007 18:12
Location: Rajvosa
Has thanked: 2 times

Re: KUĆNA MREŽA

#20

Post by skahu » 01/10/2011 00:42

Samo da obavijestim auditorijum, uspio sam napraviti kućnu mrežu, sve sam pronašao na youtube.
malo sam se namučio, al radi (i nije iopšte spora veza)
sada surfam sa oba računara.
pozdrav

CoCoJamBo
Posts: 163
Joined: 05/05/2011 03:29

Re: KUĆNA MREŽA

#21

Post by CoCoJamBo » 01/10/2011 01:02

Kao prvo nemoj Instalirati Connectify samo ce ti sjebati konekciju tj.iskljucit ce ti Internet!

Evo kako da to namjestis :

1.Ides na Network and Sharing Center (Ako ti je na Engleskom ^^)
Image
2.Odaberi ovo Ad-hoc ,zadnje na listi
Image
3. Napises bilo kakvu rijec i pass koji zelis !
Image

I sad pomocu drugog Laptopa potrazi konekciju ^^

*Edit*
Upravo vidim ,nasao ti rjesenje :) Hajd kad bude neko imao problema mozda nadje ovo ^^

User avatar
skahu
Posts: 216
Joined: 14/03/2007 18:12
Location: Rajvosa
Has thanked: 2 times

Re: KUĆNA MREŽA

#22

Post by skahu » 02/10/2011 19:51

Tako nešto sam i uradio, pratio sam instrukcije na youtube.
Možda sam zaboravio napisati da su oba računara na XP.
uglavnom mreža radi.
sada me buni nešto drugo:
u My netvork places vidim oba kompjutera, kako da pristupim sa jednog na drugi.kada kliknem traži mi šifru
a ja nisam ubacivao nikakve šifre.

Gray
Posts: 3242
Joined: 14/06/2005 02:47
Been thanked: 2 times

Re: KUĆNA MREŽA

#23

Post by Gray » 02/10/2011 22:44

dragan.s wrote:Skuplji ruteri imaju i neke dodatne opcije. Recimo ovi najjeftini TP-Link-ovi mogu raditi samo kao Access Point, a nemaju klijenti mod rada.
Za jači signal treba tražiti TP-Link sa XR (Extended Range) opcijom. Recimo WR543G je sasvim solidan sa signalom.
Ili nešto od Linksys-a npr. WRT54G sa DD-WRT firmware-om, samo mu je jedina mana što ima nestandardan konektor za antene.

Ja sam koristio WRT54GL sa tomato firmware, i bio je odličan. Ima opcije pojačavanja signala i super stabilnu konekciju, namjestio ga i zaboravio na njega godinu dana.

User avatar
skahu
Posts: 216
Joined: 14/03/2007 18:12
Location: Rajvosa
Has thanked: 2 times

Re: KUĆNA MREŽA

#24

Post by skahu » 23/10/2011 23:50

c1600 wrote:Imam prijatelja koji ima dva desktop racunara.Jedan je direktno spojen na jeftiniji ruter,drugi se nalazi na spratu kuce i na net se spaja bezicno preko usb adaptera.Na tom pc-u koji je na spratu jedva da ima konekcije.Pitanje:da li skuplji ruteri imaju jaci i stabilniji signal,i isplati li se dati 70-tak maraka za isti
Sam usb ograničava brzinu pa je moguće da je zbog toga.
Kad se već radi o desktop računarima bolje je da ih spoji lan kablom, a ako neće žice onda je bolje da kupi wifi kartu (sa antenom) umjesto usb adaptera.

Post Reply