Kucan mjesto Ashdowna?

Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Ne znam koliko pije vode ali Gligorov je krajem 90-tih bio 7. ekonomista svijeta a inače nekako više njemu vjerujem nego i jednom Slovencu. Ako bi došao Slovenac tek bi onda postali njihova ekonomska vanjska teritorija da ne kažem kolonija.
pitt

Post by pitt »

a boris "bacuska" jelcin? :D:D:D
Toozla

Post by Toozla »

Nenadv24 wrote:Ne znam koliko pije vode ali Gligorov je krajem 90-tih bio 7. ekonomista svijeta ....
...po cemu...jel' Makedonija bila 7. ekonomska sila na svijetu...
...gdje je ucio i vaznije, gdje je praktikovao nauceno...
...ekonomski sistem u kojem je on funkcionisao nema veze sa ekonomskim sistemom EU kojem se treba priblizavati u procesu pridruzivanja...
Frutek

Post by Frutek »

Prenj wrote:Kucan je od svih politicara napravio daleko najbolji posao, sto god mi mislili o Slovencima.
Konacno bi dobili nekoga ko je prva liga politike i ko ne bi bio ogranicen raznim licnim ambicijama i kalkulacijama.

Kamo srece da je BiH 1992. imala nekoga njegovog kalibra ...
E moj Prenj ti stvarno u bajke vjerujes :shock:
Bosni 91 i 92-ge ne bi 100 Kucana pomoglo. Kucan jeste pametan politicar al njemu i Slovencima uopsteno je islo na ruku puno drugih stvari. Prva cinjenica je bila njihova nacionalna struktura a druga najvaznija njihov geografski polozaj. BiH totalno izmjesana izmedju 3 naroda i geografski odma uz Srbiju koja je tada htjela da poklopi sve.
Kakav Kucan kakvi bakraci. Pa JNA im je tad malo priprijetila bila, pa da ne bi Njemacke da ih prizna, Slovenije nigdje ne bi bilo :shock: Slovenija je pustena od strane Srbije (zarad internacionalog pritiska i radi cinjenice da srbi nisu vidili tolko interesa u njoj radi malog postotka srba tamo) a sva se onda koncentracija svela nazalost na Hrvatsku i najvise na BiH :(
Nemojmo sad Kucana dizat u oblake, imo je ostalih prednosti koje Bosna nije imala 1% :(
SD-6

Post by SD-6 »

Nenadv24 wrote:Ako već biramo posljednjeg visokog predstavnika(nadam se) i ako je važno da bude neko ko poznaje ovo područje zašto recimo to ne bi bio bivši predsjednik Makedonije Kiro Gligorov umjesto Kučana.
...covjek je vec jednom nogom u grobu...pusti ga da bar rahat izdahne...i
ja bi Billa doveo...nace se vec neka pripravnica :roll: ...a nisu ni ove sto prevode za bacit...samo nek ima povelika usta...
...naravno radi brzine prevoda : :D
kekec

Post by kekec »

Toozla wrote:
Nenadv24 wrote:Ne znam koliko pije vode ali Gligorov je krajem 90-tih bio 7. ekonomista svijeta ....
...po cemu...jel' Makedonija bila 7. ekonomska sila na svijetu...
...gdje je ucio i vaznije, gdje je praktikovao nauceno...
...ekonomski sistem u kojem je on funkcionisao nema veze sa ekonomskim sistemom EU kojem se treba priblizavati u procesu pridruzivanja...
Toozla, polako...
Bila je 7 sila, ali u proizvodnji paprika. :D
Sada su presli na "Ajvar", a podataka o stanju
u toj oblasti jos nema.
A posto Bosna nema paprika, moze Kiro ostati
u svojoj Makedonija Skoplje domovini. :)
Fair Life

Post by Fair Life »

Lako je Slovencima biti gazda...

Nama treba dreser zivotinja umjesto Visokog, jer nas pustene iz zooloskog vrta moze samo kandzija (bic) ukrotiti i ponovo vratiti u kavez.
digger

Post by digger »

Fair Life wrote:Lako je Slovencima biti gazda...
Nama treba dreser zivotinja umjesto Visokog, jer nas pustene iz zooloskog vrta moze samo kandzija (bic) ukrotiti i ponovo vratiti u kavez.
Zaboravljamo da je zivotinje lako dresirati. Samo je Tile mogao od nas da nesto napravi jer smo posebna vrsta stoke.
Prenj

Post by Prenj »

Frutek wrote:
Prenj wrote:Kucan je od svih politicara napravio daleko najbolji posao, sto god mi mislili o Slovencima.
Konacno bi dobili nekoga ko je prva liga politike i ko ne bi bio ogranicen raznim licnim ambicijama i kalkulacijama.

Bosni 91 i 92-ge ne bi 100 Kucana pomoglo. Kucan jeste pametan politicar al njemu i Slovencima uopsteno je islo na ruku puno drugih stvari. Prva cinjenica je bila njihova nacionalna struktura a druga najvaznija njihov geografski polozaj. BiH totalno izmjesana izmedju 3 naroda i geografski odma uz Srbiju koja je tada htjela da poklopi sve.
Kakav Kucan kakvi bakraci. Pa JNA im je tad malo priprijetila bila, pa da ne bi Njemacke da ih prizna, Slovenije nigdje ne bi bilo :shock: Slovenija je pustena od strane Srbije (zarad internacionalog pritiska i radi cinjenice da srbi nisu vidili tolko interesa u njoj radi malog postotka srba tamo) a sva se onda koncentracija svela nazalost na Hrvatsku i najvise na BiH :(
Nemojmo sad Kucana dizat u oblake, imo je ostalih prednosti koje Bosna nije imala 1% :(
Hajde sad malo ostavi po strani dogadjaje oko izdvajanja iz Jugoslavije, gdje svi to gledamo kroz kojekakve pristrasne naocale, pa uporedi Sloveniju sa ostalim tranzicijskim zemljama, Madjarskom, Ceskom, Poljskom, ....
Ko ima najveci GDP?
Kome jedino ne treba viza za Ameriku?
Gdje je privatizacija provedena u korist radnika?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

digger wrote:
Fair Life wrote:Lako je Slovencima biti gazda...
Zaboravljamo da je zivotinje lako dresirati. Samo je Tile mogao od nas da nesto napravi jer smo posebna vrsta stoke.
Ne ! Nama treba psihijatar umjesto Visokog. I to dobar. :D
rumenko

Post by rumenko »

evo Tyson se vraca u ring...on je mozda najrealnija opcija za nas...djeluje veoma inteligentno kad ga vidis...a malo bi se ko smio qrciti jerbo bi cika Tyson njega nokautir'o......
Frutek

Post by Frutek »

Prenj wrote:
Frutek wrote:

Hajde sad malo ostavi po strani dogadjaje oko izdvajanja iz Jugoslavije, gdje svi to gledamo kroz kojekakve pristrasne naocale, pa uporedi Sloveniju sa ostalim tranzicijskim zemljama, Madjarskom, Ceskom, Poljskom, ....
Ko ima najveci GDP?
Kome jedino ne treba viza za Ameriku?
Gdje je privatizacija provedena u korist radnika?
Sve to stoji Prenj. Ali pogledajmo to iz drugog ugla. Slovenija danas je slika i prilika (doduse u manjoj skali) onoga sto bi Jugoslavija bila 90-tih da nije bilo cega je bilo. Dosad bi bila medju glavnim drzavama u EU, zasigurno. Al nebitno to ... Da se vratimo Kucanu.. Zasto ti mislis da sve to sto si nabrojo ima ikakvog uticaja i veze sa Kucanom kao visokim predstavnikom. Ashdown je Englez, a Engleska medju najbogatijim zemljama svijeta. Jel to nama ikako ide u prilog i imal to veze sad sa nama :shock: :? Isto to znaci i za Sloveniju i njihov GDP sto apsolutno nema nikakve veze s nama. Kucan je doveo Sloveniju dokle jeste, jer nisu imali nikakvih problema tokom svoje istorije (mozes ti reci da to sad ne treba gledat i to je ok ako cemo o buducnosti, al to je cinjenica). Oni su radili 5 godina, napredovali dok smo se mi borili za goli opstanak :shock: Nasa infrastruktura je kroz sav taj period totalno unistena dok je njihova mogla samo napredovat. I onda je eto kao jos i cudo sto su dosli dokle jesu :oops:
Druga stvar, dovest covjeka koji je umjeren politicar po svojoj prirodi, on je tih i ne djeluje mi "zestoko" u ovaj nas lavlji kavez :? , plus covjek nema iskustva s tom vrstom politike. Ovde valja sa 3 strane non-stop deverat, dok su oni onda 91-ve se povukli cim su prvu vatricu vidili i time kao sto dalje znamo se izvukli iz svega. Ovde je kako jeste, ovde se stvari moraju rijesavat, nema povlacenja ni odakle heh.
Mislim da za BiH ne bi bilo pametno da dodje iko iz bivsih republika jer jedan manji potez protiv nekog (kao sto je ashdown napravio 101 intervenciju dosad) i isti bi se optuzio da je pristrasan prema jednom ili dva naroda, ugnjetava treci itd. To bi trebao ostati neki stranac. Najbolje bi bilo kad nam ne bi niko trebao (idealno rijesenje), al sad zasad - stranac!
dr.pi

Post by dr.pi »

Milan Kucan... :lol: :lol:

Dobar vic.
Prenj

Post by Prenj »

Frutek,

Hajde da definisemo kriterije za izbor Visokog predstavnika i onda ocijenimo buduce kandidate (pa i sadasnje):

1. Kada vec stranac MORA doci ovdje (uz sve njihove mane, NEKA IH, ovi nasi politicari bi nas opeljesili do gole koze da nije OHR-a i ustanovili etnicko-robovlasnicki sistem jos 1996.), da dobijemo nekoga ko je iz prve, a ne iz trece lige politicara kao sto su to bili dosadasnji visoki predstavnici.
2. Neko ko je vec dobro upoznat sa problemima koji postoje ovdje.
3. Da dobijemo nekoga ko ce raditi posao bez razmisljanja o posljedicama odluka po njegovu buducu karijeru.
4. Da buduci Visoki predstavnik odluke donosi rukovodjen prvenstveno interesima BiH i njenih naroda, a ne medjunarodnog kapitala.

Ko god zadovolji ove gore uslove, po meni je OK.

Imas li jos neki prijedlog?
Prenj

Post by Prenj »

Nenadv24 wrote:Ne znam koliko pije vode ali Gligorov je krajem 90-tih bio 7. ekonomista svijeta a inače nekako više njemu vjerujem nego i jednom Slovencu. Ako bi došao Slovenac tek bi onda postali njihova ekonomska vanjska teritorija da ne kažem kolonija.
Ne da bi postali, nego vec sada jesmo njihova kolonija.
dr.pi

Post by dr.pi »

VP iz bivse YU :-)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Prenj wrote:
Nenadv24 wrote:Ne znam koliko pije vode ali Gligorov je krajem 90-tih bio 7. ekonomista svijeta a inače nekako više njemu vjerujem nego i jednom Slovencu. Ako bi došao Slovenac tek bi onda postali njihova ekonomska vanjska teritorija da ne kažem kolonija.
Ne da bi postali, nego vec sada jesmo njihova kolonija.
Vala bolje njihova kolonija, nego nasa glad ! :D

Da mi odredjuju likovi poput ovog Andersona, Radoncica i Tihica sta je dobro za mene... Na sta bi tek licila ta tvorevina ogranicenih... :sad:

Uostalom, nisu Slovenci od nas nacinili svoju koloniju, za to smo zasluzni u prvom redu mi sami, i naravno mudre glave koje nas vode... :D
Eno, u frizideru Fructalov sok (od kruske), a dok je radio Fruti u Celicu, njihov se sok pio, a ko ono unisti tu tvornicu ? Slovenci il Sarajevo ? :shock:
Frutek

Post by Frutek »

Prenj wrote:Frutek,

Hajde da definisemo kriterije za izbor Visokog predstavnika i onda ocijenimo buduce kandidate (pa i sadasnje):

1. Kada vec stranac MORA doci ovdje (uz sve njihove mane, NEKA IH, ovi nasi politicari bi nas opeljesili do gole koze da nije OHR-a i ustanovili etnicko-robovlasnicki sistem jos 1996.), da dobijemo nekoga ko je iz prve, a ne iz trece lige politicara kao sto su to bili dosadasnji visoki predstavnici.
2. Neko ko je vec dobro upoznat sa problemima koji postoje ovdje.
3. Da dobijemo nekoga ko ce raditi posao bez razmisljanja o posljedicama odluka po njegovu buducu karijeru.
4. Da buduci Visoki predstavnik odluke donosi rukovodjen prvenstveno interesima BiH i njenih naroda, a ne medjunarodnog kapitala.

Ko god zadovolji ove gore uslove, po meni je OK.

Imas li jos neki prijedlog?
Ne treba zivit u iluziji. Ovo sto si nabrojao, taj film neces gledat. Nema sanse da ikad neko nam dodje ko ce zadovoljit sve tvoje zahtjeve. Ja bi volio da nije tako, al realnost je drugacija. Sta su po tebi prvorazredni politicari? Jel sugerises da je Ashdown trecerazredni politicar?! Meni se cini da taj covjek zna bolje sta se desava u BiH nego 2/3 nasih politicara. Nije mi jasno kako dosad nije srcani dobio deverajuc sa svima :roll: Covjek je pokusavao kroz svoj mandat i silom nametnut neke reforme, ali treba bit svjestan da nijedan visoki predstavnik ovog svijeta nam ne moze izmijenit ustav od nule i napravit novu savrsenu BiH koja gleda u EU u roku godinu dvije i sve cakum pakum... To je vec bajka. Europa i svijet su u BiH iskljucivo i radi onog sto je i najbitnije njjima a to je da se ponovo ne zakuha jer se oni boje nestabilnosti u regiji balkana. Za nama ne boluju sto se tice EU mada je zivi apsurd i tuga da mi koji smo u srcu europe postanemo talac europe (sto cemo vjerovatno i postat kad hrvatska udje) zakljucani jedini, nigdje mrdnut.

Znaci ne mozemo sve zivo ocekivat od visokog predstavnika kao da je on djeda mraz, a da nasi politicari nastave svoju vec praistorijsku politiku huskanja jedni protiv drugih bez ikakvih ambicija da ova zemlja prosperise ka boljem. To ce krenut tek kad proradi nasa svijest, a ako budemo cekali da nam to visoki predstavnik sve sredi, bogami nacekat cemo se :roll:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Frutek wrote: Znaci ne mozemo sve zivo ocekivat od visokog predstavnika kao da je on djeda mraz, a da nasi politicari nastave svoju vec praistorijsku politiku huskanja jedni protiv drugih bez ikakvih ambicija da ova zemlja prosperise ka boljem. To ce krenut tek kad proradi nasa svijest, a ako budemo cekali da nam to visoki predstavnik sve sredi, bogami nacekat cemo se :roll:
Pa imas pravo, ovo za Djeda Mraza (uh sta bi sad rah. Alija reko... :D )

Mozda previse ocekujemo od njih, medjutim, oni imaju ovlasti da sve te nase politicare odstrane ne samo iz politickog, vec i javnog zivota BiH. E onda je pitanje zasto to ne cine, il' im je mrsko, il' bi posljedice bile prevelike, il' im nije palo na pamet, il' ih zaboli (najvjerovatnije). Zasto cekati da proradi nasa svijest, ako dosad nisu skontali da smo nesposobni, neodgovorni, i jebiga, glupi da prostis, kad ce onda skontat ? Ne cekas da dusevni bolesnik sam ozdravi, il ga lijeci, il ga zatvori ako je opasan... :D
Frutek

Post by Frutek »

Kako ih ne smjenjuje :? Pa ako pogledas unazad, vidices da je dosad smjenio oko 100-ak politicara i raznih funkcionera iz RS-a :D
A eto ti i najnoviji primjer sa Covicem. Da nije Ashdown-a, ovaj bi osto na poziciji clana predsjednistva iako ga je sud njegove zemlje optuzio za organizovani kriminal. Pa to nema nigdje :-?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Frutek wrote:Kako ih ne smjenjuje :? Pa ako pogledas unazad, vidices da je dosad smjenio oko 100-ak politicara i raznih funkcionera iz RS-a :D
A eto ti i najnoviji primjer sa Covicem. Da nije Ashdown-a, ovaj bi osto na poziciji clana predsjednistva iako ga je sud njegove zemlje optuzio za organizovani kriminal. Pa to nema nigdje :-?
Bilo bi mnogo efikasnije zabraniti djelovanje odredjenim politickim partijama, nego smjenjivati neke opskurne likove, koje ionako imenuju samo da bi ih se moglo smijeniti... Fazon je sto su ti ljudi smijenjeni zato jer su samo dosljedno provodili politiku svojih stranaka, isto ce raditi i njihovi nasljednici, pa kad ih smijene, i njihovi. Nije problem u tim pojedincima, kontas ? :D
Frutek

Post by Frutek »

Onda ti ostaje samo mogucnost ukidanja i samih stranaka a onda bi se opasno priblizili diktaturnom uredjenju drzave :shock: :oops:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Frutek wrote:Onda ti ostaje samo mogucnost ukidanja i samih stranaka a onda bi se opasno priblizili diktaturnom uredjenju drzave :shock: :oops:
To bas i nije tacno, ne radi se o ukidanju svih, vec samo odredjenih stranaka... U biti nije ni rijec o strankama, vec nekim kriminalnim organizacijama kojima je stranacko uredjenje paravan.

Eto pokusaj u Njemackoj registrovat NSDAP, pa vidi sta ce ti cike reci... Uostalom ja se sjecam jedne diktature, nije bas los zivot tad bio... 8-)
digger

Post by digger »

BH ne treba politicara nego prakticara. Ashdown je vjerovatno dobar politicar za zapadne uslove vlasti, i jako sarmantan domacin na raznim prijemima, vecerama, i igrajuci golf. Ali on nema ni ideju kako da bi vodi posao za kojeg mu niko nije mogao pruziti cak ni primjer a ni smjernice! Gdje li to u svijetu postoji svemoguci u demokratiji? "Demokratska autokratija" je EU tvorevina i eksperiment, jer realno, demokratija i autokratija se jednostavno potiru.

Ovoj zemlji treba prakticar i naredbodavac cvrste ruke i domaceg kova, ko zna javno jebat majku onome ko koci stvari i pisa uz vjetar, i koji se nece dvoumiti da okaci par lopova i ubica na prvu banderu. Kada time stekne "autoritet" (jer mi vjerujemo i slusamo samo silu), onda rad moze da pocne. Naravno, u tom slucaju cemo imati "d" od demokratije, ali kada smo vec protracili prvih 10 godina ni u sta, sta fali da se slijedecih 10 godina posvetimo izgradnji baze bez koje nema demokratske drzave.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

digger wrote:BH ne treba politicara nego prakticara. Ashdown je vjerovatno dobar politicar za zapadne uslove vlasti, i jako sarmantan domacin na raznim prijemima, vecerama, i igrajuci golf. Ali on nema ni ideju kako da bi vodi posao za kojeg mu niko nije mogao pruziti cak ni primjer a ni smjernice! Gdje li to u svijetu postoji svemoguci u demokratiji? "Demokratska autokratija" je EU tvorevina i eksperiment, jer realno, demokratija i autokratija se jednostavno potiru.

Ovoj zemlji treba prakticar i naredbodavac cvrste ruke i domaceg kova, ko zna javno jebat majku onome ko koci stvari i pisa uz vjetar, i koji se nece dvoumiti da okaci par lopova i ubica na prvu banderu. Kada time stekne "autoritet" (jer mi vjerujemo i slusamo samo silu), onda rad moze da pocne. Naravno, u tom slucaju cemo imati "d" od demokratije, ali kada smo vec protracili prvih 10 godina ni u sta, sta fali da se slijedecih 10 godina posvetimo izgradnji baze bez koje nema demokratske drzave.

Tako je. Živio drug Tito!
Post Reply