KS - Načelnici opština: all about

Post Reply
julisiz es grant

#626 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by julisiz es grant »

Vidi istočnobosanskih prezimena među vijećnicima :D
Gabela, Pleho, Džanko, Peštek, Gušo x 2, Džihanić, Prutina, Topuz, vrlo vjerovatno i Tabaković i Omerović.
Ovaj jedan je studirao medicinu a vidim piše mu SSS. Tipično, kad ne uspiješ u studijama i pravoj struci, fataj se politike da se đe uhljebiš.
novi.dan.nova.nafaka

#627 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Chmoljo wrote:da, pitao sam TEBE, jer TVOJE mišljenje. TI želiš zabraniti građanima da se udružuju. naravno da nećeš i ne možeš, ali forum je mjesto gdje se iznose lični stavovi. i meni su presmiješni lični stavovi SDA-ovog glasača koji bi primijenio metode onih koje ti simpatizeri smatraju krivcima za sve i svašta. između ostalog i krivcima za uskraćivanja sloboda koje bi isti uskraćivali.
A zašto ti Boga ti treba karikiranje i poturanja polutačnih tvrdnji: tip je rekao da NVO treba ukinuti na način da ih ne treba finansirati, i sasvim opravdano naveo pokret DOSTA (trebamo li sad brdo njihovih aferima navoditi). A ti od toga praviš dramu i pozivaš se na slobodu, ljudska prava i ostalo. :-)
Po meni, ista stvar je sa svim drugim NVO koja presipaju iz šupljeg u prazno - tačnije, služe za punjenje privatnih džepova. Nevažno jesu li SDP, SDA ili bilo čiji drugi sateliti...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#628 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Chmoljo »

ne, rekao je da ih treba zakonom zabraniti. nije karikiranje što je najtužnije.
novi.dan.nova.nafaka

#629 Re: KS - Načelnici opština: all about

Chmoljo wrote:ne, rekao je da ih treba zakonom zabraniti. nije karikiranje što je najtužnije.
Dobro, ne može se ljudima zabraniti udruživanje, ali zakonski bi trebalo kažnjavati neprovođenje programa NVO-a koji su finansirani. Kao i onih koji su potrošeni u druge svrhe.
No, s druge strane, problem je u tome što su te stavke sitnica u odnosu na lopovluk koji se radi u državi - milioni se kradu i pumpaju iz državnih firmi, a nekoga proganjati zbog par hiljada KM bi bilo paradoksalno...
zvrk

#630 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

bilo bi lijepo da inspekcije pocnu taj dio progona

pa onda dalje
Chmoljo

#631 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Chmoljo »

pa zakonski okvir za kažnjavanje svakako da postoji. samo treba dokazati da je iznos utrošenih sredstava bio daleko manji, nego je to iznos na računu. čisto sumnjam da ne postoji krivična odredba pod koju se ne bi ovo moglo podvesti.

i sam sa mišljenja da je NVO pun nehljeba, isto kao i boračke i vjerske organizacije manje-više. i meni su u istoj ravni. u suštini, ja bih dokinuo finansiranje svih ovih parazita. vjerske organizacije mogu finansirati vjernici, boračke... može država, ali tek kada se objedine u jednu. pa barem na nivou kantona.

a NVO, može tražiti donatore.

i ne treba čekati da neko veliki bude kažnjen, da bi se ostali kažnjavali. to je pogubna logika: "a što si mene, što nisi njega?" :roll:

al' haj, da ne širim dalje...
udrch

#632 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by udrch »

julisiz es grant wrote:Vidi istočnobosanskih prezimena među vijećnicima :D
Gabela, Pleho, Džanko, Peštek, Gušo x 2, Džihanić, Prutina, Topuz, vrlo vjerovatno i Tabaković i Omerović.
Ovaj jedan je studirao medicinu a vidim piše mu SSS. Tipično, kad ne uspiješ u studijama i pravoj struci, fataj se politike da se đe uhljebiš.
ne razumijem šta se čudiš..ovo su vijećnici općine Novi grad..sva ova naselja od Sokolja, Briješća, Buljakov potok, Buća potok, Švrakino, Mojmilo i brojna druga su i nastala doseljavanjem ljudi iz istočne Bosne..nisu nastala ukrštanjem Vratnika i Bistrika :D ..slično su nastala i Alipašino i Dobrinja..razlika u broju stanovnika Sarajeva u periodu od 1961. do 1991. je ogromna i taj omjer se nije mogao napraviti nikakvim natalitetom, već doseljavanjem..
općine Novo Sarajevo i Novi Grad prema popisu 1971. kada su činile jednu opštinu su imale ukupno 111.811 stanovnika..30 godina kasnije, 1991. godine su imale zajedno 231.705..danas je taj broj dodatno povećan, a udjel stanovnika istočne Bosne značajniji, jer su Bošnjaci protjerani iz Gornjeg Podrinja uglavnom naselili ove opštine..
evo pogledao sam par prezimena i ljudima piše da su rođeni u Sarajevu i to prije rata..prema univerzalnom pravu primjetnom uglavnom u gradu Sarajevu, pravi istinski Sarajlija je svako onaj ko je rođen prije rata u Sarajevu, a koji uspješno eskivira odgovor odakle su mu roditelji :D
zanimljivo da nisi primjetio i određeni broj sandžačkih prezimena..

helem, gledam ove vijećnike..bolja budućnost (SBB) i nova socijaldemokratija (SDU) koje su nam obećavale bolji život za razliku od dominatnih stranaka njihovog miljea SDA-SDP za vijećnike su u ovoj opštini predložile uglavnom srednjoškolce..od 5 vijećnika SBB-a, tri su srednjoškolci, a iako imaju i dva vijećnika sa VSS čak je i presjednik kluba srednjoškolac i to onaj što je za svoju kampanju krao tuđe slogane..od tri vjećnika SDU svi su srednjoškolci, a između ostalog su i po godinama najstariji..
novi.dan.nova.nafaka

#633 Re: KS - Načelnici opština: all about

Chmoljo wrote: u suštini, ja bih dokinuo finansiranje svih ovih parazita. vjerske organizacije mogu finansirati vjernici, boračke... može država, ali tek kada se objedine u jednu. pa barem na nivou kantona.
Kad već offtopičimo, onda da se složim sa tobom - da, IZ ne treba finansirati država. Samo neka joj država vrati vakufe. ;-)
Btw, u NGradu se makar nešto dešava (barem se tako promovišu u medijima), šta je sa načelnicima u ostalim opštinama?
Chmoljo

#634 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Chmoljo »

nisam znao da je IZ bila tako veliki investitor i imala smisla za pseudomaursku arhitekturu. :oops: al' što reče, off topic... :sax:
udrch

#635 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by udrch »

IZ nikad nije ni bila investitor, ali je bilo ljudi koji jesu, a među njima i onih koji su svoj dio imovine uvakufili..
neki

#636 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by neki »

Problem je sto IZ trazi da joj pripadnu i objekti koji su izgradjeni na vakufskoj zemlji i nakon sto je ona nacionalizovana.
Ne samo IZ nego i ostale vjerske zajednice
Chmoljo

#637 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Chmoljo »

udrch wrote:IZ nikad nije ni bila investitor, ali je bilo ljudi koji jesu, a među njima i onih koji su svoj dio imovine uvakufili..
valjda je sarkazam bio toliko očigledan da ga nije bilo potrebe naglašavati... ali odosmo od teme... :)
udrch

#638 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by udrch »

neki wrote:Problem je sto IZ trazi da joj pripadnu i objekti koji su izgradjeni na vakufskoj zemlji i nakon sto je ona nacionalizovana.
ovo je neistina..iako je off topic nije u redu da se ovakvo što provlači..
palermo

#639 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by palermo »

zvrk wrote:pa ok je ukinuti ngo-e ili im ukinuti budzetiranje, ako se ispostavi da nisu ok
ali to se treba ispostaviti, ne

a svi znamo da vrana vrani oko ne vadi,

ali nije ok ukinuti svima mogucnost da nesto pozitivno urade
Ma kad je riječ o NVO-ima ne treba izmišljati toplu vodu,u svijetu postoji nešto što se zove projektni pristup, on omogućava da finansiraš one koji zaista nešto rade. Imaš projekat koji treba zajednici, spreman sam da te finansiram.

Naravno ovo fercera, pod uslovom da se to radi na transparentan i otvoren način, bez zloupotreba. Al to već nije pitanje NVO-a
Innovation

#640 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Innovation »

zvrk wrote:@innovation, imal savjetnika igdje pliz?
DELIĆ SANELA, viši referent
, savjetnik Općinskog načelnika

Ja nadjoh samo jednog savjetnika.
neki

#641 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by neki »

udrch wrote:
neki wrote:Problem je sto IZ trazi da joj pripadnu i objekti koji su izgradjeni na vakufskoj zemlji i nakon sto je ona nacionalizovana.
Pa dobro ako je neistina, kakvo onda rjesenje IZ predlaze za bivsi jat-ov neboder ili parohija za zgradu ekonomskog fakulteta?
julisiz es grant

#642 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by julisiz es grant »

udrch wrote:
julisiz es grant wrote:Vidi istočnobosanskih prezimena među vijećnicima :D
ne razumijem šta se čudiš..ovo su vijećnici općine Novi grad..sva ova naselja od Sokolja, Briješća, Buljakov potok, Buća potok, Švrakino, Mojmilo i brojna druga su i nastala doseljavanjem ljudi iz istočne Bosne..nisu nastala ukrštanjem Vratnika i Bistrika :D ..slično su nastala i Alipašino i Dobrinja..razlika u broju stanovnika Sarajeva u periodu od 1961. do 1991. je ogromna i taj omjer se nije mogao napraviti nikakvim natalitetom, već doseljavanjem..
općine Novo Sarajevo i Novi Grad prema popisu 1971. kada su činile jednu opštinu su imale ukupno 111.811 stanovnika..30 godina kasnije, 1991. godine su imale zajedno 231.705..danas je taj broj dodatno povećan, a udjel stanovnika istočne Bosne značajniji, jer su Bošnjaci protjerani iz Gornjeg Podrinja uglavnom naselili ove opštine..
evo pogledao sam par prezimena i ljudima piše da su rođeni u Sarajevu i to prije rata..prema univerzalnom pravu primjetnom uglavnom u gradu Sarajevu, pravi istinski Sarajlija je svako onaj ko je rođen prije rata u Sarajevu, a koji uspješno eskivira odgovor odakle su mu roditelji :D
zanimljivo da nisi primjetio i određeni broj sandžačkih prezimena..

helem, gledam ove vijećnike..bolja budućnost (SBB) i nova socijaldemokratija (SDU) koje su nam obećavale bolji život za razliku od dominatnih stranaka njihovog miljea SDA-SDP za vijećnike su u ovoj opštini predložile uglavnom srednjoškolce..od 5 vijećnika SBB-a, tri su srednjoškolci, a iako imaju i dva vijećnika sa VSS čak je i presjednik kluba srednjoškolac i to onaj što je za svoju kampanju krao tuđe slogane..od tri vjećnika SDU svi su srednjoškolci, a između ostalog su i po godinama najstariji..
Pa moja poenta i jeste što urbani tipa nosare tvrde da su ove opštine naseljene prije rata tako što su se stare Sarajlije (koje su valjda dotada živjele na marsu) samo preselile iz Starog grada na Alipašino :D ....po starim Sarajlijama niko iz istočne Bosne nije došao u Sa prije 1992.
udrch

#643 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by udrch »

neki wrote:
udrch wrote:
Pa dobro ako je neistina, kakvo onda rjesenje IZ predlaze za bivsi jat-ov neboder ili parohija za zgradu ekonomskog fakulteta?
u rad pravoslavne crkve nisam upućen..
IZ u vezi jatovog nebodera predlaže da se zajednički nađe dogovor..ali neće niko da razgovara, smao prebacuju jedni na druge..sve dok se zakonski ne uredi pitanje restitucije neće biti rješenja, jer svi se mogu pozivati na nenadležnost..
a moj prijedlog bi bio da se ono ruglo sruši i da ostane samo objekat koji je postojao..
neki

#644 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by neki »

udrch wrote:
neki wrote: Pa dobro ako je neistina, kakvo onda rjesenje IZ predlaze za bivsi jat-ov neboder ili parohija za zgradu ekonomskog fakulteta?
IZ u vezi jatovog nebodera predlaže da se zajednički nađe dogovor..ali neće niko da razgovara, smao prebacuju jedni na druge..sve dok se zakonski ne uredi pitanje restitucije neće biti rješenja, jer svi se mogu pozivati na nenadležnost..
a moj prijedlog bi bio da se ono ruglo sruši i da ostane samo objekat koji je postojao..
Pa po shvatanju IZ zajednicki dogovor bi bio da cijeli objekat pripadne IZ-u a da stanovi koji su u medjuvremenu otkupljeni budu novcano nadoknadjeni IZ-u... izmedju ostalog to je i razlog sto jos nema trajnog rjesenja ovog problema. Opstina je pokusala da trajno rijesi ovaj slucaj i prepustila IZ-u cijelo prizemlje objekta jos prije vise od 15 godina ali im to izgleda nije dovoljno
zvrk

#645 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

dženan šarkinović, vidim jedino da je savjetnik za
prekograničnu saradnju, cv-a ni na guglu nema, nevidjen ekspert valjda

Safet Mešanović, vidim da je vlasnik str u zabrdju, drugo nista na guglu :), isto nevidjen ekspert

o saneli isto nista - osim da je sss cim je referent
udrch

#646 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by udrch »

julisiz es grant wrote:Pa moja poenta i jeste što urbani tipa nosare tvrde da su ove opštine naseljene prije rata tako što su se stare Sarajlije (koje su valjda dotada živjele na marsu) samo preselile iz Starog grada na Alipašino :D ....po starim Sarajlijama niko iz istočne Bosne nije došao u Sa prije 1992.
pa odvedi Nosaru u Sokolje..nekad početkom 1997. godine je u mene buraz htio da kupi kuću u Sokolju..ima dobrog prijatelja i kolegu u tom naselju..naravno ja sam ga odgovorio, jer tad to nije bilo zanimljivo, a i samo Sokolje je neatraktivno..
ali smo obilazeći objekte koji su bili na prodaju i pojedine ulice skontali da je komplet to naselje iz Goražda..i tako nam ih je ovaj čovjek i predstavljao, tipa: taj dio ulice su ti iz te familije iz Goražda..
velika većina kuća u Sokolju je izgrađena prije rata..
a najbolji argument je ovaj:
općine Novo Sarajevo i Novi Grad prema popisu 1971. kada su činile jednu opštinu su imale ukupno 111.811 stanovnika..30 godina kasnije, 1991. godine su imale zajedno 231.705..
nema teorije da ovoliko povećanje bude generirano iz samog grada..
zvrk

#647 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

amil šukalo - novi direktor lokoma, ako se dobro sjecam

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/lok ... la-ostavku
udrch

#648 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by udrch »

neki wrote:
udrch wrote:
neki wrote: Pa dobro ako je neistina, kakvo onda rjesenje IZ predlaze za bivsi jat-ov neboder ili parohija za zgradu ekonomskog fakulteta?
Pa po shvatanju IZ zajednicki dogovor bi bio da cijeli objekat pripadne IZ-u a da stanovi koji su u medjuvremenu otkupljeni budu novcano nadoknadjeni IZ-u... izmedju ostalog to je i razlog sto jos nema trajnog rjesenja ovog problema. Opstina je pokusala da trajno rijesi ovaj slucaj i prepustila IZ-u cijelo prizemlje objekta jos prije vise od 15 godina ali im to izgleda nije dovoljno
nemoj da ovdje o tome raspravljamo..nije tema, a i nije tako jednostavno..
stanovi koje spominješ koliko znam nisu dio jatovog nebodera, već dio starog objekta na kojem je izgrađen neboder..iako je to danas na neki način cjelina, vidljivo je i golim okom da su to dva različita objekta..dio koji je izgradio jat je poslovne prirode i nema stanova, koliko vidim to je sad hotel..ne sjećam se baš najbolje, bio sam možda dva puta u muftijstvu, ali sam vrlo siguran da je IZ vraćen samo jedan sprat gdje je smješteno muftijstvo sarajevsko..
uostalom ako se to ne vrati IZ onda će se trebati vratiti jatu, što je po meni besmisleno..
pravično rješenje bi bilo ili da se taj nakaradni dio sruši ili ako ostaje da se IZ vrati njen dio u potpunosti uz obeštećenje za privatizirani njen dio, plus da se objekat jata dodjeli na korištenje IZ isti broj godina koliko IZ nije koristila oteti dio..
znam da IZ traži manje od ovog pravičnog rješenja, jer ne traži ništa kao nadoknadu za vrijeme otimačine..
rješenje je zakon o restituciji koji će ove sporove kanalisati na jednu adresu, a svaki nesporazum rješavati putem suda..
sud će jedini pravično presuditi..IZ ne traži ništa tuđe, već samo svoje..
Innovation

#649 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by Innovation »

http://www.novigradsarajevo.ba/index.ph ... &Itemid=10#

Od svih ovih sluzbi, nadjoh samo jednog savjetnika.
zvrk

#650 Re: KS - Načelnici opština: all about

Post by zvrk »

Innovation wrote:http://www.novigradsarajevo.ba/index.ph ... &Itemid=10#

Od svih ovih sluzbi, nadjoh samo jednog savjetnika.
eno nasla sam ja jos dva pored edine
Post Reply