Poredis pogresne stvari.Bodkin wrote:Opet netacno. U civiliziranim drustvima kako ih ti nazva imas jednu naciju koja je dominantna i ostale koje su manjine. Bosnjaci ako hoce svoj jezik ili svoj telekom u svefskoj dobice kur**. Srbi ako u cikagu hoce svoje skolstvo i historiju dobice kur**. Dakle imaju onoliko prava i slobode koliko im gazda dopusti
Srbi i hrvati i bosnjaci u BiH nisu doseljenici. Trebas razlikovati doseljenike koji mozda nemaju ni drzavljanstvo, nego samo dozvolu za boravak i rad, te ljude rodjene u toj zemlji. Ti si upravo to uporedio.
I opet nisi upravu. I ti doseljenici u Svedskoj npr. imaju veca prava nego neki ljudi u BiH koji su rodjeni ovdje i zive u ovoj zemlji. Pa zar to nije nakaradno?
Mozda neces vjerovati, ali u Svedskoj i Finskoj postoji opcija da cak u osnovnoj skoli ucis bosanski jezik. Zamisli to?! Ako ima dovoljno ucenika, oni ti pruzaju tu mogucnost. Ne znam tacno koliko ih mora biti 10-ak mozda. Cak imaju opciju da uce i bosansku historiju.
A ovdje u sopstvenoj zemlji ti ne daju da ucis bosanski, da ucis srpski ili hrvatski ako zelis.
U cemu je problem? Ako jedan narod hoce da uci hrvatski, pa neka uci who cares? Ionako je to isti jezik, razumijemo se svi. Pa cak je i lijepo kad imas tako razlitosti u tako malom okviru, samo mi to mrzimo? Ova zemlja i je i od bosnjaka, i od hrvata i od srbina. Pa nek je jedan hrvat, treba mu se pruziti prilika i pravo da radi sta zeli. Isto vazi i za jevreje i rome.
Mi moramo graditi takvu BiH, gdje ce svi imati prava, ali niko nece imati ekskluzivno pravo (kao sto sada npr ima RS). Jer samo takvu BiH ce zavoljeti i hrvati i srbi. BiH koju pojedini bosnjaci hoce da naprave, gdje cemo mi eto kao biti 'glavni' jer nas je najvise, niko osim nas nece ni voljeti i to je put za daljnja cijepanja.
Moramo okrenuti politiku, ja se nadam da ce taj dan doci i da cemo napokon prihvatiti te razlike kao neku vrstu prednosti, a ne da se ponasamo fasisticki i da drugacije ljude gledamo kao neprijatelje.