Zato sto i jedno i drugo jesu prepricana prica,doduse hadisi se oslanjaju na laaaanaaaac prenosica ,a Biblijski pisci na nadahnuce ......znaci ljudski faktor je imao velikog udjela pri prenosenju i pisanjuKroksica wrote:Imam i ja pitanje.
Zasto su neki od vjerodostojnih hadisa vise nalik pricama iz Biblije nego iz Kur'ana?
Krscanstvo-Islam
- nasa
#51 Re: Krscanstvo-Islam
- Kroksica
#52 Re: Krscanstvo-Islam
ArtemisFowl wrote:Because su i neki djelovi Biblije od Allaha mada je vecina izmijenjena. Neki djelovi su izmijenjeni vremenom zbg gresaka u prepisivanju,pravopisnih gresaka a neki zbog toga jer je vjernicima bilo lakse da zive 'vako nego 'nako.Kroksica wrote:Imam i ja pitanje.
Zasto su neki od vjerodostojnih hadisa vise nalik pricama iz Biblije nego iz Kur'ana?
Imas bivse nevjernike koji su vremenom poceli da traze put ka pravoj vjeri(ima intervjua na jutjubetu)i kada su citali Bibliju osjetili su da su neki djelovi od Boga ali da su neki od covjeka i da u tim djelovima ima gresaka. Eh kada su poceli da citaju Kur'an Časni osjetili su da je on od Allaha i ma koliko se trudili nisu mogli da nadju greske
Tako da su oni presli na Islam
.Imas na jutjubetu link od hebrejske Biblije i ako prevedes jedan dio dobijes rijec ,,Muhamed'' a ne kao sto su oni preveli andjel ili sta vec
![]()
Ti meni pricas istorijat mijenjanja Biblije, ko da ja prvi put cujem za to. Nisi se uopste dotakao pitanja koje sam postavila. Ne pricam o Kur'anu i njegovom poklapanju sa Biblijom, nego o hadisima koji su vise slicni biblijskim pricama nego kur'anskim. A hadisi su tu da "objasne" Kur'an, jok Bibliju.
- 68847
#53 Re: Krscanstvo-Islam
Ima da mi se klanjate il' ću sve da vas potamanim.bambina78 wrote: Bog je premilostiv i predobar da bi iko od njegovih bica dobio patnju citavu vjecnost. Boga ne mozemo povrijediti niti uvrijediti, On je savrsen. Imajuci u vidu gore napisano, smjesno mi zvuci kad neki pod uticajem raznih samozvanih ucenjaka pocnu da predstavljaju Boga kao neku strasnu prijetnju, kao da mi mozemo da uvrijedimo savrseno bice kao da se radi o komplexiranom faraonu ili diktatoru kojem je ugrozena vladavina ili njegov ego. Bog je puno vise od toga, ne postoji nacin da ga mi uvrijedimo niti treba da se plasimo. Pazimo da ne uvrijedimo ili povrijedimo druge ljude, za to smo nazalost sposobni.
Baš, ono... božanski zvuči.
- Kroksica
#54 Re: Krscanstvo-Islam
Hahaha! Nisam to pitala, mada stoji i ovo sto si rekla.nasa wrote:Zato sto i jedno i drugo jesu prepricana prica,doduse hadisi se oslanjaju na laaaanaaaac prenosica ,a Biblijski pisci na nadahnuce ......znaci ljudski faktor je imao velikog udjela pri prenosenju i pisanjuKroksica wrote:Imam i ja pitanje.
Zasto su neki od vjerodostojnih hadisa vise nalik pricama iz Biblije nego iz Kur'ana?s druge strane Kur'an je Bozija rijec
- ArtemisFowl
#55 Re: Krscanstvo-Islam
Rekao sam MOZE ali ne da se uvjek dobije, btw svinjetina uopste nije zdrava proguglajte malo i vidjet cete zasto,eevo ukratko68847 wrote:Je li?!!!ArtemisFowl wrote: naucno je dokazano da se od svinjetine moze dobiti 70 i kusur bolesti
Tako je znači izumrla Kina.
Ne ostade niti jedan živ?
Sve pomrlo jedući svinjetinu.
- 68847
#56 Re: Krscanstvo-Islam
Misliš zvuče kao priče kao što i Biblija zvuči kao "roman" a ne kao spisak naredbi: "Kad te pitaju reci..." ?Kroksica wrote:Ti meni pricas istorijat mijenjanja Biblije, ko da ja prvi put cujem za to. Nisi se uopste dotakao pitanja koje sam postavila. Ne pricam o Kur'anu i njegovom poklapanju sa Biblijom, nego o hadisima koji su vise slicni biblijskim pricama nego kur'anskim. A hadisi su tu da "objasne" Kur'an, jok Bibliju.
- ArtemisFowl
#57 Re: Krscanstvo-Islam
Pa rekao sam ti da su neki djelovi Biblije Bozija rijec,hadisi su to da potvrde Kur'an koji je Bozija rijec, znaci logicno je da ce biti nekakvog poklapanja zar ne? Nadam se da sam pomogao :3Kroksica wrote:ArtemisFowl wrote:Because su i neki djelovi Biblije od Allaha mada je vecina izmijenjena. Neki djelovi su izmijenjeni vremenom zbg gresaka u prepisivanju,pravopisnih gresaka a neki zbog toga jer je vjernicima bilo lakse da zive 'vako nego 'nako.Kroksica wrote:Imam i ja pitanje.
Imas bivse nevjernike koji su vremenom poceli da traze put ka pravoj vjeri(ima intervjua na jutjubetu)i kada su citali Bibliju osjetili su da su neki djelovi od Boga ali da su neki od covjeka i da u tim djelovima ima gresaka. Eh kada su poceli da citaju Kur'an Časni osjetili su da je on od Allaha i ma koliko se trudili nisu mogli da nadju greske
Tako da su oni presli na Islam
.Imas na jutjubetu link od hebrejske Biblije i ako prevedes jedan dio dobijes rijec ,,Muhamed'' a ne kao sto su oni preveli andjel ili sta vec
![]()
Ti meni pricas istorijat mijenjanja Biblije, ko da ja prvi put cujem za to. Nisi se uopste dotakao pitanja koje sam postavila. Ne pricam o Kur'anu i njegovom poklapanju sa Biblijom, nego o hadisima koji su vise slicni biblijskim pricama nego kur'anskim. A hadisi su tu da "objasne" Kur'an, jok Bibliju.
Last edited by ArtemisFowl on 28/01/2013 21:31, edited 1 time in total.
- Kroksica
#58 Re: Krscanstvo-Islam
Samo si mi parafrazirao i sazeo Artemisov odgovor na isto pitanje. Ne zanima me vjerodostojnost Biblije. Zanima me sto su neki hadisi vise naklonjeni Bibliji nego Kur'anu, a govore o jako vaznom dogadjaju koji bi trebao biti popracen i Kur'anom.Cielo wrote: Vjerojatno zato što su obje abrahamske religije. Poruka koju je donio Isus je od Boga, Jahve, Allaha. Problem sa kršćanstvom je bio taj što su ljudi dodali dosta svoga u Knjigu i počeli raditi stvari koje nemaju veze sa prvobitnom objavom. No to ne znači da je ona u potpunosti iščezla, neki dijelovi originala su morali ostati. Poslanik Muhammed ih je samo potvrdio.
- 68847
#59 Re: Krscanstvo-Islam
Veprovina sinko. To papaju Asterix i Obelix.ArtemisFowl wrote: jedino svinja ima zube derače, što je svrstava u red zvijeri, a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani. Jedino svinja od domaćih životinja jede izmet i u njemu se s uživanjem izležava. Jedina od domaćih životinja jede svoju mladunčad i nasrće na ljudsko potomstvo. Hrani se strvinama, čak i onima u fazi raspadanja, kao hijena.
- ArtemisFowl
#60 Re: Krscanstvo-Islam
Pa ja sam ti odg nzm sta tu ima nejasno

- 68847
#61 Re: Krscanstvo-Islam
Što da bude popraćen kad je tamo već napisano.Kroksica wrote: Zanima me sto su neki hadisi vise naklonjeni Bibliji nego Kur'anu, a govore o jako vaznom dogadjaju koji bi trebao biti popracen i Kur'anom.
- ArtemisFowl
#62 Re: Krscanstvo-Islam
Guys, o Isus(Isa a.s) se dosta govori u Kur'anu tako da je propracen Kur'anom a to sto neki djelovi nisu propraceni je zato sto mi vjerujemo tj Allah nam je rekao nisu desili68847 wrote:Što da bude popraćen kad je tamo već napisano.Kroksica wrote: Zanima me sto su neki hadisi vise naklonjeni Bibliji nego Kur'anu, a govore o jako vaznom dogadjaju koji bi trebao biti popracen i Kur'anom.
- ArtemisFowl
#63 Re: Krscanstvo-Islam
68847 samo mi ti odg jesi li ti musliman, hriscanin, ateista ili.... ? 
- nasa
#64 Re: Krscanstvo-Islam
Ima veze,prepricavanje uvijek ukljuci i kako je onaj koji je prepricao shvatio pricu koju prenosi,a to opet ovisi o puno faktora kao npr.njegovih sposobnosti da pojmi i shvati ispravno pricu koju je cuo,od njega samog i njegovih nesvjesnih zelja i tumacenja iste itd.Kroksica wrote:Hahaha! Nisam to pitala, mada stoji i ovo sto si rekla.nasa wrote:Zato sto i jedno i drugo jesu prepricana prica,doduse hadisi se oslanjaju na laaaanaaaac prenosica ,a Biblijski pisci na nadahnuce ......znaci ljudski faktor je imao velikog udjela pri prenosenju i pisanjuKroksica wrote:Imam i ja pitanje.
Zasto su neki od vjerodostojnih hadisa vise nalik pricama iz Biblije nego iz Kur'ana?s druge strane Kur'an je Bozija rijec
Naravno ti dalje pitas ali zasto lice vise na Bibliju u nekim trenutcima...to je vec kompleksno pitanje,a mozda i nije,mozda opet samo ljudski faktor
Ali ti i ja smo se dosta "ispricale "na ovu temu pa i mene interesuje kako to drugi dozivljavaju...
- Kroksica
#65 Re: Krscanstvo-Islam
Ne osporavam Bozju beskonacnu milost i ne kontam zasto si uopste potegla ovu temu na moje jednostavno nerazumjevanje temelja tvoje vjere. Da preformulisem moju konfuziju: Zbog cega se ti nazivas Muslimankom? Nemoj me pogresno shvatiti, ne zelim da ulazim u diskusiju o tvojoj vjeri i da povlacim "holier than thou" metodu, ali me fakat zanima na cemu se bazira tvoje vjerovanjebambina78 wrote:Bog je premilostiv i predobar da bi iko od njegovih bica dobio patnju citavu vjecnost. Boga ne mozemo povrijediti niti uvrijediti, On je savrsen. Imajuci u vidu gore napisano, smjesno mi zvuci kad neki pod uticajem raznih samozvanih ucenjaka pocnu da predstavljaju Boga kao neku strasnu prijetnju, kao da mi mozemo da uvrijedimo savrseno bice kao da se radi o komplexiranom faraonu ili diktatoru kojem je ugrozena vladavina ili njegov ego. Bog je puno vise od toga, ne postoji nacin da ga mi uvrijedimo niti treba da se plasimo. Pazimo da ne uvrijedimo ili povrijedimo druge ljude, za to smo nazalost sposobni.Kroksica wrote:Nikad nisam mogla povezati tvoje vjersko opredjeljenje sa tvojim ismijavanjem Kur'ana. Ne znam zasto, ali to mi je ono bas nedokucivo.bambina78 wrote:Nisam ni ateist, ja sam rodjenjem musliman deist![]()
- Cielo
#66 Re: Krscanstvo-Islam
Nisam ga ni pročitao. Odgovor si dobila. Ako te ne zanima Biblija izuzmi taj dio o vjerodostojnosti i zamisli da islam i kršćanstvo dolaze iz istog Izvora. U lektorisanje svetih knjiga neću ulaziti, to ostavljam vama teolozima.Kroksica wrote:Samo si mi parafrazirao i sazeo Artemisov odgovor na isto pitanje. Ne zanima me vjerodostojnost Biblije. Zanima me sto su neki hadisi vise naklonjeni Bibliji nego Kur'anu, a govore o jako vaznom dogadjaju koji bi trebao biti popracen i Kur'anom.
- 68847
#67 Re: Krscanstvo-Islam
Divljač je (često) jakog mirisa i ukusa.ArtemisFowl wrote:... a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani...
Svinjsko meso je blagog mirisa (ne "čuje" se ko bravetina na 3 kilometra), blagog ukusa i čak je svijetle (blage) boje.
Mora da su to đavolska posla
- ArtemisFowl
#68 Re: Krscanstvo-Islam
Šta se ima zamišljati kada su oboje došli od istog izvora Allaha Uzvišenog!Cielo wrote:Nisam ga ni pročitao. Odgovor si dobila. Ako te ne zanima Biblija izuzmi taj dio o vjerodostojnosti i zamisli da islam i kršćanstvo dolaze iz istog Izvora. U lektorisanje svetih knjiga neću ulaziti, to ostavljam vama teolozima.Kroksica wrote:Samo si mi parafrazirao i sazeo Artemisov odgovor na isto pitanje. Ne zanima me vjerodostojnost Biblije. Zanima me sto su neki hadisi vise naklonjeni Bibliji nego Kur'anu, a govore o jako vaznom dogadjaju koji bi trebao biti popracen i Kur'anom.
- ArtemisFowl
#69 Re: Krscanstvo-Islam
Sada si me podsjetio na jedan stih iz Biblije u kojem se govori da je Isus protjerao đavola u svinje68847 wrote:Divljač je (često) jakog mirisa i ukusa.ArtemisFowl wrote:... a meso zvijeri zbog svog specifičnog mirisa veoma rijetko učestvuje u ljudskoj ishrani...
Svinjsko meso je blagog mirisa (ne "čuje" se ko bravetina na 3 kilometra), blagog ukusa i čak je svijetle (blage) boje.
Mora da su to đavolska posla
- bambina78
#70 Re: Krscanstvo-Islam
Zaboravio sam da napisem da me apsolutno ne zanima sta drugi ljudi misle o mom vjerovanjuKroksica wrote: Nemoj me pogresno shvatiti, ne zelim da ulazim u diskusiju o tvojoj vjeri i da povlacim "holier than thou" metodu, ali me fakat zanima na cemu se bazira tvoje vjerovanje
- 68847
#71 Re: Krscanstvo-Islam
Ne pripadam niti jednom plemenu, nisam član niti jedne stranke, ne navijam niti za jedan tim... mislim da sam vanzemaljac.ArtemisFowl wrote:68847 samo mi ti odg jesi li ti musliman, hriscanin, ateista ili.... ?
- Kroksica
#72 Re: Krscanstvo-Islam
Ne, mislim na pricu.68847 wrote:Misliš zvuče kao priče kao što i Biblija zvuči kao "roman" a ne kao spisak naredbi: "Kad te pitaju reci..." ?Kroksica wrote:Ti meni pricas istorijat mijenjanja Biblije, ko da ja prvi put cujem za to. Nisi se uopste dotakao pitanja koje sam postavila. Ne pricam o Kur'anu i njegovom poklapanju sa Biblijom, nego o hadisima koji su vise slicni biblijskim pricama nego kur'anskim. A hadisi su tu da "objasne" Kur'an, jok Bibliju.
Npr. Krscani vjeruju da je Isus sad negdje na nebu i da ceka vrijeme kada ce opet sici na Zemlju da sudi grijesnicima i da povede vjernike u Kraljevstvo Nebesko.
Slicna prica je ispricana i u hadisima. Isa nije umro nego je uzdignut na nebo ka Bogu i da ceka vrijeme pred Sudnji Dan kad ce sici na Zemlju i vladati na njoj serijatom i dovesti vjernike u red...blagostanje, prosperitet i ostala fina raja. Znaci, ovo je detaljno obradjena tema i u Bibliji i u Hadisu, medjutim, u Kur'ani ni recenica.
- ArtemisFowl
#73 Re: Krscanstvo-Islam
MOLIM? U Kur'anu se govoeri u tome kada se govori o predznacima Sudnjeg Dana, govori se o tome kako se Isa A.S sici sa neba slomiti krst, ubiti svinju i unititi lazno hriscanstvoKroksica wrote:Ne, mislim na pricu.68847 wrote:Misliš zvuče kao priče kao što i Biblija zvuči kao "roman" a ne kao spisak naredbi: "Kad te pitaju reci..." ?Kroksica wrote:Ti meni pricas istorijat mijenjanja Biblije, ko da ja prvi put cujem za to. Nisi se uopste dotakao pitanja koje sam postavila. Ne pricam o Kur'anu i njegovom poklapanju sa Biblijom, nego o hadisima koji su vise slicni biblijskim pricama nego kur'anskim. A hadisi su tu da "objasne" Kur'an, jok Bibliju.
Npr. Krscani vjeruju da je Isus sad negdje na nebu i da ceka vrijeme kada ce opet sici na Zemlju da sudi grijesnicima i da povede vjernike u Kraljevstvo Nebesko.
Slicna prica je ispricana i u hadisima. Isa nije umro nego je uzdignut na nebo ka Bogu i da ceka vrijeme pred Sudnji Dan kad ce sici na Zemlju i vladati na njoj serijatom i dovesti vjernike u red...blagostanje, prosperitet i ostala fina raja. Znaci, ovo je detaljno obradjena tema i u Bibliji i u Hadisu, medjutim, u Kur'ani ni recenica.
Last edited by ArtemisFowl on 28/01/2013 21:51, edited 1 time in total.
- Kroksica
#74 Re: Krscanstvo-Islam
Nisam ni mislila da ce te zanimati sta imam da kazem o tvom vjerovanju, nisam ni imala namjeru iznositi svoje misljenje. Postavila sam pitanje, tvoje je da odgovoris ili da me stavis na ignore.bambina78 wrote:Zaboravio sam da napisem da me apsolutno ne zanima sta drugi ljudi misle o mom vjerovanjuKroksica wrote: Nemoj me pogresno shvatiti, ne zelim da ulazim u diskusiju o tvojoj vjeri i da povlacim "holier than thou" metodu, ali me fakat zanima na cemu se bazira tvoje vjerovanje
- nasa
#75 Re: Krscanstvo-Islam
HADISIArtemisFowl wrote:MOLIM? U Kur'anu se govoeri u tome kada se govori o predznacima Sudnjeg Dana, govori se o tome kako se Isa A.S sici slomiti krst, ubiti svinju i unititi lazno hriscanstvoKroksica wrote:Ne, mislim na pricu.68847 wrote: Misliš zvuče kao priče kao što i Biblija zvuči kao "roman" a ne kao spisak naredbi: "Kad te pitaju reci..." ?