To je obaveza određena Ustavom FBiH.Blek Stena wrote:Zna nekad da para usi sto jest jest. Nekidan citam sluzbene glasnike u BPK Kantonu i citam "komunalna pristojba, tocka, ophodnja, prijevoz, prijevod" itd. jbga pisu ljudi na cistom hrvatskom ali nisam ih cuo da govore tako.
Kroatizacija bošnjaka
- homega
#151 Re: Kroatizacija bošnjaka
- homega
#152 Re: Kroatizacija bošnjaka
Ma lažeš! Hrvatski jezik u Sarajevu koriste isključivo osobe koje su ga koristile dok su boravile u odgoju i odrastanju na lokacijama na kojima se i govori. U pravu je Thomas, vi dijasporci samo zakuhavate i podmećeteArsenal Royal wrote:Ja sam čuo hiljadu puta, a naročito u zadnjih 5 godina se intenziviralo, sjećam se da me jaran sa širokače prije par godina uvjeravo da je ispravno reći tanjur umjesto tanjir....Bog te mazo...čuj tanjurJThomas wrote:nikad za nikad u gradu sarajevu to nisam čuo od sarajlije nebitno koje je vjere i nacionalnosti. al' apsolutno ne sumnjam da je do mog sluha i da vi i to bolje znate.
- samo_ponekad
#153 Re: Kroatizacija bošnjaka
Tema se mogla zvati i "desrbizacija Bosnjaka" - o istom se radi, ali bi se pravilnije koristila Velika i mala slova!
- touch brain
#154 Re: Kroatizacija bošnjaka
em sto im radimo desrbizaciju jezika i vracamo ih korjenima oni se jos bune i pokazuju nezahvalnost 
- friskyoreo
#155 Re: Kroatizacija bošnjaka
U mom govornom podrucju se vazda govorilo bit ce, vratit cu, ostavit cu itd... Sjeveroistocna Bosna...Blek Stena wrote:Zna nekad da para usi sto jest jest. Nekidan citam sluzbene glasnike u BPK Kantonu i citam "komunalna pristojba, tocka, ophodnja, prijevoz, prijevod" itd. jbga pisu ljudi na cistom hrvatskom ali nisam ih cuo da govore tako.
Meni para oci kad citam na forumu kad ljudi pisu "bit ce, vratit cu, itd". Jasno mi je da je to nova gramatika Bos/Hrv koja se razlikuje od srpske ali ne kontam da li oni sto tako pisu tako i govore jer dosad nisam cuo ni jednog Bosnjaka da tako prica.
Isto sam alergican na srpsku omladinu koja fura ekavicu kad pisu na fb a nisu dana bili u Srbiji.
-
Bodkin
#156 Re: Kroatizacija bošnjaka
okolotrbusni pantalodrzactouch brain wrote:em sto im radimo desrbizaciju jezika i vracamo ih korjenima oni se jos bune i pokazuju nezahvalnost
-
Hafis
#157 Re: Kroatizacija bošnjaka
Da...što bi mi ovdje rekli: bosanski jezik je u razdvojbi zdvojnosti
-
ex-Efendija
#158 Re: Kroatizacija bošnjaka
Bosanski jezik ima citav niz osobnosti po kojim se razlikuje od din-dusmanskih jezikaHafis wrote:Da...što bi mi ovdje rekli: bosanski jezik je u razdvojbi zdvojnosti
- Blek Stena
#159 Re: Kroatizacija bošnjaka
mislis obveza!homega wrote:To je obaveza određena Ustavom FBiH.Blek Stena wrote:Zna nekad da para usi sto jest jest. Nekidan citam sluzbene glasnike u BPK Kantonu i citam "komunalna pristojba, tocka, ophodnja, prijevoz, prijevod" itd. jbga pisu ljudi na cistom hrvatskom ali nisam ih cuo da govore tako.
-
radostan dan
- homega
#161 Re: Kroatizacija bošnjaka
Glavna osobnost je da nikad nigdje nije verificiran, nije standardiziran, može ga koristiti i uvoditi mu pravila svako kako kome padne na pametex-Efendija wrote:Bosanski jezik ima citav niz osobnosti po kojim se razlikuje od din-dusmanskih jezika
-
Nomo
#162 Re: Kroatizacija bošnjaka
radostan dan wrote:
-
Haman
#163 Re: Kroatizacija bošnjaka
Nije dobro ici iz jedne u drugu krajnost. Hrvati ozbiljno rade na ciscenju svog jezika od srpskih rijeci. Nesto slicno rade i Srbi, a Bosnjaci iz jedne krajnosti idemo u drugu. Sta je razlog tome?

http://www.izj.unsa.ba/2013-08-26-11-54 ... kog-jezikaPravopis bosanskog jezika
U dosadašnjem radu na projektu izgrađen je idejni koncept, elaborat, uputstva za obradu, pripremljen je jedan dio građe koja će biti korištena za ilustraciju, predloženi su autori i redakcija projekta. Međutim, iako je projekt zasnovan još početkom 2008. ni u 2011. ništa nije realizirano zbog nedostatka finansijske podrške iz Ministarstva obrazovanja i nauke koja bi omogućila angažiranje više stručnjaka iz lingvističkih nauka. Stoga se ovaj projekt prolongira za naredni period, ali se istovremeno vrše pripreme za početak njegove realizacije.
- travnik
#164 Re: Kroatizacija bošnjaka
It_is_a_Leclerc wrote:insomnia78 wrote:
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk![]()
Teme je riješena.
Kroatofili poništeni.
Znači, u SA na velika vrata ulaze povijest, zemljopis i kemija kao stare bosanske riječi, a put putuju historija, geografija i hemija?
Jooooj, opet gluposti o jeziku. Neka priča kako tko želi. Zanemraimo prijašnje generacije, ali hajmo biti realni. Na desetine tisuća djece koja su rođena 89., 90., 91., 92., 93. u Vitezu, Žepču, Mostaru, Livnu, Ljubuškom, Čapljini itd., su cijelu osnovnu školu i srednju školu išla po hrvatskom planu i programu. I koji jezik bi oni trebali govoriti? Mađarski! I sada se neki čude hrvatskim riječima. Osim toga, to je jedan od službenih jezika u BiH i ima identičan status kao i druga dva.
- sheilak
#165 Re: Kroatizacija bošnjaka
pa i historija, geografija i hemija su strane rijeci, ako cemo tako.travnik wrote:
Znači, u SA na velika vrata ulaze povijest, zemljopis i kemija kao stare bosanske riječi, a put putuju historija, geografija i hemija?
ali fakat, opet gluposti o jeziku, valjda kako se izbori blize.
a ja licno/osobno koristim vise hrvatskih izraza u svom rjecniku iz prostog razloga jer sam tako naucena kao pravilnije (ovdje govorim sada o recimo nastavcima). i jer ljepse zvuce.
Hafis wrote:Da...što bi mi ovdje rekli: bosanski jezik je u razdvojbi zdvojnosti
-
KENJAC
#166 Re: Kroatizacija bošnjaka
Bosanski jezik ima mnogo vecih problema od Kemija -Hemija Zemljopis-Geografija Placa - Plata.... Tri frtalja Bosanaca ne zna kako im se zove nacionalni idol ! Nije DJeko nego DZeko (pise mu na majici pa je dovoljno prepisati) Kad neko zapne ,onda on PADNE a ne UPADNE. Upadne , kad upadne u rupu !!! Nije DIJET nego DIJETE !!! Citava sjeverna Bosna govori "VISLJI" umjesto visi ili veci.... Kad mi kazu "dobio sam cetvorku iz zemljopisa" ja sve razumijem , kad kazu "upo dijet" ja veze nemam sta mi kazu !!!
-
Haman
#167 Re: Kroatizacija bošnjaka
Da ne mlatimo praznu slamu kao obicno, mozda bi bilo bolje prezentirati sta su kazali drugi koji se razumiju u problematiku bosanskog jezikas. Pa evo da pocnemo ovako.
Prilog br. 1.
IME BOSANSKOG JEZIKA
- IBRAHIM KAJAN -

Kome god (politicku) sudbinu ispisuje i propisuje drugi i nepozvani - nece se imati vremena spasiti od propasti.
Cak i u najslabijoj definiciji jezika naci ce se oni pojmovi koji upucuju da je rijec o pojavi koja zadire u samo jezgro covjekova bica ili da je zapravo samo jezgro bica. Kada se govori o materinskom jeziku, izvornom i prvotnom jeziku kojim smo otkrivali, opisivali i spoznavali svijet i svoj polozaj u svijetu - tu se ponesto mijenjaju pozicije vec prema tome govorimo li to o svom ili o tudjem materinskom jeziku, kao da su, gle, razlicita mjerila bîti - mjerimo li je prema sebi ili prema drugom Bozijem celjadetu iz nekog drugog Bozijeg naroda!
U rasplamsalim pisanim i govornim borbama za pravo na imenovanje hrvatskog jezika krajem 70. i pocetkom 80. godina, Krleza je stavio tocku na i, izgovarajuci rahm. Enesu Cengicu recenicu za koju ce se svi podjednako, kao za jedinu slamku spasonosnu u "jedinstvenom" misaonom komunistickom potopu, cvrsto hvatati: Hrvati su oduvijek svoj jezik nazivali hrvatskim, a Srbi srpskim.
Tim su jezikom, o kojem govori Krleza, a kako je u tadasnjim najrelevantnijim knjigama, udzbenicima i enciklopedijama obrazlagao akademik Brozovic, govorila cetiri naroda: Hrvati, Srbi, Crnogorci i Bosanci. Muslimani su, naravno, nasljednici povijesnih Bosnjaka, koji su - ko ne vjeruje neka otvori bilo koju prasnjavu knjigu tiskanu prije svake Jugoslavije - govorili, pisali i imenovali svoj jezik dugim stoljecima, dugim upravo onoliko koliko i narodi iz Krlezine recenice, bosanskim jezikom.
Ukratko, posto je Bog dao ista prava svakom svom djetetu, a o tome je potvrda u dusi koju mu je udahnuo u grudi, onda je valjda i narodu bosnjackom dao nimalo manja prava da svoj jezik imenuju bas ovako: bosanski jezik, a ne onako kako bi htio neko drugi, pa taman to htjeli i nagovarali "prijatelji Bosnjaka", kakvi se, recimo, pojavljuju na "prosvjetiteljskim tribinama" (cak i nekih nasih udruga). Ime jezika je sveto ime svakog naroda. U njemu se kriju sve tajne, sve ljepote, sve spoznaje, sve nesrece i svi uzleti duha naroda koji ga govori od kâlu belâ i kojim ispisuje sudbinu kalemima ljudi i meleka na vidljivim i na nevidljivim papirima. Ko god nisti ime (jezika) drugog naroda, navlaci na sebe gnjev Onoga koji to dobro vidi. Kome god (politicku) sudbinu ispisuje i propisuje drugi i nepozvani - nece se imati vremena spasiti od propasti.
A ako ipak ima i takvih koji misle suprotno i, k tomu, rade suprotno, nece nauditi narodu kojem nauditi zele, nego ce nauditi sebi i navuci drva za lomacu na kojoj su uvijek, pred ocima cijelog svijeta, izgarale slicne, nesretne ideje.

Prilog br. 1.
IME BOSANSKOG JEZIKA
- IBRAHIM KAJAN -

Kome god (politicku) sudbinu ispisuje i propisuje drugi i nepozvani - nece se imati vremena spasiti od propasti.
Cak i u najslabijoj definiciji jezika naci ce se oni pojmovi koji upucuju da je rijec o pojavi koja zadire u samo jezgro covjekova bica ili da je zapravo samo jezgro bica. Kada se govori o materinskom jeziku, izvornom i prvotnom jeziku kojim smo otkrivali, opisivali i spoznavali svijet i svoj polozaj u svijetu - tu se ponesto mijenjaju pozicije vec prema tome govorimo li to o svom ili o tudjem materinskom jeziku, kao da su, gle, razlicita mjerila bîti - mjerimo li je prema sebi ili prema drugom Bozijem celjadetu iz nekog drugog Bozijeg naroda!
U rasplamsalim pisanim i govornim borbama za pravo na imenovanje hrvatskog jezika krajem 70. i pocetkom 80. godina, Krleza je stavio tocku na i, izgovarajuci rahm. Enesu Cengicu recenicu za koju ce se svi podjednako, kao za jedinu slamku spasonosnu u "jedinstvenom" misaonom komunistickom potopu, cvrsto hvatati: Hrvati su oduvijek svoj jezik nazivali hrvatskim, a Srbi srpskim.
Tim su jezikom, o kojem govori Krleza, a kako je u tadasnjim najrelevantnijim knjigama, udzbenicima i enciklopedijama obrazlagao akademik Brozovic, govorila cetiri naroda: Hrvati, Srbi, Crnogorci i Bosanci. Muslimani su, naravno, nasljednici povijesnih Bosnjaka, koji su - ko ne vjeruje neka otvori bilo koju prasnjavu knjigu tiskanu prije svake Jugoslavije - govorili, pisali i imenovali svoj jezik dugim stoljecima, dugim upravo onoliko koliko i narodi iz Krlezine recenice, bosanskim jezikom.
Ukratko, posto je Bog dao ista prava svakom svom djetetu, a o tome je potvrda u dusi koju mu je udahnuo u grudi, onda je valjda i narodu bosnjackom dao nimalo manja prava da svoj jezik imenuju bas ovako: bosanski jezik, a ne onako kako bi htio neko drugi, pa taman to htjeli i nagovarali "prijatelji Bosnjaka", kakvi se, recimo, pojavljuju na "prosvjetiteljskim tribinama" (cak i nekih nasih udruga). Ime jezika je sveto ime svakog naroda. U njemu se kriju sve tajne, sve ljepote, sve spoznaje, sve nesrece i svi uzleti duha naroda koji ga govori od kâlu belâ i kojim ispisuje sudbinu kalemima ljudi i meleka na vidljivim i na nevidljivim papirima. Ko god nisti ime (jezika) drugog naroda, navlaci na sebe gnjev Onoga koji to dobro vidi. Kome god (politicku) sudbinu ispisuje i propisuje drugi i nepozvani - nece se imati vremena spasiti od propasti.
A ako ipak ima i takvih koji misle suprotno i, k tomu, rade suprotno, nece nauditi narodu kojem nauditi zele, nego ce nauditi sebi i navuci drva za lomacu na kojoj su uvijek, pred ocima cijelog svijeta, izgarale slicne, nesretne ideje.
- Kikibombona
#168 Re: Kroatizacija bošnjaka
Jel i Darijo Srna kroatizirani Bosnjak? 
-
Nomo
#169 Re: Kroatizacija bošnjaka
ne znati razlikovati c i c dj i dz nije nikakva nepismenost i neznanje .Za one koji nemaju ,, sluh ,, da to razlikuju postoji pravilo .KENJAC wrote:od Kemija -Hemija Zemljopis-Geografija Placa - Plata.... TriBosanski jezik ima mnogo vecih problemanego DZeko (pise mu na majici pa je dovoljno prepisati) Kad neko zapne ,onda on PADNE a ne UPADNE. Upadne , kad upadne u rupu !!! Nije DIJET nego DIJETE !!! Citava sjeverna Bosna govori "VISLJI" umjesto visi ili veci.... Kad mi kazu "dobio sam cetvorku iz zemljopisa" ja sve razumijem , kad kazu "upo dijet" ja veze nemam sta mi kazu !!!frtalja Bosanaca ne zna kako im se zove nacionalni idol ! Nije DJeko
Sa ovim vislji i upadne se naravno slazem . Samo opet ne razumijem kako jedan jezik ( bosanski ili bilo drugi na svijetu ) moze imati probleme zato sto seljak kaze njiha i njizi umjesto njih ili vislji umjesto visi .Covjek moze imati raznih problema ali da jezik ima probleme
-
x_lecter
#170 Re: Kroatizacija bošnjaka
hrvatski jezik nekako najvise vole oni koji se ponasaju ili jesu pederi.
- travnik
#171 Re: Kroatizacija bošnjaka
Iako nisam lingvista ili neki stručnjak za jezik, sve što si napisao je na hrvatskom jeziku, pa onda odluči što si od dva tvoja izbora, ili se ponašaš kao, ili si peder.x_lecter wrote:hrvatski jezik nekako najvise vole oni koji se ponasaju ili jesu pederi.
-
Nomo
#172 Re: Kroatizacija bošnjaka
sto ti je rezon , iako nisam doktor imate ostecenu aortutravnik wrote:x_lecter wrote:hrvatski jezik nekako najvise vole oni koji se ponasaju ili jesu pederi.ili neki stručnjak za jezik, sve što si napisao je na hrvatskom jeziku, pa onda odluči što si od dva tvoja izbora, ili se ponašaš kao, ili si peder.Iako nisam lingvista
- raskopusa
#173 Re: Kroatizacija bošnjaka
jos kad ga sandzaklije govore.homega wrote:Glavna osobnost je da nikad nigdje nije verificiran, nije standardiziran, može ga koristiti i uvoditi mu pravila svako kako kome padne na pametex-Efendija wrote:Bosanski jezik ima citav niz osobnosti po kojim se razlikuje od din-dusmanskih jezikaBosanski jezik postoji, a ne postoji
- cyprus
#174 Re: Kroatizacija bošnjaka
Šuktravnik wrote:Iako nisam lingvista ili neki stručnjak za jezik, sve što si napisao je na hrvatskom jeziku, pa onda odluči što si od dva tvoja izbora, ili se ponašaš kao, ili si peder.x_lecter wrote:hrvatski jezik nekako najvise vole oni koji se ponasaju ili jesu pederi.
Inače, moja učiteljica Hajra (period 94-98) govorila tanjur
A šta je problem sa vrećicom? Kako se to na bosanskom kaže? Mala vreća ---> vrećica... nije?
-
Rizvan
#175 Re: Kroatizacija bošnjaka
Kesa.cyprus wrote:Šuktravnik wrote:Iako nisam lingvista ili neki stručnjak za jezik, sve što si napisao je na hrvatskom jeziku, pa onda odluči što si od dva tvoja izbora, ili se ponašaš kao, ili si peder.x_lecter wrote:hrvatski jezik nekako najvise vole oni koji se ponasaju ili jesu pederi.![]()
Inače, moja učiteljica Hajra (period 94-98) govorila tanjurDakle, ipak ima toga u Sarajevu... Nije rašireno, al neko od Bošnjaka kaže i tako...
A šta je problem sa vrećicom? Kako se to na bosanskom kaže? Mala vreća ---> vrećica... nije?