Kroatizacija bošnjaka

Post Reply
homega

#151 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by homega »

Blek Stena wrote:Zna nekad da para usi sto jest jest. Nekidan citam sluzbene glasnike u BPK Kantonu i citam "komunalna pristojba, tocka, ophodnja, prijevoz, prijevod" itd. jbga pisu ljudi na cistom hrvatskom ali nisam ih cuo da govore tako.
To je obaveza određena Ustavom FBiH.
homega

#152 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by homega »

Arsenal Royal wrote:
JThomas wrote:nikad za nikad u gradu sarajevu to nisam čuo od sarajlije nebitno koje je vjere i nacionalnosti. al' apsolutno ne sumnjam da je do mog sluha i da vi i to bolje znate.
Ja sam čuo hiljadu puta, a naročito u zadnjih 5 godina se intenziviralo, sjećam se da me jaran sa širokače prije par godina uvjeravo da je ispravno reći tanjur umjesto tanjir....Bog te mazo...čuj tanjur
Ma lažeš! Hrvatski jezik u Sarajevu koriste isključivo osobe koje su ga koristile dok su boravile u odgoju i odrastanju na lokacijama na kojima se i govori. U pravu je Thomas, vi dijasporci samo zakuhavate i podmećete :evil:
samo_ponekad

#153 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by samo_ponekad »

Tema se mogla zvati i "desrbizacija Bosnjaka" - o istom se radi, ali bi se pravilnije koristila Velika i mala slova!
touch brain

#154 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by touch brain »

em sto im radimo desrbizaciju jezika i vracamo ih korjenima oni se jos bune i pokazuju nezahvalnost :oops:
friskyoreo

#155 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by friskyoreo »

Blek Stena wrote:Zna nekad da para usi sto jest jest. Nekidan citam sluzbene glasnike u BPK Kantonu i citam "komunalna pristojba, tocka, ophodnja, prijevoz, prijevod" itd. jbga pisu ljudi na cistom hrvatskom ali nisam ih cuo da govore tako.
Meni para oci kad citam na forumu kad ljudi pisu "bit ce, vratit cu, itd". Jasno mi je da je to nova gramatika Bos/Hrv koja se razlikuje od srpske ali ne kontam da li oni sto tako pisu tako i govore jer dosad nisam cuo ni jednog Bosnjaka da tako prica.
Isto sam alergican na srpsku omladinu koja fura ekavicu kad pisu na fb a nisu dana bili u Srbiji.
U mom govornom podrucju se vazda govorilo bit ce, vratit cu, ostavit cu itd... Sjeveroistocna Bosna... :bih: :bih: :bih:
Bodkin

#156 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Bodkin »

touch brain wrote:em sto im radimo desrbizaciju jezika i vracamo ih korjenima oni se jos bune i pokazuju nezahvalnost :oops:
okolotrbusni pantalodrzac :lol: nekad ne znam jel to vijest sa satiricnih stranica ili su hrvati stvarno uveli neku rijec
Hafis

#157 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Hafis »

Da...što bi mi ovdje rekli: bosanski jezik je u razdvojbi zdvojnosti
ex-Efendija

#158 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by ex-Efendija »

Hafis wrote:Da...što bi mi ovdje rekli: bosanski jezik je u razdvojbi zdvojnosti
Bosanski jezik ima citav niz osobnosti po kojim se razlikuje od din-dusmanskih jezika :)
Blek Stena

#159 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Blek Stena »

homega wrote:
To je obaveza određena Ustavom FBiH.
mislis obveza! :D to nisam znao :thumbup:
radostan dan

#160 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by radostan dan »

Image
homega

#161 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by homega »

ex-Efendija wrote:Bosanski jezik ima citav niz osobnosti po kojim se razlikuje od din-dusmanskih jezika :)
Glavna osobnost je da nikad nigdje nije verificiran, nije standardiziran, može ga koristiti i uvoditi mu pravila svako kako kome padne na pamet :-) Bosanski jezik postoji, a ne postoji :(
Nomo

#162 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Nomo »

radostan dan wrote:Image

:lol: dobar
Haman

#163 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Haman »

Nije dobro ici iz jedne u drugu krajnost. Hrvati ozbiljno rade na ciscenju svog jezika od srpskih rijeci. Nesto slicno rade i Srbi, a Bosnjaci iz jedne krajnosti idemo u drugu. Sta je razlog tome?
Pravopis bosanskog jezika
U dosadašnjem radu na projektu izgrađen je idejni koncept, elaborat, uputstva za obradu, pripremljen je jedan dio građe koja će biti korištena za ilustraciju, predloženi su autori i redakcija projekta. Međutim, iako je projekt zasnovan još početkom 2008. ni u 2011. ništa nije realizirano zbog nedostatka finansijske podrške iz Ministarstva obrazovanja i nauke koja bi omogućila angažiranje više stručnjaka iz lingvističkih nauka. Stoga se ovaj projekt prolongira za naredni period, ali se istovremeno vrše pripreme za početak njegove realizacije.
http://www.izj.unsa.ba/2013-08-26-11-54 ... kog-jezika

:-) :-) :-) :-) :-)
travnik

#164 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by travnik »

It_is_a_Leclerc wrote:
insomnia78 wrote:Image

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
:thumbup:

Teme je riješena.
Kroatofili poništeni.

Znači, u SA na velika vrata ulaze povijest, zemljopis i kemija kao stare bosanske riječi, a put putuju historija, geografija i hemija?

Jooooj, opet gluposti o jeziku. Neka priča kako tko želi. Zanemraimo prijašnje generacije, ali hajmo biti realni. Na desetine tisuća djece koja su rođena 89., 90., 91., 92., 93. u Vitezu, Žepču, Mostaru, Livnu, Ljubuškom, Čapljini itd., su cijelu osnovnu školu i srednju školu išla po hrvatskom planu i programu. I koji jezik bi oni trebali govoriti? Mađarski! I sada se neki čude hrvatskim riječima. Osim toga, to je jedan od službenih jezika u BiH i ima identičan status kao i druga dva.
sheilak

#165 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by sheilak »

travnik wrote:
Znači, u SA na velika vrata ulaze povijest, zemljopis i kemija kao stare bosanske riječi, a put putuju historija, geografija i hemija?
pa i historija, geografija i hemija su strane rijeci, ako cemo tako. :D i turcizmi, germanizmi, etc. ako ja kazem recimo bluza ili slag, znaci li to da se opasno priklanjam ideji velike njemacke te da negiram vlastiti (bosanski) identitet?

ali fakat, opet gluposti o jeziku, valjda kako se izbori blize. :-) problem kod bosanskog je, kako je vec spomenuto, to sto nema standardizacije jezika, kao sto kaze homega. sta je bosanska rijec, sta hrvatska? moram li govoriti ono avazovo "trinaestErica"? ili ubacivati slovo "h" gdje treba i gdje ne treba? zasto meni mora biti blizi turcizam od kroatizma (a i zasto kroatizam samo, kada se vecinom radi o rijecima slavenskog porijekla, kao vec spomenuta tisuca?) moram li govoriti (samo) odredjenim naglaskom da bi mi priznali da govorim bosanski jezik? meni je fakat apsurdno da neko govori o ksenofobicnosti u bilo kojem jeziku i da nastoji vlastiti jezik izolirati od bilo kakvog utjecaja, a posebno kada se radi o bosanskom.

a ja licno/osobno koristim vise hrvatskih izraza u svom rjecniku iz prostog razloga jer sam tako naucena kao pravilnije (ovdje govorim sada o recimo nastavcima). i jer ljepse zvuce.
Hafis wrote:Da...što bi mi ovdje rekli: bosanski jezik je u razdvojbi zdvojnosti
:lol: :D
KENJAC

#166 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by KENJAC »

Bosanski jezik ima mnogo vecih problema od Kemija -Hemija Zemljopis-Geografija Placa - Plata.... Tri frtalja Bosanaca ne zna kako im se zove nacionalni idol ! Nije DJeko nego DZeko (pise mu na majici pa je dovoljno prepisati) Kad neko zapne ,onda on PADNE a ne UPADNE. Upadne , kad upadne u rupu !!! Nije DIJET nego DIJETE !!! Citava sjeverna Bosna govori "VISLJI" umjesto visi ili veci.... Kad mi kazu "dobio sam cetvorku iz zemljopisa" ja sve razumijem , kad kazu "upo dijet" ja veze nemam sta mi kazu !!!
Haman

#167 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Haman »

Da ne mlatimo praznu slamu kao obicno, mozda bi bilo bolje prezentirati sta su kazali drugi koji se razumiju u problematiku bosanskog jezikas. Pa evo da pocnemo ovako.
Prilog br. 1.

IME BOSANSKOG JEZIKA
- IBRAHIM KAJAN -

Image

Kome god (politicku) sudbinu ispisuje i propisuje drugi i nepozvani - nece se imati vremena spasiti od propasti.

Cak i u najslabijoj definiciji jezika naci ce se oni pojmovi koji upucuju da je rijec o pojavi koja zadire u samo jezgro covjekova bica ili da je zapravo samo jezgro bica. Kada se govori o materinskom jeziku, izvornom i prvotnom jeziku kojim smo otkrivali, opisivali i spoznavali svijet i svoj polozaj u svijetu - tu se ponesto mijenjaju pozicije vec prema tome govorimo li to o svom ili o tudjem materinskom jeziku, kao da su, gle, razlicita mjerila bîti - mjerimo li je prema sebi ili prema drugom Bozijem celjadetu iz nekog drugog Bozijeg naroda!

U rasplamsalim pisanim i govornim borbama za pravo na imenovanje hrvatskog jezika krajem 70. i pocetkom 80. godina, Krleza je stavio tocku na i, izgovarajuci rahm. Enesu Cengicu recenicu za koju ce se svi podjednako, kao za jedinu slamku spasonosnu u "jedinstvenom" misaonom komunistickom potopu, cvrsto hvatati: Hrvati su oduvijek svoj jezik nazivali hrvatskim, a Srbi srpskim.

Tim su jezikom, o kojem govori Krleza, a kako je u tadasnjim najrelevantnijim knjigama, udzbenicima i enciklopedijama obrazlagao akademik Brozovic, govorila cetiri naroda: Hrvati, Srbi, Crnogorci i Bosanci. Muslimani su, naravno, nasljednici povijesnih Bosnjaka, koji su - ko ne vjeruje neka otvori bilo koju prasnjavu knjigu tiskanu prije svake Jugoslavije - govorili, pisali i imenovali svoj jezik dugim stoljecima, dugim upravo onoliko koliko i narodi iz Krlezine recenice, bosanskim jezikom.

Ukratko, posto je Bog dao ista prava svakom svom djetetu, a o tome je potvrda u dusi koju mu je udahnuo u grudi, onda je valjda i narodu bosnjackom dao nimalo manja prava da svoj jezik imenuju bas ovako: bosanski jezik, a ne onako kako bi htio neko drugi, pa taman to htjeli i nagovarali "prijatelji Bosnjaka", kakvi se, recimo, pojavljuju na "prosvjetiteljskim tribinama" (cak i nekih nasih udruga). Ime jezika je sveto ime svakog naroda. U njemu se kriju sve tajne, sve ljepote, sve spoznaje, sve nesrece i svi uzleti duha naroda koji ga govori od kâlu belâ i kojim ispisuje sudbinu kalemima ljudi i meleka na vidljivim i na nevidljivim papirima. Ko god nisti ime (jezika) drugog naroda, navlaci na sebe gnjev Onoga koji to dobro vidi. Kome god (politicku) sudbinu ispisuje i propisuje drugi i nepozvani - nece se imati vremena spasiti od propasti.

A ako ipak ima i takvih koji misle suprotno i, k tomu, rade suprotno, nece nauditi narodu kojem nauditi zele, nego ce nauditi sebi i navuci drva za lomacu na kojoj su uvijek, pred ocima cijelog svijeta, izgarale slicne, nesretne ideje.

:roll: :roll: :? :-)
Kikibombona

#168 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Kikibombona »

Jel i Darijo Srna kroatizirani Bosnjak? :D
Nomo

#169 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Nomo »

KENJAC wrote:
Bosanski jezik ima mnogo vecih problema
od Kemija -Hemija Zemljopis-Geografija Placa - Plata.... Tri
frtalja Bosanaca ne zna kako im se zove nacionalni idol ! Nije DJeko
nego DZeko (pise mu na majici pa je dovoljno prepisati) Kad neko zapne ,onda on PADNE a ne UPADNE. Upadne , kad upadne u rupu !!! Nije DIJET nego DIJETE !!! Citava sjeverna Bosna govori "VISLJI" umjesto visi ili veci.... Kad mi kazu "dobio sam cetvorku iz zemljopisa" ja sve razumijem , kad kazu "upo dijet" ja veze nemam sta mi kazu !!!
ne znati razlikovati c i c dj i dz nije nikakva nepismenost i neznanje .Za one koji nemaju ,, sluh ,, da to razlikuju postoji pravilo .
Sa ovim vislji i upadne se naravno slazem . Samo opet ne razumijem kako jedan jezik ( bosanski ili bilo drugi na svijetu ) moze imati probleme zato sto seljak kaze njiha i njizi umjesto njih ili vislji umjesto visi .Covjek moze imati raznih problema ali da jezik ima probleme :-) :-) :-) :-) svasta covjek moze cuti
x_lecter

#170 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by x_lecter »

hrvatski jezik nekako najvise vole oni koji se ponasaju ili jesu pederi.
travnik

#171 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by travnik »

x_lecter wrote:hrvatski jezik nekako najvise vole oni koji se ponasaju ili jesu pederi.
Iako nisam lingvista ili neki stručnjak za jezik, sve što si napisao je na hrvatskom jeziku, pa onda odluči što si od dva tvoja izbora, ili se ponašaš kao, ili si peder.
Nomo

#172 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Nomo »

travnik wrote:
x_lecter wrote:hrvatski jezik nekako najvise vole oni koji se ponasaju ili jesu pederi.
Iako nisam lingvista
ili neki stručnjak za jezik, sve što si napisao je na hrvatskom jeziku, pa onda odluči što si od dva tvoja izbora, ili se ponašaš kao, ili si peder.
sto ti je rezon , iako nisam doktor imate ostecenu aortu :lol: :lol:
raskopusa

#173 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by raskopusa »

homega wrote:
ex-Efendija wrote:Bosanski jezik ima citav niz osobnosti po kojim se razlikuje od din-dusmanskih jezika :)
Glavna osobnost je da nikad nigdje nije verificiran, nije standardiziran, može ga koristiti i uvoditi mu pravila svako kako kome padne na pamet :-) Bosanski jezik postoji, a ne postoji :(
jos kad ga sandzaklije govore. :lol: umirem :run:
cyprus

#174 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by cyprus »

travnik wrote:
Iako nisam lingvista ili neki stručnjak za jezik, sve što si napisao je na hrvatskom jeziku, pa onda odluči što si od dva tvoja izbora, ili se ponašaš kao, ili si peder.
Šuk :mrgreen:

Inače, moja učiteljica Hajra (period 94-98) govorila tanjur :mrgreen: Dakle, ipak ima toga u Sarajevu... Nije rašireno, al neko od Bošnjaka kaže i tako... Moja baka Hrvatica regularno govori tanjir :mrgreen: U kraju odakle je rodom govore pijat, ali valjda joj se to izgubilo nakon decenija provedenih u SA...

A šta je problem sa vrećicom? Kako se to na bosanskom kaže? Mala vreća ---> vrećica... nije?
Rizvan

#175 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Rizvan »

cyprus wrote:
travnik wrote:
Šuk :mrgreen:

Inače, moja učiteljica Hajra (period 94-98) govorila tanjur :mrgreen: Dakle, ipak ima toga u Sarajevu... Nije rašireno, al neko od Bošnjaka kaže i tako...

A šta je problem sa vrećicom? Kako se to na bosanskom kaže? Mala vreća ---> vrećica... nije?
Kesa.
Post Reply