Kroatizacija bošnjaka

Post Reply
Nomo

#126 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Nomo »

Arsenal Royal wrote:
JThomas wrote:nikad za nikad u gradu sarajevu to nisam čuo od sarajlije nebitno koje je vjere i nacionalnosti. al' apsolutno ne sumnjam da je do mog sluha i da vi i to bolje znate.
Ja sam čuo hiljadu puta, a naročito u zadnjih 5 godina se intenziviralo, sjećam se da me jaran sa širokače prije par godina uvjeravo da je ispravno reći tanjur umjesto tanjir....Bog te mazo...čuj tanjur

,, Govorim i hiljada i tisuca i kada bi bilo trece ja bi i to koristio ,, kraj citata . Miroslav Krleza

ps tisuca nije nikakva hravtska nego ruska rijec
Nomo

#127 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Nomo »

Bodkin wrote:
JThomas wrote:nikad u životu nisam u sarajevu čuo da neko domicilan kaže tanjur, ni sarajevski hrvat. možda vi iz dijaspore bolje čujete.
Kazu pogotovo iz ksc-a. U principu ne znam gdje je problem. Taj bosanski sto bi postavljac teme htio je pun turcizama
Vodim te u Srbiju pa da cujes sta su turcizmi
Nomo

#128 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Nomo »

Hafis wrote:Točno. Ja bih se ovom prigodom u cijelosti usuglasio s pokretačem ove teme.
Naime, i ja sam uočio, više nego razvidnu pojavnost stranih riječi, posebice kroatizama u našemu svagdašnjem bosanskom govoru, što u stanovitoj razmjeri već neko vrijeme pobuđuje prijepore među znanstvenicima, ali i među običnim pukom naše domovine.
To je upit koji doista zahtijeva zornu raščlambu.
Može li se uzrok te pojave tražiti u nesuvislom pristupu cjelokupnog obrazovnog sustava, načina njegovog ustroja i promicanja znanja, ili je to nesustavno djelovanje medijskog prostora, počevši od dnevnih tiskovina pa sve do sredstava javnog priopćavanja, ili pak razloge treba tražiti u nekoj vrsti sociološkog otuđenja znakovitog za suvremenu mladež...
Doslovce, radi se o tisućama pitanja.
nisam hecim ali ovako pisu bolesnici
Nomo

#129 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Nomo »

Hafis wrote:Nije valjda ''tanjir''? :lol: :lol:
moze i jedno i drugo a ti i dalje padaj od smijeha
Nomo

#130 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Nomo »

Skijaš wrote:
Arsenal Royal wrote:Ja ne znam od kad se to u Bosni i Sarajevu umjesto šta kaže što ili umjesto ko da se kaže netko?????
Vidim svi pomahnitali počeli pričati neke riječi za koje nikad nisam čuo...malo malo čujem i čitam da se koristi riječ netko,vrećica tanjur....jel ljudi zaista misle da su cool ako pricaju hrvatski?
Jedini problem koji ja ovdje vidim je to da tebi smeta kako drugi govore. Ja kad dođem u kontakt s pojedincima poput tebe, namjerno govorim tisuća i veljača :evil:
Mogu reci bilo koju hrvatsku rijec u po dana u po noci , gdje god pozelis ali ne mogu reci tisuca da me ubijes i bog .
Nomo

#131 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Nomo »

Bez turcizama Srbi i Hrvati bi bili nijemi . Pricali bi rukama i nogama .
Cybernetic

#132 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 00:11, edited 1 time in total.
kritichar

#133 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by kritichar »

sve je krenulo od Huge, kad su djeca počela govoriti spilja, a ne pećina
energy star

#134 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by energy star »

Nomo wrote:
Mogu reci bilo koju hrvatsku rijec u po dana u po noci , gdje god pozelis ali ne mogu reci tisuca da me ubijes i bog .
Narodima neslavenskog podrijetla teško leže slavenske riječi i ja to razumijem
ali....

Tisuća:

-ruski: тысяча
-češki: tisíc
-slovački:tisíc
-poljski: tysiąc
-slovenski:tisoč
-ukrajinski:тисячі
-bjeloruski:тысяча
animals

#135 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by animals »

Nomo wrote:Bez turcizama Srbi i Hrvati bi bili nijemi . Pricali bi rukama i nogama .
U hrvatskom nema Turcizma..
polusvijet

#136 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by polusvijet »

Arsenal Royal wrote:Pa haj ti reci u Beogradu tisuca i tanjur pa da vidimo da li ćeš ostati sa svim zubima u glavi
Ironicno je to sto su kategorije sklone paranocinim svjetonazorima istovremeno iznadprosjecno pogodjeni paradontitisom pa him na kraju dodje isto.- :D
karanana

#137 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by karanana »

A kako se u beogradu kaze tanjur?
Tisuca je ruski a hiljada hrvatski ali iz nekog razloga hrvati misle obratno
JohnnyS

#138 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by JohnnyS »

insomnia78 wrote:Image

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk

Hoće li sad ovi koji govore bosanski vratiti se jezičnim korijenima i govoriti kako je pravilno: kemija, povijest i zemljopis; kako se među narodom koji je oduvijek bosanski govorio oduvijek i govorilo :oops:
polusvijet

#139 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by polusvijet »

JohnnyS wrote:Hoće li sad ovi koji govore bosanski vratiti se jezičnim korijenima i govoriti kako je pravilno: kemija, povijest i zemljopis; kako se među narodom koji je oduvijek bosanski govorio oduvijek i govorilo :oops:
Jasta neg moramo, i to obligatno! :D
Cherry-Cherry

#140 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Cherry-Cherry »

polusvijet wrote:
JohnnyS wrote:Hoće li sad ovi koji govore bosanski vratiti se jezičnim korijenima i govoriti kako je pravilno: kemija, povijest i zemljopis; kako se među narodom koji je oduvijek bosanski govorio oduvijek i govorilo :oops:
Pa nekako bi bilo logično, ipak je to bosanski jezik, naš jezik.
JohnnyS

#141 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by JohnnyS »

animals wrote:
Nomo wrote:Bez turcizama Srbi i Hrvati bi bili nijemi . Pricali bi rukama i nogama .

kat je npr. turcizam. S obzirom da sigurno ne oblačiš bječve (što je hrvatska riječ, zadržana dominantno na dubrovačkom području) već čarape eto ti još jednog turcizma. I nije to ništa strašno, jezik je živa tvar, u njemu riječi umiru, a nove se ubacuju, čak i glagolska vremena nestaju, imperfekt se više skoro pa i ne upotrebljava. Normalna stvar da će ovaj naš B/H/S/CG jezik (kojeg neki imaju potrebe frakcionirati) imati dosta turcizama, ta Turci su bili 500 godina ovdje, kad već nisu puno gradili i razvijali barem su obogatili jezični fundus.
Rizvan

#142 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Rizvan »

Arsenal Royal wrote:Ja ne znam od kad se to u Bosni i Sarajevu umjesto šta kaže što ili umjesto ko da se kaže netko?????
Vidim svi pomahnitali počeli pričati neke riječi za koje nikad nisam čuo...malo malo čujem i čitam da se koristi riječ netko,vrećica tanjur....jel ljudi zaista misle da su cool ako pricaju hrvatski?
To je najviše zbog medija, u kojima je bućkuriš, a posljednih se godina u sarajevskim medijima sve više forsira hrvatski standard. I mene to nervira, jer ova zemlja iz godine u godinu sve više izgleda onako kako su zamislili Cvetković i Maček, podijeljena na kroatizirani i srbizirani dio. Za neki treći identitet ili nešto zajedničko, izgleda mjesta nema.
Arsenal Royal

#143 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Arsenal Royal »

animals wrote:
Aha a kako se na hrvatskom kaže bubreg, kapa , sudžuk, šećer ili hajde?
JohnnyS

#144 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by JohnnyS »

Cherry-Cherry wrote:
polusvijet wrote:
Pa nekako bi bilo logično, ipak je to bosanski jezik, naš jezik.

Nažalost, iz hrvatskih škola se izbacuje zemljopis u korist geografije iako vidimo da se tako pričalo prije preko sto godina i da to nije proizvod iz Pavelićevih i Tuđmanovih jezičnih laboratorija. Zemljopis je svakako samo prijevod geografije i nema razloga da bude išta više hrvatska nego bosanska ili srpska jer se u Bosni geo prevodi kao zemlja, a grafija kao pisanje ili pisati. Uvjeren sam da je dosta riječi koje su možda i izvorno bosanske danas u upotrebi u Hrvatskoj, a ovdje se gledaju kao hrvatske, valjda jer je dulje vrijeme forsirana istočna varijanta (da ne kažem inačica)...
zambaklija

#145 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by zambaklija »

libo me racku ko kako priča sve dok kontam ša mi govori,u Krajini BOSANSKOojj vazda pričaju otako ali nikad brato čuti neš da njeko rekne da je rvat već ono glasno i ponosno BOSANAC-KRAJŠNIK :D
Objektivni navijac

#146 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Objektivni navijac »

Je li tema kroatizacija Bosnjaka ( velahavle ) ili kroatizacija bosanskoga jezika,odnosno jezika kojim govore Bosnjaci :?
Kroatizacija Bosnjaka kada nije uspjela za vrijeme AU nece nikada. Kroatizacija bosanskoga jezika je veoma siroka tema. Prvo bosanski jezik ne postoji,ne postoji u smislu da ima siroku standardiziranu osnovu. Sandzaklije govore sasvim drugi jezik od Sarajlija,ovi od Hercegovaca a ovi od Krajisnika, Biscani pucaju sve kroatizme ,to je njima standard. Standardizirani opsteprihvaceni oblik bosanskoga jezika ne postoji jer su postavljeni standardi kurac,govorimo o rjecniku i gramatici bosanskoga jezika. Amaterizam i neznanje,ispod svakoga nivoa. K tome i nizak nivo licne i drustvene kulture da se standard rasiri ,drugo negativan ekonomski momenat,kao i nedostatak drzavne vizije u Bosnjaka.
Tako posto nemamo standardnoga bosanskoga jezika,postavlja se pitanje : Pitao pitac jedan vrli,sta je to bosanski jezik: Je li to fantasticno prelijepa ikavica Maka Dizdara :? Da li su Kulin Ban i ostale bosanske velmoze bili Bosanci i govorili bosanski jezik :? Jezik kojim je pisana Povelja Kulina Bana,kao i sve ostale bosanske povelje i dokumenti prste od kristalno cistoga slavenskoga jezika,za taj bosanski jezik,danasnji Kroati su nedovoljno kroatizirani. :D
Krotaizacija govornog bosanskoga jezika je nesto jako dobro,to je povratak korijenima i ljepoti jezika.
Kroatizaciju bosanskoga jezika je nemoguce zaustaviti,jer je hrvatska kultura ,drzava i ekonomija mnoga jaca od bosanske. Davno nekada sam vodio tu bitku sa svojim klincem,koji je preko skole i TV-a,stripova i knjiga izrastao u maloga Hrvata :D Jedno vrijeme sam se borio a onda sam pametno odustao i kada sam uvidio da ne mogu pobijediti,prikljucio se :D
breuer

#147 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by breuer »

Objektivni navijac wrote:Je li tema kroatizacija Bosnjaka ( velahavle ) ili kroatizacija bosanskoga jezika,odnosno jezika kojim govore Bosnjaci :?
Kroatizacija Bosnjaka kada nije uspjela za vrijeme AU nece nikada. Kroatizacija bosanskoga jezika je veoma siroka tema. Prvo bosanski jezik ne postoji,ne postoji u smislu da ima siroku standardiziranu osnovu. Sandzaklije govore sasvim drugi jezik od Sarajlija,ovi od Hercegovaca a ovi od Krajisnika, Biscani pucaju sve kroatizme ,to je njima standard. Standardizirani opsteprihvaceni oblik bosanskoga jezika ne postoji jer su postavljeni standardi kurac,govorimo o rjecniku i gramatici bosanskoga jezika. Amaterizam i neznanje,ispod svakoga nivoa. K tome i nizak nivo licne i drustvene kulture da se standard rasiri ,drugo negativan ekonomski momenat,kao i nedostatak drzavne vizije u Bosnjaka.
Tako posto nemamo standardnoga bosanskoga jezika,postavlja se pitanje : Pitao pitac jedan vrli,sta je to bosanski jezik: Je li to fantasticno prelijepa ikavica Maka Dizdara :? Da li su Kulin Ban i ostale bosanske velmoze bili Bosanci i govorili bosanski jezik :? Jezik kojim je pisana Povelja Kulina Bana,kao i sve ostale bosanske povelje i dokumenti prste od kristalno cistoga slavenskoga jezika,za taj bosanski jezik,danasnji Kroati su nedovoljno kroatizirani. :D
Krotaizacija govornog bosanskoga jezika je nesto jako dobro,to je povratak korijenima i ljepoti jezika.
Kroatizaciju bosanskoga jezika je nemoguce zaustaviti,jer je hrvatska kultura ,drzava i ekonomija mnoga jaca od bosanske. Davno nekada sam vodio tu bitku sa svojim klincem,koji je preko skole i TV-a,stripova i knjiga izrastao u maloga Hrvata :D Jedno vrijeme sam se borio a onda sam pametno odustao i kada sam uvidio da ne mogu pobijediti,prikljucio se :D
još kad bi ti znao razlikovat dijalekte od jezika... :oops:
polusvijet

#148 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by polusvijet »

breuer wrote:još kad bi ti znao razlikovat dijalekte od jezika... :oops:
Dijalekt je jezicka a jezik politicka kategorija.
breuer

#149 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by breuer »

polusvijet wrote:
breuer wrote:još kad bi ti znao razlikovat dijalekte od jezika... :oops:
Dijalekt je jezicka a jezik politicka kategorija.
jest…

...al samo kod ''nas''...
Blek Stena

#150 Re: Kroatizacija bošnjaka

Post by Blek Stena »

Zna nekad da para usi sto jest jest. Nekidan citam sluzbene glasnike u BPK Kantonu i citam "komunalna pristojba, tocka, ophodnja, prijevoz, prijevod" itd. jbga pisu ljudi na cistom hrvatskom ali nisam ih cuo da govore tako.
Meni para oci kad citam na forumu kad ljudi pisu "bit ce, vratit cu, itd". Jasno mi je da je to nova gramatika Bos/Hrv koja se razlikuje od srpske ali ne kontam da li oni sto tako pisu tako i govore jer dosad nisam cuo ni jednog Bosnjaka da tako prica.
Isto sam alergican na srpsku omladinu koja fura ekavicu kad pisu na fb a nisu dana bili u Srbiji.
Post Reply