Je li tema kroatizacija Bosnjaka ( velahavle ) ili kroatizacija bosanskoga jezika,odnosno jezika kojim govore Bosnjaci
Kroatizacija Bosnjaka kada nije uspjela za vrijeme AU nece nikada. Kroatizacija bosanskoga jezika je veoma siroka tema. Prvo bosanski jezik ne postoji,ne postoji u smislu da ima siroku standardiziranu osnovu. Sandzaklije govore sasvim drugi jezik od Sarajlija,ovi od Hercegovaca a ovi od Krajisnika, Biscani pucaju sve kroatizme ,to je njima standard. Standardizirani opsteprihvaceni oblik bosanskoga jezika ne postoji jer su postavljeni standardi kurac,govorimo o rjecniku i gramatici bosanskoga jezika. Amaterizam i neznanje,ispod svakoga nivoa. K tome i nizak nivo licne i drustvene kulture da se standard rasiri ,drugo negativan ekonomski momenat,kao i nedostatak drzavne vizije u Bosnjaka.
Tako posto nemamo standardnoga bosanskoga jezika,postavlja se pitanje : Pitao pitac jedan vrli,sta je to bosanski jezik: Je li to fantasticno prelijepa ikavica Maka Dizdara

Da li su Kulin Ban i ostale bosanske velmoze bili Bosanci i govorili bosanski jezik

Jezik kojim je pisana Povelja Kulina Bana,kao i sve ostale bosanske povelje i dokumenti prste od kristalno cistoga slavenskoga jezika,za taj bosanski jezik,danasnji Kroati su nedovoljno kroatizirani.
Krotaizacija govornog bosanskoga jezika je nesto jako dobro,to je povratak korijenima i ljepoti jezika.
Kroatizaciju bosanskoga jezika je nemoguce zaustaviti,jer je hrvatska kultura ,drzava i ekonomija mnoga jaca od bosanske. Davno nekada sam vodio tu bitku sa svojim klincem,koji je preko skole i TV-a,stripova i knjiga izrastao u maloga Hrvata

Jedno vrijeme sam se borio a onda sam pametno odustao i kada sam uvidio da ne mogu pobijediti,prikljucio se