Nije jarane nego se malo sa Bodkinom podjebajem , dovoljno sam inteligentan da znam da sa njim nema normalne rasprave....Edin H. wrote: Kakve ima veze je li Bosnjak?
Znaci podrzavas Srbe koji jezik zovu bosnjackim?![]()
![]()
i ne dozvoljavaju nacionalno neosvjestenima da govore
Joj internete, svako li te koristi
Kroatizacija bošnjaka
- Arsenal Royal
#101 Re: Kroatizacija bošnjaka
- It_is_a_Leclerc
#102 Re: Kroatizacija bošnjaka
insomnia78 wrote:
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Teme je riješena.
Kroatofili poništeni.
- animals
#103 Re: Kroatizacija bošnjaka
Mislis da Bosnjaci, pricaju Bosanskim jezikom..
- insomnia78
#104 Kroatizacija bošnjaka

I tako dalje i tome slicno
Posto vidim gdje skrece tema
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Last edited by insomnia78 on 20/06/2014 23:30, edited 1 time in total.
- Drug Član
#105 Re: Kroatizacija bošnjaka
Ma kad su Kroati Avganistance u Masar-e Sharifu naučili da kažu "bok zemo", pomislio sam kako ću jednom i od Amera umjesto 'touch screen' čuti 'dodirnik'. Tako se to radi brate mili, a ko je nama Srbima i Bošnjacima kriv što gotovo da nemamo sinhronizovanih (uh jebote, umal ne rekoh sinKroniziranih) dječijih i crtanih filmova. Pa makar to danas nije bog zna kako skupo. I tako neki dan ova moja žabica, odvali riječ 'glazba'. Ja onda rekoh "what was thaaaat?"
Šalu na stranu, hrvatima skidam kapu za dvije stvari prvo ako se odbace riječi koje nisu zaživjele tipa zrakomlat i sl. u jezik su uveli mnogo manje stranih riječi nego mi Srbi, a ako su i uvodili tuđice one su bile iz slavenskih jezika, Poljskog, Ruskog i sl. Drugo, mnoooogo ozbiljnije prilaze pitanju jezika nego mi. Et.
Last edited by Drug Član on 20/06/2014 23:40, edited 2 times in total.
- Skijaš
#106 Re: Kroatizacija bošnjaka
Nije pametno ići u istoriju dalje od ZAVNOBiH-a, zapetljaćeš se. A onaj ko dovodi u pitanje status hrvatskog jezika kao jednog od tri službena, daje legitimitet Šušku, Bobanu i ostatku ekipe. Odnosno, ako se negira autohtonost hrvatskog jezika na prostorima BiH, onda su arhitekte Herceg Bosne bili vizionari i progresivni jer su svojim separatizmom htjeli zaštititi Hrvate od nestanka. Šanse da Sarajevo krene tim putem su jako malo, skoro pa nikakve, ali ti možeš zalutati pa dobro pazi gdje te to može odvesti.It_is_a_Leclerc wrote:Teme je riješena.
Kroatofili poništeni.
-
Bodkin
#107 Re: Kroatizacija bošnjaka
eisArsenal Royal wrote:Nije jarane nego se malo sa Bodkinom podjebajem , dovoljno sam inteligentan da znam da sa njim nema normalne rasprave....Edin H. wrote: Kakve ima veze je li Bosnjak?
Znaci podrzavas Srbe koji jezik zovu bosnjackim?![]()
![]()
i ne dozvoljavaju nacionalno neosvjestenima da govore
Joj internete, svako li te koristi
- Drug Član
#108 Re: Kroatizacija bošnjaka
Nešto mi pade na pamet ova riječ putovnica, lično mi mnogo ljepše zvuči nego pasoš. Uf *ebote, odoh dok me ne banuju 
- animals
#109 Re: Kroatizacija bošnjaka
Putovnica , domaca rijec..pasos strana..Drug Član wrote:Nešto mi pade na pamet ova riječ putovnica, lično mi mnogo ljepše zvuči nego pasoš. Uf *ebote, odoh dok me ne banuju
- Drug Član
#110 Re: Kroatizacija bošnjaka
Ahaa, now we're talkinganimals wrote:Putovnica , domaca rijec..pasos strana..Drug Član wrote:Nešto mi pade na pamet ova riječ putovnica, lično mi mnogo ljepše zvuči nego pasoš. Uf *ebote, odoh dok me ne banuju
-
Cybernetic
#111 Re: Kroatizacija bošnjaka
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 00:09, edited 1 time in total.
-
FreakyStyley
#112 Re: Kroatizacija bošnjaka
Furanje na susjede i komsije, gledanje "lijevo i desno", i taj konstanti Bosanski (bilo Bosnjacki ili ne) kompleks nize vrijednosti je cista malogradjanstina. Nista vise nista manje.
- animals
#113 Re: Kroatizacija bošnjaka
zaboravio si Turke..FreakyStyley wrote:Furanje na susjede i komsije, gledanje "lijevo i desno", i taj konstanti Bosanski (bilo Bosnjacki ili ne) kompleks nize vrijednosti je cista malogradjanstina. Nista vise nista manje.
-
FreakyStyley
#114 Re: Kroatizacija bošnjaka
Naravno, ima i toga. Vise sam govorio u kontekstu svakodnevnog jezika i referirao se na svoj prethodni post na ovoj temi.animals wrote:zaboravio si Turke..FreakyStyley wrote:Furanje na susjede i komsije, gledanje "lijevo i desno", i taj konstanti Bosanski (bilo Bosnjacki ili ne) kompleks nize vrijednosti je cista malogradjanstina. Nista vise nista manje.
-
Ripicipi
#115 Re: Kroatizacija bošnjaka
Smijesno mi je da na federalnoj vise ne mozes cuti "fudbal", samo "nogomet". Mislim nije problem u "nogometu", nego zar vise niko ne govori "fudbal"
I nervira me, barem po Sarajevu "opcina, opcina, opcina", svi lafo do '92 govorili "nogomet i opcina"
I nervira me, barem po Sarajevu "opcina, opcina, opcina", svi lafo do '92 govorili "nogomet i opcina"
-
FreakyStyley
#116 Re: Kroatizacija bošnjaka
Abdulah Sidran je sve to odveo korak dalje i, po vlastitom priznanju uz casicu, jezik na javnom servisu BiH nazvao koliko se sjecam "ustašoidnim". 
-
Haman
#117 Re: Kroatizacija bošnjaka
Pogledajte pravopis prof. Dr. S. Halilovica i sve ce biti jasno. Ovakav pravopis mogao bi da napise svako.

Pogledajte ovu gramatiku bosanskog jezika grupe autora. Neki tvrde da je preisana gramatika hrvatskog jezika, a autori su poznati profesori univerziteta.

Da ne duzim puno. Neko je strpao pare u dzep. Po mom misljenju prvo je trebalo poci od poznate standardizacije bosanskog jezika koji je ukinut sve mi se cini 1907.godine, i preimenovan u srpskohrvatski ili hrvatsko srpski.

U bivskoj YU je izvrseno nekoliko dopuna-korekcija-reformi standardizacija srpskohrvatskog jezika. Sve je to trebalo ozbiljno pouciti i vidjeti, sta je od toga prihvatljivo za bosanski jezik, a onda na osnovu ranije standardizacije bosanskog jezika i reformi srpskohrvatskog jezika,novih ideja, napraviti novu standardizaciju bosankog jezika, i uvrstiti je u nastavne planove osnovnih i srednjih skola. Tako bi ti standardi bili koristeni na radi, TV, stampi itd. U tom slucaju izostala bi kroatizacija koja se danas namece kroz nastavne planove i programa osnovnih i srednjih skola, preko stampe, radija i TV.

Pogledajte ovu gramatiku bosanskog jezika grupe autora. Neki tvrde da je preisana gramatika hrvatskog jezika, a autori su poznati profesori univerziteta.

Da ne duzim puno. Neko je strpao pare u dzep. Po mom misljenju prvo je trebalo poci od poznate standardizacije bosanskog jezika koji je ukinut sve mi se cini 1907.godine, i preimenovan u srpskohrvatski ili hrvatsko srpski.

U bivskoj YU je izvrseno nekoliko dopuna-korekcija-reformi standardizacija srpskohrvatskog jezika. Sve je to trebalo ozbiljno pouciti i vidjeti, sta je od toga prihvatljivo za bosanski jezik, a onda na osnovu ranije standardizacije bosanskog jezika i reformi srpskohrvatskog jezika,novih ideja, napraviti novu standardizaciju bosankog jezika, i uvrstiti je u nastavne planove osnovnih i srednjih skola. Tako bi ti standardi bili koristeni na radi, TV, stampi itd. U tom slucaju izostala bi kroatizacija koja se danas namece kroz nastavne planove i programa osnovnih i srednjih skola, preko stampe, radija i TV.
-
baglama
#118 Re: Kroatizacija bošnjaka
Nije ovo Kroatizacija, ovo je desrbizacija.
Jedini nacin da se ova zemlja oslobodi iz ralja Sanu-a je otici u drugu mozda malo mrzu krajnost.
Meni stvarno ide bas na onu stvar nacin izrazavanja na svim sarajevskim tv kucama.
Jedini nacin da se ova zemlja oslobodi iz ralja Sanu-a je otici u drugu mozda malo mrzu krajnost.
Meni stvarno ide bas na onu stvar nacin izrazavanja na svim sarajevskim tv kucama.
-
Nomo
#119 Re: Kroatizacija bošnjaka
Da su ih tudjmanovi bojovnici rokali 4 godine po seheru danas bi Sarajlije govorile ,, keva , cale , pesak i soder , piksla , sargarepa , pasulj , bioskop ,bela macka i crni macor , dobra riba ide u dragstor , daj mi dva 2 soma maraka ... i tslArsenal Royal wrote:Ja ne znam od kad se to u Bosni i Sarajevu umjesto šta kaže što ili umjesto ko da se kaže netko?????
Vidim svi pomahnitali počeli pričati neke riječi za koje nikad nisam čuo...malo malo čujem i čitam da se koristi riječ netko,vrećica tanjur....jel ljudi zaista misle da su cool ako pricaju hrvatski?
-
Baboolal
#120 Re: Kroatizacija bošnjaka
Hafis wrote:Točno. Ja bih se ovom prigodom u cijelosti usuglasio s pokretačem ove teme.
Naime, i ja sam uočio, više nego razvidnu pojavnost stranih riječi, posebice kroatizama u našemu svagdašnjem bosanskom govoru, što u stanovitoj razmjeri već neko vrijeme pobuđuje prijepore među znanstvenicima, ali i među običnim pukom naše domovine.
To je upit koji doista zahtijeva zornu raščlambu.
Može li se uzrok te pojave tražiti u nesuvislom pristupu cjelokupnog obrazovnog sustava, načina njegovog ustroja i promicanja znanja, ili je to nesustavno djelovanje medijskog prostora, počevši od dnevnih tiskovina pa sve do sredstava javnog priopćavanja, ili pak razloge treba tražiti u nekoj vrsti sociološkog otuđenja znakovitog za suvremenu mladež...
Doslovce, radi se o tisućama pitanja.
-
Nomo
#121 Re: Kroatizacija bošnjaka
to su turcizmi ( strane rijeci u jeziku ) ima ih kod Hrvata , a pogotovo kod Srba . Ja kazem tava a moj drug iz Beograda kaze tiganj . Tava je domaca rijec a tiganj turska . Ja kazem mrkva i grah a moj jaran iz Beograda kaze sargarepa i pasulj a to su turske rijeci . Strane rijeci krase nase jezike jer smo bili okupirani . Jako jako dugo . Turska rijec je bubreg , cesma , carapa ...ima hiljade turskih rijeci za koje jednostavno ni bosanski ni srpski a cak ni hrvtaski nemaju nadomjestakCybernetic wrote:A "bosanski" je govoriti aksam, pendzer, sahat, jelde?
Kada pricas o autu pocev od cilindra auspuha preko gitribe , katalizatora , ventila sarafa , haube , sajbe , retrovizora , bremze , kuplonga , lera , sica ti ces vidjeti da u nasim jezicima i ne postoje nase rijeci osim volan i tocak . Sve drugo je njemacko jer tako mora biti
Last edited by Nomo on 21/06/2014 04:18, edited 1 time in total.
-
Nomo
#122 Re: Kroatizacija bošnjaka
znam ja ! papcima !!!!!Arsenal Royal wrote:Ne znam za tebe ali mene to užasno nervirapathyeshme wrote:Nije to tako samo u Sarajevu... Tako je širom BiH... Valjda ljudi misle da je moderno tako. Al', većinom su to nepismeni srednjoškolci i adolescenti... Koji apsolutno ne poznaju bosanski jezik, jer da poznaju pričali bi ovim jezikom... A ne pola-pola.
Takođe moram reći da i meni to ide na živce... Al' opet kažem to sam do sada primjećivao samo kod mlađih osoba....Ja ne znam kome je kul to silovanje jezika.
-
Nomo
#123 Re: Kroatizacija bošnjaka
Ovu predivnu pjesmu ( kao i mnogo mnogo mnogo drugih ) je napisala pjesnikinja Maja Prefiljeva . Ta velika dama i divna zena je iz Zagreba !!!! Tako daEdin H. wrote:Arsenal Royal wrote:Ja ne znam od kad se to u Bosni i Sarajevu umjesto šta kaže što ili umjesto ko da se kaže netko?????
Vidim svi pomahnitali počeli pričati neke riječi za koje nikad nisam čuo...malo malo čujem i čitam da se koristi riječ netko,vrećica tanjur....jel ljudi zaista misle da su cool ako pricaju hrvatski?
-
Nomo
#124 Re: Kroatizacija bošnjaka
Nasu omaldinu danas odgaja SDA i Islamska vjerska zajednica . Kada im dodas tzv akademika Abdulaha Sidrana ( koji ima jedva srednju skolu a akademikarslanbey wrote:pa ljudi gledaju tv i cuju ,videArsenal Royal wrote:Ne mislim na Tv znam da federalna mora imati pola pola što se tiče jezika, govorim ti uopćenito među narodom naročito omladinom..arslanbey wrote:To je zbog tv-a
i svi prevodi serija kod nas su hrvatski,omladina cita, i misli to je ispravno tako
-
Nomo
#125 Re: Kroatizacija bošnjaka
Pokojni Davorin nije sam sebi pisao ovu pjesmu . Ovo je pisala Maja Prefiljeva iz Zagreba i Davorin s tim nikakver veze nema .Arsenal Royal wrote:Joj ovih padobranaca kad ovako upadnu ko da su oklizali o bananu, naravno da će Davorin da govori netko jer Davorin nije Bošnjak....haj ti pročitaj temu prvuEdin H. wrote:Arsenal Royal wrote:Ja ne znam od kad se to u Bosni i Sarajevu umjesto šta kaže što ili umjesto ko da se kaže netko?????
ps Sta je bio i kako je govorio Davorin to ti nikad dokuciti neces .