Križ iznad Sarajeva kao spomenik srpskim žrtvama u BiH

Locked
Fiore

Post by Fiore »

hik--meta wrote:
dominikf wrote:Bosna i Hercegovina je kršćanska i muslimanska zemlja.
To se mora imati na umu.
Svako zabranjivanje kršćanskih simbola od strane muslimana i svako zabranjivanje muslimanskih simbola od strane kršćana vodi samo ka podjelama u zemlji.

Tako da se ljudi moraju navikavati na vjerske simbole one druge strane.
Drugog puta nema.
zdravije za drustvo bi bilo da se prestane sa gradjenjem bilo kakvih vjerskih objekata. gradjenje i zapisavanje teritorija vodi podjelama, a ne zabranjivanje.
mislim da se slazes da je za tako mali broj stanovnika u bih vec previse dzamija i crkvi.
da sam lajcak, uvela bih zabranu gradjenja bilo kakvih vjerskih objekata i simbola sljedecih 50 godina.
Sa ove vremenske distance razumijem zasto su Tito i partija "pratili" rad vjerskih sluzbi.. 8-)
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

harka wrote: e vidis ja nisam da se oda pocast svakom poginulom
nego samo onima koji su svoj zivot
dali za dobrobit sviju i svakoga,a u ovom
slucaju nikako onima koji su ubijali civile i zlocincima.
I zasto mora biti krst ili polumjesec?
Vise mi je dosta pozivanja na vjere
koja vjera to poziva na ubistva.
Niti je to vjera niti su to vjernici :x
Vjernici pozivaju na ljubav, jer Bog je ljubav
a ovo što ti pričaš je zloupotreba vjere.
Naravno da ne treba veličati zločin, jer je to također zločin.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#203 Re: Križ iznad Sarajeva kao spomenik srpskim žrtvama u BiH

Post by Dado dijasporitus »

alen_zenica wrote: Budući betonski križ, koji bi od 2009. godine trebao dominirati nad Sarajevom, bio bi visok 26, a širok 18 metara i po dimenzijama bi bio tek nešto manji od onog na mostarskom brdu Hum.
To bi bio jedan veliki plus za Sarajevo 8)
pitt

Post by pitt »

samo vi gradite i krizeve, i krstove, i polumjesece......a i silne dzamije i crkve. Ko jebe skole i tvornice. Smilovat ce se Svemoguci kad vidi koliko ga volite......haman ko jedni druge :D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

krivorijek wrote:
Alfons Kauders wrote:
stochar wrote:a sta bi vi rekli da jedan premijer na prevaru kupi stan za 900KM? sta bi rekli da gradonacelnica i premijer kazu kako nisu odgovorni za sigurnosno stanje i nazovu vas ruljom? sta bi rekli da vam uvedu PDV na knjige, hljeb i lijekove? sta bi rekli da plin poskupi za 40 posto? sta bi rekli na cinjenicu da imamo najskuplju hranu u Evropi (u odnosu na prosjecnu platu)? sta bi rekli na cinjenicu da je ogroman broj firmi u BiH propao i da radnici koji su nekad casno zaradjivali za hljeb danas moraju kopati po kantama za smece, skupa sa demobilisanim borcima i invalidima?

NISTA!!! VECINA NISTA NE BI REKLA!!! A JE L' NEKO POMEN'O NESTO OVAKO, SVI SE UPALE!!!

znam ja nas, jebo ti nas!!!
pa vidis, ljudi nisu optereceni tom materijalnom stranom zivota i tim trivijalnim stvarima, poput hrane za bebu, lijekova za starog i knjiga za faks... ti mislis da oni grijese ? oni su ba prosvijetljeni, imaju cilj, spremni jesti koru s drveca, gledati kako im djeca i starci crkavaju i svega se odreci da ispune svoje ciljeve... zato se liberali, socijalisti, egalitarci i ini revolucionari ne mogu boriti protiv njih, jer ne kontaju da ce ovi radije jest govna, molit se bogu i klat komsije nego misliti na stvari koje su vama bitne...
ma normalno, vazno je sadit simbole po brdima, paziti na zdravlje, dobar zrak...
pa naravno... umjesto fabrika dzamije i crkve... ekologija ba, misle vjerske vodje na buducnost djece...

svoje... :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

pitt wrote:samo vi gradite i krizeve, i krstove, i polumjesece......a i silne dzamije i crkve. Ko jebe skole i tvornice. Smilovat ce se Svemoguci kad vidi koliko ga volite......haman ko jedni druge :D :D
ja sam predlago sirbegovicu da napravimo liniju za proizvodnju montaznih bogomolja sve tri konfesije... :D sta ces, nije me posluso a fol vizionar... :D

zamisli samo, dodju 2 slepera i za dan naprave crkvu ili dzamiju... :D pa mogli bi ih po koridama postavljat :D na vasare, sajmove :D bezbroj mogucnosti... :D
dominikf

Post by dominikf »

hik--meta wrote:
zdravije za drustvo bi bilo da se prestane sa gradjenjem bilo kakvih vjerskih objekata. gradjenje i zapisavanje teritorija vodi podjelama, a ne zabranjivanje.
mislim da se slazes da je za tako mali broj stanovnika u bih vec previse dzamija i crkvi.
da sam lajcak, uvela bih zabranu gradjenja bilo kakvih vjerskih objekata i simbola sljedecih 50 godina.

Ja sam malo ovako uvijek otvoren, pa ću reći da muslimani su ovdje malo i licemjerni.
Opet ponavljam, toliko se džamija gradi i samo se zucne protiv izgradnje neke džamije, onda je to 'mržnja protiv islama i zajedničkog suživota'

A kada se ovdje na sva zvona dreči protiv izgradnje križa onda je to 'u funkciji zajedničkog života'.

Pa stani malo, to se zove 'contradicto in adjecto'
jeza u ledja

#208 Re: Križ iznad Sarajeva kao spomenik srpskim žrtvama u BiH

Post by jeza u ledja »

alen_zenica wrote:Na padinama planine Trebević, koja dominira nad Sarajevom, uskoro bi trebao biti podignut veliki križ koji bi podsjećao na Srbe poginule tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini,
Koga bi podsjecao? Bosnjake u Sarajevu?
Postoje nacini da se ovo sprijeci, siguran sam.
harka

Post by harka »

dominikf wrote:
hik--meta wrote:

Ja sam malo ovako uvijek otvoren, pa ću reći da muslimani su ovdje malo i licemjerni.
Opet ponavljam, toliko se džamija gradi i samo se zucne protiv izgradnje neke džamije, onda je to 'mržnja protiv islama i zajedničkog suživota'

A kada se ovdje na sva zvona dreči protiv izgradnje križa onda je to 'u funkciji zajedničkog života'.

a covjece dzamija,crkva je drugo
ali krst je sasvim nesto trece
i jos kao nekim palim'borcima'' :roll:
zubar

Post by zubar »

dominikf wrote:
hik--meta wrote:

Da li nam u imae katolika dozvoljavas izgradnju srpa i cekica na Humu. Ti muslimani pa muslimani. Oni vise nisu Muslimani nego Bosnjaci-Muslimani , a ti si Hrvat-Hrvat katolik. Mozes i na latinskom odgovoriti
krivorijek

Post by krivorijek »

Alfons Kauders wrote:
pitt wrote:samo vi gradite i krizeve, i krstove, i polumjesece......a i silne dzamije i crkve. Ko jebe skole i tvornice. Smilovat ce se Svemoguci kad vidi koliko ga volite......haman ko jedni druge :D :D
ja sam predlago sirbegovicu da napravimo liniju za proizvodnju montaznih bogomolja sve tri konfesije... :D sta ces, nije me posluso a fol vizionar... :D

zamisli samo, dodju 2 slepera i za dan naprave crkvu ili dzamiju... :D pa mogli bi ih po koridama postavljat :D na vasare, sajmove :D bezbroj mogucnosti... :D
:D jes, jes, dobro si ti. jos bi trebalo jednu seriju "na puhanje" izradit. pod ruku stane. za plaze. strogo privatno. :D
Ponekad s'proljeca

Post by Ponekad s'proljeca »

Ponavljam opet, sta bi rekli oni koji su prezivjeli holokaust, kada bi Nijemci poceli graditi krizeve oko Ausvica u znak poginulih Nijemaca prilikom oslobadjanja Ausvica od strane saveznika!!! Ili mozda podici krst oko Vukovara u znak stradanja srpskih "oslobodioca"?????

Srbi provociraju i igraju na kartu ko ce koga isprovocirati da zapocnu novi rat!

Ipak ce morati opet prvi poceti, mi smo navikli na provociranje, ali ovaj put smo spremni!!!!
poostar

Post by poostar »

dominikf wrote:
poostar wrote:

I kakva je to vjerska potreba zbog koje se mora izgraditi ovaj kriz? U dzamiji/crkvi ljudi se mole Bogu, kakva je svrha sa jednim ogromnim krizem, osim provokacije ?

.
Zašto je simbol križa provokacija?
Nama kršćanima taj simbol ima neko značenje.
Sad nema smisla da objašnjavam koje značenje.
Muslimani nemaju u svojoj vjeri simbol križa tako da im on ne znači ama baš ništa.
Ako ne znači ništa, zašto je on onda provokacija?
Neka ga jednostavno ignoriraju.
Gledao sam na TV jednog muslimana kako opravdava građenje đžamije gdje je nikada prije toga nije bilo: 'Oću ja da imam gdje se svome bogu moliti'.
Tako i ovo, ako me ikada put nanese na Trebević, otići ću na taj budući križ i zmoliti par očenaša.
Nije smbol kriza provokacija. Simbol kriza postaje provokacija kada se upotrjebi u politicke svrhe. Ja i ti znamo da ovaj kriz nema ama nikakve veze sa vjerom.. Ja nisam hriscanin ali se divim ovakvim stvarima

Image

...dok bi ovaj kriz imao samo jednu svrhu, istu svrhu kao i limena crkva

Image

I opet ponavljam pitanje. Gdje su Srbi jos to izgradili ogromni kriz da obiljeze svoje zrtve ? To nije srpska tradicija koliko je meni poznato
Last edited by poostar on 10/03/2008 18:56, edited 1 time in total.
zemo_online

Post by zemo_online »

Ponekad s'proljeca wrote:Ponavljam opet, sta bi rekli oni koji su prezivjeli holokaust, kada bi Nijemci poceli graditi krizeve oko Ausvica u znak poginulih Nijemaca prilikom oslobadjanja Ausvica od strane saveznika!!! Ili mozda podici krst oko Vukovara u znak stradanja srpskih "oslobodioca"?????

Srbi provociraju i igraju na kartu ko ce koga isprovocirati da zapocnu novi rat!

Ipak ce morati opet prvi poceti, mi smo navikli na provociranje, ali ovaj put smo spremni!!!!
Grade na teritoriju RS.
dominikf

Post by dominikf »

harka wrote:
a covjece dzamija,crkva je drugo
ali krst je sasvim nesto trece
i jos kao nekim palim'borcima'' :roll:
Prvo da nešto malo objasnim iz kršćanstva.
Masovni ubojica koji je ubio 15 ljudi i u zatvoru sjedi čekajući smrtnu kaznu, može pozvati svećenika ako hoće.
Svećenik će doći i ispovijediti ga, time ga u neku ruku predaje bogu u ruke koji će ga konačno suditi.

Tako i ta ekipa oko Sarajeva.
Ako je neki Mile nastradao dok mu se prije vremena aktivirala mina koju je ubacivao u minobacač kojim je tukao Sarajevo, ne mijenja na stvari.
On se isto sahranjuje pod križem kao i svaki drugi čovjek.
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

je li se ljudi toliko prave blesave pa ne razumiju da niko nema nista protiv krsta niti kriza. Kako vec neko rece postoji veliki kriz na ulazu u Tuzlu podignut u pomen HVO Zrinski pa niko se nije pobunio,jer je podignut iz razumljivih razloga. Trebalo bi se zapitati zasto ljudi ne zele na ovom mjestu krst, sami se zapitajte....

A sto se tice gradnje dzamija, one su koliko znam i najvise rusene u ratu, i mislim da se u istom broju grade kao i crkve. Samo trebate imati u vidu da je bosnjacko stanovnistvo protjerano , vise je stanovnistva tamo gdje ga prije nije toliko bilo i normlano da tu treba i dzamija. Samo ja kad putujem Bosnom ne vidim toliko ni dzamija ni crkava koje ipak sluze nekoj svrsi a vidim sve vise po brdima i planinama krsteve i krizeve, to mi je pravi kiceraj koji ne sluzi ni cemu osim nekakvom inacenju. Da su to uradili Bosnjaci za cas bi se sarajevske "demokrate" sjatile da dizu halabuku i pisu peticije , al kad su drugi u pitanju onda sute ko zaliveni. :oops:
sabanss

Post by sabanss »

dominikf wrote: Ja sam malo ovako uvijek otvoren, pa ću reći da muslimani su ovdje malo i licemjerni.

Ne, to se zove preseravanje.

Uzmi i pravi crkvu, meni ne smeta. Samo sto ces je vjerovatno praviti da ljudi mogu ici u nju, a ne na planini da sluzi ko skloniste vukovima. Krst na Trebevicu ima provokaciju u namjeri i samim tim ne moze nista dobro donijeti.

Skromnost, koja je u svim religijama vrlina, koliko se sjecam, trebala bi biti prva vodilja pri izgradnji vjerskih objekata.
photo

Post by photo »

dominikf wrote:
Prozor wrote:@dominik

Ti podrzavas izgradnju ovog kriza iskljucivo jer je on to, kriz. A i sam kazes, da se doda sta srpsko, ti bi bio protiv. Eh pa, ukljuci malo logiku, pa ces skontat da se ovaj kriz ne gradi iz bilo kakvih vjerskih potreba krscana, kao niti zbog zrtava za koje se navodno gradi, vec iskljucivo iz inata i zbog provociranja, u stilu, e sad ce da ga gledaju... Je li ti kao krscanin, podrzavas izgradnju za tebe svetog simbola u OVE svrhe?

I da, dzamija nije vjerski simbol.
Srpski ekstremisti su gađali topovima Sarajevo u ime 'krsta i svete vjere pravoslavne'
Ovi 'moji' su sa Huma isto tako gađali Istočni Mostar vjerojatno sa križevima oko vrata.
I šta bi vi sad ? Zabranili zbog toga izgradnju križeva kao univerzalnog vjerskog simbola kršćana a na desetine đžamija u BiH trenutno izgradnji.
I sad će se prema vašim procjenam što je provokacija a što nije moći graditi vjerski objekti?
Ljudi, ja mislim i sami da vidite u čemu je stvar.
Da kad se gradi križ da je to provokacija a da kad se gradi džamija da je to 'vjerska potreba'.
Uostalom kad bi se sad recimo počelo prebrojavati koliko se gradi džamija a koliko crkava i križeva u BiH vjerovatno bi omjer bio 3:1 u korist džamija
dominik, seres. jedna je stvar graditi crkvu. skroz je druga stvar graditi krst/kriz/polumjesec koji stoji sam iznad grada (bilo kojeg). a ni onaj toranj crkve vam je bas onako, simbol ljubavi prema bogu.

jos nisi odgovorio na pitanje jesi li za to da se postavi polumjesec pored kriza na humu.
zemo_online

Post by zemo_online »

pa kako ces graditi polumjesec na hrvatskoj strani?
pitt

Post by pitt »

neki ljudi nikako da shvate da se ljubav prema svemogucem ne iskazuje gradjenjem bogomolja na svakom pedlju i krizeva i polumjeseca na brdima a i oko vrata.........verc se iskazuje u ljubavi prema ciovjeku....tj bliznjem svome.
dominikf

Post by dominikf »

sabanss wrote:
dominikf wrote:

Uzmi i pravi crkvu, meni ne smeta. Samo sto ces je vjerovatno praviti da ljudi mogu ici u nju, a ne na planini da sluzi ko skloniste vukovima. Krst na Trebevicu ima provokaciju u namjeri i samim tim ne moze nista dobro donijeti.

Skromnost, koja je u svim religijama vrlina, koliko se sjecam, trebala bi biti prva vodilja pri izgradnji vjerskih objekata.
Pa je nadasve skromno napravljena džamija ( u stvari ne džamija nego cijeli kompleks ) U Bugojnu od 15 milijuna eura kojih je donirao neki šeik, i to tamo 1990- tih kada raja u Bugojnu nije imala za kruha.
Ili isto u Sarajevu džamija kralja Fahda.
http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/d ... 7a91c38ff5

KOja skromnost iz ove slike izbija.

Koliko znam ovaj križ će koštati 150 000 maraka
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

dominikf wrote:
hik--meta wrote:

decko, protiv izgradnje dzamija su govorili i govore bosnjaci... ne zato jer imaju nesto protiv dzamije kao takve, vec onog sto se krije iza izgradnje odredjenih objekata... presernov trg, otoka, austrijski trg, dzamija kralja fahda - narod se bunio kada su se gradile, a dvije, ona na presernovom trgu i ona na austrijskom trgu nisu ni izgradjene, mada su se tu prije 100 godina fakat nalazile dzamije...

stvar je u preseravanju, gradnji krkanskih vjerskih objekata koji izgledaju kao kicasti trzni centri... to nema veze sa vjerom... pogledaj kako su lijepe skromne bogomolje gradjene prije stotinjak godina, a na sta lice ove danasnje ? fahdova dzamija, sa svojim zatamnjenim staklima, onaj zvonik u mostaru koji izgleda kao aleksandrijski svjetionik itd... smijesno...

niko ovdje nije rekao nista protiv vjere i vjernika... ja npr. jesam rekao da treba zabraniti rad vjerskim institucijama, cisto zato jer ne rade svoj posao, vec pomazu politicarima da dodatno ojade narod... zato nemoj povlaciti tu tezu da nekome u sa smeta kriz ili krst... niko crkve nije dirao ni u ratu, a kamoli sad... isto se ne moze reci za neke druge dijelove ove zemlje, ali necemo sad ulaziti u to...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

pitt wrote:neki ljudi nikako da shvate da se ljubav prema svemogucem ne iskazuje gradjenjem bogomolja na svakom pedlju i krizeva i polumjeseca na brdima a i oko vrata.........verc se iskazuje u ljubavi prema ciovjeku....tj bliznjem svome.
ljubavi ?

heretik... spalite ga... :D:D:D

vjera ovdje sluzi za generisanje velikih kolicina mrznje, povoljno, brzo i efikasno... :D i za navodjenje stoke prilikom izbora... :D ne kaze se dzabe "stado" :D
photo

Post by photo »

dominikf wrote:
sabanss wrote:
dominikf wrote:

Pa je nadasve skromno napravljena džamija ( u stvari ne džamija nego cijeli kompleks ) U Bugojnu od 15 milijuna eura kojih je donirao neki šeik, i to tamo 1990- tih kada raja u Bugojnu nije imala za kruha.
Ili isto u Sarajevu džamija kralja Fahda.
http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/d ... 7a91c38ff5

KOja skromnost iz ove slike izbija.

Koliko znam ovaj križ će koštati 150 000 maraka
crkva na alipasinom polju u sarajevu stoji nedovrsena bar 10 godina. ta u bugojnu je bar zavrsena. ali, ti opet mijesas dvije stvari. niko nije protiv bogomolja, vec protiv simbola vjere koji stoji iznad muktietnickog grada (ili bilo kog drugog grada, da budem iskreniji).

spusti se na zemlju, slobode ti. vrati se na trag teme, nemoj skretati prije vremena.
zemo_online

Post by zemo_online »

istina je da se ovo moze da dozivi kao provokacija.
jel to najgore sto moze u bih da se dogodi?
Locked