vatrogasac wrote:Prenj wrote: ....Ako SDS nije Aliji predstavljao problem, kojem su ti isti koljaci iz SDS-a upravo pobili pola naroda, zasto bi onda bili problem medjunarodnoj zajednici?
....pa vjerovatno je znao ovo o čemu mi sada pričamo....da nema suštinske razlike između SDS-a i SNSD-a ili nekih trećih....prevedeno....da je tražio to bi bilo kao da je insistirao da se zabrane bosanski Srbi .......
Dodik je poucen ranijim vrlo konkretnim prijetnjama, nakon svega tri dana, odustao od ratoborne retorike.
Da je zabranom SDS pokrenut temeljit postupak denacifikacije Radovanovih Srba, po uzoru na slican uspjesan projekat u Njemackoj, i mozda cak denacionalizacije politickog prostora u BiH, po uzoru na slican uspjesan projekat u BiH poslije 1945., druge bi nam sad tice pjevale.
Ali ocito se dedo uplasio da se ovo drugo ne desi, cime bi i njegovo jedino istinsko cedo, SDA, bila zbrisana, pa je zbog kile mesa odlucio zrtvovati vola.
Uostalom, evo kako to izgleda iz prve ruke ...
BH DANI wrote:
LATIĆ: Ne znači. Mi smo za sve promjene koje odgovaraju državi i narodu Bosne. Problem je u tome što su oni, koji se u predizbornim kampanjama zaklinju da će srušiti RS, izabrali pogrešan i nelogičan put. Zar nije nelogično odbiti ponudu ukidanja SDS-a, a tražiti ukidanje RS-a?! Holbrooke tvrdi da je tako nešto ponudio Izetbegoviću, a ovaj to odbio.
DANI: Šta mislite zašto?
LATIĆ: Po mom sudu, on je tad bio sebičan. Više je mislio na SDA nego na Bosnu. Jer ukoliko bi se ukinuo SDS, pretpostavljam da je Izetbegović rezonovao da će doći na red i ukidanje drugih nacionalnih stranaka, pa i SDA. Zašto pretpostavljam da je Izetbegović ovako rezonovao? Jer je takvo nešto pokazao i sa svojim ličnim progoniteljima. To što se nije svetio udbašima i kosovcima, koji su progonili i druge građane, a ne samo njega i njegove istomišljenike, može se ocijeniti pohvalnim političkim gestom. Ali to što im je omogućio da uđu u njegovu stranku i u državnu vlast, nije problem samo revanšizma, nego se to smatra političkim mazohizmom. Još radikalnije i pogubnije jeste koaliranje SDA sa SDS-om. Uz sve uvažavanje političkog realiteta, to je za Bošnjake politički mazohizam.
DANI: Zar nije degutantno da danas tako o Izetbegovićevoj politici govori autor panegirika o njemu i podržavalac i njega i njegove politike?
LATIĆ: Nekad sam rekao da bih želio piti kahvu s njime u džennetu. Danas, kad ga nema, još više to želim. Takvo je moje mišljenje o rahmetli Aliji. Ali, bez obzira na moju ljubav i poštovanje prema Aliji, uvijek sam ovako razmišljao, jer sam bio lojalna opozicija SDA-u. Ali, moje se nije pikalo. Za čovjeka koji je izgovorio veliku rečenicu u Foči, kako za njega postoje samo dvije nacije - žrtve i dželati, nije primjereno da u političkoj pragmi te dvije nacije idu ruku pod ruku. Ali, to je politički usud da je veoma teško pomiriti principe i političku pragmu. Očito je ovdje rahmetli Izetebegović išao nauštrb principa i svojih političkih uvjerenja.