SSSR nebi mogao ući u Berlin da nije otvoren zapadni front. Rusija je u vrijeme sovjetskog saveza bila najmoćnija u svojoj povijesti. Danas je potpuno druga priča.edinhusic1979 wrote:dal bi je nijemci pregazili ne zna se niti ce se ikad znati,,ali zna se da je rusija u kontra ofanzivi pregazila njemacku i usla u berlin..
a meni se cini da bi ovdje pojedini bili i za hitlera samo da su protiv rusije,
Krim i tzv RS -
-
shadowblade
#226 Re: Krim i tzv RS -
-
shadowblade
#227 Re: Krim i tzv RS -
BTW zaboravio si napomenuti da su Rusi do 41. planirali sa Hitlerom podijeliti Europu, i podijelili bi je da ih Hitler nije prešao.
-
lajkujMe
#228 Re: Krim i tzv RS -
Ne plasi narod jebote, elem samo su oborene bespilotne letjelice, nece niko u rat zbog toga, a evo vidim i nije sigurno cije su to letjelice i da li su uopste oborene.stari grad Visegrad wrote:Poceo je rat:
http://www.avaz.ba/globus/europa/ukraji ... -letjelice
Lik s laserom legenda btw
-
edinhusic1979
#229 Re: Krim i tzv RS -
u kom smislu je tad bila najmocnija,,i koje su to sad drzave mocnije od rusije,nabroj ih,shadowblade wrote:SSSR nebi mogao ući u Berlin da nije otvoren zapadni front. Rusija je u vrijeme sovjetskog saveza bila najmoćnija u svojoj povijesti. Danas je potpuno druga priča.edinhusic1979 wrote:dal bi je nijemci pregazili ne zna se niti ce se ikad znati,,ali zna se da je rusija u kontra ofanzivi pregazila njemacku i usla u berlin..
ja znam samo za jednu.
-
Bodkin
#230 Re: Krim i tzv RS -
dvijeedinhusic1979 wrote:u kom smislu je tad bila najmocnija,,i koje su to sad drzave mocnije od rusije,nabroj ih,shadowblade wrote:SSSR nebi mogao ući u Berlin da nije otvoren zapadni front. Rusija je u vrijeme sovjetskog saveza bila najmoćnija u svojoj povijesti. Danas je potpuno druga priča.edinhusic1979 wrote:dal bi je nijemci pregazili ne zna se niti ce se ikad znati,,ali zna se da je rusija u kontra ofanzivi pregazila njemacku i usla u berlin..
ja znam samo za jednu.
-
edinhusic1979
#231 Re: Krim i tzv RS -
dvije[/quote]
koja je druga
svaki ko ima tv a imaju ga svi moze zakljuciti da su najvece 2 svjetske sile amerika i rusija
u svakoj najavi dnevnika
amerika i rusija razgovaraju o iraku
putin i obama razgovaraju o libiji
amerika i rusija traze resenje sirijske krize
amerika i rusija nastavljaju dijalog u vezi iranskog problema
odrzava se samita nato-rusija
koja je druga
svaki ko ima tv a imaju ga svi moze zakljuciti da su najvece 2 svjetske sile amerika i rusija
u svakoj najavi dnevnika
-
edinhusic1979
#232 Re: Krim i tzv RS -
ma ti si neki genije, a šta misliš da Hitler nije bio glup pa se precijenio i krenuo na obje strane ?
da je bio pametan samo prvo da je kreno na rusiju, pregazio bi je, na zapadu bi još dobio podršku jer je uništena komunistička država
a onda se okrenuo prema englezima i francuzima pa i njih dokusurio
ali glupan ISTOVREMENO kreno i na istočni i zapadni front, precijenio se
ma ti si genije omalavazavas najvecu vojnu pobjedu u istoriji ratovanja gdje njemacka pokusala sa svojom vojskom uci u moskvu,a rusi u kontra napadu usli u berlin
sad ti udaras pricu,sta bi bilo da hitler nije kreno na obje strane.sta bi bilo da nije bilo zima,bas ti rusi nisu fer poznato je da nijemci ratuju samo u idealno vrijeme
sta bilo da hitler nije uradio ovo,sta bilo da nije uradio ono,,to ne znamo niti cemo kad znati ali znamo da su rusi u kontranapadu usli u berlin..
da je bio pametan samo prvo da je kreno na rusiju, pregazio bi je, na zapadu bi još dobio podršku jer je uništena komunistička država
a onda se okrenuo prema englezima i francuzima pa i njih dokusurio
ali glupan ISTOVREMENO kreno i na istočni i zapadni front, precijenio se
ma ti si genije omalavazavas najvecu vojnu pobjedu u istoriji ratovanja gdje njemacka pokusala sa svojom vojskom uci u moskvu,a rusi u kontra napadu usli u berlin
sad ti udaras pricu,sta bi bilo da hitler nije kreno na obje strane.sta bi bilo da nije bilo zima,bas ti rusi nisu fer poznato je da nijemci ratuju samo u idealno vrijeme
sta bilo da hitler nije uradio ovo,sta bilo da nije uradio ono,,to ne znamo niti cemo kad znati ali znamo da su rusi u kontranapadu usli u berlin..
-
edinhusic1979
#233 Re: Krim i tzv RS -
hahahaha dal si svjestan da smijesan ispadas,,tvoja hitlerova vojska jeste bila sila ali su je ipak rusi ponizili usavsi u berlin...ponizili su je,,,,i ponavljam stvarno nije fer ratovati zimi jel ulickani njemacki vojnik to nije naucioxxl mudonja wrote:mlatiš praznu slamuedinhusic1979 wrote: ma ti si genije omalavazavas najvecu vojnu pobjedu u istoriji ratovanja gdje njemacka pokusala sa svojom vojskom uci u moskvu,a rusi u kontra napadu usli u berlin
Hitlerova vojska je bila pojam sile i za sadašnje vrijeme a ne za ono
ruse je spasila samo zima i razvučenost njemačke vojske na dva fronta i NAROČITO uključuvanje amerkinaca u rat, da se oni nisu uključili njemci su mogli izaći na kraj sa evropljanima ko od šale
a nikakva kurčeva ruska vojska ili neko njihovo ratno umijeće i sranja o kojima ti šuplju prosipaš
da ne govorim o tome da je PRVI mogao napravit i nuklearku da nije poražen
trebaju uvesti zakon da se zimi ne smije ratovovati isklucivo kad je temperatura od 10-25 stepeni
a prvo dodji sebi sebi rusa je utom ratu izinulo 20 miliona a izginulo bi jos 20 miliona da je trebalo,,
i ne govorim o ratnom umijecu vec o nacinu ratovanja,,a to je do kraja,,,20 miliona ih je izginulo nisu se predali vec su u kontranapadu isli do kraja i isli u berlin..
a da nije porazen mogao bi prvi napraviti prvi nuklearku a posto je porazen rusija sad ima 10 000 nuklearni glava a njemacka 0.
-
Srpko
#234 Re: Krim i tzv RS -
Bome ni njhovi evropski saveznici ne bi bili oduševljeni da im neka neinterkontinentalna padne na npr.Berlinxxl mudonja wrote:amerikanci respektuju ruse SAMO ZATO što ovi imaju interkontinentalne rakete s kojima mogu direktno rokat po SADedinhusic1979 wrote: koja je druga
u svakoj najavi dnevnika
ništa drugo
-
Srpko
#235 Re: Krim i tzv RS -
Zašto je fokus ove teme na raketama,avionima kurcima palcima i na Republici Krim.Neka o Krimu odlučuju građani Krima i drugi zainteresovani faktori.Mi građani Srpske i Federacije nemamo s tim nikakve veze.
-
edinhusic1979
#236 Re: Krim i tzv RS -
postuju je., jel rusiju je malte ne nemoguce zaobici pa citava svjetska trgovina bi stala da rusi zatvore svoje granice i svoje nebo.xxl mudonja wrote:amerikanci respektuju ruse SAMO ZATO što ovi imaju interkontinentalne rakete s kojima mogu direktno rokat po SADedinhusic1979 wrote: koja je druga
u svakoj najavi dnevnika
ništa drugo
dalje svi pricaju rusija ce bankrotirati da ne saradjuje sa zapadom,,pa rusija je mozda ijedina zemlja koja moze opstati sama bez kontakta i sa kim,naravno to se nece ni treba niti moze desiti.
imaju sve da zive sami od sebe,,naftu,plin,rude,plodne zitice,kakvu takvu auto industriju.i ikakve sankcije rusiju ne mogu unistiti
a primjer zamisli da neko uvede sankcije njemackoj,da joj se prestane isporuka nafte plina,da se prestane uvoz iz njemacke posebno mercedesa,bnv.a.audija.golfa
njemacka bila u rekordnom vremenu na koljenima bez plina,bez nafte,fabrike bi se zatvarale,,
jednostavno bez plina i nafte ne bi mogli proizvoditi ni sebi a kamol izvoziti
dok rusija to ima sve,
-
edinhusic1979
#237 Re: Krim i tzv RS -
e ako sam srbin sto ne velicam hitlera vec rusiju,,,onda neka sam,,,xxl mudonja wrote:sad sam definitvno ubjeđen da si srbin sa lažnim nickom, došao da veličaš rusko-srpske "junačine"edinhusic1979 wrote: hahahaha dal si svjestan da smijesan ispadas,,tvoja hitlerova vojska jeste bila sila ali su je ipak rusi ponizili usavsi u berlin...ponizili su je,,,,i ponavljam stvarno nije fer ratovati zimi jel ulickani njemacki vojnik to nije naucio![]()
trebaju uvesti zakon da se zimi ne smije ratovovati isklucivo kad je temperatura od 10-25 stepeni![]()
a prvo dodji sebi sebi rusa je utom ratu izinulo 20 miliona a izginulo bi jos 20 miliona da je trebalo,,
i ne govorim o ratnom umijecu vec o nacinu ratovanja,,a to je do kraja,,,20 miliona ih je izginulo nisu se predali vec su u kontranapadu isli do kraja i isli u berlin..
a da nije porazen mogao bi prvi napraviti prvi nuklearku a posto je porazen rusija sad ima 10 000 nuklearni glava a njemacka 0.
kada je ušla ruska vojska u berlin, jadan ti ne bio
1945. kad je već bila na koljenima njemačka sila, a uglavnom zbog gubitaka na zapadnom frontu i ulaska amerikanaca, jesil čuo za presudnu Normandijsku bitku
rusi bi pregaženi da njemačka sila nije bila pod pritiskom amerikanaca na zapadnom forntu...i pored zime koja je bila na strani rusa
moj djed je bio u partizanima,a gdje tvoj?
ne znas koliko ispadas piglu sto kao bosnjak velicas hitlera i nacisticku njemacku..srami se.
-
edinhusic1979
#238 Re: Krim i tzv RS -
xxl mudonja wrote:samo jedna rečenicaedinhusic1979 wrote:
postuju je., jel rusiju je malte ne nemoguce zaobici pa citava svjetska trgovina bi stala da rusi zatvore svoje granice i svoje nebo.
dalje svi pricaju rusija ce bankrotirati da ne saradjuje sa zapadom,,pa rusija je mozda ijedina zemlja koja moze opstati sama bez kontakta i sa kim,naravno to se nece ni treba niti moze desiti.
imaju sve da zive sami od sebe,,naftu,plin,rude,plodne zitice,kakvu takvu auto industriju.i ikakve sankcije rusiju ne mogu unistiti
a primjer zamisli da neko uvede sankcije njemackoj,da joj se prestane isporuka nafte plina,da se prestane uvoz iz njemacke posebno mercedesa,bnv.a.audija.golfa![]()
njemacka bila u rekordnom vremenu na koljenima bez plina,bez nafte,fabrike bi se zatvarale,,
jednostavno bez plina i nafte ne bi mogli proizvoditi ni sebi a kamol izvoziti
dok rusija to ima sve,
samo plinu i nafti rusi mogu zahvalit što nisu u situaciji da nemaju šta jesti, kako i jesu bili kada su im slate donacije sa zapada poslije pada berlinskog zida
što se tiče industrije, čak i vojne, tu su nula....pa pogledaj samo Ladu jadan ti ne bio
a sta mislis da njemacka zahvali audiju i mercedesu da nema njih ne bi imali sta jesti
a vojna industrija u rusiji nula,ahahahha hajd sad pogledaj koliko u vrijednosti milijarda aura rusija izveze godisnje naoruzanja
i koje to drzave izvoze vise naoruzanja od rusije,koje drzave prave vise naoruzanja od rusije
napisati da je ruska vojna industrija 0 je ista kao da si napisao njemacka auto industrija je 0
Last edited by edinhusic1979 on 13/03/2014 09:09, edited 1 time in total.
-
XOX100
#239 Re: Krim i tzv RS -
Hitler '41e je poslao 2 miliona vojnika na Rusiju . Sve sto je imao.lajkujMe wrote:Svi namjerno ili nenamjerno zaboravljaju jednu vrlo vaznu cinjenicu, Rusija nije nepobjediva. Pojedinacne Europske zemlje su zamalo same porazile mocnu Rusku Imperiju, prvo napoleon, Rusiju spasila samo njihova klima, pa onda Hitler koji je bio 60 kilometara od Moskve, i njega zaustavilo lose rusko vrijeme a plus na to da se borio na vise frontova protiv vise zemalja pa nije mogao 100% vojske slati na Rusiju (jos je Rusija tada imala daleko vise zemalja pod svojom kapom).
.
Kada je krenuo prema Istoku, front na Zapadu je bio zatvoren. Nijemci su imali moral i aoru nepobjedivosti. Arijske supremacije.
Rusi su sopstvenim snagama odbranili Moskvu.
I pobjedili Nijemce.
Molim samo fakte.
Rusije ne moze biti pobjedjena. Nisu oni bez razloga najveca zemlja na svijetu. A Njemacka je malo veca od Albanije.
Kada dodje stani-pani ,Rusi su jednostavno bolji vojnici.
Last edited by XOX100 on 13/03/2014 09:09, edited 1 time in total.
-
edinhusic1979
#240 Re: Krim i tzv RS -
ok,,velicanja rusije to znaci,,rusije koja je bila na pobjednickoj strani,xxl mudonja wrote:misliš kad je prebjego iz četnika u partizaneedinhusic1979 wrote: e ako sam srbin sto ne velicam hitlera vec rusiju,,,onda neka sam,,,
moj djed je bio u partizanima,a gdje tvoj?
ne znas koliko ispadas piglu sto kao bosnjak velicas hitlera i nacisticku njemacku..srami se.negdje krajem '45
veličanje rusa je slično veličanju četnika ili gavrila principa, megateroriste, pratalibana, pra Bin Ladena
konkretno za Bosnu i Bošnjake je bolje da je ostala AU nego što je došla okupatorska četnička kraljevina SHS
de mi reci sta bi trebalo znaciti tvoje velicanje hitlerove vojske
-
flexibila
#241 Re: Krim i tzv RS -
O cemu ti pricas, koji crni zapadni front. Invazija na Normandiju je pocela 6-og Juna 1944, a sta mislis koliko su Svabe zijanili ljudstva i tehnike na istocnom frontu do 1944...... a ako (h) istorija nelaze Sovjeti su 44-te vec bili u Beogradu, da nepricamo o Poljskoj, Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj itd itd....Tako da teorija o zapadnom frontu bas i nepije vode.xxl mudonja wrote:sad sam definitvno ubjeđen da si srbin sa lažnim nickom, došao da veličaš rusko-srpske "junačine"edinhusic1979 wrote: hahahaha dal si svjestan da smijesan ispadas,,tvoja hitlerova vojska jeste bila sila ali su je ipak rusi ponizili usavsi u berlin...ponizili su je,,,,i ponavljam stvarno nije fer ratovati zimi jel ulickani njemacki vojnik to nije naucio![]()
trebaju uvesti zakon da se zimi ne smije ratovovati isklucivo kad je temperatura od 10-25 stepeni![]()
kada je ušla ruska vojska u berlin, jadan ti ne bio
1945. kad je već bila na koljenima njemačka sila, a uglavnom zbog gubitaka na zapadnom frontu i ulaska amerikanaca, jesil čuo za presudnu Normandijsku bitku
rusi bi pregaženi da njemačka sila nije bila pod pritiskom amerikanaca na zapadnom forntu...i pored zime koja je bila na strani rusa
-
XOX100
#242 Re: Krim i tzv RS -
Zapadni front nema veze. Berlin bi pao u bilo kojem slucaju.
Rekoh vec, Rusi su se pokazali jednostavno boljim vojnicima od Nijemaca.
Kao sto su se Bosnjaci pokazali boljim vojnicima od Srba i Hrvata u proslom ratu.
Neki ljudi jednostavno u ratu funkcionisu bolje nego u miru.
Rekoh vec, Rusi su se pokazali jednostavno boljim vojnicima od Nijemaca.
Kao sto su se Bosnjaci pokazali boljim vojnicima od Srba i Hrvata u proslom ratu.
Neki ljudi jednostavno u ratu funkcionisu bolje nego u miru.
-
Srpko
#243 Re: Krim i tzv RS -
Nisam siguran da , nakon što se Ukrajina stabilizuje, neće priznati rezultate referenduma na Krimu i ustupiti odnosno vratiti to poluostrvo Rusiji naravno, uz ustupke sa ruske strane.Zapad se u tom slučaju neće protiviti takvom rješenju.xxl mudonja wrote:pa zato što je slična situacija, i što je dobro što je ispalaSrpko wrote:Zašto je fokus ove teme na raketama,avionima kurcima palcima i na Republici Krim.Neka o Krimu odlučuju građani Krima i drugi zainteresovani faktori.Mi građani Srpske i Federacije nemamo s tim nikakve veze.
jer kad se "moćnim" rusima neće dozvolit stvaranje i ocjepljenje, te pripajanje rusiji neke kvazi kurčeve države Krim
sigurno miševima u manjem BH blentitetu to neće NIKAD poći za rukom
ovo im je naravoučenije da se sličajno ne bi upuštali u slične avanture, i njima i braći preko drine
Politika manjeg "blentiteta" i nije polaganje nade u nekakvu invaziju iz Srbije ili Rusije nego strpljivo izgrađivanje pozicije kod tog istog zapada sa idejom da će u jednom trenutku i Zapad prestati da insistira na nečemu što je izgubilo ili nikad nije ni imalo neki valjan smisao to je očuvanje državnosti BiH.
Last edited by Srpko on 13/03/2014 09:17, edited 1 time in total.
-
XOX100
#244 Re: Krim i tzv RS -
xxl mudonja wrote:ma ti si neki novi pametnjakovićflexibila wrote: O cemu ti pricas, koji crni zapadni front. Invazija na Normandiju je pocela 6-og Juna 1944, a sta mislis koliko su Svabe zijanili ljudstva i tehnike na istocnom frontu do 1944...... a ako (h) istorija nelaze Sovjeti su 44-te vec bili u Beogradu, da nepricamo o Poljskoj, Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj itd itd....Tako da teorija o zapadnom frontu bas i nepije vode.![]()
reci mi šta da se nisu amerikanci uključili u rat ?
samo to
Berlin bi opet pao.
Mozda par mjeseci kasnije,. Ali sudbina Berlina je vec bila odlucena.
-
flexibila
#245 Re: Krim i tzv RS -
Ja sam ti malo docaroxxl mudonja wrote:ma ti si neki novi pametnjakovićflexibila wrote: O cemu ti pricas, koji crni zapadni front. Invazija na Normandiju je pocela 6-og Juna 1944, a sta mislis koliko su Svabe zijanili ljudstva i tehnike na istocnom frontu do 1944...... a ako (h) istorija nelaze Sovjeti su 44-te vec bili u Beogradu, da nepricamo o Poljskoj, Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj itd itd....Tako da teorija o zapadnom frontu bas i nepije vode.![]()
samo to
-
XOX100
#246 Re: Krim i tzv RS -
to TI misliš[/quote]xxl mudonja wrote:XOX100 wrote: ma ti si neki novi pametnjaković
samo to
Berlin bi opet pao.
Mozda par mjeseci kasnije,. Ali sudbina Berlina je vec bila odlucena.
To misle svi vojni analiticari u svijetu.
Wehrmacht je bio jednostavno porazen vec 1944e .
Jedini nacin da se Berlin spasi je bio da se Njemacke snage povuku iz citave Evrope i stave na granicu izmedju Reine i Elber. I tu cekaju Ruski napad. Ali Nijemci to nikad ne bi uradili. Hitler to nikad ne bi uradio. Nijemci su zijanili jer su bili previse rasuti po citavoj Evropi. A Rusi su mogli birati gdje ce udariti.
-
Srpko
#247 Re: Krim i tzv RS -
Bez brige,uvozićemo mi i asimilisati stanovništvo afroazijskog porijekla.Mene više brine oštar pad nataliteta u Bošnjaka kažu "eksperti" sa nekih hrvatskih foruma da se može očekivati ponavljanje bugarskog slučaja a i sa evrointegracijama povećaće se mogućnosti za odlazak iz BiH.xxl mudonja wrote:aha, tu smo dakleSrpko wrote:..... nego strpljivo izgrađivanje pozicije kod tog istog zapada sa idejom da će u jednom trenutku i Zapad prestati da insistira na nečemu što je izgubilo ili nikad nije ni imalo neki valjan smisao to je očuvanje državnosti BiH.
nek si se razotkrio
ma maštaj, i albanci su maštali 20 godina
jest da ste evo prešli tu granicu, ali nema veze,
samo vas jebe jedna stvar, NESTAJETE sve vas je manje, i u blentitetu i preko Drine
-
Srpko
#248 Re: Krim i tzv RS -
Ne znam,ja nisam ekspert za demografiju ali kad se uporedi broj Bošnjaka rođenih 1996 i 2013xxl mudonja wrote:
ma našo si pravi izvor
dok vi i oni dočekate to što se nadate kod Bošnjaka, dotle ćete vi nestat i jedni i drugi![]()
pazi dobro, JEDINI su Bošnjaci još u PLUSU na Balkanu
Last edited by Srpko on 13/03/2014 09:37, edited 2 times in total.
-
lajkujMe
#249 Re: Krim i tzv RS -
Njemacka je izgubila iz vise razloga.
Nije Hitler poslao sve sto ima, dobar dio njegove vojske je bio u Njemackoj i po zapadnoj europi da Britanci ne dodju do ludih ideja, a naravno u to ukljucujem masovne okupatorske snage po zapadnoj europi valja drzati toliki narod pod rucnom.
Podcjenivanje Rusa je takodjer bila jedna od stvari koje su doprinjele Njemackom porazu, mislili su da ce za 3 mjeseca sve biti gotovo, nisu racunali da ce se rusi fanaticno boriti dovoljno fanaticno da uspore njemce do zime. Takticke greske od strane prvenstveno vodecih nacista iako su ih generali upozoravali, primjera radi Staljingrad, to mjesto su trebali jednostavno zaobici jer nije imalo nikakvu vojnu vaznost. Nego Hitler egomanijak htio staljinov grad kao trofej i ode 300.000 njemaca u smrt i zarobljenistvo. Problemi tehnicke prirode, mnogi to ne znaju ali vecina pjesadije Njemacke je jos uvijek zavisila od 2 noge vojnika i o konjima, previse su spori bili da bi njihov Blickrig dosao do punog izrazaja a na kraju opet da pomenem rusko vrijeme, kad je jesen dosla vecina njemacke mehanizacije se zaglavila u blatu jer Rusija nije imala bog zna kakve puteve, a kad je zima dosla isti problem plus smrzavanje opreme do neupotrebljivosti. Tu je nastao haos jer vec tanka logistika otisla u helac. Luftwafe nije imao dovoljno teretnih aviona da odrzava snabdjevenost 2 miliona vojnih lica.
A na kraju jedna od vaznijih stvari zasto je Njemacka u biti u roku od 2 godine zdrobljena je nepopustlivost Hitlera u povlacenju, on ko Japanci, nema povlacenja svi izginite samo nemojte se povuci, dosta njegove armije je jednostavno bila okruzivana i zdrobljena s svih strana. To je bila glavna sovjetska taktika, iskoristili tu njemacku slabost i okruzili pa zdrobili.
Nije Hitler poslao sve sto ima, dobar dio njegove vojske je bio u Njemackoj i po zapadnoj europi da Britanci ne dodju do ludih ideja, a naravno u to ukljucujem masovne okupatorske snage po zapadnoj europi valja drzati toliki narod pod rucnom.
Podcjenivanje Rusa je takodjer bila jedna od stvari koje su doprinjele Njemackom porazu, mislili su da ce za 3 mjeseca sve biti gotovo, nisu racunali da ce se rusi fanaticno boriti dovoljno fanaticno da uspore njemce do zime. Takticke greske od strane prvenstveno vodecih nacista iako su ih generali upozoravali, primjera radi Staljingrad, to mjesto su trebali jednostavno zaobici jer nije imalo nikakvu vojnu vaznost. Nego Hitler egomanijak htio staljinov grad kao trofej i ode 300.000 njemaca u smrt i zarobljenistvo. Problemi tehnicke prirode, mnogi to ne znaju ali vecina pjesadije Njemacke je jos uvijek zavisila od 2 noge vojnika i o konjima, previse su spori bili da bi njihov Blickrig dosao do punog izrazaja a na kraju opet da pomenem rusko vrijeme, kad je jesen dosla vecina njemacke mehanizacije se zaglavila u blatu jer Rusija nije imala bog zna kakve puteve, a kad je zima dosla isti problem plus smrzavanje opreme do neupotrebljivosti. Tu je nastao haos jer vec tanka logistika otisla u helac. Luftwafe nije imao dovoljno teretnih aviona da odrzava snabdjevenost 2 miliona vojnih lica.
A na kraju jedna od vaznijih stvari zasto je Njemacka u biti u roku od 2 godine zdrobljena je nepopustlivost Hitlera u povlacenju, on ko Japanci, nema povlacenja svi izginite samo nemojte se povuci, dosta njegove armije je jednostavno bila okruzivana i zdrobljena s svih strana. To je bila glavna sovjetska taktika, iskoristili tu njemacku slabost i okruzili pa zdrobili.
-
Srpko
#250 Re: Krim i tzv RS -
Da li si ti normalanlajkujMe wrote:Njemacka je izgubila iz vise razloga.