Kreditna zaduzenost drzave Bosne i Hercegovine ili Entiteta

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Nacionalniid_BOSANCI
Posts: 767
Joined: 02/09/2003 00:00

#1 Kreditna zaduzenost drzave Bosne i Hercegovine ili Entiteta

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

1. Zna li se kolika je totalna Kreditna zaduzenost drzave Bosne i Hercegovine zakljucno sa 2011 godinom?

ili

2. Kolika je totalna Kreditna zaduzenost Entiteta FBiH zakljucno sa 2011 godinom?

3. Kolika je totalna Kreditna zaduzenost Entiteta RS zakljucno sa 2011 godinom?

Koliko je zakljucno sa 2011 godinom u prosjeku duzan svaki gradjanin BiH na osnovu ovih drzavnih kredita na nivou?
1) Drzave BiH?
2) Na nivou entiteta FBiH?
3) Na nivou entiteta RS?

Ovdje u analizi i specifikaciji treba razdvojiti Drzavne od Privatnih kredita gradjana!

Gradjani bi trebali biti redovno informisani o kreditnim dugovima na kraju svake godine na novou entiteta i drzave BiH da se nebi desio ekonomski bankrot kao recimo u Grckoj!
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 27/01/2012 15:20, edited 3 times in total.
User avatar
Nacionalniid_BOSANCI
Posts: 767
Joined: 02/09/2003 00:00

#2 Re: Kreditna zaduzenost drzave Bosne i Hercegovine ili Entit

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Analize

Kreditna zaduženost po glavi stanovnika RS 1.664 KM


http://www.nezavisne.com/posao/analize/ ... 25396.html

SRNA - 26.01.2012 13:05
Image

BANjALUKA - Kreditna zaduženost po glavi stanovnika Republike Srpke za prvih devet mjeseci prošle godine iznosila je 1.664 KM, dok su ukupni plasmani građanima iznosili 2,3 miliona maraka, podaci su Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

U istom periodu, bankarski sektor građanima je plasirao 2,1 milion KM, što je oko 1,4 KM po stanovniku Srpske, piše "Fokus". Sektor mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj za prvih devet mjeseci prošle godine plasirao je stanovništvu 264,8 miliona KM ili 185 KM po stanovniku. U 2008. taj iznos bio je 308 KM po stanovniku, 2009. godine 266 KM po stanovniku, a 2010. godine 212 KM.

Davaoci lizinga, u istom periodu, imaju ukupna potraživanja od stanovništva, po osnovu finansijskog lizinga, u iznosu od 7,9 miliona KM ili 5,5 KM po stanovniku.

Zaduženost stanovnika u 2008. godini iznosila je 1.801 KM, u 2009. godini 1.664 KM, a 2010. godini zaduženost po glavi stanovnika Srpske bila je 1.624 KM. Radovan Bajić, direktor NLB Razvojne banke AD Banjaluka, kaže da je potražnja za kreditima građana u prošloj godini bila uobičajena, te da se nije razlikovala značajno od prethodnih godina. "Konstatovali smo da je bila nešto manja potražnja za stambenim kreditima. Ono što je bilo u posljednjih nekoliko godina dominantno, misleći na ove kredite, sada je došlo do pada i manje tražnje", ističe Bajić.
On kaže da se ne može konkretizovati, zbog čega je manja potražnja za ovim kreditima, ali pretpostavlja da je u pitanju zabrinutost stanovništva zbog ekonomske krize ili su možda već zadovoljene potrebe u najvećoj mogućoj mjeri. "Vidimo da na tržištu u ponudi ima više stanova, nego što je potražnja za njima. Što se tiče drugih kredita, onih opšte namjene, tu je situacija takođe uobičajena, te je na nivou dosadašnjih. Došlo je do manjeg porasta ukupnog nivoa kredita prema stanovništvu, bar kada se govori o našoj banci", navodi Bajić.

U drugim bankama objašnjavaju da građani zbog zaduženosti u sve većoj mjeri posežu za objedinjavanjem kredita.
Božana Radošević, stručna saradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS, kaže da podatak o zaduženosti svakog zaposlenog u Republici Srpskoj i BiH u toku prošle godine bio između 1.500 KM i 1.600 maraka, što ukazuje da su primanja radnika nedovoljna da bi izašli na kraj sa osnovnim životnim potrebama u uslovima kada troškovi potrošačke korpe svakodnevno rastu.

Ekonomisti kažu da se građani kratkoročno najviše zadužuju po kreditnim karticama i kako bi finansirali minuse koji se pojavljuju po različitim osnovama, dok se dugoročno najviše zadužuju za stambene kredite i za kupovinu automobila. Firme se kratkoročno najviše zadužuju da bi finansirale obrtna sredstva, a dugoročno radi investicija.

----------------------------------------------------
Evo i jednog priloga iz Entiteta RS
User avatar
Nacionalniid_BOSANCI
Posts: 767
Joined: 02/09/2003 00:00

#3 Re: Kreditna zaduzenost drzave Bosne i Hercegovine ili Entit

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Casey: Ozbiljne posljedice ukoliko se ne servisira spoljni dug

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... i-dug.html

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH juče nije donio odluku o objavljivanju budžeta za 2011. godinu u "Službenom glasniku"

Autor Srna | Objavljeno 27.01.2012. u 06:42

Image
Ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi (Nigel Casey) upozorio je da će posljedice neispunjavanja obaveza BiH u vezi sa servisiranjem spoljnog duga vjerovatno biti ozbiljne i da će se osjetiti na svim nivoima vlasti.

"Odluka je svake pojedinačne kreditne institucije koju vrstu penala ili sankcija će možda primijeniti u skladu sa svojim politikama i kreditnim sporazumom postignutim sa BiH. Ali kao minimum, ovo će dovesti do obustavljanja svih međunarodnih zajmova i pokrenuti dalju negativnu reviziju kreditnog rejtinga BiH", rekao je Kejsi Srni.

Prema Kejsijevim riječima, te negativne posljedice se lako mogu izbjeći ako ljudi na vodećim položajima u relevantnim državnim institucijama prestanu tretirati usvajanje pravno valjanog državnog budžeta za 2011. godinu kao političku vježbu i umjesto toga pristupe zadatku kakav bi trebalo da bude - jasan zadatak iz knjigovodstva.

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH juče nije donio odluku o objavljivanju budžeta za 2011. godinu u "Službenom glasniku", te je dogovoreno da budžetski materijal, koji je dostavilo Ministarstvo finansija, u ponedjeljak, 30. januara, razmatra i zajednički Kolegijum oba doma parlamenta BiH.

Ministar finansija BiH Dragan Vrankić ranije je rekao da neće potpisati nijedan nalog za isplatu dok god budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu u iznosu od milijardu u osam miliona KM ne bude objavljen u "Službenom glasniku".

Vrankić je upozorio i da je BiH već prekoračila rokove za servisiranje spoljnog duga te da su međunarodne finansijske institucije dale rok još nekoliko dana da pitanje budžeta bude razriješeno.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da je Predsjedništvo odlukom utvrdilo da je budžet za 2011. na nivou izvršenja za prethodnu godinu, što ni u kom slučaju nije ono što nudi ministar finansija BiH Dragan Vrankić, s obzirom da su dodatni papiri oko izvršenja kapitalnih izdataka pokazali da u budžetu postoji razlika od oko 130 miliona KM.
User avatar
Nacionalniid_BOSANCI
Posts: 767
Joined: 02/09/2003 00:00

#4 Re: Kreditna zaduzenost drzave Bosne i Hercegovine ili Entit

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Neopravdano zapostavljena tema?
User avatar
tag33
Posts: 768
Joined: 19/02/2012 14:19

#5 Re: Kreditna zaduzenost drzave Bosne i Hercegovine ili Entit

Post by tag33 »

Ma ovdje niko o tome ne razmislja dok ne bude situacija kad govna budu preko glave :)
Post Reply