kredit vs. leasing

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

milojicabrzi

#76 Re: kredit vs. leasing

Post by milojicabrzi »

Uzeo prije nešto više od godine, novo auto na leasing.

Bankari koje poznajem me odgovarali od toga, kao kredit ti je slična disciplina, nemaš obaveznog kaska, auto odmah na tebi u vlasništvu (znači mogućnost prodaje nakon 2-3 godine, ako ti zagusti…) to su neki pozitivni argumenti kredita.

Ipak sam se odlučio na leasing, jer su kamate kredita i leasinga tu negdje, svakako volim kasko osigurati novo auto, pogotovo sad kad full kasko ide za cca 500 KM (nije to više tako skupo kao nekad), a leasing sam uzeo da sebe natjeram da se finansijski diciplinujem (mogao sam možda "nategnuti" da to auto kupim i platim u cijelosti, svakako za leasing moraš uplatiti bar 30%, ali bi propali neki drugi planovi i kombinacije).

U svakom slučaju, planiram ako budem mogao, otplatiti godinu-dvije ranije i prevesti u vlasništvo, ako ne bude ta opcija, otplatiti kako je planirano, evo, već je skoro 1/3 otplaćena :)

Uglavnom, situacija je da će auto od cca 18 000 KM, na kraju otplate izaći oko 21000 KM, što znači da je umjesto benzinca mogao biti diesel, ali ja ne prelazim puno, pa mi to nešto ne znači, ali bi post-prodajna vrijednost auta bila veća...
Post Reply