KRALJEVSKI GRAD Jedinstveni događaj: Dvorske lude, kralj i kraljica te vitezovi oživjeli srednji vijek u Jajcu!

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2872
Joined: 24/08/2003 00:00

#1 KRALJEVSKI GRAD Jedinstveni događaj: Dvorske lude, kralj i kraljica te vitezovi oživjeli srednji vijek u Jajcu!

Post by Novi_Nick »

Klikaj na sliku da bi je uvecao!
Image

KRALJEVSKI GRAD

Jedinstveni događaj: Dvorske lude, kralj i kraljica te vitezovi oživjeli srednji vijek u Jajcu!


E. M.
1 sat
121
komentara
0
dijeljenja
Facebook
Twitter
Email

Klikaj na sliku da bi je uvecao!
Image

Borbe ratnika, performans dvorske lude kao i kralj i kraljica oživjeli su srednjovjekovni period na tvrđavi u Jajcu u sklopu manifestacije koja svake godini okupi veliki broj posjetilaca.

"Dani srednjovjekovlja" naziv je manifestacije koja se mora posjetiti u Jajcu, a koja je održana ovog vikenda na tvrđavi gdje su svi prisutni imali priliku uživati u isplaniranom scenario zabave kroz koju je predstavljen način borbe, zabave, ali i funkcionisanje kraljevstva.

"Odlična manifestacija kako za djecu tako i za odrasle. Manifestacija sa pregršt organiziranih događanja i aktivnosti, tako da vam nekoliko sati provedenih na tvrđavi pođe kao tren", kazali su iz Turističke zajednice SBK.

Dodali su da su mobiteli u dječjim rukama bili rijetkost i uglavnom su služili za fotografiranje svega onoga što se moglo vidjeti.

"Posebno nas je očarala ljubaznost i susretljivost, uglavnom strpljivost 'vitezova' i 'pomoćne svite' kao i svih koji su sudjelovali u organizaciji", dodali su iz Turističke zajednice SBK.

Program je počeo svečanim mimohodom historijskih postrojbi nakon čega je uslijedilo postrojavanje i krunidba kralja. Ragnar Stipe Flick Karvuson održao je radionicu bacanja sjekire, a održane su i druge radionice tradicionalnog tetoviranja, streličarstva i mačevanja za djecu i odrasle, radionica kovanja mačeva kao i zabavni program te vatreni show.

Organizator ovog jedinstvenog događaja je JU Agencija Jajce.


Klikaj na sliku da bi je uvecao!
Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/jedinst ... /210718088

-------------------------------------------------
Interesantno!
Last edited by Novi_Nick on 18/07/2021 23:15, edited 1 time in total.
high_volume
Posts: 5916
Joined: 09/06/2010 22:51

#2 Re: KRALJEVSKI GRAD Jedinstveni događaj: Dvorske lude, kralj i kraljica te vitezovi oživjeli srednji vijek u Jajcu!

Post by high_volume »

U sličnom "Starom Gradu" u Ključu, mještani kažu da postoji vertikalno stepenište do Sane ispod, za snabdijevanje vodom u vrijeme opsade Grada.

Obzirom da i ovaj jajački Grad ima sličnu konfiguraciju i Vrbas ispod, postoji li možda slično stepenište?
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2872
Joined: 24/08/2003 00:00

#3 Re: KRALJEVSKI GRAD Jedinstveni događaj: Dvorske lude, kralj i kraljica te vitezovi oživjeli srednji vijek u Jajcu!

Post by Novi_Nick »

ENVER IMAMOVIĆ O OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE SMRTI POSLJEDNJE BOSANSKE KRALJICE: “To je krivotvorenje historije, Bosna u ovom dijelu Evrope ima poseban problem sa svojom identifikacijom..."

"...Kradu je sa svih strana. Kradu nam identitet i to su vrlo osjetljiva politička pitanja. A posebno edukativno. Djeca, studenti i dovoljno neupućeni, kada vide znamenje druge države, šta će zaključiti?"


Društvo

Image

Jučer je obilježena godišnjica smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače.

Način obilježavanja mladih HDZ BiH posebno je odjeknuo u medijima.

Oni su u Blagaju, koji je inače i rodno mjesto Katarine Kosače, ovaj datum obilježili njima svojstven način, sa gomilom grbova i obilježja hrvatskog naroda.

O tome je za Hayat govorio profesor Enver Imamović.

On je istakao da je način na koji je to izvedeno uzburkao mnoge duhove u Bosni i Hercegovini.

"Lijepo je da se obilježavaju historijski datumi, posebno kada je u pitanju srednji vijek, koji je posebno značajan za naš historiju. Međutim, mnogi koji istrčavaju sa određenim zaključcima i pripovijedanjem stoje u uskoj vezi sa ovim događajima. To je nepoznavanje dovoljno historije", kaže profesor Imamović.

Imamović dodaje da je sve pogrešno. Od načina na koji se to obilježilo. Pogrešni su svi atributi, zastave, grbovi i ono što je rečeno.

"Onaj ko nije dovoljno upućen u problematiku, mislit će da je zaista tako bilo, a nije. To je upravo iz tog razloga izazvalo takvu reakciju u BiH. Ono kako je prezentirano nema nikakve poveznice. Ona zapravo nije posljednja kraljica bosanska", pojašnjava on.

Pojasnio je da postoje tri pojma kraljice: kraljica vladarica, kraljica majka i kraljica supruga. Katarina je naime bila supruga kralja. Ona je bila kćerka Kosače. Udajom za kralja Tomaša je postala kraljica supruga. Postoji i mlađa kraljica, kraljica Mara, koja je bila žena posljednjeg kralja Stjepana Tomaševića.

"Oni prezentiraju tako da je bila kraljica vladarica, i da je posljednja koja je bila u hijerarhiji, popisu članova dinastije Kotromanića. To je sve pogrešno. Što se tiče zastava, grbova i simbola, kako se može slaviti i posvetiti joj poštovanje na godišnjici smrti bosanske kraljice, a biti prisutni znamenja i grbovi druge države. Dobro je da se sjeća, ali ne na onakav način. Grb sa ljiljanima je obilježje države BiH, a dinastija je samo sinonim državnosti. U tom vremenu znalo se koja su državna obilježja", rekao je profesor Imamović.

Imamović ističe da je to skrnavljenje historije sa velikom opasnošću jer to će milioni ljudi gledati i dobiti pogrešne informacije.

"To je opasno, to je krivotvorenje historije. Posebno kada je u pitanju Bosna jer ona u odnosu na ostale zemlje u ovom dijelu Evrope ima poseban problem sa svojom identifikacijom. Kradu je sa svih strana. Kradu nam identitet i to su vrlo osjetljiva politička pitanja. A posebno edukativno. Djeca, studenti i dovoljno neupućeni, kada vide znamenje druge države, šta će zaključiti?

Postoji poveznica kraljice Katarine i Hrvata u BiH, pojašnjava naš gost. Srpska histografija govori oduvijek da je Bosna bila srpska, da je naseljena Srbima i da je ovdje sve srpsko i da su svi vladari srpski.


Hrvatska histografija govori suprotno. Da je Bosna hrvatska zemlja, da je tamo hrvatsko pismo, da su bili Katolici i prešli na Islam. Sve je pogrešno.

"Nažalost, ono što sam sada rekao, nije to od jučer. To se poteže od konca 19. stoljeća i sve državne institucije od tada i pod kraljevinom Jugoslavije, i pod NDH i čak i Tito u Jugoslaviji, nastavio je sa takvim osvrtom 90-tih godina, što je dovelo do ovih događaja. Kada se vršio pokolj po BiH, četnički sa druge strane su govorili da će osvetiti Kosovo Turcima. Kakvi Turci? Ja sam Enver Imamović, mi smo Bosanci, Bošnjani. Mi smo autentični, stari evropki narod. Nas veže sa Turcima jedino vjera, a mi smo evropski narod", kaže on.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/22 ... cijom.html
User avatar
Truba
Posts: 81597
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#4 Re: KRALJEVSKI GRAD Jedinstveni događaj: Dvorske lude, kralj i kraljica te vitezovi oživjeli srednji vijek u Jajcu!

Post by Truba »

:lol: sve je pogresno i sve vam smeta gospodine
Loki2k9
Posts: 1851
Joined: 26/11/2019 01:03

#5 Re: KRALJEVSKI GRAD Jedinstveni događaj: Dvorske lude, kralj i kraljica te vitezovi oživjeli srednji vijek u Jajcu!

Post by Loki2k9 »

Entuzijasti s kamenjara krenuli stopama oceva prekodrinskih.
Post Reply