Kraljevina Jugoslavija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Jellena85
Posts: 72
Joined: 27/09/2009 13:41

#1 Kraljevina Jugoslavija

Post by Jellena85 »

Zdravo. Prvi put pisem na ovom forumu i bas me zanima sta Bosnjaci misle o kraljevini Jugoslaviji. Moje misljenje je da je to bila mnogo bolja drzava nego sto je predstavljala komunisticka propaganda i da bi po sve nas bilo mnogo bolje da je ona opstala. Evo i zasto:

1. KAPITALISTICKO UREDJENJE: Nije savrseno , ali je dokazano da je bolje od komunistickog. Pored toga , da je kraljevina opstala posle 1945. Jugoslavija bi sasvim sigurno profitirala od Marsalovog plana zbog svog granicnog polozaja prema Varsavskom paktu. Tada je Jugoslavija bila najrazvijenija drzava na Balkanu, a Grckoj je skoro jedina grana privrede bila poljoprivreda. Ako je Grcka sada ovako razvijena , mozemo zamisliti kakva bi tek Jugoslavija bila.

2. DEMOKRATIJA: U slucaju Jugoslavije nije bila potpuna zbog velikih ovlascenja koje je kralj imao , a imala je i prekide ako uzmemo u obzir sestojanuarsku diktaturu. Uprkos tome , demokratija i sloboda govora su ipak postojale , a Jugoslavija je bila medju najdemokratskijim drzavama sveta zajedno sa Francuskom , V. Britanijom, Cehoslovackom , nordijskim i zemljama Beneluksa. Sve okolne zemlje su imale neki vid totalitarnog rezima. Sa vremenom , ta jugoslovenska delimicna demokratija bi vrlo brzo izrasla u pravu.

3. PRO-ZAPADNA ORIJENTACIJA: Kad se uzme u obzir sasvim izvesno sazrevanje demokratije i ekonomski razvoj podstaknut Marsalovim planom , rekla bih da bi pro-zapadna orijentacija kraljevine izmedju dva svetska rata sasvim sigurno dovele do ranog pristupanja Jugoslavije organizacijama poput NATO i EU.

4. DOBRA UNUTRASNJA POLITIKA: Za razliku od SFRJ kojoj je politika bila razjedinjavanje Jugoslovena u sest manjih nacija i drzava , kraljevina je nastavila proces ujedinjenja nacije koji je danas odavno zavrsen u Nemackoj i Italiji ,a kod nas prekinut dolaskom komunista na vlast. Njena ideologija je bila da su Srbi, Hrvati i Slovenci ( danas mozemo dodati Makedonce , Crnogorde i Bosnjake ) jedan narod i bila je prihvacena i od Srba i od Hrvata i od Slovenaca urkos sukobima koji su se odvijali na unutrasnjem planu. Takvi sukobi su postojali i u Nemackoj pa su s vremenom prevazidjeni , a s obzirom na sporazum Cvetkovic-Macek verujem da je ocigledno da su i kod nas bili na dobrom putu da budu reseni.

Pricala sam s nekim pristalicama kraljevine i u razgovoru s njima kao i uz neko moje dodatno raspitivanje stekla utisak da bi sva zla koja su se desila na ovom prostoru od Jasenovca do Srebrenice bila izbegnuta samo da je demokratska Jugoslavija bila sacuvana ... a to samo dovodi do zakljucka da je jugoslovensko simbolicko pristupanje trojnom paktu bio i te kako mudar potez.
Image
Last edited by Jellena85 on 29/09/2009 18:18, edited 2 times in total.
pomoo
Posts: 51
Joined: 17/09/2009 22:51

#2 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by pomoo »

:shock:
Reci da se salis




:skoljka: :run:
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9841
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#3 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Bosanac sa dna kace »

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: sta to Bosnjaci imaju mislit pozitivno o drzavi i sistemu koji ih je 1930tih kolektivno imo' namjeru sve protjerati sa njihovih vjekovnih ognjista u Tursku...a baska sto se u tom ''kraljevskom'' kapitalizmu crncilo i dan i noc za komad hljeba...baska pokolji u istocnoj Hercegovini i po Sandzaku... :run: :run: :run:
Shoshana
Posts: 3271
Joined: 22/10/2005 21:48
Location: okolina Montreala

#4 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Shoshana »

sbb-kbb :-)
User avatar
Jellena85
Posts: 72
Joined: 27/09/2009 13:41

#5 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Jellena85 »

Bosanac sa dna kace wrote::roll: :roll: :roll: :roll: :roll: sta to Bosnjaci imaju mislit pozitivno o drzavi i sistemu koji ih je 1930tih kolektivno imo' namjeru sve protjerati sa njihovih vjekovnih ognjista u Tursku...a baska sto se u tom ''kraljevskom'' kapitalizmu crncilo i dan i noc za komad hljeba...baska pokolji u istocnoj Hercegovini i po Sandzaku... :run: :run: :run:
Mislim da si lose informisan. Sa Turskom je , cini mi se 1939. postignut sporazum o preseljenju par stotina hiljada kosovskih Albanaca u Tursku. Sto se Jugoslovena muslimana tice oni su se okupljali oko partije pod imenom Jugoslovenska Muslimanska Organizacija i po samom nazivu stranke se da zakljuciti da su bili poprilicno pro-jugoslovenski raspolozeni. Samim tim je teorija po kojoj je kraljevina ugnjetavala Jugoslovene muslimane smesna.
User avatar
bach
Posts: 3478
Joined: 05/11/2005 11:52

#6 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by bach »

.... dupli
Last edited by bach on 27/09/2009 16:48, edited 1 time in total.
User avatar
bach
Posts: 3478
Joined: 05/11/2005 11:52

#7 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by bach »

Jellena85 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote::roll: :roll: :roll: :roll: :roll: sta to Bosnjaci imaju mislit pozitivno o drzavi i sistemu koji ih je 1930tih kolektivno imo' namjeru sve protjerati sa njihovih vjekovnih ognjista u Tursku...a baska sto se u tom ''kraljevskom'' kapitalizmu crncilo i dan i noc za komad hljeba...baska pokolji u istocnoj Hercegovini i po Sandzaku... :run: :run: :run:
Mislim da si lose informisan. Sa Turskom je , cini mi se 1939. postignut sporazum o preseljenju par stotina hiljada kosovskih Albanaca u Tursku. Sto se Jugoslovena muslimana tice oni su se okupljali oko partije pod imenom Jugoslovenska Muslimanska Organizacija i po samom nazivu stranke se da zakljuciti da su bili poprilicno pro-jugoslovenski raspolozeni. Samim tim je teorija po kojoj je kraljevina ugnjetavala Jugoslovene muslimane smesna.

SmEsna si ti djevojcice i smEsne su tvoje godine da bi pričala o takvim stvarima, i da bi pobijala istorijske istine koje kažu da je Kraljevina Jugoslavija bila jadna, bijedna, nepismena zemlja, sa izrazitom srpskom dominacijom u svim poljima. U takvoj zemlji biti Bošnjak, a pogotovo Albanac nije bilo nimalo zahvalno.

Srpska agrarna reforma i kolonizacija 1918. godine

Rijetko je u svijetu jedan narod uspio da u posljednjih 150 godina prosirisvoj drzavni teritorij i protjera nesrpske narode, kao sto su to postigli Srbi. Interesantno je naglasiti da se taj njihov uspjeh ne temelji napobjedama u ratu, nego za pregovarackim stolovima, uz podrsku njihovihratnih saveznika. Uza Srbija, koja je obuhvacala Beogradski pasaluk, poslije Balkanskih ratova 1912. i 1913. godine prosirila se teritorijalno na Kosovo,dio Sandzaka i tzv. jugoslavensku Makedoniju. U tijeku prvog Balkanskog rata srpske postrojbe su u tim podrucjima pocinile zlocin genocida nad Albancima,Bosnjacima i Makedoncima. Palili su citava naselja ubijajuci civilno stanovnistvo na najprimitivniji nacin, nozevima, sjekirama i tupim drvenim maljevima. Takav zlocin nije bio zabiljezen u Europi od Selidbe naroda.Progon nesrpskog stanovnistva nastavio se poslije uspostave srpske vlasti,pa je doslo do masovnog iseljavanja, sto je uvjetovalo izmjenu demografske strukture i provodjenje srpske kolonizacije na oteta imanja prognanika.Prvo navedeno prosirenje srpskog teritorija, na kojem je provedena kolonizacija predstavlja pocetak realizacije politickog programa, koji je definiran u "Nacertaniju" iz 1844. godine, Ilije Garasanina.

Srpska ideologija osvajanja teritorija

Srpski nacionalni program u "Nacertaniju" 1844. godine polazi od obnove Dusanova carstva iz XIV. stoljeca, uz odredjene promjene koje su bile posljedica politickih dogadjanja sredinom proslog stoljeca. U stvari "Nacertanije" je postalo sinonim za velikosrpski hegemonizam u odnosu nasusjedne narode. U tom nacionalnom programu polazi se od cinjenice da se Srbi ne mogu zadovoljiti dobicima iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, te da ce nastaviti borbu za preuzimanje prevlasti na balkanskim prostorima. U "Nacertaniju" jenavedeno u kojim zemljama Srbija treba organizirati promidzbeni i obavjestajni rad, radi pripreme pripajanja tih zemalja svojoj drzavi. Zbog toga taj program nije publiciran sve do 1906. godine. Nacionalnim programom se predvidja prikljucenje Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, sjeverne Albanije, Srijema, Banata i Backe. Prvi put se u srpski nacionalni teritorij ukljucuju porucja bosansko-hercegovacka i vojvodjanska, koja nisu bila obuhvacena Dusanovim carstvom. Kasnije "Nacertanije" ce postati srpska ideologija ne samo dinastije Obrenovica i Karadjordjevica, vec i svih velikosrpskih programa do onih genocidnih cetnickih Stevana Moljevica i Draze Mihajlovica, kao i Memoranduma SANU od 1986. godine.

Prema tome, velikosrpska hegemonisticka politika zadnjih 150 godina nije se u biti promijenila, jer joj je osnovni cilj osvajanje teritorija, prodor na zapad preko Drine, progon i unistvanje nesrpskih naroda radi stvaranja Velike Srbije i to da "svi Srbi zive u jednoj drzavi". Zbog toga se vrsi promjena etnicke strukture kolonizacijom osvojenih teritorija. Da bi proveli programsku politiku vode ratove i provode agrarne reforme na osvojenim podrucjima radi kolonizacije srpskog stanovnistva. Mi cemo se u nasem razmatranju osvrnuti na neke aspekte agrarne reforme i kolonizacije 1918. godine.

Promjene vlasnistva nad zemljisnim posjedom 1918. godine

Radi boljeg uvida u stanje vlasnistva nad zemljisnim posjedom prije agrarne reforme 1918. i 1919. godine u Bosni i Hercegovini, gdje je ona na najdrasticniji nacin provedena, koristit cemo se posljednjim popisom zemljisnog posjeda i stanovnistva po vjerskoj pripadnosti, provedenog 1910. godine u Austro-Ugarskoj. Prema tom popisu Bosnjaci-muslimani su imali 91,1 posto, Srbi pravoslavci 6,0 posto, Hrvati katolici 2,6 posto i "ostali" 0,3 posto zemljisnog posjeda. Poslije uspostave Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bosnjacki narod je dosao u podredjeni polozaj, jer je dobio status vjerske manjine, pa mu je oduzeta politicka i kulturna autonomija. Prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine na perfidan nacin proveden je genocid nad Bosnjacima oduzimanjem zemljisnog posjeda, uz simbolicnu naknadu, koja nije nikada u cijelosti isplacena. Preko noci su mnoge familije bogatasa zemljoposjednika postale socijalni problemi, bez sredstava za zivot. Nekim familijama su cak uzeli gospodarske zgrade i okucnice. Poceo je proces masovnog osiromasenja bosnjackog naroda i egzodus u Tursku.

Otetu zemlju bosnjackih familija dobile su srpska domacinstva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske krajine, Srbije i Crne Gore. U zemljisnje knjige upisali su se kao vlasnici koji nista nisu platili za dobiveni posjed. To imje bila nagrada za to sto pripadaju povlastenoj naciji. Glavno je bilo provesti nasilno izmjenu demografske strukture, srpskom kolonizacijom, u skladu nacertanijevskog programa. Naime, pod svaku cijenu se nastoji prikazati Bosnu i Hercegovinu kao srpsku zemlju, koja se treba u povoljnom povijesnom momentu prikljuciti Velikoj Srbiji.

Omjer genocida nad Bosnjacima mozemo ilustrirati pokazateljima o promjeni vlasnicke strukture zemljisnog posjeda, koji je oduzet prvom agrarnom reformom 1918. i 1919. godine. Bosnjacima-muslimanima oduzeto je ukupno 1.175.305 hektara poljoprivrednom i sumskog zemljista. Od akcionarskih drustava, banaka i drugih institucija oduzeto je 110.922 hektara zemljista.

Prema tome, oduzeto je ukupno 1.286.227 hektara poljoprivrednog i sumskog zemljista. Cjelokupna zemlja oduzeta po prvoj agrarnoj reformi 1918. i 1919. godine je dodijeljena 249.518 srpskoj familiji, medju kojima su bili i naseljenici, kolonizatori izvan Bosne i Hercegovine, a narocito "solunasi". Imamo li u vidu da je svaka obitelj imala u prosjeku po cetiri clana, onda proizlazi daje skoro jedan milijun stanovnika srpske nacionalnosti postao vlasnikom i posjednikom zemljista i znatno se obogatio. Ostrica agrarne reforme 1918. I 1919. godine najvise je bila usmjerena protiv pripadnika islamske vjeroispovijedi, radi ponovnog ozivljavanja svetosavske ideologije cija je sintagma uvjek ista: - jedan narod jedne religije u jednoj drzavi. Zbog toga je agrarna reforma na genocidan nacin provedena i nad zemljoposjednicima muslimanima koji su zivjeli u Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, te Sandzaku i Crnoj Gori. Njima je oduzeto ukupno 231.098 hektara zemljista, koji su dodijeljeni u vlasnistvo 48.267 srpskih familija.

Primjenom navedene metodologije da je svaka obitelj u prosjeku imala cetiri clana, proizlazi da je skoro 200 tisuca clanova srpskih familija dobilo zemlju, cime se je znatno izmijenila vlasnicka i etnicka struktura stanovnistva. Proces iseljavanja i sa tog podrucja je nastavljen u Turskoj, paralelno s kolonizacijom srpskog stanovnistva, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Like, Banije i Korduna.

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca agrarna reforma 1918. i 1919. godine je provedena u znatno blazem obliku u Hrvatskoj i Sloveniji, u odnosu na podrucja u kojima su zivjeli muslimani. Primijenjena je na veleposjednike i oduzeto im je relativno manje zemljista, sto prema statistickim pokazateljima predstavlja oko 1/4 od ukupno oduzete zemlje u drzavi. To iznosi 406.981 hekatara zemljista, koje je podijeljeno na 316.762 srpske familije, koje su pretezno kolonizovane iz pasivnih krajeva. Tako je na tom podrucju skoro 1.200.000 clanova familija dobilo zemlju u vlasnistvo i posjed. Agrarna reforma 1918. i 1919. godine jedino nije provedena u Srbiji, u granicama bivseg Beogradskog pasaluka do 1912. godine, sto je dokaz povlastenog polozaja srpskih veleposjednika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Iz navedene analize vidi se da je prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919.godine oduzeto bivsim zemljoposjednicima u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1.924.307 hektara zemljista i tako podijeljena na 614.603, pretezno, srpske familije. Primjenivsi usvojenu metodologiju da obitelj ima prosjecno cetiri clana, proizlazi da je oko 2.450.000 clanova familija dobilo u vlasnistvo i posjed i zemlju, a da za nju nisu nista platili. S povijesnog gledista, agrarna reforma je doprinijela najvecoj kolonizaciji srpskog naroda u prostore preko Drine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. To je bio politicki koncipiran plan srpske teritorijalne ekspanzije u poslijeratnim uvjetima. Najveci stradalnici bili su pripadnici islamske vjeroispovijedi Bosnjaci, Albanci, Turci i Makedonci, jer od ukupno oduzetog zemljista po agrarnoj reformi bilo je 3/4 otetog iz njihovog posjeda i vlasnistva.

Povijesno, Banja Luka nije srpski grad

Pokraj agrarne reforme 1918. i 1919. godine, kojom je na temelju diskriminatorskog zakona oduzeta zemlja Bosnjacima, koristene su i teroristicke metode, kao poznati "mars smrti" u 1919. godini na Bosnjake iz Lijevce polja kraj Banja Luke. Na plodnim ravnicarskim podrucjima Lijevce polja zivjelo je pedeset tisuca Bosnjaka, od kojih su vise tisuca vlasnika zemljisnog posjeda ubili srpski teroristi prigodom "marsa smrti", a preostali dio civilnog stanovnistva su protjerali sa stoljetnih ognjista. Duga kolona stradalnika isla je pjesice do zbirnih logora na Kosovu i Sandzaku, odakle su prebaceni u Tursku i naseljeni u Anadoliji. Tada su Bosnjaci izgubili zemljisni posjed u opcini Banja Luka na najbrutalniji nacin, genocidom.

Srpske familije, bezemljasi i solunasi su se naselili u kuce i zaposjeli otetu zemlju Bosnjaka. Doslo je do nagle promjene demografske i vlasnicke strukture u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Radi ilustracije navode se statisticki pokazatelji da do 1878. godine nijedna srpska obitelj nije bila vlasnik zemljisnog posjeda u Lijevce polju kraj Banja Luke. Tek poslije agrarne reforme 1918. i 1919. godine intenzivira se naseljavanjei kolonizacija srpskog stanovnistva u opcini Banjaluka. Prema prvom popisu stanovnistva u Bosni i Hercegovini, za vrijeme Austro-Ugarske, 1879. godine, prema vjerskoj pripadnosti u gradu Banja Luci, Bosnjaci muslimani su bili apsolutna vecina stanovnistva od 67,71 posto; a od 1895. godine pa sve do 1991. godine njihov se postotak neprekidno smanjivao, te je danas pao na 19,35 posto.

Broj Hrvata katolika u 1879. godini iznosio je 10,52 posto, da bi se postupno povecavao te 1931. godine narastao na 29,26 posto. Na toj razini se zadrzao sve do 1953. godine, kada je iznosio 28,34 posto. Poslije je doslo do naglog smanjenja broja Hrvata u ukupnoj populaciji, pa je njihov udio pao na 10,97 posto u 1991. godini. Pravoslavno stanovnistvo obuhvaca Srbe i Crnogorce, pa ih je prilikom popisa, 1879. godine, bilo 19,80 posto. Od tada se njihov udio u ukupnoj populaciji povecava, te 1931. godine iznosi 30,53 posto, a intenzivniji porast nastaje 1948. godine kada dostize 34,78 posto, da bi 1991. godine iznosio 49,3 posto. Iz navedenih pokazatelja moze se zakljuciti da Banjaluka nije povijesni srpski grad, kako tvrdi ratni zlocinac Radovan Karadzic, jer se srpsko stanovnistvo u taj grad pocelo naseljavati u XIX. stoljecu.

Nagli porast srpskog stanovnistva nastaje poslije provedene agrarne reforme 1918. i 1919. godine, kada su Srbi oteli zemlju od Bosnjaka, i nakon katastrofalnog potresa 1969. godine, kada su u najvecem broju dobili posao i novosagradjene stanove. Uz to povecanju udjela srpskog stanovnistva u gradu Banjaluci doprinio je korpus JNA od 25 tisuca vojnika i 700 casnika, od porucnika do generala, koji su pretezno iz Srbije i Crne Gore.

Povijest se na jedan nacin ponavlja. U toku srpske agresije, od 1992. Do danas, srpski agresor provodi genocid na Hrvatima i Bosnjacima u gradu Banja Luci. Kako je registrirala statistika prilikom popisa stanovnistva, 1991. godine, u okolici Banjaluke bilo je dvanaest naselja s etnicki cistom hrvatskom vecinom, ali iz njih su u srpskoj agresiji protjerani skoro svi Hrvati, a njihove kuce i zemljiste zaposjele su srpske familije. Proces nasilne promjene demografske strukture i zemljisnog vlasnistva vrsi se sistematski od uspostave Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), pa traje skoro 80 godina, ali sve do 1992. godine Srbi nisu u gradu Banjaluci cinili apsolutnu vecinu stanovnistva. Buduci je povijesno Banjaluka bosnjacki grad, koji se sada nalazi pod okupacijom srpskog agresora, legalna vlada u Sarajevu opravdano trazi da se izvrsi njegova demilitarizacija i da mirnim putem dodje pod kontrolu organa Federacije Bosne i Hercegovine. Radi toga, medjunarodna diplomacija je prihvatila prijedlog o obustavi vojne aktivnosti i mirnog rjesavanja statusa grada Banja Luke putem pregovora.

Simbolicna naknada za otetu zemlju

Zastupnik u Saboru ' parlamentu - Narodnoj skupstini Kraljevine SHS dr. Stjepan Radic u svojim govorima i napisima odupiruci se hegemoniji, izmedju ostalog kritikovao je i nacin sprovodjenja agrarne reforme 1918. i 1919.godine, kojom je nasilno oduzeta muslimanska zemlja (od aga i begova). Zbog toga je radikalski zastupnik Punisa Racic izvrsio zlocin pucajuci u hrvatske zastupnike u njihovim zastupnickim klupama, ubivsi Pavla Radica i Djuru Basarickog i ranivsi Stjepana Radica, Ivana Pernara i Ivana Grandju, pa je dr. Stjepan Radic od posljedica teskog ranjavanja umro 6. kolovoza 1928.godine. Poslije je odluceno da se Bosnjaci muslimani obestete za oduzeta imanja, pa je drzava priznala da je bilo "nepravilnosti" u provodjenju agrarne reforme. Doneseni su zakoni o financijskoj likvidaciji odstete za oduzeto zemljiste poslije 1928. godine s kojima se pocinje regulirati isplata zemljista.

Zemljiste je tada procijenjeno za 60 posto manje od stvarne trzisne vrijednosti, a isplata se je vrsila u gotovom novcu i obveznicama na rok od 50 godina sa cetiri posto kamata godisnje. Isplata je vrsena dva puta godisnje pocevsi od 1923. godine i trebala je trajati do 1971. godine. Bosnjacima muslimanima je isplacivana naknada za oduzeto zemljiste po dva osnova, za aginsku zemlju (s kmetovskim odnosima) i begovsku zemlju (s najamnim odnosima). Do pocetka Drugog svjetskog rata bivsi vlasnici su naplatili za aginsku zemlju 125 milijuna dinara u gotovini, ili 49 posto, a u obveznicama 36 posto, sto novcano izrazeno iznosi 46,8 milijuna dinara. Ukupno je naplaceno 171 milijun dinara ili 67,4 posto, a ostalo nenaplaceno 83,2 milijuna dinara ili 32,6 posto. Za razliku od obestecenja vlasnika za aginsku zemlju, naknada za otetu begovsku zemlju planirana je iskljucivo u obveznicama, s rokom isplate od 50 godina. Od ukupno predvidjenih 650 milijuna dinara u 36 polugodisnjih rata, isplacene su samo cetiri u iznosu 139,5 milijuna dinara, ili manje od 1/4, odnosno 21,5 posto. Prema tome, nije isplaceno 510,5 milijuna dinara, ili 78,5 posto. Iz navedenih pokazatelja jasno se vidi da oduzeta zemlja bivsim zemljoposjednicima (agama i begovima) nije nikada u cijelosti placena, pa nije mogla postati vlasnistvo Srba, niti se je pravno valjano mogla prenijeti na njihove potomke. Prema misljenju pravnih eksperata pravo na neisplacenu zemlju nikada ne zastarjeva, a zemljisna dokumentacija o provodjenoj agrarnoj reformi sacuvana je u Arhivu grada Sarajeva i Beca.

Ukratko

Nakon Balkanskih ratova 1912. i 1913. poceo se primjenjivati nacertanijevski nacionalni program velikosrpskog hegemonizma, kolonizacijom srpskog stanovnistva na osvojenim teritorijama Kosova, dijela Sandzaka i tzv. jugoslavenske Makedonije. Taj proces kolonizacije srpskog stanovnistva preko Drine intenziviran je poslije Prvog svjetskog rata, kada je stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, 1918. godine. Medju prvim zakonskim aktima nove drzave bila je Agrarna reforma 1918. godine, radi kolonizacije i promjene demografske i vlasnicke strukture stanovnistva. Ona je najdrasticnije provedena u Bosni i Hercegovini, nad zemljoposjednicima Bosnjacima muslimanima, od kojih je oduzeto 1.286.227 hektara poljoprivrednog i sumskog zemljista kasnije podijeljenog na 249.518 srpskih familija.

Na isti nacin postupljeno je prema muslimanima zemljoposjednicima u ostalim dijelovima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pa i onima koji suzivjeli u Makedoniji, Kosovu i Metohiji, te Sandzaku i Crnoj Gori. Na pripadnike islamske vjeroispovijedi otpada 3/4 od ukupnog zemljista, koje je oduzeto agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine, sto ih je dovelo u tezak ekonomski polozaj i prisililo na iseljavanje u Tursku. Iz prezentiranog razmatranja se vidi da je u Hrvatskoj (Dalmacija, Slavonija), Vojvodini i Sloveniji agrarna reforma primijenjena na krupne zemljoposjednike, pa im je oduzeto 406.981 hektar zemljista, sto je ispod 1/4 ukupnog zemljista, te je podijeljeno na 316.762 srpske familije. Ukupno je agrarnom reformom oduzeto 1.924.307 hektara zemljista i podijeljeno na 614.603, pretezno srpske, familije. Na taj nacin, prema primijenjenoj metodologiji u analizi proizlazi da je blizu 2.450.000 clanova familija dobilo u vlasnistvo i posjed obradivo i sumsko zemljiste, pa je time izvrsena prva kolonizacija srpskog stanovnistva, s cime je izmijenjena demografska i vlasnicka struktura nad zemljistem u prvoj Jugoslaviji.



Pravni akti o agrarnoj reformi u Bosni i Hercegovini 1919. do 1933. godine

1. Proglas regenta Aleksandra o agrarnoj reformi od 5. januara 1919. godine
2. Prethodne odredbe za primjenu agrarne reforme od 25. februara 1919. godine, Sl. novine KSHS broj 11./1919.
3. Uredba o zabrani otudjivanja i opterecivanja zemljista velikih posjeda od 4. jula 1919. godine. Sl. novine KSHS, broj 82. od 21. jula 1919. godine.
4. Uredba o upisu vlasnistva bivsih kmetova kmetovskim selistima u zemljisnim knjigama u Bosni i Hercegovini od 21. jula 1919. godine. Sl.novine KSHS 84./1919. godine.
5. Uredba o pobiranju prihoda (zetvi) u 1919. godini s begluckih ziratnih zemljista u Bosni i Hercegovini. Sl. novine KSHS broj 81./1919. godine.
6. Uredba o postupku s begluckim zemljama u Bosni i Hercegovini. Sl. novineKSHS broj 40. od 22. februara 1920. godine.
7. Izmjene u Uredbi o postupku s begluckim zemljama u Bosni i Hercegovini od 14. februara 1920. godine.
8. Uredba o financijskoj likvidaciji agrarnih odnosa u Bosni i Hercegovini.Sl. novine KSHS 111./1921. godine.
9. Zakon o provedbi djelomicne eksproprijacije zemljista velikih posjeda zajavne interese, kolonizaciju i izgradnju radnickih i cinovnickih stanova.Sl. novine KSHS broj 10/1922. godine.
10. Zakon o izmjenama i dopunama zakona koji se odnose na agrarnu reformu u Bosni i Hercegovini. Sl. novine KJ broj 21./1933. godine. Znanstveni i strucni radovi
11. Genocid nad buslimanima u Bosni i Hercegovini, agrarnom reformom iz 1918. i 1919. godine, studija financirana od Fonda za naucno istrazivacki rad BiH, Sarajevo, 1991. godine.
12. Kako su Srbi postali zemljoposjednici u Bosni, od Dzenane Efendic Semiz, Muslimanski glas, od 3. V. 1991. godine. 13. Srbi na otetoj zemlji, od Dzenane Efendic Semiz, Novi Vjesnik, 8. VIII.1992. godine.
14. Pravedno 75:25 posto, od Dzenane Efendic Semiz, Vjesnik, od 26. IX.1995. godine.
15. Medjunarodna diplomacija na ispitu savjesti, od Marka Babica, Vjesnik,23. VI. 1995. godine
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9841
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#8 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Bosanac sa dna kace »

Jellena85 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote::roll: :roll: :roll: :roll: :roll: sta to Bosnjaci imaju mislit pozitivno o drzavi i sistemu koji ih je 1930tih kolektivno imo' namjeru sve protjerati sa njihovih vjekovnih ognjista u Tursku...a baska sto se u tom ''kraljevskom'' kapitalizmu crncilo i dan i noc za komad hljeba...baska pokolji u istocnoj Hercegovini i po Sandzaku... :run: :run: :run:
Mislim da si lose informisan. Sa Turskom je , cini mi se 1939. postignut sporazum o preseljenju par stotina hiljada kosovskih Albanaca u Tursku. Sto se Jugoslovena muslimana tice oni su se okupljali oko partije pod imenom Jugoslovenska Muslimanska Organizacija i po samom nazivu stranke se da zakljuciti da su bili poprilicno pro-jugoslovenski raspolozeni. Samim tim je teorija po kojoj je kraljevina ugnjetavala Jugoslovene muslimane smesna.
halo cura ikad cula za pokolje u Sahovicima i Pavinom Polju, po Istocnoj Hercegovini???
zasto je iseljeno tih ''par stotina hiljada'' Albanaca, znas li kako izgleda tih par ''sttotina hiljada''? kolko je to procentualno za tadasnje stanovnistvo u bivsoj kraljevini?
iako donekle podrzavam agrarnu reformu, zar ti stavrno mislis da su muslimani sretni presretni s cinjenicom da je kraljevina dosla i razdijelila zemlju i to nikom drugo nego srbima, procitaj plan i program JMO pa ces vidjet kolko su bili sretni
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#9 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by osa »

e jellena, jellena, hvataj se povjesnih knjiga, pa još malo prouči materiju.
User avatar
Junuz Djipalo
Posts: 203
Joined: 04/09/2009 20:56

#10 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Junuz Djipalo »

Što reći o ovome iz Johanovog teksta:

Poslije je doslo do naglog smanjenja broja Hrvata u ukupnoj populaciji, pa je njihov udio pao na 10,97 posto u 1991. godini.

+ riječ genocid se upotrebljava i gdje treba i gdje ne treba. Je li to neko natjecanje: Ko će više upotrijebit riječ genocid, za kreativnost dodatni bodovi; samo što izgubi vrijednost i značenje...

_____________________________

No da se vratimo na temu, istina je Srbi su imali priliku stvorit Jugoslavene kao i Pruska Njemačku ili Pijemont Italiju, no problem je što nit su bili najbogatiji niti su bili najnapredniji u toj zajednici.

Pa se događala situacija ista kakva je danas u BiH institucijama koje kipe od Bošnjaka, od kojih se dio izjašnjava i kao Srbi i Hrvati a i ostali, pa dobiješ da sve što ima riječ BiH u sebi lagano tukne na Bošnjake. Iz istog razloga je Juga bila tamnica naroda i zato se i dogodio sporazum Cvetković-Maček koji je donekle pokušao ublažit problem a monarhiji svejedno njoj trebaju podanici a nacija je monarhiji nebitna. No u međuvremenu zbog sustavnog preglasavanja, ubijanja blažih političkih protivnika, svojatanja Jugoslavije od strane samo jednih su ojačale ekstremne desne snage, pogotovo kod Hrvata, kada je došlo do krize u Svijetu i te snage su dobile priliku da "pokažu" što znaju a najpoznatije djelo je Jasenovac. A može se reći da je i zadnji rat imao veze s strahom Srba da im se ne dogodi opet isto jer su opet pojam Jugoslavije pripisali isključivo sebi, najviše JNA.

I što mi možemo naučit iz toga? Da svaka akcija rađa i reakciju, zajedničke stvari trebaju i ostat zajedničke, ne trebaju bit paravan za jedne. Najbrojniji narod uvijek ima odgovornost i na neki način mora činit ustupke čak i ako je najjači kako bi zajednica opstala. Danas je to Njemačka u EU. Svi znamo da je u Njemačkoj prije EU bilo bolje živjet ali zajednica ima svoju cijenu...
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#11 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by osa »

Junuz Djipalo wrote:Što reći o ovome iz Johanovog teksta:

Poslije je doslo do naglog smanjenja broja Hrvata u ukupnoj populaciji, pa je njihov udio pao na 10,97 posto u 1991. godini.

+ riječ genocid se upotrebljava i gdje treba i gdje ne treba. Je li to neko natjecanje: Ko će više upotrijebit riječ genocid, za kreativnost dodatni bodovi; samo što izgubi vrijednost i značenje...

_____________________________

No da se vratimo na temu, istina je Srbi su imali priliku stvorit Jugoslavene kao i Pruska Njemačku ili Pijemont Italiju, no problem je što nit su bili najbogatiji niti su bili najnapredniji u toj zajednici.

Pa se događala situacija ista kakva je danas u BiH institucijama koje kipe od Bošnjaka, od kojih se dio izjašnjava i kao Srbi i Hrvati a i ostali, pa dobiješ da sve što ima riječ BiH u sebi lagano tukne na Bošnjake. Iz istog razloga je Juga bila tamnica naroda i zato se i dogodio sporazum Cvetković-Maček koji je donekle pokušao ublažit problem a monarhiji svejedno njoj trebaju podanici a nacija je monarhiji nebitna. No u međuvremenu zbog sustavnog preglasavanja, ubijanja blažih političkih protivnika, svojatanja Jugoslavije od strane samo jednih su ojačale ekstremne desne snage, pogotovo kod Hrvata, kada je došlo do krize u Svijetu i te snage su dobile priliku da "pokažu" što znaju a najpoznatije djelo je Jasenovac. A može se reći da je i zadnji rat imao veze s strahom Srba da im se ne dogodi opet isto jer su opet pojam Jugoslavije pripisali isključivo sebi, najviše JNA.

I što mi možemo naučit iz toga? Da svaka akcija rađa i reakciju, zajedničke stvari trebaju i ostat zajedničke, ne trebaju bit paravan za jedne. Najbrojniji narod uvijek ima odgovornost i na neki način mora činit ustupke čak i ako je najjači kako bi zajednica opstala. Danas je to Njemačka u EU. Svi znamo da je u Njemačkoj prije EU bilo bolje živjet ali zajednica ima svoju cijenu...
nekako mi se čini da ovaj post nije usmjeren prema onome koga si citirao, ako0 je usmjeren prema onima za koje ja mislim da je, to ti je uzaludan posao, znaš i sam da su oni poznati kao nepopustljivi, kao oni koji ne mjenjaju mišljenje :razz:
Ne pada mi na pamet
Posts: 329
Joined: 16/06/2009 15:46

#12 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Ne pada mi na pamet »

osa wrote:
Junuz Djipalo wrote:Što reći o ovome iz Johanovog teksta:

Poslije je doslo do naglog smanjenja broja Hrvata u ukupnoj populaciji, pa je njihov udio pao na 10,97 posto u 1991. godini.

+ riječ genocid se upotrebljava i gdje treba i gdje ne treba. Je li to neko natjecanje: Ko će više upotrijebit riječ genocid, za kreativnost dodatni bodovi; samo što izgubi vrijednost i značenje...

_____________________________

No da se vratimo na temu, istina je Srbi su imali priliku stvorit Jugoslavene kao i Pruska Njemačku ili Pijemont Italiju, no problem je što nit su bili najbogatiji niti su bili najnapredniji u toj zajednici.

Pa se događala situacija ista kakva je danas u BiH institucijama koje kipe od Bošnjaka, od kojih se dio izjašnjava i kao Srbi i Hrvati a i ostali, pa dobiješ da sve što ima riječ BiH u sebi lagano tukne na Bošnjake. Iz istog razloga je Juga bila tamnica naroda i zato se i dogodio sporazum Cvetković-Maček koji je donekle pokušao ublažit problem a monarhiji svejedno njoj trebaju podanici a nacija je monarhiji nebitna. No u međuvremenu zbog sustavnog preglasavanja, ubijanja blažih političkih protivnika, svojatanja Jugoslavije od strane samo jednih su ojačale ekstremne desne snage, pogotovo kod Hrvata, kada je došlo do krize u Svijetu i te snage su dobile priliku da "pokažu" što znaju a najpoznatije djelo je Jasenovac. A može se reći da je i zadnji rat imao veze s strahom Srba da im se ne dogodi opet isto jer su opet pojam Jugoslavije pripisali isključivo sebi, najviše JNA.

I što mi možemo naučit iz toga? Da svaka akcija rađa i reakciju, zajedničke stvari trebaju i ostat zajedničke, ne trebaju bit paravan za jedne. Najbrojniji narod uvijek ima odgovornost i na neki način mora činit ustupke čak i ako je najjači kako bi zajednica opstala. Danas je to Njemačka u EU. Svi znamo da je u Njemačkoj prije EU bilo bolje živjet ali zajednica ima svoju cijenu...
nekako mi se čini da ovaj post nije usmjeren prema onome koga si citirao, ako0 je usmjeren prema onima za koje ja mislim da je, to ti je uzaludan posao, znaš i sam da su oni poznati kao nepopustljivi, kao oni koji ne mjenjaju mišljenje :razz:
Ne sekiraj se osa, evo sad cemo opet zakuhati, pa kad nam bude najgore, noz pa u ledja. Da ne govorim da ste imali jedinstvenu priliku napraviti veliku hrvatsku, samo da se mogla sputati jed krivoustog.
User avatar
Junuz Djipalo
Posts: 203
Joined: 04/09/2009 20:56

#13 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Junuz Djipalo »

Ne pada mi na pamet wrote: Ne sekiraj se osa, evo sad cemo opet zakuhati, pa kad nam bude najgore, noz pa u ledja. Da ne govorim da ste imali jedinstvenu priliku napraviti veliku hrvatsku, samo da se mogla sputati jed krivoustog.
Pa zabijanje je bilo planski razmještanje izbjeglica Muslimana iz RS po mješovitim hrvatskomuslimanskim mjestima i lagana priprema istih te im obećavanje Hr teritorija za novu Foču ili novi D. Vakuf, dovođenje Arapa za borbu za "multietničku" BiH, te zauzimanje BiH institucija od strane samo jednih. U takvim okolnostima je bilo i za očekivat da će iskočit neko poput Bobana.

Uvijek sam se pitao kako je se osjećao neko poput Ž. Komšića kad je sa njim zajedno ratovao mudžahedin. I pitao sam se da li bi da su nestali Hrvati i Srbi iz BiH nakon toga došlo do krvavog rata između islamista i "Bosanaca" pri čemu bi vjerojatno ovi drugi gadno popušili.

Tako da ste ne samo lojalnim Hrvatima i Srbima (a bilo nas je jako puno) zabili nož u leđa nego i "svojima" koji nisu bili baš za državu kakvu je zamišljao tadašnji vođa Muslimana oliti Bošnjaka.

Ponovo se vraćamo na Kraljevinu, svojatanje zajedničke države vodi u...
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9841
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#14 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Bosanac sa dna kace »

kraljevina se zvala Srba Hrvata i i Slovenaca,
nidje muslimana u nazivu, al eto ope Hrvati patili u kraljevini zbog muslimana :-)
User avatar
Junuz Djipalo
Posts: 203
Joined: 04/09/2009 20:56

#15 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Junuz Djipalo »

@di wrote: :) Smijeeeeeesno ..... aj ponovo .... jel ovo ti majkteeeti trazis izgovor ustvari "realizujes" frazu "noz u ledza"?

Znas sta je ... "Cuvaj se hrvatske kulture i srpskog junastva!"

Malo izredaj godišta kad se je sta desilo .... kako mozes nesto takvo napisati?!?!?!?!?

Kad je to neki Musliman nesto rekao protiv Hrvatske? Kad? Za sva vasa zlodjela, muslimanski narod je patio i ko glupan sledio ... i kad je doslo reda, da vratite uslugu ... LEGAO JE KO KEC NA DESETKU NOŽ U LEDZA I JOS NECES DA PRIZNAS!!!!?!?!? PATETIKA! I VRIJEDZANJE!

Bravo ... Franjo Tuđman je odgojijo fenomenalno svoje slijedbenike! Jaooo jaooooo .... ma ista mraka sa lijeve i desne!

Ma kakva Kraljevina .... NIKAD ZA SVA VREMENA ... VAMA VAŠE, NAMA NAŠE I MIR ZA SVA VREMENA!
Evo nađi mi masakr bošnjačkih civila od strane HVO-a prije ovoga:

26.01.1993. selo Lašva kraj Zenice, to mi je jako blizu pa jako dobro znam, prije toga je bilo sukoba vojski ali civili nisu masakrirani.

A vratili smo uslugu Olujom inače bi vjerojatno pokazivao pasoš kad izlaziš iz Sarajeva. Zanimljivo kako se namjerno zaboravlja Oluja i pripisuje V. korpusu.

Slažem se da bi ovo bilo najbolje "AMA VAŠE, NAMA NAŠE I MIR ZA SVA VREMENA!" samo mislim da se ne možemo dogovorit oko ovoga naše, vaše...
User avatar
Truba
Posts: 81179
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#16 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Truba »

sve jugoslavije su propale zbog nerealnih želja srpskog naroda
a kraljevina je propala zbog želja malog kraljića da bude kralj velike zemlje na balkanu
Ne pada mi na pamet
Posts: 329
Joined: 16/06/2009 15:46

#17 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Ne pada mi na pamet »

Junuz Djipalo wrote:
Ne pada mi na pamet wrote: Ne sekiraj se osa, evo sad cemo opet zakuhati, pa kad nam bude najgore, noz pa u ledja. Da ne govorim da ste imali jedinstvenu priliku napraviti veliku hrvatsku, samo da se mogla sputati jed krivoustog.
Pa zabijanje je bilo planski razmještanje izbjeglica Muslimana iz RS po mješovitim hrvatskomuslimanskim mjestima i lagana priprema istih te im obećavanje Hr teritorija za novu Foču ili novi D. Vakuf, dovođenje Arapa za borbu za "multietničku" BiH, te zauzimanje BiH institucija od strane samo jednih. U takvim okolnostima je bilo i za očekivat da će iskočit neko poput Bobana.

Uvijek sam se pitao kako je se osjećao neko poput Ž. Komšića kad je sa njim zajedno ratovao mudžahedin. I pitao sam se da li bi da su nestali Hrvati i Srbi iz BiH nakon toga došlo do krvavog rata između islamista i "Bosanaca" pri čemu bi vjerojatno ovi drugi gadno popušili.

Tako da ste ne samo lojalnim Hrvatima i Srbima (a bilo nas je jako puno) zabili nož u leđa nego i "svojima" koji nisu bili baš za državu kakvu je zamišljao tadašnji vođa Muslimana oliti Bošnjaka.

Ponovo se vraćamo na Kraljevinu, svojatanje zajedničke države vodi u...
Pitaj Zeljka. Bradonja je stajao uz njega gdje je trebalo, a "braca hrvati" mu zatvorili jos jedan obruc, da ne bi slucajno sta pojeo.
User avatar
Junuz Djipalo
Posts: 203
Joined: 04/09/2009 20:56

#18 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Junuz Djipalo »

@di wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:kraljevina se zvala Srba Hrvata i i Slovenaca,
nidje muslimana u nazivu, al eto ope Hrvati patili u kraljevini zbog muslimana :-)
Ma mislim hej ... FUJ FUJ FUJ! Kako mogu lagati toliko ... pa stvaaaaarno! Ma oni ce jednog dana, sami sebi suditi ... koliko je to morbidno, ne mogu da vjerujem.
Ma gdje vi vidite to. U toj Jugi Muslimani nisu bili baš nikakav faktor. Zvali su se Srbima i tako se i izjašnjavali. Pa nije slučajno i Aljo Srbin...
Ne pada mi na pamet
Posts: 329
Joined: 16/06/2009 15:46

#19 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Ne pada mi na pamet »

Junuz Djipalo wrote:
@di wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:kraljevina se zvala Srba Hrvata i i Slovenaca,
nidje muslimana u nazivu, al eto ope Hrvati patili u kraljevini zbog muslimana :-)
Ma mislim hej ... FUJ FUJ FUJ! Kako mogu lagati toliko ... pa stvaaaaarno! Ma oni ce jednog dana, sami sebi suditi ... koliko je to morbidno, ne mogu da vjerujem.
Ma gdje vi vidite to. U toj Jugi Muslimani nisu bili baš nikakav faktor. Zvali su se Srbima i tako se i izjašnjavali. Pa nije slučajno i Aljo Srbin...
U toj Bosni katolici nisu bili nikakav faktor. Zvali su se Hrvatima i tako se i izjašnjavali. Pa nije slučajno i Pavelić Hrvat...
User avatar
Junuz Djipalo
Posts: 203
Joined: 04/09/2009 20:56

#20 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Junuz Djipalo »

@di wrote:
Junuz Djipalo wrote:
@di wrote: :) Smijeeeeeesno ..... aj ponovo .... jel ovo ti majkteeeti trazis izgovor ustvari "realizujes" frazu "noz u ledza"?

Znas sta je ... "Cuvaj se hrvatske kulture i srpskog junastva!"

Malo izredaj godišta kad se je sta desilo .... kako mozes nesto takvo napisati?!?!?!?!?

Kad je to neki Musliman nesto rekao protiv Hrvatske? Kad? Za sva vasa zlodjela, muslimanski narod je patio i ko glupan sledio ... i kad je doslo reda, da vratite uslugu ... LEGAO JE KO KEC NA DESETKU NOŽ U LEDZA I JOS NECES DA PRIZNAS!!!!?!?!? PATETIKA! I VRIJEDZANJE!

Bravo ... Franjo Tuđman je odgojijo fenomenalno svoje slijedbenike! Jaooo jaooooo .... ma ista mraka sa lijeve i desne!

Ma kakva Kraljevina .... NIKAD ZA SVA VREMENA ... VAMA VAŠE, NAMA NAŠE I MIR ZA SVA VREMENA!
Evo nađi mi masakr bošnjačkih civila od strane HVO-a prije ovoga:

26.01.1993. selo Lašva kraj Zenice, to mi je jako blizu pa jako dobro znam, prije toga je bilo sukoba vojski ali civili nisu masakrirani.

A vratili smo uslugu Olujom inače bi vjerojatno pokazivao pasoš kad izlaziš iz Sarajeva. Zanimljivo kako se namjerno zaboravlja Oluja i pripisuje V. korpusu.

Slažem se da bi ovo bilo najbolje "AMA VAŠE, NAMA NAŠE I MIR ZA SVA VREMENA!" samo mislim da se ne možemo dogovorit oko ovoga naše, vaše...
1. Kao prvo ... zar nisi ti iz Zenice ... sad odjednom si "od Zenice"? Jel to ono kao sto ovi brđani oko "Sarajeva" govore za Sarajevo?
2. Licno sam krajišnik i da ti kazem, da sam prosao komplet krajinu sa obe strane ... i ta Oluja, bas se pitam kako bi je izveli da ste ratovali na dvije strane (sa mislimanima, sa srbima)? A ovo sto ste ratovali sa muslimanima, znamo zasto je to tako ispalo. A tu uluju ja licno ocjenjujem za uspijesnu, ali samo zato sto je bio tamo V. korpus. Tako da nemoj da pricas nebuloze iz Srednje Bosne sta se je desavalo u krajini.
3. Pa ako primjetis, da te uopste ne smatram kao Hrvata iz Bosne i Hercegovine nego Hrvata. Tako da znam kako cemo naše, vaše (više TVOJE) .... tvoja Hrvatska ti je oddaljena cca 180km pa zdravo. Putovnicu imas, tako da se ne sikiraj oko viza i tako dalje i bices praaaavo dobro primljen u svoju maticu kao Enis, Emir i tvoj "skoro pa" sugrađanin Tarik Filipovic.
4. TI SI DIJASPORAC samim time nemas pravo da govoris u ime Hrvata Bosne i Hercegovine. To prepusti Hrvatima koje vole ovu ZEMLJU! a ne onu tamo susjednu.
1. Gdje ti vidje ono "od"?
2. Nije Oluja bila samo u Krajini nego i u Sr. Bosni, Jajce, Turbe, Vlašić, D. Vakuf... Znam što se kod nas dešavalo i nije bilo V. korpusa. Nego je HV i HVO zauzeo Mrkonjić i Šipovo koji su poslije zamijenjeni u Daytonu za sarajevska predgrađa. Možda bi bar ponekad mogli reći hvala a ne uvijek nas izjednačavat sa Srbima.
3. Ma bit ćemo u EU pa će bit svejedno samo da malo poraste svijest u Bošnjaka i Srba u BiH o tome što su nam prioriteti.
4. Volim ja obje i oba državljanstva imam, i ne vidim razloga zašto bi mi neko oduzeo jedno ili drugo. A ljubav, nije ista prema materi i ženi ali je ipak ljubav zar ne?
zonbirile
Posts: 11870
Joined: 09/10/2008 12:06

#21 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by zonbirile »

e da Spartak onda pobijedi....
User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

#22 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by osa »

Bosanac sa dna kace wrote:kraljevina se zvala Srba Hrvata i i Slovenaca,
nidje muslimana u nazivu, al eto ope Hrvati patili u kraljevini zbog muslimana :-)
citat iz izvještaj sreskog načelnika u travniku 09.10 1939

NAČELSTVO SREZA TRAVNIČKOG
Str.Pov.br.140/39god.
9.oktobra 1939 god.
Travnik

Predmet Politička situacija na području sreza travničkog
ISPOSTAVI BANSKE VLASTI SPLIT

Na području sreza imade 43 000 stanovnika: Od ovog broja 22 000 Hrvata-katolika, 18 000 muslimana i 3 000 srba. Nakon sporazuma primjećeno je, da mnogi od muslimana i pristaše J.R.Z. prelaze u H.S.S. i taj će se broj vjerovatno povećati jer se muslimani u 90% slučajeva smatraju Hrvatima.

evo samo mali dio iz izvještaja banskoj vlasti u splitu, iz kojeg je vidljivo da nemaju muslimani problema s kraljevinom već hrvati jer se i muslimani velikom većinom smatraju hrvatima.
User avatar
Junuz Djipalo
Posts: 203
Joined: 04/09/2009 20:56

#23 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Junuz Djipalo »

@di wrote: 4. Naravno da nije .... mamu volis (Hrvatska) ... a zenu tucas (Bosna i Hercegovina) ... pa je sasvim razumljiv tvoj odnos, jer mislim da kontra kad bi radio bilo bi nesto cudno. Ili cemo naci neko drugo uporodzenje ... ?
Dobra!

Mada mislim da od mame samo dobivaš (dojiš dok si mali ponekad ti pomogne oko djece i sl.) a ako zatreba pomogneš joj, a sa ženom praviš dom i podižeš djecu. Dakle ipak je žena važnija, bez obzira što je promjenjiva, možda se hoće rastat od tebe ili te šikanira pa ti hoćeš od nje no čak i kad je tako djeca su uvijek tvoja tj. barem ti misliš tako, a opet u sebi ipak misliš, mater je mater ona me je rodila. No ne znam nikoga ko je potpuno otfikario jednu na račun druge.
:D
User avatar
Jellena85
Posts: 72
Joined: 27/09/2009 13:41

#24 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Jellena85 »

Junuz Djipalo wrote:Što reći o ovome iz Johanovog teksta:

Poslije je doslo do naglog smanjenja broja Hrvata u ukupnoj populaciji, pa je njihov udio pao na 10,97 posto u 1991. godini.

+ riječ genocid se upotrebljava i gdje treba i gdje ne treba. Je li to neko natjecanje: Ko će više upotrijebit riječ genocid, za kreativnost dodatni bodovi; samo što izgubi vrijednost i značenje...

_____________________________

No da se vratimo na temu, istina je Srbi su imali priliku stvorit Jugoslavene kao i Pruska Njemačku ili Pijemont Italiju, no problem je što nit su bili najbogatiji niti su bili najnapredniji u toj zajednici.

Pa se događala situacija ista kakva je danas u BiH institucijama koje kipe od Bošnjaka, od kojih se dio izjašnjava i kao Srbi i Hrvati a i ostali, pa dobiješ da sve što ima riječ BiH u sebi lagano tukne na Bošnjake. Iz istog razloga je Juga bila tamnica naroda i zato se i dogodio sporazum Cvetković-Maček koji je donekle pokušao ublažit problem a monarhiji svejedno njoj trebaju podanici a nacija je monarhiji nebitna. No u međuvremenu zbog sustavnog preglasavanja, ubijanja blažih političkih protivnika, svojatanja Jugoslavije od strane samo jednih su ojačale ekstremne desne snage, pogotovo kod Hrvata, kada je došlo do krize u Svijetu i te snage su dobile priliku da "pokažu" što znaju a najpoznatije djelo je Jasenovac. A može se reći da je i zadnji rat imao veze s strahom Srba da im se ne dogodi opet isto jer su opet pojam Jugoslavije pripisali isključivo sebi, najviše JNA.

I što mi možemo naučit iz toga? Da svaka akcija rađa i reakciju, zajedničke stvari trebaju i ostat zajedničke, ne trebaju bit paravan za jedne. Najbrojniji narod uvijek ima odgovornost i na neki način mora činit ustupke čak i ako je najjači kako bi zajednica opstala. Danas je to Njemačka u EU. Svi znamo da je u Njemačkoj prije EU bilo bolje živjet ali zajednica ima svoju cijenu...
Tacno je da je Jugoslavija bila pod dominacijom Srba kao sto je i Nemacka jedno vreme bila pod dominacijom Prusa , ali kao sto je i sa Nemackom bio slucaj , raspodela moci i u Jugoslaviji je s vremenom postajala pravednija. Sporazum Cvetkovic-Macek je samo najpoznatiji dokaz tome. Ne znam da li znate da su se krajem tridesetih Srpska Radikalna Stranka , Hrvatska Seljacka Stranka i Slovenska Ljudska Stranka ujedinile u jednu pod nazivom Jugoslovenska Radikalna Zajednica? Ako se ne varam , jedinstvo nije trajalo do kraja Jugoslavije ali je svakako pokazatelj da je doslo do povecanog poverenja u odnosu na 1920.

Zbog antisrpske propagande Hrvati i Bosnjaci verovatno ne znaju da su posle atentata na kralja Aleksandra sirom Jugoslavije nicala spomen obelezja u njegovu cast i to uz podrsku lokalnog stanovnistva. Ti spomenici su uglavnom bili mali , npr. u vidu bista , medjutim u Varazdinu je bio najveci spomenik u vidu konjarnika koji su posle ustase srusile. To je najbolji pokazatelj koliko su Hrvati i Bosnjaci "mrzeli" kralja i Jugoslaviju.

Jugoslavija je imala sporazum o preseljenju dela kosovskih Albanaca u Tursku ,ali to zbog rata nikad nije bilo uradjeno. sto se Bosnjaka i Hrvata tice, oni ocigledno nisu bili meta drzave s obzirom na njihov pozitivan odnos prema "kralju i otadzbini" , a istorijske falsifikate i preuvelicavanje nekih dogadjaja koje neki forumasi ovde iznose shvatam samo kao proizvod njihovog licnog sovinizma i mrznje prema Srbima u kontekstu najnovijih istorijskih desavanja koji nemaju nikakve veze sa ovom temom. To objasnjava i sto jednom forumasu ovde smeta sto pisem na ekavici.
User avatar
Jellena85
Posts: 72
Joined: 27/09/2009 13:41

#25 Re: Kraljevina Jugoslavija

Post by Jellena85 »

osa wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:kraljevina se zvala Srba Hrvata i i Slovenaca,
nidje muslimana u nazivu, al eto ope Hrvati patili u kraljevini zbog muslimana :-)
citat iz izvještaj sreskog načelnika u travniku 09.10 1939

NAČELSTVO SREZA TRAVNIČKOG
Str.Pov.br.140/39god.
9.oktobra 1939 god.
Travnik

Predmet Politička situacija na području sreza travničkog
ISPOSTAVI BANSKE VLASTI SPLIT

Na području sreza imade 43 000 stanovnika: Od ovog broja 22 000 Hrvata-katolika, 18 000 muslimana i 3 000 srba. Nakon sporazuma primjećeno je, da mnogi od muslimana i pristaše J.R.Z. prelaze u H.S.S. i taj će se broj vjerovatno povećati jer se muslimani u 90% slučajeva smatraju Hrvatima.

evo samo mali dio iz izvještaja banskoj vlasti u splitu, iz kojeg je vidljivo da nemaju muslimani problema s kraljevinom već hrvati jer se i muslimani velikom većinom smatraju hrvatima.
Srbi , Hrvati i Slovenci su se , izmedju ostalog, slagali i u tome da su pripadnici jednog naroda s tri plemena. Ne bih rekla da su Hrvati imali problema s Jugoslavijom kao drzavom, posto su dobrovoljno usli u nju vec da su bili protiv dominacije Srba, kao sto su npr. Bavarci bili protiv dominacije Prusa. Kao sto rekoh ranije , taj problem bi se s vremenom resio prirodnim putem.

Inace, samo da priupitam: Da li znate da je atentat na Radica izvrsio Crnogorac ? Verujem da vam antisrpska propaganda nije to spomenula. :)
Post Reply