KRALJEVA SUTJESKA "Ustaše, marš, iselite se"
- Alfons Kauders
#101 Re: KRALJEVA SUTJESKA "Ustaše, marš, iselite se"
velika je greska sto u KZ nikada nisu ugradjene odredbe po kojima bi se ovakva djela mogla zesce sankcionisati... ok ima nekih stvari koje bi se mogle primjeniti, ali neke ne
sto se mene tice... metak u potiljak, oduzimanje pokretne i nepokretne imovine, prodaja organa osudjenog... za sva djela terorizma i napade na povratnike s ozbiljnim posljedicama...
sto se mene tice... metak u potiljak, oduzimanje pokretne i nepokretne imovine, prodaja organa osudjenog... za sva djela terorizma i napade na povratnike s ozbiljnim posljedicama...
- BHCluster
#102 Re: KRALJEVA SUTJESKA
Pa zar neznas samo HDZ moze da odluci ko je pravi hrvat, katolik itd...crysis wrote:
u jbt pa to sve moras znat i obavljat da bi bio katolik , znači po tom se vrijednuje dal si katolik ili nisi. nisam to znao. moram se počet toga pridrzavat da me upišu u katolike. neznam samo koji sam q do danas bio, otvori mi ti oči.
- BHCluster
#103 Re: KRALJEVA SUTJESKA "Ustaše, marš, iselite se"
Slazem se ali mora biti javno ako nebude onda koda se nije ni desilo.Alfons Kauders wrote:velika je greska sto u KZ nikada nisu ugradjene odredbe po kojima bi se ovakva djela mogla zesce sankcionisati... ok ima nekih stvari koje bi se mogle primjeniti, ali neke ne
- Alfons Kauders
#104 Re: KRALJEVA SUTJESKA "Ustaše, marš, iselite se"
to sam predlagao i za onog krmka iz bugojna...BHCluster wrote:Slazem se ali mora biti javno ako nebude onda koda se nije ni desilo.Alfons Kauders wrote:velika je greska sto u KZ nikada nisu ugradjene odredbe po kojima bi se ovakva djela mogla zesce sankcionisati... ok ima nekih stvari koje bi se mogle primjeniti, ali neke ne
oduzeti imovinu, povaditi organe, srusiti kuce, preorati, ko da nikad nisu ni postojali... i zabraniti da se ukopaju na grobljima/mezarjima...
nema covjeka, nema problema
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#105 Re: KRALJEVA SUTJESKA
to sam znao al nisam znao koje papire moram skupit da mogu aplicirat.BHCluster wrote:Pa zar neznas samo HDZ moze da odluci ko je pravi hrvat, katolik itd...crysis wrote:
u jbt pa to sve moras znat i obavljat da bi bio katolik , znači po tom se vrijednuje dal si katolik ili nisi. nisam to znao. moram se počet toga pridrzavat da me upišu u katolike. neznam samo koji sam q do danas bio, otvori mi ti oči.
-
Hafis
#106 Re: KRALJEVA SUTJESKA
Shvaćam. Hoćeš da kažeš da se razumiješ u katoličanstvo kao kenjac u kantar...što je ionako vidljivo iz onog tvog posta.crysis wrote:u jbt pa to sve moras znat i obavljat da bi bio katolik , znači po tom se vrijednuje dal si katolik ili nisi. nisam to znao. moram se počet toga pridrzavat da me upišu u katolike. neznam samo koji sam q do danas bio, otvori mi ti oči.Hafis wrote:Koji tek slučaj čovjek mora biti da bi ovakve gluposti pisao.Chaush wrote: Je li bilo osude od strane katolika kada je nedavno onaj katolik u Zenici silovao 11-godisnje dijete ??
Hoćeš reći da si provjerio njegov vjernički status i ustanovio da se radi o katoliku? Je li znao napamet cijelo Vjerovanje? Poštuje li sve sakramente? Ide redovito na mise? I pretpostavljam pjeva u crkvenom zboru?
Ako je tako, onda i mene stvarno čudi izostanak osude od strane katolika. Bit će da nisu javili papi, k'o da gledam.
Ne znam otkuda ti ideja da osobe (počinitelje krivičnog djela) za koje si prvi put čuo u medijima proglašavaš pripadnicima neke religije, konkretno katolicima. i još se pitaš u toj upućenoj glavi ''Je li bilo osude od strane katolika''?
Ništa, jedino da počneš pratiti ''Glas koncila'', pa tu možda osvane kakva osuda.
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#107 Re: KRALJEVA SUTJESKA "Ustaše, marš, iselite se"
zar moram ic u crkvu i pjevat u horu da bi bio katolik , ja sam katolik po rodjenju i nemora mi niko rec sta sam a najmanje odredjivat dal sam dobar ili loš katolik . i počinitelji najtezih krivičnih djela su katolici htjeli mi to ili ne.
na kraju će bog podvuc crtu i ispostavit račun a ne hdz ili neki svećenik.
- Alfons Kauders
#108 Re: KRALJEVA SUTJESKA
upravo tako... to je pravo rezervisano iskljucivo za muslimaneHafis wrote: Shvaćam. Hoćeš da kažeš da se razumiješ u katoličanstvo kao kenjac u kantar...što je ionako vidljivo iz onog tvog posta.
Ne znam otkuda ti ideja da osobe (počinitelje krivičnog djela) za koje si prvi put čuo u medijima proglašavaš pripadnicima neke religije, konkretno katolicima. i još se pitaš u toj upućenoj glavi ''Je li bilo osude od strane katolika''?
Ništa, jedino da počneš pratiti ''Glas koncila'', pa tu možda osvane kakva osuda.
-
Hafis
#109 Re: KRALJEVA SUTJESKA
Šta ću im ja. Globalizacija, borba protiv terorizma, američki folovi i ostalo.Alfons Kauders wrote:upravo tako... to je pravo rezervisano iskljucivo za muslimaneHafis wrote: Shvaćam. Hoćeš da kažeš da se razumiješ u katoličanstvo kao kenjac u kantar...što je ionako vidljivo iz onog tvog posta.
- Alfons Kauders
#110 Re: KRALJEVA SUTJESKA
dakle pozivas se na jednakopravnost i iste standarde... onda kada ti odgovara...Hafis wrote:Šta ću im ja. Globalizacija, borba protiv terorizma, američki folovi i ostalo.Alfons Kauders wrote:upravo tako... to je pravo rezervisano iskljucivo za muslimaneHafis wrote: Shvaćam. Hoćeš da kažeš da se razumiješ u katoličanstvo kao kenjac u kantar...što je ionako vidljivo iz onog tvog posta.
zasto ne mogu reci da sam iznenadjen?
- BHCluster
#111 Re: KRALJEVA SUTJESKA
Kako neznas za pravilo BiH katolik = Hrvat (samo kada HDZ-u treba), atoliko je HDZ-u stalo do katolicanstva da jednostavno nisu mogli da odu na Uskrsnji prijem kod kardinala Puljica.crysis wrote:to sam znao al nisam znao koje papire moram skupit da mogu aplicirat.BHCluster wrote:
Pa zar neznas samo HDZ moze da odluci ko je pravi hrvat, katolik itd...
Last edited by BHCluster on 14/05/2014 12:07, edited 1 time in total.
-
Hafis
#112 Re: KRALJEVA SUTJESKA "Ustaše, marš, iselite se"
Očito nisi upućen u neke ustaljene crkvene procedure, što je sasvim normalno, pošto očito ne pripadaš tom svjetonazoru.crysis wrote:zar moram ic u crkvu i pjevat u horu da bi bio katolik , ja sam katolik po rodjenju i nemora mi niko rec sta sam a najmanje odredjivat dal sam dobar ili loš katolik . i počinitelji najtezih krivičnih djela su katolici htjeli mi to ili ne.
Da bi postao ''katolik'' u statusnom smislu (ne govorim o pojmu ''vjernik'' - to možeš i bez ikoga) potrebno je proći nekoliko procedura koje traju nekoliko godina - počevši od prvog, temeljnog sakramenta - krštenja, pohađanja obveznog vjeronauka, sakramenta svete pričesti i sakramenta krizme...i dr. I onda konačno punopravno pripadaš katoličkoj zajednici. A onda slijede obveze - ispovjedanje, odlazak k misi, post, vjernost u braku i dr.
E sad, da ja i ti ovo dovršimo. Mrsko ti bilo reći za onog lika da je Hrvat (pošto imaš neke svoje dvojbe u svezi etničkih skupina u BiH) pa si da to sve malo iskarikiraš lika prozvao ''katolikom'' a Hrvate - katolicima.
Meni je takvo razmišljanje stvarno nakaradno i smiješno, ali imaš pravo na njega. To i jest nevolja demokracije, mišljenje je kao i guzica. Svak' ga ima.
-
Hafis
#113 Re: KRALJEVA SUTJESKA
Ja odgovaram za sebe i svoje ponašanje, i ja ovdje nikada nikoga nisam nazvao muslimanom, niti sam i u ovom slučaju aludirao na nečiju religijsku pripadnost.Alfons Kauders wrote:dakle pozivas se na jednakopravnost i iste standarde... onda kada ti odgovara...Hafis wrote:Šta ću im ja. Globalizacija, borba protiv terorizma, američki folovi i ostalo.Alfons Kauders wrote:
upravo tako... to je pravo rezervisano iskljucivo za muslimane
Druga stvar što u svijetu vlada jedno globalno mišljenje, koje baš i nije pozitivno usmjereno k jednoj svjetskoj religijskoj skupini, a koje ima svoju podlogu...hoću da kažem obostranu uzročnost.... i bla bla, da ne idemo dalje.
-
Objektivni navijac
#114 Re: KRALJEVA SUTJESKA "Ustaše, marš, iselite se"
Mislim da je onaj krmak Topalovic iz Konjica dobio vise od 20 godina. Zavisi od kvalifikacije. Ali to i jeste point,tuzilastvo mu treba zatovariti najtezu optuznicu i sudija samo maximalno !!Qler wrote:Mislim da je 20 godina maximalna, ali ne znam mogu li se sabrati godine, za svakoga po 20 godina, to ti dodje 40 godina zatvora.. pa nek se tamo kurchi... i normalno da svako normalan ovo osudjuje, ne bitno da li je ovo medjunacionalna mrznja ili obicni primitivni kretenizam narkomana...
- BHCluster
#115 Re: KRALJEVA SUTJESKA "Ustaše, marš, iselite se"
I nakon presude treba izaci javno i reci da ovakvi zlocini nece biti tolerisani.Objektivni navijac wrote:Mislim da je onaj krmak Topalovic iz Konjica dobio vise od 20 godina. Zavisi od kvalifikacije. Ali to i jeste point,tuzilastvo mu treba zatovariti najtezu optuznicu i sudija samo maximalno !!Qler wrote:Mislim da je 20 godina maximalna, ali ne znam mogu li se sabrati godine, za svakoga po 20 godina, to ti dodje 40 godina zatvora.. pa nek se tamo kurchi... i normalno da svako normalan ovo osudjuje, ne bitno da li je ovo medjunacionalna mrznja ili obicni primitivni kretenizam narkomana...
- Alfons Kauders
#116 Re: KRALJEVA SUTJESKA
ma da, nas dobri doktor nikad ne generalizira, gdje bi on to...Hafis wrote:Ja odgovaram za sebe i svoje ponašanje, i ja ovdje nikada nikoga nisam nazvao muslimanom, niti sam i u ovom slučaju aludirao na nečiju religijsku pripadnost.Alfons Kauders wrote: dakle pozivas se na jednakopravnost i iste standarde... onda kada ti odgovara...
Druga stvar što u svijetu vlada jedno globalno mišljenje, koje baš i nije pozitivno usmjereno k jednoj svjetskoj religijskoj skupini, a koje ima svoju podlogu...hoću da kažem obostranu uzročnost.... i bla bla, da ne idemo dalje.
-
Hafis
#117 Re: KRALJEVA SUTJESKA
A ti dobro znaš da okolina ima ireverzibilan utjecaj na čovjeka, u smislu jedinke.Alfons Kauders wrote:ma da, nas dobri doktor nikad ne generalizira, gdje bi on to...Hafis wrote:Ja odgovaram za sebe i svoje ponašanje, i ja ovdje nikada nikoga nisam nazvao muslimanom, niti sam i u ovom slučaju aludirao na nečiju religijsku pripadnost.Alfons Kauders wrote: dakle pozivas se na jednakopravnost i iste standarde... onda kada ti odgovara...
Druga stvar što u svijetu vlada jedno globalno mišljenje, koje baš i nije pozitivno usmjereno k jednoj svjetskoj religijskoj skupini, a koje ima svoju podlogu...hoću da kažem obostranu uzročnost.... i bla bla, da ne idemo dalje.ko te ne zna skupo bi te platio... 45 po satu npr.
Pa otkud nam svima manje-više isti zajednički osjećaj za lijepo, ružno, elegantno, intrigantno, apstraktno, nakaradno i sl. Pod tim ''svima'' mislim na normalne ljude, kojih je većina u svijetu.
Znači, omakne se i meni ponekad... iznimno rijetko, doslovce P<0,001, pokoja generalizacija...nisam otok u moru
A vidi ovih likova ostalih...pola ih ne može sastaviti rečenicu bez četnik, ustaša, protjerat - otjerat... i slični radapcigeri i dihtunzi.
- Alfons Kauders
#118 Re: KRALJEVA SUTJESKA
omakne se tebi malo cesce... samo sto to rijetko primjetis... slucajno ili namjernoHafis wrote: A ti dobro znaš da okolina ima ireverzibilan utjecaj na čovjeka, u smislu jedinke.
Pa otkud nam svima manje-više isti zajednički osjećaj za lijepo, ružno, elegantno, intrigantno, apstraktno, nakaradno i sl. Pod tim ''svima'' mislim na normalne ljude, kojih je većina u svijetu.
Znači, omakne se i meni iznimno ponekad, iznimno rijetko, doslovce P<0,001, pokoja generalizacija...nisam otok u moru![]()
A vidi ovih likova ostalih...pola ih ne može sastaviti rečenicu bez četnik, ustaša, protjerat - otjerat... i slični radapcigeri.
-
Hafis
#119 Re: KRALJEVA SUTJESKA
A s kim si tak'i si. Poprimio ovdje, od patriJota.Alfons Kauders wrote:omakne se tebi malo cesce... samo sto to rijetko primjetis... slucajno ili namjernoHafis wrote: A ti dobro znaš da okolina ima ireverzibilan utjecaj na čovjeka, u smislu jedinke.
Znači, omakne se i meni iznimno ponekad, iznimno rijetko, doslovce P<0,001, pokoja generalizacija...nisam otok u moru![]()
A vidi ovih likova ostalih...pola ih ne može sastaviti rečenicu bez četnik, ustaša, protjerat - otjerat... i slični radapcigeri.
Kad zbrojiš sve, ipak sam ja misni, što bi rekli za smotre, kakvi se sve slučajevi ovdje javljaju
-
sumirprimus
#120 Re: KRALJEVA SUTJESKA
A s kim si tak'i si. Poprimio ovdje, od patriJota.Hafis wrote:
omakne se tebi malo cesce... samo sto to rijetko primjetis... slucajno ili namjerno
Kad zbrojiš sve, ipak sam ja misni, što bi rekli za smotre, kakvi se sve slučajevi ovdje javljaju
aha ne gode ti ovi "polupismeni,agresivni,slucajevi",ali ipak redovno dolazis i poentiras?
-
Hafis
#121 Re: KRALJEVA SUTJESKA
Svejedno, ipak dam malo na cjelokupnom štimungu, barem na politici.sumirprimus wrote: aha ne gode ti ovi "polupismeni,agresivni,slucajevi",ali ipak redovno dolazis i poentiras?
Što bi bilo da se javljaju samo ''ljute'' patrijote ili oni nabrijani dijasporci i pušu svi u istu tikvu...ti bih ih k'o čitao redovno, jel'de?
-
sumirprimus
#122 Re: KRALJEVA SUTJESKA
paa, u pravu si, dosta nam je poskok i majsiti sto se tice jednoumlja,ne?Hafis wrote:Svejedno, ipak dam malo na cjelokupnom štimungu, barem na politici.sumirprimus wrote: aha ne gode ti ovi "polupismeni,agresivni,slucajevi",ali ipak redovno dolazis i poentiras?
Što bi bilo da se javljaju samo ''ljute'' patrijote ili oni nabrijani dijasporci i pušu svi u istu tikvu...ti bih ih k'o čitao redovno, jel'de?
-
Hafis
#123 Re: KRALJEVA SUTJESKA
Sve su to nijanse.sumirprimus wrote:paa, u pravu si, dosta nam je poskok i majsiti sto se tice jednoumlja,ne?Hafis wrote:Svejedno, ipak dam malo na cjelokupnom štimungu, barem na politici.sumirprimus wrote: aha ne gode ti ovi "polupismeni,agresivni,slucajevi",ali ipak redovno dolazis i poentiras?
Recimo za primjer ti forumi...recimo siguran sam da likovi koji su godinama na poskoku ne bi ovdje izdržali ni dva posta ako bi se ponašali u svom standardnom ''štimungu''...ali isto ja vidim i ovdje nekoliko ''starih'' likova koji bi također tamo završili karijeru sa dva posta ako bi bili u svom standardnom štimungu.
Znači, zaključak je: budi u sredini i svugdje ti je isto.
- BHCluster
#124 Re: KRALJEVA SUTJESKA "Ustaše, marš, iselite se"
Tipicni shupljak osobe sa kompleksom vise vrijednosti...
- tandmand
#125 Re: KRALJEVA SUTJESKA "Ustaše, marš, iselite se"
Napadi na manjine su karakteristicni za stanje "ni rata ni mira", prvenstveno u srednjoj Bosni i HNK.
Ako kronoloski analiziramo ove pojave od 1992.god, uvijek se radi o skoro istom receptu.
Npr. neki jalijasi iza coska, naizgled iz ciste obijesti pripucaju po hrvatskom dijelu grada, kao reakcija se vrlo brzo ugleda dim iz neke bosnjacke kuce.
Danas se to ogleda u huliganizmu, kada npr. neki izadju da sa zastavama Brazila, Turske provociraju na bivsoj crti, dok sa druge strane manjinska porodica ocekuje kamenje u prozor.
To su prepucavanja na lokalnom nivou.
Na nivou Federacije radi se o predizbornom dizanju tenzija, odgovoru na neke politicke izjave ili odgovor na aparthejd.
Svako je mogao uspostaviti vezu izmedju 1 i 2:
1. Opstinsko vijece Livna 30. marta 2010. godine nije prihvatilo zahtjev Medzlisa IZ za izmjenu Urbanističkog plana opstine radi izgradnje sakralno-poslovnog objekta.
Pripremni radovi na izgradnji dzamije Curcinica poceli su prije desetak dana, a na osnovu zakljucka koji je usvojilo Opstinsko vijece 26. juna, gradjevinski inspektor ce donijeti rjesenje o zabrani daljeg izvodjenja radova po projektu Medzlisa IZ koji podrazumijeva izgradnju sakralno-poslovnog objekta.
2.Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljic morat će se iseliti iz dijela svoje rezidencije u samom sredistu Sarajeva nakon što je sarajevski Opcinski sud odlucio da se stan na drugom katu zgrade mora isprazniti do 17. studenog 2010. te predati u ruke obitelji Smajovic.
Najopasnije namjere politickih vrhuski su da radi svojih visih ciljeva zrtvuju dio svog naroda na nekom teritoriju. Sjecam se da je nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma kolala prica iz HVO izvora, da je vrh HZHB planirao da ponovno zapocne sukobe u Vitezu kako bi hrvatski puk iselio sa tih prostora u Hercegovinu.
Svaka prica o podjeli Federacije je neodgovorna prema vlastitom narodu, koji je negdje drugo manjina.
Lako je pozivati na Treci entitet a zivjeti negdje sa desne strane Neretve. Sta sa Hrvatima koji ce ostati izvan granica treceg?
Zato kad se priupita o zemljovidu sa ucrtanim granicama treceg entiteta, svi njegovi zagovornici usute kao zaliveni.
Svi povratnici moraju osjecati sigurnost i imati zastitu od institucija sistema. To se ne moze ostvariti ako je sistem podijeljen a povratnik prepusten na milost i nemilost aparthejdu. Svi stanovnici u BiH mogu stati u neki od najvecih evropskih gradova i malo nas je da bi podijeljeni mogli zivjeti normalno.
Potrebno je povratiti povjerenje medju ljudima, ali ne ono povjerenje na pijaci, u kafani i sl., vec ono povjerenje iza kojeg stoji sistem i zakon.
Ako kronoloski analiziramo ove pojave od 1992.god, uvijek se radi o skoro istom receptu.
Npr. neki jalijasi iza coska, naizgled iz ciste obijesti pripucaju po hrvatskom dijelu grada, kao reakcija se vrlo brzo ugleda dim iz neke bosnjacke kuce.
Danas se to ogleda u huliganizmu, kada npr. neki izadju da sa zastavama Brazila, Turske provociraju na bivsoj crti, dok sa druge strane manjinska porodica ocekuje kamenje u prozor.
To su prepucavanja na lokalnom nivou.
Na nivou Federacije radi se o predizbornom dizanju tenzija, odgovoru na neke politicke izjave ili odgovor na aparthejd.
Svako je mogao uspostaviti vezu izmedju 1 i 2:
1. Opstinsko vijece Livna 30. marta 2010. godine nije prihvatilo zahtjev Medzlisa IZ za izmjenu Urbanističkog plana opstine radi izgradnje sakralno-poslovnog objekta.
Pripremni radovi na izgradnji dzamije Curcinica poceli su prije desetak dana, a na osnovu zakljucka koji je usvojilo Opstinsko vijece 26. juna, gradjevinski inspektor ce donijeti rjesenje o zabrani daljeg izvodjenja radova po projektu Medzlisa IZ koji podrazumijeva izgradnju sakralno-poslovnog objekta.
2.Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljic morat će se iseliti iz dijela svoje rezidencije u samom sredistu Sarajeva nakon što je sarajevski Opcinski sud odlucio da se stan na drugom katu zgrade mora isprazniti do 17. studenog 2010. te predati u ruke obitelji Smajovic.
Najopasnije namjere politickih vrhuski su da radi svojih visih ciljeva zrtvuju dio svog naroda na nekom teritoriju. Sjecam se da je nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma kolala prica iz HVO izvora, da je vrh HZHB planirao da ponovno zapocne sukobe u Vitezu kako bi hrvatski puk iselio sa tih prostora u Hercegovinu.
Svaka prica o podjeli Federacije je neodgovorna prema vlastitom narodu, koji je negdje drugo manjina.
Lako je pozivati na Treci entitet a zivjeti negdje sa desne strane Neretve. Sta sa Hrvatima koji ce ostati izvan granica treceg?
Zato kad se priupita o zemljovidu sa ucrtanim granicama treceg entiteta, svi njegovi zagovornici usute kao zaliveni.
Svi povratnici moraju osjecati sigurnost i imati zastitu od institucija sistema. To se ne moze ostvariti ako je sistem podijeljen a povratnik prepusten na milost i nemilost aparthejdu. Svi stanovnici u BiH mogu stati u neki od najvecih evropskih gradova i malo nas je da bi podijeljeni mogli zivjeti normalno.
Potrebno je povratiti povjerenje medju ljudima, ali ne ono povjerenje na pijaci, u kafani i sl., vec ono povjerenje iza kojeg stoji sistem i zakon.