Jelo o kome govorite pripada u grupu raznih pečenja na tiritu, odnosno na ičiji ili sličnim podlogama (prilozima).Quaresma wrote: ↑30/06/2021 23:43auh brete, potkriza mi je mozda najdraze jelo, kad dodjem svoje obaći, mater mi to maksuz praviAnaliticarr wrote: ↑24/02/2021 02:18 Zena sa kojom zivim je Krajiskinja. Volio sam je od prvog dana ali kad mi je napravila nesto sto se zove POTKRIZA zaljubio sam se do usiju
nego kakvu ti je potkrizu pravila, jel s pogacom? jer sam cuo da neki to s kruhom prave
U Krajini i nekim drugim mjestima Bosne ove ičiji se nazivaju i potkriža. Po negdje se tiriti nazivaju i tukac na pirjan, "janjetina pirjan ", a u Gradačcu slično jelo zovu i "bibac na dolmi".
Negdje se tiriti i ičije poistovjećuju, a u pojedinim krajevima Bosne ičijom smatraju mrve od pogače, a tiritom pržene mrvice.
Ono što je potkriža u Bosni, to je ičija u Hercegovini.
Potkrižu neki nazivaju i "nakore".